Αδέσμευτη και αντικειμενική ενημέρωση. Το μόνο blog με αποκλειστικά φοιτητικό περιέχομενο... Μαχητικό και πάντα αποκαλυπτικό.

Σε αναβρασμό οι πρυτάνεις-Έκτακτη σύνοδο των πρυτάνεων!

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012 0 σχόλια


Σε "αναμμένα κάρβουνα" κάθονται οι Πρυτάνεις μετά την ενημέρωση που έλαβαν από τη Βουλευτή Θεανώ Φωτίου ότι σε υπό κατάθεση Σχέδιο Νόμου της Κυβέρνσης (ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΔΩ) στη σελίδα 5, καθώς και στις σελίδες 31 και 32, υπάρχουν παράγραφοι που μπορούν να
αναγνωστούν ως ότι η κτηριακή περιουσία των Πανεπιστημίων (ΝΠΔΔ) περνάει στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου), και στη συνέχεια τα Πανεπιστήμια θα τα ενοικιάζουν από το ΤΑΙΠΕΔ (?)

Αμέσως η καθ. Αγγελική Δημητρακοπούλου, Αντιπρύτανις Πανεπιστημίου Αιγαίου σήμανε «συναγερμό» με την ακόλουθη ενημερωτική επιστολή προς όλους τους Πρυτάνεις:
«Αγαπητοί / αγαπητές συνάδελφοι,
συγγνώμη καταρχάς για την άμεση αποστολή.
Στο συνημμένο αρχείο, Νομοσχέδιο που κατατίθεται αύριο στη Βουλή, και όπου στη σελίδα 5, καθώς και στις σελίδες 31 και 32, υπάρχουν παράγραφοι που μπορούν να αναγνωστούν ως ότι η κτηριακή περιουσία των Πανεπιστημίων (ΝΠΔΔ) περνάει στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου), και στη συνέχεια τα Πανεπιστήμια θα τα ενοικιάζουν από το ΤΑΙΠΕΔ (?)
Προφανώς το νομοσχέδιο πρέπει να διαβαστεί όλο προσεκτικά, από ειδικούς, και εύχομαι πραγματικά να σας ανησυχώ αδίκως.
Η ενημέρωση για την ύπαρξη του νομοσχεδίου προερχεται από την Βουλευτή κα Θεανώ Φωτίου.
Να ειμαστε καλά,
Αγγελική»
Ακολούθησε άλλη επιστολή προς όλους τους Πρυτάνεις, του καθ. Σίμου Σιμόπουλου, Πρύτανη ΕΜΠ
«Αγαπητή Αγγελική,
Το υπόψη κείμενο έπεσε και στα δικά μου χέρια και προσπαθώ να βγάλω άκρη από το μεσημέρι, ως προς το βαθμό που αφορά τα Πανεπιστήμια ή/και τις Εταιρείες Αξιοποίησης Περιουσίας τους. Θεωρώ κατεπείγον να το δει το Προεδρείο και κατά την κρίση του να αναθέσει κατεπειγόντως στους Νομικούς Συμβούλους της Συνόδου να το δουν - σίγουρα καλύτερα από εμάς που είμαστε Μηχανικοί - και να μας συμβουλέψουν σχετικά με περαιτέρω ενέργειες.
Το θεωρώ εξαιρετικά ΕΠΕΙΓΟΝ και ενώνω και εγώ τη φωνή ανησυχίας μαζί με τη δική σου. Μακάρι να κάνουμε λάθος.
Φιλικά
Σίμος»
Για το σοβαρό αυτό θέμα το Προεδρείο της Συνόδου θα α) θα συναντηθεί με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και β) τους νομικούς συμβούλους της Συνόδου, ενημερώνει τους Πρυτάνεις ο προεδεύων της Συνόδου καθ. Γ. Παναγιωτάκης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών,
«Αγαπητές και Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Όπως ήδη γνωρίζετε προέκυψε το ζήτημα της πιθανής μεταφοράς της ακίνητης περιουσίας των Πανεπιστημίων μας στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου).
Λόγω της σοβαρότητας και του επείγοντος του θέματος σας ενημερώνουμε ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες το Προεδρείο της Συνόδου α) θα συναντηθεί με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και β) τους νομικούς συμβούλους της Συνόδου.
Επίσης, εξετάζεται η δυνατότητα σύγκλησης έκτακτης Συνόδου.
Το Προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων»
esos.gr

Βόμβα στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης -Στο ΤΑΙΠΕΔ η κτηματική περιουσία των πανεπιστημίων

