Αδέσμευτη και αντικειμενική ενημέρωση. Το μόνο blog με αποκλειστικά φοιτητικό περιέχομενο... Μαχητικό και πάντα αποκαλυπτικό.

Συνεχίζουν την απεργία οι καθηγητές της Φιλοσοφικής Αθηνών!

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012 0 σχόλια

Ο Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού των μελών Δ.Ε.Π. της Φιλοσοφικής Σχολής αποφάσισε την συνέχισης της  απεργίας μέχρι την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, όποτε και θα πραγματοποιηθεί νέα Γ.Σ.

2ημερη κατάληψη η Φιλοσοφική Αθηνών!

0 σχόλια



2ημερη  κατάληψη αποφάσισε η Γενική συνέλευση των φοιτητών της Φιλοσοφικής Αθηνών.. Συμμετέχοντας και στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Τετάρτης!

Συνεχίζουν τον αγώνα οι Καθηγητές του Παν. Αιγαίου-Ζητούν αναστολή λειτουργίας του ΑΕΙ!

0 σχόλια


ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΕΠ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
 21 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Σύλλογος ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου επιμένει στη συνέχιση των αγωνιστικών και απεργιακών κινητοποιήσεων, με το πλαίσιο και τα αιτήματα που αποφάσισε η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου στις 14/09/2012.

Σ' αυτήν τη βάση οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις της επόμενης εβδομάδας (24/09 – 28/09) είναι οι ακόλουθες:
- Συμμετέχουμε μαζικά και αποφασιστικά στην πανεργατική απεργία στις 26 Σεπτεμβρίου 2012 και στις κατά τόπους απεργιακές συγκεντρώσεις
- Συμμετέχουμε στη Συνέντευξη Τύπου της Πανελλαδικής Συνάντησης των Συλλόγων ΔΕΠ την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012
- Σε περίπτωση κατάθεσης των νέων μέτρων οικονομικών περικοπών μέσα στην επόμενη εβδομάδα (24/09 – 28/09) εξουσιοδοτούμε το Κεντρικό Συμβούλιο να αποφασίσει και επιπλέον απεργιακές κινητοποιήσεις για τη συγκεκριμένη εβδομάδα.

Ο Σύλλογος ζητάει έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου για να αποφασιστεί η αναστολή λειτουργίας του Ιδρύματος, από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους (1/10), εάν δεν χορηγηθούν οι αναγκαίες πιστώσεις με βάση το Π.Δ. 407/80 και εάν δεν γίνουν οι διορισμοί των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, ΕΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ.

Καλούμε τα ακαδημαϊκά όργανα να μην προγραμματίσουν εξετάσεις ή συνεδριάσεις οργάνων την ημέρα της Γενικής Απεργίας (26/09) καθώς και όλες τις ημέρες που θα ανακοινωθούν απεργιακές κινητοποιήσεις.

Σε σχέση με τη συνέχιση των απεργιακών και αγωνιστικών κινητοποιήσεων, η γνώμη της Συνέλευσης είναι ότι με αυτά τα δεδομένα άλλος δρόμος δεν υπάρχει από τον απεργιακό αγώνα διαρκείας από την αρχή του εξαμήνου 1/10/2012.

Η Γενική Συνέλευση συνεχίζεται την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου στις 12.00 το πρωί στις αίθουσες τηλεδιάσκεψης.

ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ! Διόρισαν τον Πρύτανη του Παν.Λευκώσιας υπεύθυνο για τις συγχωνεύσεις στα ΑΕΙ!!!

0 σχόλια


Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Βαγγέλης Κουφουδάκης ορίστηκε πρόεδρος της Αρχής που θα ασχοληθεί με τη θέσπιση κριτηρίων για τις συγχωνεύσεις. Πανεπιστημιακοί και καθηγητές ΤΕΙ συναινούν στην αναδιάρθρωση υπό όρους

Η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών και των καθηγητών ΤΕΙ απέστειλε επιστολή στον υπ. Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλο όπου ζητούν σύσταση ειδικής επιτροπής για τις συγχωνεύσεις των ΑΕΙ - ΤΕΙ
Η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών και των καθηγητών ΤΕΙ απέστειλε επιστολή στον υπ. Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλο όπου ζητούν σύσταση ειδικής επιτροπής για τις συγχωνεύσεις των ΑΕΙ - ΤΕΙ
Ανεβάζει... στροφές η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στο θέμα των συγχωνεύσεων ΑΕΙ-ΤΕΙ και σχολών, την ώρα που πανεπιστημιακοί και καθηγητές τεχνολογικών ιδρυμάτων φαίνεται να συναινούν «υπό όρους» στην αναδιάρθρωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Χθες ορίστηκε ο νέος πρόεδρος της ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση) Βαγγέλης Κουφουδάκης (ομότιμος πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και ομότιμος καθηγητής και πρύτανης του Indiana University - Perdue University των ΗΠΑ), ο οποίος θα ασχοληθεί άμεσα με τη θέσπιση των κριτηρίων βάσει των οποίων θα γίνουν οι συγχωνεύσεις στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.
Είναι πολύ πιθανό άλλωστε το ενδεχόμενο, στο μηχανογραφικό που θα καταθέσουν οι φετινοί υποψήφιοι των Πανελλαδικών να? απουσιάζουν αρκετά τμήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, κυρίως περιφερειακά.

