Αδέσμευτη και αντικειμενική ενημέρωση. Το μόνο blog με αποκλειστικά φοιτητικό περιέχομενο... Μαχητικό και πάντα αποκαλυπτικό.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Όποιος θέλει ψηφίζει για νέα Συμβούλια Διοίκησης.!!

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012 0 σχόλια

Ημερομηνία: 15/12/2012
Συγγραφέας: stekipolytexneiou.squat.gr


Να ξεκινήσουμε λέγοντας ότι τελικά δεν ήταν και πολύ δύσκολο.
Αρχικά δημιουργείς mail του αγαπημένου σου καθηγητή.
Στην προκειμένη του Δ.Α. της σχολής Αγρονόμων Τοπογράφων.
Στην συνέχεια στέλνεις mail στα τζιμάνια του Υπουργείου και του αδιάβλητου συστήματος Ζευς, και αυτοί -πολύ ευγενικά είναι η αλήθεια- μας έστειλαν κανονικότατα κωδικό ψηφοφορίας.

Ακολουθούν τα screeshots της επικοινωνίας για του λόγου το αληθές .
(κλικ στις εικόνες για το κανονικό μέγεθος)

μαιλ που στάλθηκε
μαιλ απάντησης του ΖΕΥΣ























Τελικά μάλλον είναι δυνατή

η φοιτητική συνδιοίκηση …


Δεν νομίζουμε ! Είτε με το προηγούμενο είτε με το “καινούργιο” μοντέλο το πανεπιστήμιο και η λειτουργία του, καθορίζονται από κρατικά και επιχειρηματικά συμφέροντα, και απέχει μακράν από το να παράγει γνώση προς όφελος όλων.

Το πανεπιστήμιο ήταν και παραμένει, ένα πλέγμα σχέσεων, πολωμένων προς την χειρότερη κατεύθυνση, όπως απλήρωτοι και υποτιμημένοι εργολαβικοί εργαζόμενοι, ερευνα με υποπληρωμένους διαδκτορικούς και καθηγητάδες να βγάζουν εκατομμύρια, έρευνα για πολεμικούς και κατασταλτικούς σκοπούς (Νατο, τείχος Frontex κ.α.) ενώ ταυτόχρονα η μεγάλη μάζα των φοιτητών σφυρά αδιάφορα τρώγοντας το παραμύθι περί “καθαρής επιστήμης” και κοινωνικής ανέλιξης.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον καθε αυταπάτη περι συνδιοίκησης και “δημοκρατικότητας” του πανεπιστημίου δεν είναι πολλά παραπάνω από “ανόητη”. Είναι ανέφικτη .

Η πραγματικότητα εντός και εκτός της φοιτητικής γυάλας παραμένει συγκρουσιακή .


Υ.Γ. τελικώς δεν ρίξαμε την ψήφο μας στην ηλεκτρονική κάλπη, καθώς την τελευταία στιγμή εμφανίστηκε διχογνωμία για το ποιος μανατζερ μας εκπροσωπεί καλυτερα ..

ακολουθουν μερικές ακόμη φωτο …

Σε αναβρασμό το Πανεπιστήμιο Αιγαίου-με απεργίες & καταλήψεις απαντούν εργαζόμενοι και φοιτητές.

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012 0 σχόλια

Ημερομηνία: 12/12/2012
Συγγραφέας: Φοιτητική Ενημέρωση

Σε αναβρασμό βρίσκεται και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου καθώς 37 διοικητικοί υπάλληλοι τέθηκαν στη βάση δεδομένων ως "υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα" κάτι που πρακτικά σημαίνει και την απόλυση τους το επόμενο χρονικό διάστημα.
 Ο Σύλλογος ΣΔΕΠ πήρε καθαρή θέση υπέρ των κινητοποιήσεων των καταλήψεων, ενώ ζητά την αναστολή λειτουργίας του Πανεπιστήμιου. Επίσης συμμετέχει στην απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 19/12.
Eνώ δυναμική είναι η  αντίδραση και των φοιτητικών συλλόγων σύμφωνα με πληροφορίες υπό κατάληψη τελεί το τμήμα πολιτισμικής τεχνολογίας και επικοινωνίας ενώ αύριο κατά πάσα πιθανότητα και το τμήμα περιβάλλοντος ενώ παρόμοιες  κινητοποιήσεις αναμένονται και στα άλλα νησιά που στεγάζονται τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Απολύονται 97 υπάλληλοι στο ΑΠΘ.