0 σχόλια

«Βόμβα» έσκασε στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη διαχείριση της περιουσίας του Δημοσίου, διάταξη του οποίου αφήνει να εννοηθεί ότι η κτιριακή περιουσία των πανεπιστημίων, ως Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, περνάει στο Ταμείο Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Τα πανεπιστήμια αποφάσισαν έκτακτη Σύνοδο των πρυτάνεων για το θέμα το Σάββατο στο Λαύριο, ενώ εκπρόσωποί τους συναντήθηκαν και με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

Πάντως, το υπουργείο Παιδείας απαντάει ότι το νομοσχέδιο δεν αφορά την ακίνητη περιουσία των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, όπου δεν υπάρχει κανένα κτίριο προς πώληση. Μάλιστα, πηγές του υπουργείου Παιδείας, υποστηρίζουν ότι η σχετική διάταξη που υπονοεί ότι ο νόμος αφορά και την περιουσία των πανεπιστημίων είναι προς απόσυρση.

Το θέμα συνδέεται με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αναμένεται να κατατεθεί την Παρασκευή. Εκεί υπάρχουν παράγραφοι που οι πανεπιστημιακοί διερωτώνται αν μπορούν να αναγνωσθούν ως εξής: «Η κτιριακή περιουσία των Πανεπιστημίων (ΝΠΔΔ) περνάει στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Περιουσίας του Δημοσίου) και στην συνέχεια τα Πανεπιστήμια θα τα ενοικιάζουν από το ΤΑΙΠΕΔ».

Το προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων προτίθεται να συζητήσει το θέμα και με τους νομικούς συμβούλους της Συνόδου, ενώ άμεση ήταν η αντίδραση των Ομοσπονδιών των Καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ), ΤΕΙ (ΟΣΕΠ-ΤΕΙ) και Ελλήνων Ερευνητών (ΕΕΕ).

Σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν χαρακτηριστικά: «Τα Προεδρεία των Ομοσπονδιών των λειτουργών του χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετα τόσο σε μεταβίβαση ίδιας περιουσίας, όσο και σε μεταβίβαση της διαχείρισης της περιουσίας αυτής, από τα κατά το Σύνταγμα πλήρως αυτοδιοικούμενα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα και από τα Ερευνητικά Κέντρα στο ΤΑΙΠΕΔ».

Τα μέλη των Ομοσπονδιών ζητούν «την άμεση διάψευση των διάφορων αναφορών στο θέμα από τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Παιδείας, καθώς και τη ρητή αναφορά εξαίρεσης των ΑΕΙ και των Ερευνητικών Κέντρων από τις ρυθμίσεις περί ΤΑΙΠΕΔ στο εν λόγω Νομοσχέδιο».

Πηγή: in.gr

Απόφαση του Συλλόγου Φοιτητών Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων, AΠΘ 16/10

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012 0 σχόλια

Αναλυτικά η απόφαση ΕΔΩ 

Ραγδαία άνοδος των υπό Κατάληψη σχολών(ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ)

0 σχόλια




Αρχίζουν από ότι φαίνεται να ΄΄ξυπνούν΄΄ οι φοιτητές και σιγά σιγά έχουμε καταλήψεις και Γενικές Συνελεύσεις.  ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

ΥΠΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗ:

  1. Τμήμα Επιστήμης των υλικών ΑΠΘ(εβδομαδιαία) 
  2.  Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ (4 τμήματα) Κατάληψη αύριο Τρίτη για το μπλοκάρισμα των εκλογών των Σ.Ι.Κατάληψη την Πέμπτη και συμμετοχή στην απέργια
  3. Χημικοί Μηχανικοί EMΠ(κατάληψη μέχρι την Τρίτη 23.10)
  4. Τοπογράφοι Μηχανικοί ΕΜΠ( κατάληψη μέχρι την Τρίτη 23.10)
  5. Ιατρική ΕΚΠΑ (κατάληψη μέχρη την Τρίτη 23.10)
  6. Βιολόγια ΕΚΠΑ (18-22/10)
  7. Φιλοσοφική Αθηνών (18/10 και 22/10)
  8. Τμήμα Γεωλογίας ΑΠΘ (18.10 &24.10)
  9. ΠΑΝΤΕΙΟ (5νθημερη)
  10. Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών (ΒΕΤ): Κατάληψη 18/10, 24-25/10, νέα συνέλευση 30/10 ΙΩΑΝΝΙΝΑ 
  11.  
    Μηχανικών Επιστήμης Υλικών (ΜΕΥ): Κατάληψη 24-25/10 ΙΩΑΝΝΙΝΑ 
  12.  ΦΠΨ: Κατάληψη 24-25/10 ΙΩΑΝΝΙΝΑ 
  13. Χημικό ΑΠΘ (
    18,23,24,25/10)