Εν τω μεταξύ, μία ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα πρόταση άρχισε να διατυπώνεται μεταξύ προέδρων τεχνολογικών ιδρυμάτων, σύμφωνα με την οποία θα μπορούσε να λειτουργεί ένα ίδρυμα σε κάθε περιφέρεια. Με μία τέτοια εξέλιξη, υποστηρίζουν, θα εξοικονομηθούν πόροι αφού θα υπάρξει ουσιαστικά συλλειτουργία ιδρυμάτων και τμημάτων με ομοειδή γνωστικά αντικείμενα.
Οι πρόεδροι των τεχνολογικών ιδρυμάτων κατά τη διάρκεια της χθεσινής Συνόδου που διεξήχθη στο Μεσολόγγι, υποστήριξαν ότι θα έπρεπε να υπάρχει μεγάλη ευελιξία στα προγράμματα σπουδών καθώς "όπως είπαν" θα πρέπει να διαμορφώνονται ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιφέρειας.
Τα αιτήματα
Από την πλευρά τους και οι πανεπιστημιακοί και καθηγητές ΤΕΙ συναινούν στην επικείμενη αναδιάρθρωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ζητώντας όμως από το υπουργείο Παιδείας να συσταθεί ειδική επιτροπή η οποία θα καθορίσει τα κριτήρια των συγχωνεύσεων, θα συντονίζει και θα παρακολουθεί τις εξελίξεις στο θέμα.
Οι Ομοσπονδίες των πανεπιστημιακών, των καθηγητών ΤΕΙ και των ερευνητών, με επιστολή που έστειλαν χθες στον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, ζήτησαν στην επιτροπή που θα συσταθεί να συμμετέχουν εκπρόσωποι και των τριών Ομοσπονδιών ΠΟΣΔΕΠ, ΟΣΕΠ/ΤΕΙ και της ΕΕΕ, καθώς και των τριών Συνόδων Πρυτάνεων / Προέδρων του χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης & της Ερευνας.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

Προγραμματισμένες Γενικές συνελεύσεις ΑΕΙ & ΤΕΙ

0 σχόλια


To ακαδημαϊκό έτος ξεκινά...το ίδιο και οι Γενικές συνελεύσεις...ήδη έχουν αρχίσει να ανακοινώνονται  ημερομηνίες
UPDATE:21/9/2012: 14:15  


                                                       ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21/9/2012
  • Γ.Σ. του Φ.Σ. Ηλεκτρολόγων 
  • Γ.Σ. Φιλοσοφικής Αθήνας (12.00 Aula)
  • Γ.Σ. Φυσικού
  • Γ.Σ. ΤΕΙ Πειραία
  • Γ.Σ. ΤΕΙ Αθήνας (ΣΓΤΚΣ) (12:00 αμφιθέατρο ΣΑΕΤ) 
  • 21:00 τμήματα ΜΠΕΣ,ΣΑΧΜ (Σάμος)

ΣΑΒΒΑΤΟ 22/9/2012
  • Διατμηματική ΤΔΕ & ΤΜΟΔ (ΧΙΟΣ) στις 18:00
  • 16:00 Μαθηματικό Σάμου 
ΔΕΥΤΕΡΑ 24/9/2012
  • Γ.Σ. Νομικής Αθήνας
  • Γ.Σ. Μαθηματικού Αθήνας
  • Γ.Σ. Τμήμα Ναυτιλίας (ΧΙΟΣ) (09:00 κτήριο Κοραή)
  • Γ.Σ. ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΑΠΘ
  • Γ.Σ. τμήμα Φυσικής ΑΠΘ
  • Συνέλευση καθηγητών Παντείου οι  οποίοι καλούν σε κοινή συνέλευση με τους φοιτητές.
  • Γ.Σ. Μηχανικών Η/Υ τηλεπικοινωνιών και δικτύων ΒΟΛΟΣ        
ΤΡΙΤΗ 25/9/2012
  • Φιλολογία ΑΠΘ (14:00) Αιθουσα 106




ΕΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΤΗΝ Γ.Σ.ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΟΥ ενημέρωσε μας,βοήθησε μας να δημιουργήσουμε ενα site σωστής ενημέρωσης!
ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: foitites2011@gmail.com & στο facebook

Πορεία φοιτητών & καθηγητών στην Θεσσαλονίκη!!

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012 0 σχόλια

Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί  στην Θεσσαλονίκη   μέλη φοιτητικων σύλλογων , καθηγητές και εργαζόμενοι στο ΑΠΘ. 