0 σχόλια

Ημερομηνία: 12/12/2012
Συγγραφέας: Φοιτητική Ενημέρωση

Ύστερα από τη διαγραφή από το Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου και την ένταξη τους σε καθεστώς διαθεσιμότητας 97 υπαλλήλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Διακαίου Αορίστου Χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τα

πρωτοβάθμια σωματεία των Συλλόγων Διοικητικού Προσωπικού του Α.Π.Θ., του ΠΑ.ΜΑΚ. και του Α.Τ.Ε.Ι.Θ. αποφάσισαν να δώσουν κοινή Συνέντευξη Τύπου.
Η Συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 11.00, στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ.
ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ Α.Π.Θ.

Θεσσαλονίκη, 12/12/2012

Η Κοσμητεία της Παιδαγωγικής Σχολής, στην πρόσφατη συνεδρίαση της (1/10-12-12), εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στην εφαρμογή των διατάξεων του νόμου Ν.4093/2012 για τη διαθεσιμότητα και επαπειλούμενη απόλυση των συναδέλφων/ισσών διοικητικών υπαλλήλων αορίστου χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.), κατηγορίας Δ.Ε. με την αιτιολογία του εξορθολογισμού της Δημόσιας Διοίκησης.

Οι υπάλληλοι αυτοί για πολλά χρόνια συμβάλλουν καθοριστικά στην αξιοπρεπή λειτουργία του πανεπιστημιακού ιδρύματος, καλύπτοντας επαρκώς πάγιες, διαρκείς και ζωτικές ανάγκες. Η οριζόντια και αυθαίρετη απομάκρυνσή τους θα δυσχεράνει σημαντικά το επιτελούμενο εκπαιδευτικό έργο του Ιδρύματος, υποβαθμίζοντας την ποιότητα των παρεχόμενων διοικητικών υπηρεσιών του Ιδρύματος με άμεση συνέπεια την περαιτέρω απαξίωση του. Παράλληλα, θα δημιουργήσει συνθήκες οικονομικής απόγνωσης και εξαθλίωσης στους/ις ίδιους/ες τους/ις εργαζόμενους/ες, χωρίς καμία ουσιαστική προοπτική άμεσης επαγγελματικής απασχόλησης.

Στην Παιδαγωγική Σχολή μία ενδεχόμενη εφαρμογή του ανωτέρω νόμου θα σήμαινε άμεσα την μείωση του διοικητικού προσωπικού της Σχολής, γεγονός που θα δημιουργούσε διοικητικά αδιέξοδα, καθιστώντας προβληματική τη λειτουργία βασικών τμημάτων της Σχολής. Οι συνάδελφοι/ισσες που στελεχώνουν τις διοικητικές υπηρεσίες της Σχολής, υποστηρίζοντας γραμματειακά τη λειτουργία των δύο Τμημάτων καθώς και της Κοσμητείας της Σχολής και εξυπηρετώντας τις ανάγκες φοίτησης των περίπου 4.000προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και φοιτητριών είναι απολύτως απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία της Σχολής, η οποία μάλιστα μετά την συνταξιοδότηση συναδέλφων, λειτουργεί στα όρια των αντοχών της.

l Η Κοσμητεία εκφράζει ομόφωνα τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της στους/ες συναδέλφους/ισσες διοικητικούς υπαλλήλους που τίθενται αυτόματα σε εργασιακή ανασφάλεια και ζητά από τις Πρυτανικές αρχές του Ιδρύματος να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες προς την Πολιτεία για τη μη εφαρμογή αυτής της νομοθετικής διάταξης.

l Παράλληλα, καλεί την Πρυτανεία να προσφέρει την απαιτούμενη νομική υποστήριξη σε περίπτωση που οι συνάδελφοι/ισσες αναγκαστούν να ακολουθήσουν με ένδικα μέσα την επίλυση του ζητήματος.

l Επιπρόσθετα, σε περίπτωση εφαρμογής της διάταξης της περικοπής του 25% της μισθοδοσίας των υπό διαθεσιμότητα συναδέλφων/ισσων, η Κοσμητεία προτείνει τη δημιουργία ενός ταμείου αλληλεγγύης, στο οποίο θα συμβάλουν όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, αποσκοπώντας στην οικονομική ενίσχυση των συναδέλφων/ισσών που θα πληγούν άμεσα από το μέτρο της διαθεσιμότητας.

l Τέλος, καλεί το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας του ιδρύματος να προβεί σε αντίστοιχες δράσεις αλληλεγγύης για να αποτρέψουν τις ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις.