** Αν και η δικιά σου σχολή έχει προγραμματισμένη Γενική συνέλευση ή βρίσκεται σε κατάληψη στείλε μας το στο foitites2011@gmail.com 

Ερωτηματικά για το αδιάβλητο των εκλογών στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ (Επιστολική-Ηλεκτρονική Ψήφο)

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012 0 σχόλια

Δύο βασικά ερωτήματα που η απάντησή τους , ενδεχομένως να θέτουν ζήτημα διαβλητότητας των εκλογών στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ με την επιστολική και ηλεκτρονική ψήφο θέτει ο διοικητικός υπάλληλος ΣΕΜΦΕ- Τομέας Μηχανικής του ΕΜΠ Γ. Φουντουκίδης , με ανοιχτή επιστολή προς τα μέλη της εκπαιδευτικοής κοινότητας στου Πολυτεχνείου.
Ειδικότερα ο κ. Φουντουκίδης θέτει τα εξής δύο βασικά ερωτήματα:
1.Δικαιούται η Εφορευτική Επιτροπή να χρησιμοποιήσει για τις εκλογές μέσον το οποίο εποπτεύεται σε ανώτερο βαθμό από τρίτους; Οι διαχειριστές μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αρχεία που δημιουργεί το ίδιο σύστημα καταγράφοντας τους χρήστες , με τόση ακρίβεια που παρατίθεται και η ώρα πρόσβασης σε αυτά.
2.Πόσο αδιάβλητες είναι οι εκλογές εκ των έσω και όχι από μη νόμιμους χρήστες (hackers) ψηφοφόρους;
ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

esos.gr 

Άρθρο: Η Ελλάδα του κ.Σαμαρά και η πραγματική Ελλάδα!

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012 0 σχόλια

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της κ. Μέρκελ και όλοι μας είδαμε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τα εξαίσια πλάνα του σκηνοθέτη σε όλη την διαδρομή της αυτοκινητοπομπής από το αεροδρόμιο μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου, το περπάτημα της κ. Μέρκελ και του κ. Σαμαρά   ανάμεσα σε καταπράσινα δέντρα, πάνω στα καθαρά πεζοδρόμια, μια ουτοπική βόλτα λες και ήταν μόνο εκείνοι οι δύο πάνω στην Ελλάδα. Όμως ο δαίμονας της σκηνοθεσίας δεν σταματάει   εδώ , τα πανοραμικά πλάνα από τους άδειους δρόμους της Αθήνας κατά την άφιξη της κ.Μερκελ στο ξενοδοχείο, έδινε στο κοινό τα καταλάβει ότι η Ελλάδα είναι μια άδεια πόλη που όλα λειτουργούν τέλεια, που ο κόσμος είναι κλεισμένος στα σπίτια του και παρακολουθεί απλά τηλεόραση. Αυτή είναι η ουτοπική Ελλάδα που ήθελαν κάποιοι να ΄΄ βγάλουν ΄΄ προς τα έξω!
  Ας πάμε και στην πραγματική Ελλάδα, την Ελλάδα που εξαιτίας των συνεχών μνημονίων οδεύει προς τον γκρεμό, την Ελλάδα που μέρα με την μέρα αργοπεθαίνει στην εντατική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Τρόικας.
Από πού να πιάσει κανείς, Υγεία είδος πολυτελείας καθώς ο κάθε ασφαλισμένος πληρώνει από την τσέπη του εξετάσεις και φάρμακα , νοσοκομεία στα πρόθυρα του λουκέτου, το προσωπικό δεν επαρκεί, ιατρικά αναλώσιμα δεν υπάρχουν, οι ασθενείς αναγκάζονται να φέρουν ακόμα και γάζες με δικά τους έξοδα, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό απλήρωτο εδώ και μήνες  ασθενοφόρα εα βήμα πριν την ακινητοποίηση λόγω χρωστούμενων σε συνεργεία και πρατήρια υγρών καύσιμων.
Φυσικά δεν σταματάμε εδώ, η παιδεία είναι στο στόχαστρο κάθε κυβέρνησης όλοι θέλουν να την κάνουν καλύτερη, το αποτέλεσμα μάλλον χειρότερο, σχολεία χωρίς βιβλία και δασκάλους, Πανεπιστήμια και ΤΕΙ χωρίς τις αναγκαίες πιστώσεις, φοιτητές που αναγκάζονται λόγω κρίσης να πληρώνουν την σίτιση τους και από το εαρινό εξάμηνο τα συγγράμματα τους.
Η συνέχεια ακόμα πιο δραματική αν κάποιος αρχίσει να αναλύει τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις εδώ δεν μπορεί κανείς να μιλήσει με βεβαιότητα καθώς οι μειώσεις είναι διαφορετικές σε κάθε κλάδο.
Αλλά αν τα πάρουμε αναλυτικά κάθε τομέα τότε θα χρειαστούμε εκατοντάδες σελίδες, οπότε ας μιλήσουμε με αριθμούς, μιας και οι κυβερνώντες τους αρέσει να μιλάνε με αριθμούς.
·         1.260.000 άνεργοι
·         Πάνω από 30.000 Έλληνες επιβιώνουν αποκλειστικά χάρη στα «Κοινωνικά Παντοπωλεία»
·         4.000 λουκέτα και 30.000 χαμένες θέσεις εργασίας μόνο στον χώρο εστίασης.
·         100.000 λουκέτα μέσα σε δύο χρόνια σύμφωνα με την ΕΒΕΠ
·         Ενώ αλλά 100.000 θα κλείσουν λόγο κρίσης.
Αυτά είναι τα βασικά, σίγουρα υπάρχουν πολλά ακόμα, οι κυβερνώντες μαζί με την Τρόικα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οδηγούν την χώρα στην κατάρρευση.
Όπως είπε και ο αξέχαστος Θανάσης Βέγγος  στην ταινία του μεγάλου Θεόδωρου Αγγελόπουλου ‘’Το βλέμμα του Οδυσσέα’’ (1995)
 «Ξέρεις κάτι; Η Ελλάδα πεθαίνει. Πεθαίνουμε σα λαός. Κάναμε τον κύκλο μας. Δεν ξέρω πόσες χιλιάδες χρόνια ανάμεσα σε σπασμένες πέτρες και αγάλματα... και πεθαίνουμε... Αλλά αν είναι να πεθάνει η Ελλάδα, να πεθάνει γρήγορα! Γιατί η αγωνία κρατάει πολύ και κάνει πολύ θόρυβο. Μωρή φύση μόνη σου είσαι, μόνος μου είμαι κι εγώ... πάρε ένα μπισκότο».
Εκεί οδηγούν τον Ελληνικό λαό οι πολιτικές αυτές, αλλά η Ελλάδα προορίζεται να ζήσει κύριοι και δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν η Ελλάδα να γίνει αποικία των Ευρωπαίων.