Αναλυτικά η απόφαση:
«Η νέα κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ συνεχίζει το έργο των προηγούμενων. Αφού έχουν ήδη γονατίσει τις οικογένειές μας, φέρνουν κι άλλες μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και της αποζημίωσης για απόλυση, δουλειά 13 ώρες τη μέρα μέχρι τα 70, ξεπούλημα όλων των κοινωνικών υπηρεσιών και του δημόσιου πλούτου.
Φτάνει πια με τα παραμύθια ότι «τα μέτρα είναι αναγκαία για να μη χρεοκοπήσει η χώρα», ότι «η ΕΕ μας προστατεύει».

(…)

Στα ΤΕΙ συμβασιούχοι καθηγητές απολύονται, οι λίστες αναμονής στα εργαστήρια μεγαλώνουν και φοιτητές κινδυνεύουν να χάσουν το εξάμηνο.

Αναλώσιμα και υλικά εργαστηρίων θα τα βάλουμε ξανά από την τσέπη μας.

Οι απλήρωτες πρακτικές έχουν γίνει καθεστώς και θα γενικευτούν.

Σχεδιάζεται η επιβολή διδάκτρων, ξεκινώντας από τους «αιώνιους φοιτητές».

Όποιες σχολές δεν τα βγάζουν πέρα στην «πιάτσα» της αγοράς θα κλείνουν, θα συγχωνεύονται, θα αλλάζουν όνομα. Οι υπόλοιπες θα χρηματοδοτούνται ανάλογα με τις επιδόσεις τους στα κριτήρια της αγοράς.
Δημιουργούν πτυχία πολλών ταχυτήτων-διαβατήρια για την ανεργία και μισθούς των 400 ευρώ.
Ξεπουλάνε τις υποδομές και την έρευνα των ιδρυμάτων στις επιχειρήσεις.
Καταργούν το άσυλο, τη συλλογική διεκδίκηση.
Τα μέτρα παίρνονται για να σωθούν από την κρίση τα κέρδη των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών.
Καμία «επαναδιαπραγμάτευση» ή «επιμήκυνση» δεν πρόκειται να μας σώσει αφού θα συνοδεύονται με νέα μνημόνια και μέτρα. Η επίθεση δεν πρόκειται να σταματήσει όσο υλοποιούνται οι αποφάσεις της ΕΕ και κουμάντο στην οικονομία κάνουν τα μονοπώλια.
Κατάργηση των μνημονίων! Διαγραφή του χρέους! Αποδέσμευση από την ΕΕ με το λαό να κάνει κουμάντο στον πλούτο που παράγει.
Αυτή είναι η πραγματική φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση. Ο αγώνας μας θα δυναμώνει όσο συνδέεται με αυτή τη διέξοδο, όσο γίνεται ρυάκι στο ποτάμι της λαϊκής συμμαχίας.
Δεν πάμε βήμα πίσω από τις ανάγκες μας!
Αυτό που έχουμε ανάγκη σήμερα είναι να σπουδάζουμε όλοι δωρεάν, να μπορούμε να βρίσκουμε όλοι δουλειά με βάση αυτό που σπουδάσαμε με αξιοπρεπή εργασιακά δικαιώματα. Η επιστήμη, η έρευνα να τεθούν στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι των μονοπωλίων».
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

 Θράκης.
seleo.gr

TEI AΘΗΝΑΣ: Συνέχιση εξετάσεων από 21/9- & διεξαγωγή όσων μαθημάτων χάθηκαν!

0 σχόλια


ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Το Συμβούλιο του ΤΕΙ Αθήνας, στην αρ. 31 έκτακτη συνεδρίασή του, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 13:00, αποφάσισε τα εξής:

  1. Οι εξετάσεις θα συνεχιστούν την Παρασκευή 21-09-2012, σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα εξετάσεων.
  2. Οι εξετάσεις των μαθημάτων, που δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω της αποχής του εκπαιδευτικού προσωπικού από τις εξετάσεις την προηγούμενη εβδομάδα  και εξαιτίας της  αναστολής της εκπαιδευτικής και διοικητικής διαδικασίας του Ιδρύματος από 18 έως και 20-09-2012, θα διεξαχθούν από τη Δευτέρα 24-09-2012 έως και την Τρίτη 02-10-2012, με ευθύνη των Διευθυντών Σχολών και των Προϊσταμένων Τμημάτων. Επισημαίνεται ότι δεν θα υπάρξει άλλη παράταση της εξεταστικής περιόδου.
  3. Οι εγγραφές των νεοεισερχομένων θα συνεχιστούν μέχρι και την Παρασκευή 28-09-2012.
  4. Οι ανανεώσεις εγγραφών θα πραγματοποιηθούν από τη Δευτέρα 24-09-2012 μέχρι και την Κυριακή 07-10-2012. Τονίζεται ότι μετά την 7η-10-2012 δεν θα υπάρξει περαιτέρω παράταση της προθεσμίας ανανεώσεων εγγραφών.
Υπενθυμίζεται ότι ανανέωση εγγραφής θα πρέπει να κάνουν όλοι οι σπουδαστές ακόμη και όσοι οφείλουν μόνον πρακτική άσκηση ή πτυχιακή εργασία.
  1. Η έναρξη των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου ακαδημαϊκού έτους 2012-2013 θα γίνει τη Δευτέρα 08-10-2012.