Η εργασία σε ένα πλαίσιο αξιοπρεπών εργασιακών συνθηκών είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου/ης και θα πρέπει να διασφαλιστεί για όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων του Α.Π.Θ. ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας, συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων μέσω εργολαβιών.

Αναστέλλει τη λειτουργία το ΤΕΙ Αθήνας λόγω 22 απολύσεων υπαλλήλων.

0 σχόλια

Ημερομηνία: 12/12/2012
Συγγραφέας: Φοιτητική Ενημέρωση
Το Συμβούλιο ΤΕΙ Αθήνας συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα Τετάρτη 12-12-2012, παρουσία όλων των συνδικαλιστικών φορέων του Ιδρύματος , αποφάσισε ομόφωνα την αναστολή όλων των λειτουργιών του Ιδρύματος για την Πέμπτη 13-12-2012 και την Παρασκευή 14-12-2012 καθώς και των προγραμματισμένων για τις ημερομηνίες αυτές ορκωμοσιών, λόγω της απόλυσης 22 διοικητικών υπαλλήλων.
Η ΑΠΟΦΑΣΗ
Το Συμβούλιο ΤΕΙ Αθήνας συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα Τετάρτη 12-12-2012, παρουσία όλων των συνδικαλιστικών φορέων του Ιδρύματος, προκειμένου να αντιμετωπίσει το γεγονός της ξαφνικής διαγραφής είκοσι δύο (22) Διοικητικών Υπαλλήλων του Ιδρύματος με σχέση ΙΔΑΧ, από το Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου, παρά το γεγονός ότι το ΤΕΙ Αθήνας προέβη έγκαιρα σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες και παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ότι το Ίδρυμά μας δεν εμπίπτει στη διαδικασία διαθεσιμότητας των υπαλλήλων του.
Επειδή η παρουσία των ανωτέρω υπαλλήλων είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία των διοικητικών υπηρεσιών του Ιδρύματός μας, δεδομένου ότι υπάρχει έλλειψη σε Διοικητικό Προσωπικό, το Συμβούλιο ΤΕΙ Αθήνας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αποφάσισε ομόφωνα την αναστολή όλων των λειτουργιών του Ιδρύματος για την Πέμπτη 13-12-2012 και την Παρασκευή 14-12-2012 καθώς και των προγραμματισμένων για τις ημερομηνίες αυτές ορκωμοσιών.

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ
ΑΝΑΒΟΛΗ ΟΡΚΩΜΟΣΙΩΝ - ΝΕΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ
Αναβάλλονται οι προγραμματισμένες για την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012, ορκωμοσίες των αποφοίτων της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών (ΣΓΤΚΣ) , λόγω αναστολής λειτουργίας του ΤΕΙ Αθήνας, και θα πραγματοποιηθούν:
Δευτέρα 17-12-12 και ώρα 12:00-13:00 Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής. Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων
Δευτέρα 17-12-12 και ώρα 13:00-14:00 Τμήμα Φωτογραφίας Οπτικοακουστικών Τεχνών
Τρίτη 18-12-12 και ώρα 09:00-10:00 Τμήμα Γραφιστικής
Τρίτη 18-12-12 και ώρα 10:00-11:00 Τμήμα Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών
Τρίτη 18-12-12 και ώρα 14:00-15:00 Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης
Επίσης αναβάλλεται η προγραμματισμένη για την Τρίτη 18-12-12 ορκωμοσία του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΔΟ) για την Παρασκευή 21-12-12 και ώρα 13:00-14:00

Τεύχος#22 του περιοδικού Babushka..!!