Γιώργος Χάμπας 
Φοιτητής Κοινωνιολογίας  

Εδωσε 1.200ευρώ για να περάσει το μάθημα στο ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ!!!!

0 σχόλια


Τύπος Ιστορίας: 
Γεωγραφική Περιοχή: 
Ημερομηνία: 
Οκτώβριος, 2012
Ποσό: 
1.200€

Περιγραφή: 
Η γνωστή ιστορία του καθηγητή που σίγουρα γνωρίζει η Ελλάδα. Είναι ενας καθηγητής στο Τ.Ε.Ι. Σερρών, που θέλει απο τους φοιτητές να του κάνουν ένα μικρό "χρηματικό" δωράκι ( το 1/4 του μισθού του υποθέτω). Είμαι φοιτητής επι 9 χρόνια...ΓΙΑΤΙ??? Στο 4ο έτος κατάφερα να περάσω όλα τα μαθήματα εκτός απο ένα!!!. Έλεγα μέσα μου "ενα μάθημα μου έμεινε!! θα το διαβάσω ενα εξάμηνο και θα το περάσω". Σε κάθε εξεταστική έδεινα το μάθημα μου, αλλά.....με έκοβε. Γιατί? Επειδή δεν του έδωσα το φακελάκι του. προσπάθησα μήπως ...μήπως και καταφέρω να το βγάλω αλλα....μάταιη η προσπάθεια. Ζήτησα αναβαθμολόγηση του γραπτού μου αλλα μου είπε με ένα πολύ κρύο ύφος..... οτι και να κάνεις.... θα κοπίς. Μετά απο 5 χρόνια, έχοντας δώσει για πολλοστή φορά, πέρασα με φακελάκι των 1200€! Δυστυχώς φέτος δεν θα βάλουμε πετρέλαιο...