                                                    Το Συμβούλιο του ΤΕΙ Αθήνας

Ανακοίνωση της Αμεσοδημοκρατικής Κίνησης Κοινωνιολόγων Π.Αιγαίου!

0 σχόλια


Με μεγάλη μας λύπη διαβάσαμε σήμερα την απαράδεκτη ανακοίνωση του Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών Κοινωνιολογίας, σχετικά με την απεργία του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΕΠ Π.Α ( η οποία προέκυψε μετά από πρόταση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και ανάλογη πρόταση της ΠΑΣΠ). Πέρα από τη δημοκρατική έλλειψη που παρατηρείται στην οργάνωση του συλλόγου, καθώς διαφορετικές απόψεις αποκλείονται, αλλά και την κατάντια του συνδικαλιστικού κινήματος, το οποίο έχει γίνει φτερό στον άνεμο για τις κυβερνητικές παρατάξεις, η ανακοίνωση αυτή μας φέρνει αντιμέτωπους με σοβαρά ζητήματα και ερωτήματα.
            Αρχικά, η πλήρη άγνοια του Δ.Σ. σχετικά με τις διαθέσεις των φοιτητών για κινητοποιήσεις, η φίμωση της φωνής τους, μη συγκαλώντας ούτε μια Γ.Σ (παρά τις αλλεπάλληλες προτάσεις από το σχήμα μας αλλά και από το ΜΑΣ), τη κρίσιμη αυτή περίοδο, θέτουν σε εμάς - τους φοιτητές- το ερώτημα της αντιπροσώπευσης. Θα περιμένουμε με τα χέρια σταυρωμένα για να δείξουμε την άρνησή μας στο απάνθρωπο σύστημα ;; θα περιμένουμε να δράσουμε μέσα από τους συλλόγους, οι οποίοι αδυνατούν (θελημένα ή μη ) να προτάξουν το συμφέρον των φοιτητών … ήδη η σημερινή ανακοίνωση του Δ.Σ. μας δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν εκφράζει επ’  ουδενί το σύνολο των φοιτητών του Τμήματος Κοινωνιολογίας             Το δεύτερο ερώτημα εγείρεται από το περιεχόμενο της επιστολής. Οι «αγαπητοί συνάδελφοι» του Δ.Σ. προτιμούν να ενημερώνονται από «αξιόπιστη» Τρέμη και τον «φερέγγυο» Πρετεντέρη και να αγνοούν πλήρως τα συνολικά αιτήματα των διδασκόντων , τα οποία είναι:
  1. 1.      Να μην περάσουν τα νέα μέτρα που προωθούν κυβέρνηση και Τρόικα
  2. 2.      Να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των πανεπιστημίων σε δαπάνες, να χορηγηθούν όλες οι αναγκαίες πιστώσεις για διδάσκοντες 407/80, να γίνουν όλοι οι διορισμοί εκλεγμένων μελών ΔΕΠ.
  3. 3.      Να μην εφαρμοστούν και να καταργηθούν οι Ν. 4009 και 4076
  4. 4.      Να μην προχωρήσει το σχέδιο «Αθηνά»
  5. 5.      Να μη γίνουν περικοπές στις αποδοχές των πανεπιστημιακών δασκάλων και παράλληλα να καθιερωθεί η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των μελών ΔΕΠ

Ενώ εμφανής είναι η αναφορά και σε άλλα πεδία που αφορούν φοιτητές:
  • Η μη χορήγηση πιστώσεων για συμβασιούχους διδάσκοντες (Π.Δ.407/80), ο μη διορισμός εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, ΕΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ, η δραστική περικοπή στις δαπάνες, 
  • Η πλήρης κατάργηση του δωρεάν συγγράμματος, η υποχρεωτική επιβολή διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά επιταχύνουν τη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
όπως επίσης ξεκάθαρη αναφορά στη μέριμνα :
  • Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με τη στήριξη της Τρόικα (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ) (…)περικόπτει συντριπτικά τις δαπάνες για σίτιση, στέγαση και τις λειτουργικές δαπάνες... 