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012 0 σχόλια

Ημερομηνία: 10/12/2012
Συγγραφέας: Φοιτητική Ενημέρωση

Κυκλοφόρησε το τεύχος #22 το εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό της μαχόμενης πολιτικής & Θεωρίας. ΒΑΒUSHKA..
Στις σελίδες του μπορείτε να διαβάσετε: Η μεγάλη ληστεία Νο2, Η κατά PSI ληστεία των ασφαλιστικών ταμείων επαναλαμβάνεται..Στην σελ: 12 υπάρχει κι άλλος δρόμος, στην σελίδα 22 το φάντασμα της εξέγερσης, στην σελ:24 ρεπορτάζ: Φυλακές ψυχών . και στην σελίδα 44 το άρθρο της φοιτητικής ενημέρωσης με τίτλο πανεπιστήμιο υπό διωγμό.. Για να διαβάσετε την συνέχεια ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.

Το σχέδιο συγχώνευσης ΠΑΜΑΚ και ΑΠΘ!!!

0 σχόλια

Ημερομήνια: 10/12/2012
Συγγραφέας: Φοιτητική Ενημέρωση 

Το πράσινο φως έχει δοθεί στις διοικήσεις των ΑΕΙ που ετοιμάζουν τις δικές τους προτάσεις για την συγχώνευση Σχολών και τμημάτων αλλά και την μείωση παραρτημάτων, σύμφωνα με οδηγία του υπουργού παιδείας για το σχέδιο «Αθηνά».Το φώς έρχεται η πρόταση του ΑΠΘ.η πρώτη προσπάθεια θα γίνει κλείνοντας τα παραρτήματα του και συγχωνεύοντας τις Σχολές τους με αυτές στην Θεσσαλονίκη. Για παράδειγμα, το τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας από την Βέροια θα ενσωματωθεί στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ στην Θεσσαλονίκη. Επίσης, η Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ Σερρών) θα συγχωνευτεί με την αντίστοιχη σχολή στην Θεσσαλονίκη.
Όσο αφορά το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, έχουμε μετακινήσεις φοιτητών και καθηγητών από τα παρατήματα στο πανεπιστήμιο στην Θεσσαλονίκη. Τα τμήματα Διοίκησης Τεχνολογίας (Νάουσα) και Μάρκετινγκ και Διοίκησης Λειτουργιών (Έδεσσα) θα μετεγκατασταθούν σε κτίρια του πανεπιστημίου στην Θεσσαλονίκη, χωρίς να υπάρξει κατάργηση κάποιου τμήματος.

Αναβρασμός στο ΕΜΠ εν όψει συμβουλίων διοίκησης - Κλειστές οι πύλες από τους Φοιτητές

0 σχόλια

Hμερομηνία: 10/12/2012
Συγγραφέας: Φοιτητική Ενημέρωση


- Οι φοιτητες των Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου διαμαρτυρόμενοι ενάντια στη συγκρότηση των νέων διοικητικών συμβουλίων έχουν κλείσει αυτή τη στιγμή όλες τις πύλες εισόδου του ΕΜΠ υλοποιώντας τις αποφάσεις των συλλόγων τους.
- Σε κατάληψη βρίσκονται όλα τα τμήματα του ΕΜΠ καθώς και η Πρυτανεία
Μετά απο συνεχόμενες αναβολές η συγκρότηση  των συμβουλίων διοίκησης έχει οριστεί για σήμερα μέσω της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, πράγμα το οποιό καθιστά  τα ίδια  εντελώς απονομιμοποιημένα απο την κοινότητα του Πανεπιστημίου
Στο πλάι των φοιτητών βρίσκεται  το μεγαλύτερο κομμάτι των καθηγητών οι οποίοι τοποθετούνται ενάντια  στα διοικητικα συμβούλια  όπως τα οριζει ο νέος νόμος Αρβανιτόπουλου

ΠΟΣΔΕΠ:Σε επιτροπές φάντασμα η μελέτη για το σχέδιο ΑΘΗΝΑ.