Καταλήψεις & Γενικές Συνελεύσεις update 15.10 20:50

0 σχόλια


Αρχίζουν από ότι φαίνεται να ΄΄ξυπνούν΄΄ οι φοιτητές και σιγά σιγά έχουμε καταλήψεις και Γενικές Συνελεύσεις.  ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

ΥΠΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗ:

  1. Τμήμα Επιστήμης των υλικών ΑΠΘ(εβδομαδιαία) 
  2.  Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ (4 τμήματα) Κατάληψη αύριο Τρίτη για το μπλοκάρισμα των εκλογών των Σ.Ι.Κατάληψη την Πέμπτη και συμμετοχή στην απέργια
  3.  Iατρική ΑΠΘ η κατάληψη ισχύει από την προηγούμενη Πέμπτη μέχρι αύριο και αύριο Νέα Γενική συνέλευση!
  4. Χημικοί Μηχανικοί ΑΠΘ (κατάληψη μέχρι την Τρίτη 23.10)
  5. Τοπογράφοι Μηχανικοί ΑΠΘ ( κατάληψη μέχρι την Τρίτη 23.10)
  6. Ιατρική ΕΚΠΑ (κατάληψη μέχρη την Τρίτη 23.10)
  7. Ηλεκτρολόγοι & Μηχανολόγοι Μηχανικοί ΑΠΘ ( κατάληψη ΜΟΝΟ 18.10)
  8. Βιολόγια ΕΚΠΑ (18-22/10)

ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ:
Φυσικό ΑΠΘ  16.10 
Όλες οι σχολές του ΕΜΠ(εκτός ηλεκτρολόγοι) 15.10/16.10/17.10 (Γ.Σ.)
Μαθηματικό Αθήνας  16.10
Φυσικό Αθήνας           16.10
Bιολογικό Αθήνα        16.10 
Πληροφορικη Αθήνας  17.10 
Πάντειο 17.10
Φιλολογία ΑΠΘ 15.10
Γεωλογία ΑΠΘ  16.10
Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και τεχνολογίας Υπολογιστών  ΑΠΘ 16.10
Γ.Σ. ενιαίου φοιτητικού συλλόγου Πολυτεχνείου Κρήτης    17.10 
Φυσικό Ηρακλείου 15.10 
Ασοεε 16.10 
Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας (Μυτιλήνη) 15.10 
Τμήμα Περιβάλλοντος (Μυτιλήνη) 16.10
Τμήμα Κινηματογράφου ΑΠΘ    17.10
Φιλοσοφικη ΕΚΠΑ 16.10 
Χαροκόπειο Πάνεπιστήμιο  16.10 
Τοπογράφοι ΕΜΠ 16.10
Τμήμα Κοινωνιολογίας Μυτιλήνη 19.10
I.A.Κ.Α (βολος) 17.10
Ψυχολογια ΑΠΘ 17.10
ΠΑ.ΠΕΙ 17.10
Πάντειο 17.10
Νομική 17.10

** Αν και η δικιά σου σχολή έχει προγραμματισμένη Γενική συνέλευση στείλε μας το στο foitites2011@gmail.com 

Με ηλεκτρονική ψήφο οι εκλογές στο ΤΕΙ Πειραιά

0 σχόλια



Mε ηλεκτρονική ψήφο θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές στο ΤΕΙ Πειραιά στις 22.10.2012, καθώς και οι δύο προσπάθειες να στηθούν κάλπες απέβησαν άκαρπες καθώς εμποδίστηκαν από φοιτητές και καθηγητές.

Αναβλήθηκαν οι εκλογές στο ΤΕΙ Αθήνας

0 σχόλια



Αναβλήθηκαν οι σημερινές προγραμματισμένες εκλογές στο ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ για την ανάδειξη νέων συμβουλίων διοίκησης, καθώς φοιτητές και καθηγητές εμπόδισαν την διαδικασία.Στις 19.10 θα γίνει εκ νέου προσπάθεια για να στηθούν κάλπες, ενώ στις 17.10 είναι οι εκλογές για την ανάδειξη του εκπροσώπου των φοιτητών

Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου: Στήνουν κληρωτίδες για το ποιος θα παρακολουθήσει τα υποχρεωτικά σεμινάρια.

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012 0 σχόλια


Το άκρων άωτον του παραλόγου ζουν οι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου που για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους θα πρέπει στην κυριολεξία να είναι «τυχεροί», καθώς η έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού αναγκάζει τους καθηγητές να στήνουν κληρωτίδες για το ποιοι φοιτητές θα παρακολουθήσουν τα υποχρεωτικά σεμινάρια.

Τα όσα απίστευτα συμβαίνουν στο Πανεπιστημιακό ίδρυμα, το οποίο σημειωτέον έχει πολλάκις διακριθεί διεθνώς για το έργο του, κατήγγειλε η  21χρονη Εύα, φοιτήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής εκπαίδευσης του Ιδρύματος.