Με τα παραπάνω λοιπόν, τίθεται και το ερώτημα γιατί το Δ.Σ. του Σ.Φ. της Κοινωνιολογίας δε στηρίζει τις κινητοποιήσεις;; Αφού τα αιτήματα είναι και για το συμφέρον των φοιτητών. Αλλά ακόμα και τα αιτήματα να μην είχαν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις ανάγκες των φοιτητών, εμείς σε μια τέτοια περίοδο θα μείνουμε με σηκωμένα τα χέρια;; Εμείς δε θα έχουμε λέσχη , εμείς δε θα έχουμε εστίες, εμείς δε θα έχουμε ένα πλήρες πρόγραμμα σπουδών, εμείς δε θα έχουμε δωρεάν μεταφορές, εμείς θα είμαστε οι χαμένοι εάν δεν συμμαχήσουμε τώρα με όσους αγωνίζονται… 
Στο πλαίσιο αυτό καλούμε τους καθηγητές να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και να πράξουν ως προς το  συντονισμό σε κοινό μέτωπο με τους φοιτητές και τους άλλους συλλόγους εργαζόμενων στο πανεπιστήμιο, γνωρίζοντας ότι τους στηρίζει ένα μεγάλο μέρος της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και της κοινωνίας.
Γεγονός αναμφισβήτητο είναι πως, το συγκεκριμένο κείμενο του Δ.Σ. δεν εκφράζει το σύνολο των φοιτητών. Μονάχα των εκλεγμένων αντιπροσώπων, από τα αεροπλάνα και βαπόρια, που κατά δεκάδες φθάνουν την ημέρα των φοιτητικών εκλογών ( ή των ελάχιστων εκείνων, που κοντόφθαλμα επιζητούν βραχυπρόθεσμα οφέλη).
Τέλος, καλούμε όλους τους φοιτητές του Π.Α. και τα μέλη ΔΕΠ σε ανοιχτή συνάντηση Τρίτη 25/9    12:00  στο κτίριο της ΑΤΕ για το σχεδιασμό των δράσεών μας :
• ενάντια στις περικοπές στη Μέριμνα(σίτιση, στέγαση, μεταφορές)
• ενάντια στην περικοπή των πιστώσεων 407 που έχει ανάγκη το Π.Α. για να λειτουργήσει.
• ενάντια στο νόμο Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Αμεσοδημοκρατική Κίνηση Κοινωνιολόγων

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ:Έκκληση για βοήθεια σε μετανάστες και πρόσφυγες

0 σχόλια



Ικτίνου 2, 81100 Μυτιλήνη
Τηλ.φάξ 22510 25170
                                                                             Μυτιλήνη 18-9-12



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

          Τα μέλη της «Συνύπαρξης» αφού επισκέφτηκαν τους κρατούμενους μετανάστες στα κρατητήρια της Αστυνομίας και παρέδωσαν συμβολικά εφόδια, απευθύνουν έκκληση στους συμπολίτες μας να βοηθήσουν με τα εξής απαιτούμενα:

-      Είδη υγιεινής, χαρτί υγείας και κουζίνας, σαπούνια, σαμπουάν, σερβιέτες.
-      Εμφιαλωμένο νερό, πλαστικά ποτήρια, αναψυκτικά σε χάρτινες συσκευασίες, ξηροί καρποί, φρούτα κλπ.
-      Τρόφιμα άμεσης κατανάλωσης, ψωμί, τυρί, σάντουιτς κλπ.

Τα εφόδια μπορούν να παραδίνονται στο Κέντρο Πληροφόρησης για Μετανάστες και Πρόσφυγες, Αγ. Θεράποντος 20 (πρώην κατάστημα Ηλιαχτίδας) κάθε μέρα πρωί 9-1.30 πλην Σαββάτου Κυριακής και Τρίτη-Πέμπτη απόγευμα 6-9.

24/9 οι αιτήσεις για το πάσο..ΔΕΝ θα αλλάζει κάθε χρόνο!

0 σχόλια


Από τη Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου, ξεκινούν οι αιτήσεις απόκτησης της νέας φοιτητικής ταυτότητας που θα αντικαταστήσει το φοιτητικό πάσο των προηγούμενων ετών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, το φοιτητικό πάσο θα ενσωματωθεί στην νέα φοιτητική ταυτότητα που ετοιμάζει μαζί με την ΕΔΕΤ. Το φοιτητικό ΠΑΣΟ για το 2013 και έπειτα θα ενσωματωθεί στην νέα ταυτότητα.
Η νέα φοιτητική ταυτότητα απεικονίζει το σύμβολο του Πανεπιστημίου ή του ΤΕΙ που ανήκει ο φοιτητής, καθώς προσωπικές πληροφορίες του φοιτητή και πληροφορίες εγγραφής και περιόδου ισχύος του εκπτωτικού εισιτηρίου. Η νέα ταυτότητα δε θα αντικαθίσταται κάθε χρόνο και θα λήγει όταν ο φοιτητής τελειώσει τις σπουδές του. Για την απόκτηση της ακολουθείται η ίδια διαδικασία με το Φοιτητικό Πάσο του 2012.
Οι αιτήσεις γίνονται ηλεκτρονικά στην νέα ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, στοhttp://academicid.minedu.gov.gr/

Μόνο οι μισοί εισακτέοι πήγαν για εγγραφή στο ΤΕΙ Σερρών!