0 σχόλια

Ημερομηνία: 10/12/2012
Συγγραφέας: Φοιτητική Ενημέρωση


Για απ' ευθείας ανάθεση έργων μελέτης του σχεδίου ΑΘΗΝΑ συνολικής αξίας 137.000 ευρώ σε επιτροπή ή επιτροπές φάντασμα/τα αγνώστων προσόντων και λοιπών χαρακτηριστικών, κάνει λόγο το κορυφαίο συνδικαλιστικό όργανο των πανεπιστημιακών, η ΠΟΣΔΕΠ, με ανακοίνωσή της και σημειώνει:
« Αυτά μάλιστα συμβαίνουν τη στιγμή που η ΑΔΙΠΠΑΕ παραμένει σε πλήρη αδράνεια παρά τις περί του αντιθέτου δημόσιες δηλώσειςτου υπουργού και τα έστω μικρά ποσά που της είχαν διατεθεί από το ΕΣΠΑ συνεχίζουν να είναι μη αξιοποιούμενα».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΣΔΕΠ
Θέμα: Απόφαση της 9ης Συνεδρίασης της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ σχετικά με το για το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ».
Η Διοικούσα Επιτροπή της ΠΟΣΔΕΠ στην 9η Συνεδρίαση της 4ης Δεκεμβρίου 2012, μετά από διεξοδική συζήτηση σχετικά με το προς κατάθεση από το Υπουργείο Παιδείας σχέδιο ΑΘΗΝΑ, κατέληξε στα παρακάτω.
Η Ομοσπονδία έχει κατ' επανάληψη τοποθετηθεί στο ζήτημα του ορθολογικού σχεδιασμού της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα μας. Επαναλαμβάνουμε μερικά από τα κεντρικά σημεία των θέσεων μας για το ζήτημα:
 Ο σημερινός ιστός της Ανώτατης Εκπαίδευσης είναι αποτέλεσμα απρογραμμάτιστης διεύρυνσης με αμφίβολα ακαδημαϊκά ή αναπτυξιακά κριτήρια. Οι ευθύνες της Πολιτείας, του Υπουργείου Παιδείας (της σημερινής του ηγεσίας συμπεριλαμβανομένης), μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας και τοπικών παραγόντων είναι διαχρονικά καταγεγραμμένες.
 Καταγεγραμμένες επίσης, είναι οι αντιδράσεις και οι επιφυλάξεις της ΠΟΣΔΕΠ για τη διεύρυνση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ήδη από το 1998: «Η διαμόρφωση των νέων Τμημάτων και των Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών στα ήδη υπάρχοντα πρέπει να στοχεύει στην απόκτηση από τους σπουδαστές πτυχίων με συγκεκριμένο περιεχόμενο και αντικείμενο στους καθιερωμένους τεχνικούς και επιστημονικούς κλάδους, που ανταποκρίνονται στις κοινωνικές ανάγκες και στην αγορά εργασίας, εξασφαλίζοντας την υλική ανταλλαξιμότητά τους. Τα επιμέρους εξειδικευμένα τεχνικά γνωστικά αντικείμενα θα πρέπει να αποτελούν το περιεχόμενο των μεταπτυχιακών τίτλων με την παράλληλη δυνατότητα εμβάθυνσης στις βασικές και εφαρμοσμένες ειδικότητες των υπαρκτών επιστημονικών κλάδων» (Απόφαση 4ου Συνεδρίου ΠΟΣΔΕΠ-1998).
 Θεωρούμε ότι ο αναγκαίος ορθολογικός επανασχεδιασμός της οργάνωσης και χωροθέτησης των Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Έρευνας πρέπει να γίνει μέσα στο πλαίσιο ενός μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού, που οφείλει να διαμορφώσει άμεσα η ελληνική πολιτεία ανεξάρτητα από μνημόνια και συγκυριακές-πελατειακές πολιτικές.