Σε επικοινωνία που είχαμε με την Εύα, που φέτος είναι στο τέταρτο έτος, μας περιέγραψε πώς κινδυνεύει να μην ολοκληρώσει τις σπουδές της εξαιτίας των περικοπών και των τραγικών ελλείψεων που υπάρχουν στο Ίδρυμα.

Η έλλειψη σε καθηγητές απειλεί να «τινάξει» στον «αέρα» το εξάμηνο καθώς θεωρείται αβέβαιο αν θα προσφερθούν όλα τα μαθήματα, ενώ για τα σεμινάρια που είναι υποχρεωτικά και υπάρχει καθορισμένος αριθμός φοιτητών (έως 30) που επιτρέπεται να τα παρακολουθήσουν, στήνονται κληρωτίδες, στις οποίες επιλέγονται οι τυχεροί που θα μετέχουν σε αυτά.

Επιπλέον, ο μικρός αριθμός διδασκόντων δημιουργεί προβλήματα στην ανάθεση πτυχιακής εργασίας καθώς κάθε καθηγητής μπορεί να αναλάβει μέχρι έξι φοιτητές.

Όλα αυτά, προκαλούν, όπως εξηγεί η Εύα ανασφάλεια στους φοιτητές που εν μέσω κρίσης κινδυνεύουν να παρατείνουν τις σπουδές τους, με τεράστιες οικονομικές συνέπειες για τους ίδιους.

Η 21χρονη Εύα, που είναι από τα Χανιά αναγκάζεται να νοικιάζει στο Ρέθυμνο ενώ όπως μας εξηγεί πολλά παιδιά που κατάγονται από περιοχές εκτός Κρήτης, αντιμετωπίζουν ακόμα περισσότερα οικονομικά προβλήματα για να ανταπεξέλθουν στις σπουδές τους.

Στην επιστολή που ακολουθεί με τίτλο «Πτυχία με… κλήρωση» η Εύα καταγράφει τη αγωνία για το μέλλον, το δικό της και των συμφοιτητών της, περιγράφοντας ταυτόχρονα τα όσα απίστευτα βιώνει στο Πανεπιστήμιο.

Η επιστολή έχει ως εξής
Πτυχία με… κλήρωση.

«Η κατάσταση στο Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι απογοητευτική και όσο περνάνε τα χρόνια επιδεινώνεται. Είμαι φοιτήτρια στο Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Ρέθυμνο και εκφράζω την πλειοψηφία των φοιτητών σχετικά με την αγανάκτησή τους για τα γεγονότα στο τμήμα μας. Όπως είναι γνωστό την τελευταία βδομάδα το τμήμα μας έμεινε κλειστό και η αναστολή των μαθημάτων οφειλόταν στην αδυναμία του τμήματος να υλοποιήσει το πρόγραμμα σπουδών και να παρέχει στους φοιτητές τις απαραίτητες συνθήκες για τις σπουδές τους και την απόκτηση του πτυχίου τους.

Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο Παιδείας δεν παρείχε φέτος τις πιστώσεις για την πρόσληψη συμβασιούχων διδασκόντων που επωμίζονται και το μεγαλύτερο βάρος των διδασκαλιών, των σεμιναρίων και της πρακτικής μας άσκησης. Έτσι, το τμήμα μας έμεινε με ελάχιστους διδάσκοντες που δεν αναλογούν με το μεγάλο πλήθος των φοιτητών. Με άλλα λόγια ακόμα και οι ίδιοι οι καθηγητές παραδέχονται ότι η ομαλή φοίτησή μας και η ολοκλήρωση των σπουδών στον προβλεπόμενο χρόνο είναι αμφισβητήσιμη. Ακόμα, μεγάλο ποσοστό του προσωπικού του τμήματός μας έχει αποχωρήσει χωρίς όμως να γίνονται διορισμοί ώστε να καλυφθούν οι κενές θέσεις.

Επίσης, το Π.Κ. αδυνατεί να στηρίξει τους οικονομικά ασθενέστερους μαθητές παρέχοντάς τους δωρεάν σίτιση, αφού η επιχορήγηση για το υπόλοιπο 2012 καλύπτει μόλις το 29,5% των δικαιούχων δωρεάν σίτισης φοιτητών.