0 σχόλια

Περίπου εννιακόσιοι εισακτέοι, από τους 1.700 στα τμήματα του ΤΕΙ Σερρών, έχουν πάει να εγγραφούν, ενώ αναμένονται και φοιτητές από την Κύπρο, που ο αριθμός τους δεν ξεπερνά τους ογδόντα, καθώς και το 5% των ειδικών κατηγοριών από τους εισακτέους των Ελλήνων φοιτητών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΙ Σερρών Δημήτρη Πασχαλούδη, ανασταλτικός παράγοντας της εγγραφής των νέων φοιτητών ήταν η απεργία των καθηγητών την περασμένη εβδομάδα. Όπως επισημαίνει «οι επιτυχόντες φοιτητές θα ανταποκριθούν στις εγγραφές τους, μέχρι και τις 28 Σεπτεμβρίου, παρά την οικονομική κρίση που υπάρχει».

Την ίδια ώρα παρά την πτώση των τιμών στα ενοίκια, μερική πτώση σημειώνεται και στη ζήτηση των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων, ενώ έχουν διαφοροποιηθεί οι απαιτήσεις των φοιτητών.

Σύμφωνα με τον κτηματομεσίτη Γιάννη Δήμου οι φοιτητές ζητούν να νοικιάσουν διαμερίσματα με αυτόνομη θέρμανση, κυρίως με κλιματιστικά, επιπλωμένα και ανακαινισμένα σπίτια, ενώ παραδόξως προτιμούν να μείνουν μόνοι τους παρά να συγκατοικήσουν, ώστε να μειωθούν τα έξοδά τους.

Από τους 14.700 φοιτητές των ΤΕΙ Σερρών, γεγονός είναι στην πόλη των Σερρών διαμένουν μόνο τα 2/3 καθώς πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν να μετακινούνται οδικώς από τις όμορες πόλεις που διαμένουν, παρά να μένουν μόνιμα στις Σέρρες. Αρκετοί είναι και οι Σερραίοι που επέλεξαν να δηλώσουν τις σχολές του τεχνολογικού Ιδρύματος που βρίσκεται στην πόλη αποφεύγοντας έτσι τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής τους.

http://e-volos.gr

Διαμαρτυρία φοιτητών έξω από την φοιτητική λέσχη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

0 σχόλια


ΕΚΤΑΚΤΟ: Συνεχίζεται μέχρι τις 28/9 η απεργία στην Φιλοσοφική Αθηνών!

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012 0 σχόλια


Ο Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού των μελών Δ.Ε.Π. της Φιλοσοφικής Σχολής προκήρυξε απεργία μέχρι την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, όποτε και θα πραγματοποιηθεί νέα Γ.Σ.Όσοι εξετάζονται καλό είναι να επικοινωνούν με τις γραμματείες.

ΕΜΠ: Ανακοίνωση από Γραμματεία Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

0 σχόλια


ΠΑ.ΠΕΙ: Αποχή σε τρία τμήματα του από 19.9 μέχρι 21.9

0 σχόλια



Αποχή από τις εξετάσεις τους αποφάσισαν 3 σύλλογοι του Πανεπιστημίου Πειραιά μετά από απόφαση των συλλόγων τους...Τα τμήματα είναι: Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης, Τμήμα οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων και το τμήμα στατιστικής & ασφαλιστικής Επιστήμης η αποχή και στα τρία τμήματα ισχύει από 19.9.2012 μέχρι 21.9.2012 στα άλλα τμήματα του Πανεπιστημίου Πειραιά τα μαθήματα θα δοθούν κανονικά! 

Φοιτητική Λέσχη ΑΠΘ: δημόσια και δωρεάν και φέτος

0 σχόλια


Η φοιτητική λέσχη του ΑΠΘ ξεκίνησε και πάλι τη λειτουργία της απο τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου. Απο την ανακοίνωση υποδοχής φοιτητών που εξέδωσε το πανεπιστήμιο φαίνεται πως παρά τα οικονομικά προβλήματα η Λέσχη θα διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα της και θα συνεχίσει να παρέχει δωρεάν φαγητό στους φοιτητές.  Παρότι τα τελευταία χρόνια οι φοιτητές σε άλλα πανεπιστήμια αναγκάζονται να πληρώνουν το φαγητό στη φοιτητικές λέσχες των πανεπιστημίων τους, το φαγητό στη λέσχη του ΑΠΘ συνεχίζει να είναι απολύτως δωρεάν.
Στην ανακοίνωση τονίζεται οτι λόγω οικονομικής κρίσης, η φοιτητική λέσχη θα εξυπηρετήσει φέτος ακόμα περισσότερους φοιτητές απο πέρσι. Τη προηγούμενη φορά υπολογίζεται οτι έτρωγαν στη λέσχη περίπου 4000 φοιτητές. Επιπλέον θα λειτουργήσουν και φέτος όλες οι εγκαταστάσεις τη Λέσχης κι εκτός campus ενώ η Λέσχη θα είναι ανοικτή προσφέροντας φαγητό και τα Σαββατοκύριακα (κάτι που δεν γίνεται σε κανένα άλλο πανεπιστήμιο): “Η Π.Φ.Λ. σιτίζει πολύ μεγάλο αριθμό φοιτητών και θα συνεχίζει να σιτίζει τους φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στις εγκαταστάσεις της και στα Τμήματα που εδρεύουν στη Θέρμη, στη Σταυρούπολη και στη Βέροια, καθώς και κατά τις θερινές πρακτικές ασκήσεις των φοιτητών στα δάση του Ταξιάρχη και του Περτουλίου. Σημειώνεται ότι η Φοιτητική Λέσχη για δεύτερη χρονιά θα είναι ανοιχτή και τα Σαββατοκύριακα.”
Καμία έκπτωση δεν παρατηρείται λοιπόν στις παροχές της λέσχης του ΑΠΘ για φέτος. Η οικονομική κρίση δεν χρησιμοποιήθηκε ως άλλοθι για περιορισμό των δαπανών αλλά  ως αιτία για την συνέχιση της δωρεάν σίτισης και την εξυπηρέτηση ακόμα περισσότερων φοιτητών.
Ήδη έχει ανακοινωθεί και το εβδομαδιαίο μενού.