 Απαιτείται η θέσπιση ενιαίων κριτηρίων αλλαγών του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας με στόχο την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου λαμβάνοντας υπόψη την πλούσια εμπειρία που υπάρχει στον ευρωπαϊκό χώρο και στα θέματα των συνεργασιών, συνενώσεων και συγχωνεύσεων ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Έρευνας. Ενδεικτικά αναφέρουμε: την ακαδημαϊκή και ερευνητική βιωσιμότητα των υφιστάμενων μονάδων με βάση την αξιολόγηση, τις προοπτικές απασχόλησης των αποφοίτων, τις αναπτυξιακές και κοινωνικές ανάγκες της χώρας κεντρικά και τοπικά, τη βελτίωση της κινητικότητας των φοιτητών, και την αποτελεσματικότερη χρήση ανθρώπινων και οικονομικών πόρων και εγκαταστάσεων με την ενοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Έρευνας.
Με την επιστολή της 12ης Νοεμβρίου 2012 ο Υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος απευθυνόμενος στους Πρυτάνεις και Προέδρους των ΑΕΙ τους καλεί , γενικόλογα, να συμβάλουν στο σχέδιο «Αθηνά» και με ασφυκτική προθεσμία την 1η Δεκεμβρίου 2012 (!) να καταθέσουν προτάσεις για «έναν εσωτερικό εξορθολογισμό των ΑΕΙ».
Υπενθυμίζουμε στον κ. Υπουργό ότι σύμφωνα με το νόμο που ο ίδιος έφερε το καλοκαίρι στη Βουλή, πριν την έκδοση ΠΔ για συγχώνευση, κατάτμηση, μετονομασία, κατάργηση ΑΕΙ, Σχολών και Τμημάτων και την μεταβολή της έδρας τους, οφείλει να «υποβάλει ερώτημα, συνοδευόμενο από ειδική τεκμηρίωση, για έκδοση γνώμης από την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠΠΑΕ), καθώς και από το αντίστοιχο Συμβούλιο Ιδρύματος, μετά από διατύπωση γνώμης της Συγκλήτου αυτών» με προθεσμία 60 ημερών για την απάντησή του.
Γνωρίζει επίσης ο κ. Υπουργός ότι δεν έχει ακόμη οργανωθεί για να λειτουργήσει ουσιαστικά η νέα ενισχυμένη ΑΔΙΠΠΑΕ, ούτε έχει συσταθεί η εξαγγελθείσα σχετική Επιτροπή της αναδιάρθρωσης του Υπουργείου Παιδείας, ενώ έχουν ήδη νομοθετηθεί οι περικοπές στον προϋπολογισμό της «αναδιαρθρωμένης Ανώτατης Εκπαίδευσης» για το επόμενο έτος! Είναι προφανές ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει επιλέξει να προχωρήσει στις αναδιαρθρώσεις με βάση κυρίως κριτήρια εξοικονόμησης πόρων.
Οι πρόσφατες νομοθετικές εμπειρίες μας έχουν εμπεδώσει την πεποίθηση ότι για να επιτύχει οποιαδήποτε μεταρρύθμιση στα Πανεπιστήμια, απαιτείται συστηματικός στρατηγικός σχεδιασμός, σεβασμός της ακαδημαϊκότητας και ουσιαστική διαβούλευση στο εσωτερικό της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Ως εκ τούτου, εκφράζουμε για άλλη μια φορά την έντονη διαμαρτυρία μας για τη στάση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, η οποία συστηματικά αγνοεί ή εμπαίζει τους εκπροσώπους των πανεπιστημίων και των πανεπιστημιακών, κατά τη λήψη μέτρων για την ανώτατη εκπαίδευση και καταγγέλλουμε τη βιασύνη, την προχειρότητα και την έλλειψη διαλόγου με την οποία επιδιώκονται προκρούστειες αλλαγές, που οδηγούν στη συρρίκνωση της δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
Στα πλαίσια αυτά καταγγέλλουμε επίσης την απ' ευθείας ανάθεση έργων μελέτης του σχεδίου ΑΘΗΝΑ συνολικής αξίας 137.000 ευρώ σε επιτροπή ή επιτροπές φάντασμα/τα αγνώστων προσόντων και λοιπών χαρακτηριστικών. Αυτά μάλιστα συμβαίνουν τη στιγμή που η ΑΔΙΠΠΑΕ παραμένει σε πλήρη αδράνεια παρά τις περί του αντιθέτου δημόσιες δηλώσειςτου υπουργού και τα έστω μικρά ποσά που της είχαν διατεθεί από το ΕΣΠΑ συνεχίζουν να είναι μη αξιοποιούμενα.
Ο Πρόεδρος
Νικόλαος Μ. Σταυρακάκης
Καθηγητής Ε.Μ.Π.
Η Γραμματέας
Ευγενία Μπουρνόβα
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ε.Κ.Π.Α.