Γίνεται λοιπόν φανερό ότι το παιδαγωγικό τμήμα υπολειτουργεί προσφέροντάς μας την μία απογοήτευση μετά την άλλη. Σε όλα τα παραπάνω συμβάλλει η επιλογή των φοιτητών για τα σεμινάρια (που είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθήσουν για την ολοκλήρωση των σπουδών τους) μέσα από κλήρωση, μένοντας απέξω φοιτητές που δεν σημαίνει ότι ήταν ασυνεπείς με τις υποχρεώσεις τους…απλά ήταν άτυχοι! Παράλληλα, δεν ξέρουμε αν είναι αντικειμενικές οι συνθήκες διεξαγωγής των κληρώσεων, καθώς κάποιοι φοιτητές φαίνονται ευνοημένοι από την όλη διαδικασία. Το ίδιο συμβαίνει και στην επιλογή των φοιτητών για την εκπόνηση της πτυχιακής τους εργασίας. Με άλλα λόγια τα πτυχία μας βρίσκονται στην «κληρωτίδα» και το ποιος θα πάει μπροστά εξαρτάται από το ποιο χαρτάκι θα τύχει να τραβήξει ο καθηγητής!

Οι καθηγητές μας διαβεβαίωσαν ότι το πρόγραμμα θα αλλάξει, ώστε να εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες των φοιτητών και ότι θα προσφερθούν περισσότερα μαθήματα και σεμινάρια που θα αναλογούν με το μεγάλο πλήθος των φοιτητών. Παρ’όλες τις υποσχέσεις, μετά τη λήξη της γενικής συνέλευσης της Τετάρτης 10/10/2012 δεν επήλθε καμία ουσιαστική αλλαγή που να βελτιώσει την κατάσταση του τμήματος. Τόσο οι διδάσκοντες όσο και οι εκπρόσωποι των φοιτητών στάθηκαν ανίκανοι να βρουν μία λύση που θα ανακουφίσει έστω και λίγο τους φοιτητές παρά τις συνθήκες που επικρατούν.

Όλοι μας οι στόχοι και τα όνειρα ματαιώνονται όταν βλέπουμε καθημερινά ότι το πανεπιστήμιο είναι ασυνεπές προς εμάς, αν και εμείς είμαστε συνεπείς προς αυτό. Δυστυχώς έχουμε φτάσει στο σημείο να χάνουμε το ενδιαφέρον για τις σπουδές μας, βλέποντας ουσιαστικά ότι το πανεπιστήμιο μοιάζει να είναι εναντίον μας. Σε καμία περίπτωση δεν ισοπεδώνω το τμήμα μου, που μου έχει προσφέρει πολλά οφέλη όλα αυτά τα χρόνια και πολύτιμες γνώσεις. Το μόνο όμως που επιθυμούμε είναι να γνωστοποιηθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Π.Κ. και παρά την άσχημη κατάσταση να βρεθεί μια μέση λύση που να βελτιώσει κάπως τις συνθήκες φοίτησής μας και να μην υποβαθμίζει το ακαδημαϊκό επίπεδο της σχολής».

Πηγή:rethemnosnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ το internetiko περιοδικό BABUSHKA

0 σχόλια


«Χαίρομαι ιδιαίτερα για την επίσκεψή σας κυρία Μέρκελ»
Κάρολος Παπούλιας , Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας
«Είναι ανθρώπινο να επιθυμεί κανείς κάτι τέτοιο, αλλά δεν πρόκειται να υποχωρήσω έτσι σε αυτό»
Άνγκελα Μέρκελ, γερμανίδα Καγκελάριος
«Aυτή η βόλτα στο δάσος που κάνουν οι δύο τους , τα λέει όλα...»
Παύλος Τσίμας, δημοσιογράφος
«Η Ευρώπη κοινό μας σπίτι είναι και κοινή προοπτική των λαών μας είναι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση»
Αντώνης Σαμαράς, Έλληνας Πρωθυπουργός
«Ο ελληνικός λαός ματώνει αυτή τη στιγμή, αλλά είναι αποφασισμένος να παραμείνει στο ευρώ»
Αντώνης Σαμαράς, Έλληνας Πρωθυπουργός
«Ελπίζω και εύχομαι η Ελλάδα να παραμείνει στην ζώνη του ευρώ»
Άνγκελα Μέρκελ, γερμανίδα Καγκελάριος

«Δεν μας φταίει η Μέρκελ για τίποτα απολύτως απ’ ότι μας συμβαίνει!»
Σοφία Βούλτεψη, βουλευτής της ΝΔ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Στην ''τελική'' ευθεία το σχέδιο ''ΑΘΗΝΑ'' για ΑΕΙ & ΤΕΙ!