Κλειστά τα ΤΕΙ Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης

0 σχόλια



''Λουκέτο'' για αύριο Πέμπτη 20/9 αποφάσισαν να βάλουν οι διοικήσεις το ΤΕΙ Πειραιά και Θεσσαλονίκης , ενώ από εχθές το ΤΕΙ Αθήνας παραμένει για τρεις ημέρες κλειστό μετά από απόφαση της διοίκησης. Τις ημέρες που είναι κλειστά τα ΤΕΙ δεν θα γίνονται εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών.

ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Προσφεύγουμε στο ΣτΕ για τις επικείμενες περικοπές στις αποδοχές των εκπαιδευτικών

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012 0 σχόλια


Η διοίκηση του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ-Θ, σε συνέχεια των ενεργειών της για την έμπρακτη στήριξη του δίκαιου αγώνα των καθηγητών ΤΕΙ αποφάσισε να κλιμακώσει την αντίθεση της στις επικείμενες νομοθετικές ρυθμίσεις για την μείωση των αποδοχών των καθηγητών ΤΕΙ,
προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι μειώσεις αυτές είναι άδικες και ισοπεδωτικές και σε συνδυασμό με το κούρεμα των ομολόγων PSI, το οποίο στέρησε τεράστια ποσά από τα Ιδρύματα, οδηγούν με ακρίβεια σε έναν οικονομικό και ακαδημαϊκό μαρασμό εξαντλώντας τις αντοχές των ακαδημαϊκών δασκάλων, υποβαθμίζοντας παράλληλα την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΡΣΑΜΙΔΗΣ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Όλα τα σενάρια για τις καταργήσεις & συγχωνεύσεις ΑΕΙ &ΤΕΙ!