Ετοιμάζει φοιτητικές παρατάξεις η Χρυσή Αυγή.!!!

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012 0 σχόλια

Ημερομηνία: 9/12/2012
Συγγραφέας: Φοιτητική Ενημέρωση

Τα πλοκάμια της φαίνεται να απλώνει η Χρυσή Αυγή μέσα στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας η εντολή που υπάρχει από τα κεντρικά του ακροδεξιού κόμματος είναι η δραστηριοποιήσει της Χ.Α. στο χώρο των πανεπιστημίων.Ήδη ο πρώτος πυρήνας είναι έτοιμος και αναμένεται να κάνει την εμφάνιση του στο χώρο του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.
Οι φασιστικές αντιλήψεις στο χώρο του ΤΕΙ δεν είναι κρυφές. κανείς δεν ξεχνά την καταγγελία της ΚΝΕ για ομάδα ΔΑΠΙΤΩΝ που με μαχαίρι απείλησε μέλος της ότι εάν ξανακάνει ενημέρωση δεν θα βγει ζωντανός από το ΤΕΙ... Σύμφωνα με πληροφορίες ορισμένα μέλη  της ΔΑΠ έχουν φασιστικές και φιλοχουντικές απόψεις και επειδή μέχρι σήμερα δεν υπήρχε παράταξη με τέτοιες απόψεις εισχώρησαν στην ΔΑΠ, φαίνεται λοιπόν ότι δραστηριοποιήθηκαν και αναμένονται να κάνουν επίσημα και την εμφάνιση τους στο ΤΕΙ.
Το σίγουρο είναι η Χρυσή Αυγή θα προσπαθήσει να εισέλθει και στα Πανεπιστήμια. Αν θα τα καταφέρει θα το δείξει το μέλλον..Το σίγουρο είναι ότι ο εμφύλιος στα Πανεπιστήμια θα είναι ξανά θέμα μηνών.

Ακυρώνει το ΣτΕ 17 πτυχία ΤΕΙ..

0 σχόλια

Ημερομηνία: 9/12/2012
Συγγραφέας: Φοιτητική Ενημέρωση

Παράνομα έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας πέντε σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων, μπλοκάροντας την αναγνώριση των...επαγγελματικών δικαιωμάτων πτυχιούχων 17 τμημάτων της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών των ΤΕΙ.
Τα διατάγματα αφορούν την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων των εξής Τμημάτων της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών των ΤΕΙ: 1) Πολιτικών Δομικών Έργων, 2) Πολιτικών Έργων Υποδομής, 3) Τοπογραφίας, 4) Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας, 5) Κλωστοϋφαντουργίας, 6) Οχημάτων, 7) Τεχνολογίας Αεροσκαφών, 8) Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, 9) Ηλεκτρολογίας, 10) Μηχανολογίας, 11) Ενεργειακής Τεχνολογίας, 12) Αυτοματισμού, 13) Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος, 14) Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης, 15) Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, 16) Οικολογίας και Περιβάλλοντος, 17) Μηχανικών Ναυπηγικής.
Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, τα διατάγματα έχουν τέσσερις μη νόμιμες διατάξεις. Συγκεκριμένα:

Σύμφωνα με τα Π.Δ. προϋπόθεση για την άσκηση επαγγέλματος πτυχιούχου των ΤΕΙ είναι η εγγραφή του ως μέλους του "διευρυμένου Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος" και η χορήγηση της σχετικής άδειας. Η ισχύουσα νομοθεσία δεν προβλέπει, όμως, τη σύσταση του. Η δημιουργία, η οργάνωση, η λειτουργία και οι αρμοδιότητες του, "προς το παρόν μελετώνται και σχεδιάζονται".
Τα Π.Δ. δεν καθορίζουν με σαφήνεια τις προϋποθέσεις χορηγήσεως της σχετικής αδείας, αλλά "αναφέρουν απλώς ότι η οριοθέτηση του πεδίου ασκήσεως της επαγγελματικής δραστηριότητας των πτυχιούχων και η εξέλιξή τους γίνεται με βάση τρία επίπεδα επιστημονικής, τεχνικής και επαγγελματικής ευθύνης που αντιστοιχούν σε συνήθεις δραστηριότητες, προωθημένες δραστηριότητες και εξειδικευμένες δραστηριότητες". Ο προσδιορισμός των τριών επιπεδών ανατίθεται στο "διευρυμένο ΤΕΕ".
Ττο Συμβούλιο Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΣΑΤΕ) και το Συμβούλιο Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΣΑΠΕ), κατά την κοινή συνεδρίασή τους που είχαν τον Ιούλιο του 2010, δεν γνωμοδότησαν επί του συνόλου των πέντε διαταγμάτων όπως προβλέπει η νομοθεσία.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία (Ν. 3794/2009) οι προϋποθέσεις ασκήσεως επαγγελματικής δραστηριότητας των πτυχιούχων ΤΕΙ., απαιτείται "να προσδιορίζεται, κατά τρόπο σαφή και συγκεκριμένο, το είδος των επαγγελματικών πράξεων, τις οποίες οι πτυχιούχοι δικαιούνται να ασκήσουν". 