0 σχόλια



Μπαράζ λουκέτων ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας σε Ανώτατα και Τεχνολογικά Ιδρύματα, στο πλαίσιο του σχεδίου «Αθηνά» για την αναμόρφωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η οριστική μορφή του σχεδίου αναμένεται να παρουσιαστεί τον προσεχή Δεκέμβριο. Η διαδικασία διαβούλευσης με τους αρμόδιους φορείς έχει ανατεθεί στην Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) με επικεφαλής τον Ευάγγελο Κουφουδάκη.
Εάν το σχέδιο τεθεί σε εφαρμογή εντός του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, γεγονός που σημαίνει ότι οι διαβουλεύσεις θα έχουν ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος, τότε οι υποψήφιοι για ένταξη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (ακαδημαϊκό έτος 2013-14), θα κληθούν να συμπληρώσουν ένα εντελώς διαφορετικό μηχανογραφικό.

Ήδη τα μέλη της Αρχής έχουν καταρτίσει ένα προσχέδιο που περιλαμβάνει λουκέτα και συγχωνεύσεις σε 100 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Στο «στόχαστρο» μπαίνουν τμήματα Γεωλογίας, Μηχανικών Υπολογιστών, Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΑΕΙ), Ζωικής και Φυτικής Παραγωγής, Εμπορίας και Διαφήμισης, Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΙ) κλπ. Μεταξύ άλλων, ψηλά στη λίστα του σχεδίου «Αθηνά» βρίσκονται τα Πανεπιστήμια Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Θεσσαλίας και Αιγαίου.

Του σχεδίου φαίνεται προς το παρόν να «εξαιρούνται» Ιδρύματα που λειτουργούν σε Αθήνα, Πάτρα, Γιάννενα, Κέρκυρα, και Χανιά, ενώ περισσότερο φαίνεται πως θα «πληγούν» τμήματα των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων.

Τα κριτήρια

Τρεις κατηγορίες κριτηρίων εξετάζουν η ΑΔΙΠ και οι εμπλεκόμενοι φορείς προκειμένου να λάβουν τις αποφάσεις σχετικά με το ποια Ιδρύματα θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν.

Η επιλογή θα γίνει με βάση τα ακαδημαϊκά, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Όσον αφορά στα Τεχνολογικά Ιδρύματα, βασικό ρόλο θα παίξει το εάν και κατά πόσο έχουν σαφές γνωστικό αντικείμενο. Απώτερος σκοπός είναι να συγχωνευθούν σχολές και Ιδρύματα που έχουν παρεμφερές γνωστικό αντικείμενο σπουδών και βρίσκονται σε σχετικά κοντινές πόλεις. 
Ενδεικτικά, οι σχολές που λειτουργούν και έχουν ως γνωστικό αντικείμενο τα οικονομικά είναι πανελλαδικά 36. Επιπλέον, λειτουργούν 50 τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων, 32 Πληροφορικής κ.ο.κ.
Σχεδόν βέβαιο θεωρείται ότι θα αναστείλουν τη λειτουργία τους περί τα 50 ΤΕΙ, για τα οποία η ζήτηση είναι εξαιρετικά χαμηλή και τα ποσοστά αποφοίτησης μικρά.

Την ίδια ώρα, έντονες είναι οι αντιδράσεις ακαδημαϊκών κύκλων που αναφερόμενοι στον εκπαιδευτικό «Καλλικράτη» κάνουν λόγο για υποβάθμιση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και «πρωτοφανή επίθεση στο ελληνικό Πανεπιστήμιο».

Σε πρόσφατη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει, ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος είχε αναφέρει: «Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι 40 Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στη χώρα είναι πολλά. Όταν, για παράδειγμα, το Ισραήλ έχει μόνο εφτά, αντιλαμβάνεστε ότι για μια χώρα 11 εκατομμυρίων κατοίκων τα 40 Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα είναι πολλά. Και ξέρουμε όλοι πώς έγινε αυτή η ανάπτυξη του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας. Δεν λογοδοτούσε ούτε σε ακαδημαϊκά ούτε σε αναπτυξιακά κριτήρια». Ο υπουργός πρόσθεσε: «Αυτό θα το κάνουμε μέσα από συγχωνεύσεις, έχοντας γνώμονα τον στρατηγικό αναπτυξιακό χάρτη της χώρας, τα εθνικά συμφέροντα και βεβαίως και ακαδημαϊκά κριτήρια». Εκτίμησε ότι το σχέδιο αυτό θα ολοκληρωθεί και «θα συντελέσει στην αναβάθμιση των ελληνικών δημοσίων πανεπιστημίων».


zougla.gr