0 σχόλια




To τελευταίο διάστημα ακούγονται διάφορα σχετικά με το σχέδιο ''Αθηνά'' στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Η Συντακτική ομάδα του foititesnews.blogspot.gr μετά από πολλές ημέρες έρευνας και συνεχών ερωτήσεων σας αποκαλύπτει το τελικό σχέδιο που επεξεργάζεται το Υπουργείο Παιδείας.
 Όπως όλα δείχνουν η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Γενάρη του 2013, πράγμα που σημαίνει ότι οι τελειόφοιτοι Λυκείου θα παραλάβουν μηχανογραφικό με περίπου 140 σχολές λιγότερες,ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας τουλάχιστον για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 ο αριθμός των εισακτέων δεν θα μειωθεί..
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ το σχέδιο ''Αθηνά΄΄:
Σύμφωνα με τα στοιχεία φαίνεται να καταργούνται ολοκληρωτικά τα ΑΕΙ: Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας, Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη που έχει στα χέρια του το υπουργείο Παιδείας κατέληγαν στο ότι, τα δύο Τμήματα του Παν. Στερεάς Ελλάδας θα μπορούσαν ενδεχομένως να ενσωματωθούν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, λόγω ύπαρξης συναφών Τμημάτων σε αυτά, ενώ οι σχολές του Δυτικής Ελλάδας θα μπορούσαν να επανέλθουν στο Παν. Ιωαννίνων.
Στο Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας: Τα Τμήματα της Φλώρινας ενσωματώνονται εύκολα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τα δύο Τμήματα Μηχανικών στην Κοζάνη δεν έχουν υποδομές και δεν θεωρούνται βιώσιμα.Φαίνεται λοιπόν το υπουργείο να υιοθετεί την μελέτη αυτή και να βάζει οριστικό λουκέτο στα 4 προαναφερθείσα ΑΕΙ. Θα υπάρξουν συγχωνεύσεις και καταργήσεις και στα ΑΕΙ Πελοποννήσου, Αιγαίου, Θράκης και Θεσσαλίας.Οσο αφορά το Πανεπιστήμιο Αιγαίου τα δημοσιεύματα δίνουν διάφορα σενάρια,το επικρατέστερο είναι οτι θα υπάρξει σημαντική μείωση τμημάτων χαρακτηριστικό σύμφωνα με πληροφορίες στην Μυτιλήνη από τα 6 τμήματα φαίνεται να μένουν μόνο 3. Από το σχέδιο ''Αθηνά'' δεν θα γλυτώσουν και τα μεγάλα ΑΕΙ όπως της Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας.. Σύμφωνα με το σχέδιο φαίνεται οτι τα ΤΕΙ θα ''εξαφανιστούν'' από τον χάρτη, καθώς μεγάλο μέρος θα καταργηθεί καθώς είτε δεν έχουν σαφές γνωστικό αντικείμενο, είτε δεν προσελκύουν φοιτητές..Τα εναπομείναντα ΤΕΙ φαίνεται να συγχωνεύονται με τα ΑΕΙ τα οποία έχουν ίδιο αντικείμενο σπουδών, δημιουργώντας έτσι πανεπιστήμια -μαμούθ, χαρακτηριστικά κύκλοι του υπουργείου τονίζουν οτι από τα 24 ΑΕΙ σκοπός είναι να μείνουν μόνο 10!! Μάλιστα λένε ότι η διασπορά των τμημάτων είναι μεγάλη  Αριστοτέλειο 40 τμήματα σε 3 πόλεις(σύμφωνα με το σχέδιο θα υπάρξουν συγχωνεύσεις τμημάτων και συμμάζεμα τους σε μία πόλη) το ΑΕΙ Θράκης 20 τμήματα σε 4 πόλεις(ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θα γίνει με το συγκεκριμένο ΑΕΙ το σίγουρο είναι οτι θα υπάρξουν συγχωνεύσεις) Πανεπιστήμιο Αιγαίου  17 τμήματα σε 6 πόλεις( εδώ το υπουργείο προβληματίζεται για το πως θα συρρικνώσει τις πόλεις, το σενάριο για ΄΄μάζεμα΄΄ όλων των σχολών σε Μυτιλήνη και Ρόδο οπώς κάποιοι διέδιδαν δεν έχει καν συζητηθεί, το σενάριο μιλά για συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολών και στο ΑΕΙ Αιγαίου.Πανεπιστήμιο Κρήτης 17 τμήματα σε 2 πόλεις εδώ το σενάριο μιλά για απορρόφηση του ΤΕΙ Κρήτης απο το ΑΕΙ Κρήτης.Πανεπιστήμιο Θεσσάλιας 16 τμήματα σε 4 πόλεις, σε αυτό το ΑΕΙ φαίνεται να ΄΄ μαζεύεται ΄΄ σε λιγότερες πόλεις. 
Σύμφωνα με το Υπουργείο παιδείας για τις τελικές αποφάσεις θα παρθούν υπόψιν 3 βασικές προδιαγραφές
Στη Θεματική, όπου θα συγχωνευθούν τμήματα για να αποτελέσουν στη συνέχεια διευρυμένες ακαδημαϊκές μονάδες
Στη χωροταξική, που θα σημάνει μετακινήσεις πολλών «αδύναμων» σχολών προς σχολές ελκυστικότερες, σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους.
Στη Διοικητική, όπου ολόκληρα ΑΕΙ θα ενσωματωθούν σε άλλα με παρόμοια θεματική κατεύθυνση.
Το ''αγκάθι'' παραμένει τι θα γίνει με όσους ήδη φοιτούν σε τμήματα που θα καταργηθούν η συγχωνευτούν, ενώ αρχικά το σενάριο έλεγε οτι θα τους δοθεί ο κατάλληλος χρόνος να αποφοιτήσουν, ελέω  τρόικας και περικοπών το σχέδιο αυτό φαίνεται να εγκαταλείπεται.Φαίνεται λοιπόν να καταλήγουν στο σενάριο οι φοιτητές των τμημάτων να μεταφέρονται σε ομοειδή επιστημονικά αντικείμενα, των πανεπιστημίων υποδοχής.Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι τι θα γίνει με τα μαθήματα που έχουν δώσει η χρωστούν;; 

Το σίγουρο είναι οτι κάποια ΤΕΙ και ΑΕΙ έπρεπε να κλείσουν αλλά δεν μιλάμε  ποια για απλο συμμάζεμα αλλά για να Αρμαγεδδών στην παιδεία..με σημαντικές απώλειες για τοπικές οικονομίες αρκετών πόλεων της χώρας, όλα δείχνουν οτι θα έχουμε δυναμικές κινητοποιήσεις απο τοπικούς φορείς, για το εαν αντιδράσουν οι φοιτητές κανείς δεν το ξερει..αν σηκωθούν απο τον καναπέ ίσως..!

* Επιμέλεια-έρευνα-σύνταξη: Συντακτική ομάδα του foititesnews.blogspot.gr