Λουκέτο σε 150 τμήματα ΑΕΙ & ΤΕΙ μέχρι τέλος Φεβρουαρίου.

0 σχόλια

Ημερομηνία: 9/12/2012
Συγγραφέας: ΕΘΝΟΣ της Κυριακής


Αναδημοσίευση από Ελεύθερο Τύπο Κυριακής
Ανάστατοι οι ακαδημαϊκοί
Λουκέτο σε 150 τμήματα ΑΕΙ - ΤΕΙ
Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη του νέου χάρτη για να τυπωθεί το μηχανογραφικό δελτίο των πανελλαδικών εξετάσεων του Μαϊου

«Σιωπηρή» παράταση θητειών σε 3 Πρυτάνεις και 11 προέδρους ΤΕΙ.

0 σχόλια

Ημερομηνία: 9/12/2012
Συγγραφέας: esos.gr


Σε «σιωπηρή» παράταση των Πρυτάνεων-Αντιπρυτάνεων τριών Πανεπιστημίων και Προέδρων-Αντιπροέδρων έντεκα ΤΕΙ που δεν έχουν ολοκληρώσει και δεν φαίνεται τελειώνουν με τις διαδικασίες εκλογής των των νέων Πρυτάνεων-Προέδρων μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων, θα προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας, δεδομένου ότι η θητεία τους λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2012.
Ανώτατο πολιτικό στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, σε ερώτησή του esos "εάν δοθεί παράταση θητειών δια νόμου;", μας απάντησε επί λέξει:
« θα εφαρμοστεί ότι προβλέπεται για τις διοικήσεις των δημοσίων οργανισμών».
ΕΡΩΤΗΣΗ: Δηλαδή θα εφαρμόσετε την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας 2074/11 που ορίζει «Ανεκτή η συνέχιση λειτουργίας μετά τη λήξη της θητείας των μελών του και μέχρι την επιλογή των νέων, μόνον όμως για εύλογο χρονικό διάστημα».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι θα εφαρμοστεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας .
Επανεξετάζεται από το υπουργείο η εκλογή δύο Συμβουλίων ΤΕΙ
Σε ερώτησή μας προς το ίδιο ανώτατο πολιτικό στέλεχος του υπουργείου Παιδείας "γιατί ο υπουργός δεν έχει υπογράψει ακόμη τις διαπιστωτικές πράξεις των νεοεκλεγέντων Συμβουλίων Διοίκησης των ΤΕΙ Πειραιά και Θεσσαλονίκης;", μας απάντησε πως και οι δύο περιπτώσεις εξετάζονται από τη Νομική Υπηρεσία του υπουργείου , ενώ ήδη έγινε και η εισήγηση της υπηρεσίας του υπουργείου.
Για το μεν ΤΕΙ Πειραιά έγινε ένσταση από καθηγητή ως προς την ερμηνεία του νόμου για την έκδοση των αποτελεσμάτων.
Για δε το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης υπήρξε αναφορά στο υπουργείο ότι έγιναν εκλογές ανάδειξης του νέου προέδρου χωρίς την προηγούμενη έκδοση της απαιτούμενης Διαπιστωτικής πράξης διορισμού των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης και του προέδρου .
ΜΟΝΟ ΣΕ 3 ΤΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΑΣΙΕΣ
Μόνο σε τρία ΤΕΙ από τα 14 συνολικά ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες εκλογών , οι οποίες σημειωτέον ξεκίνησαν την περασμένη Άνοιξη. Πρόκειται για τα ΤΕΙ Σερρών, Καλαμάτας και μόλις χθες εξελέγη και ο πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου.
ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΕΝ ΕΞΕΛΕΓΗ ΠΡΥΤΑΝΗΣ
Σε κανένα Πανεπιστήμιο δεν ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες παρότι σε τρία η θητεία των πρυτανικών αρχών λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2012.