Αδέσμευτη και αντικειμενική ενημέρωση. Το μόνο blog με αποκλειστικά φοιτητικό περιέχομενο... Μαχητικό και πάντα αποκαλυπτικό.

Έκτακτη σύνοδος πρυτάνεων για τις συγχωνεύσεις τμημάτων

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011 0 σχόλια


Έκτακτη σύνοδος πρυτάνεων για τις συγχωνεύσεις τμημάτων 
Σε έκτακτη σύνοδο στις αρχές Δεκεμβρίουπροσανατολίζονται οι πρυτάνεις, μετά τις επιστολές της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλουγια συγχωνεύσεις και συνενώσεις πανεπιστημιακών τμημάτων

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ήταν από τα πρώτα Ιδρύματα, που, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε την έκτακτη σύγκληση της Συνόδου των Πρυτάνεων, αίτημα που αποδέχτηκε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, που προεδρεύει, αυτή την περίοδο, της Συνόδου. 

Και τα δύο πανεπιστήμια θεωρούν ως «σημαντικό και σοβαρό θέμα» τη συνένωση τμημάτων και την χωροταξική αναδιάρθρωση των Ιδρυμάτων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πανεπιστήμια αυτά υποστηρίζουν ότι το υπουργείο Παιδείας εξακολουθεί να βρίσκεται «σε τροχιά σύγκρουσης με τα Ιδρύματα» και τονίζουν «το οξύμωρο: Πώς μας ζητά να συνεργαστούμε για την χωροταξική αναδιάρθρωση, όταν οι πρυτάνεις των ιδρυμάτων τελούν σε καθεστώς.... κατάργησής τους, σύμφωνα με το νέο νόμο-πλαίσιο;».

Πάντως, σε πρώτη φάση, το υπουργείο ζητεί τη συγχώνευση περί των 15 τμημάτων ΤΕΙ, τα οποία, όμως, μέχρι τώρα, στην πλειοψηφία τους δεν προσελκύουν σπουδαστές. Τα ΤΕΙ αυτά αφορούν βιολογικές καλλιέργειες, ιχθυοκαλλιέργειες και τουριστικά επαγγέλματα. 

Να σημειωθεί ότι πάνω από 40 είναι τα τμήματα των ΤΕΙ που δεν συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των υποψηφίων και ως εκ τούτου αντιμετωπίζουν ή θα αντιμετωπίσουν προβλήματα βιωσιμότητας. 

Στα πανεπιστήμια τα μεγαλύτερα ανάλογα προβλήματα έχουν, κυρίως, τμήματα ξένων γλωσσών.

Συγχωνεύσεις 12 τμημάτων ΑΕΙ

0 σχόλια


Αποστολος Λακασας
Το εναρκτήριο λάκτισμα για τον «Καλλικράτη» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, έδωσε χθες η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Η αρχή γίνεται από τα συνολικά 12 τμήματα Τουρισμού, Ιχθυοκαλλιεργειών και Βιολογικών Καλλιεργειών, τα οποία πρέπει να συγχωνευθούν σε έξι.
Ειδικότερα, με βασικό στόχο την εξοικονόμηση πόρων σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό των ιδρυμάτων, η υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου κάλεσε χθες τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας «να εξετάσουν τις δυνατότητες εσωτερικών αναδιαρθρώσεων και συγχωνεύσεων και να προχωρήσουν στη δημιουργία σχολών, στη βάση της επιστημονικής συνάφειας και της ορθολογικής διαχείρισης φοιτητών, επιστημονικού δυναμικού και υποδομών», όπως αναφέρουν οι σχετικές επιστολές που τους έστειλε.
Εκτός από την εξοικονόμηση πόρων, το υπουργείο δηλώνει ότι η προσπάθεια πρέπει να συνδυαστεί με την αναπτυξιακή πολιτική της χώρας. Για τον λόγο αυτό η κ. Διαμαντοπούλου ζήτησε από τα ΤΕΙ που διαθέτουν τμήμα με σχετικό αντικείμενο να στείλουν στο υπουργείο έως τις 10 Δεκεμβρίου τις προτάσεις τους για τη συγχώνευση-ισχυροποίηση των 6 τμημάτων Τουριστικών Σπουδών σε 3, των 3 τμημάτων Υδατοκαλλιεργειών-Ιχθυοκαλλιεργειών σε 1 και των 3 τμημάτων Βιολογικών Καλλιεργειών σε 2.
Είναι δεδομένο ότι η οξύτατη οικονομική κρίση στην Ελλάδα επιτάχυνε τις αποφάσεις -σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στο γραφείο της υπουργού εδώ και καιρό υπάρχουν προτάσεις ακόμη και για συγχωνεύσεις πανεπιστημίων- οι οποίες έως τώρα αναβάλλονταν υπό το πρίσμα του πολιτικού κόστους που θα είχαν οι καταργήσεις τμημάτων, τα οποία δημιουργήθηκαν με μικροκομματικούς όρους σε διάφορες περιοχές.
Ενδεικτικά, στην Ελλάδα σήμερα λειτουργούν 499 τμήματα, εκ των οποίων τα 286 ανήκουν σε πανεπιστήμια και τα 213 σε ΤΕΙ. Η χώρα έχει 24 πανεπιστήμια που έχουν διασπαρθεί σε 36 διαφορετικές πόλεις και 16 ΤΕΙ σε περισσότερες από 40 πόλεις. Από την πλευρά τους, πρυτάνεις τόνισαν χθες στην «Κ» ότι το θέμα θα εξετασθεί από τη σύνοδο πρυτάνεων, η οποία και θα παρουσιάσει τις προτάσεις της στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας κατά την επόμενη τακτική συνεδρίασή της, περί τα μέσα Ιανουαρίου.

Ερχεται «Καλλικράτης» σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ

0 σχόλια


Σύμφωνα με ανώτατα στελέχη του υπουργείου Παιδείας, στόχος είναι να προχωρήσει η διαδικασία των συγχωνεύσεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ από φέτος
Λιγότερα τμήματα αναμένεται να βρουν στο φετινό μηχανογραφικό οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων, καθώς το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χθες "Καλλικράτη" σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, προαναγγέλλοντας δεκάδες συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολών.
Η υπουργός Παιδείας Aννα Διαμαντοπούλου, με επιστολή της προς όλα τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, κάλεσε να εξετάσουν τις δυνατότητες "εσωτερικών αναδιαρθρώσεων και συγχωνεύσεων" και να προχωρήσουν στη δημιουργία σχολών στη βάση της επιστημονικής συνάφειας και της ορθολογικής διαχείρισης φοιτητών, επιστημονικού δυναμικού και υποδομών.
Μάλιστα, έδωσε διορία για να αποστείλουν τα ιδρύματα τις προτάσεις τους έως τις 10 Δεκεμβρίου, ενώ, σύμφωνα με ανώτατα στελέχη του υπουργείου, στόχος είναι να προχωρήσει η διαδικασία των συγχωνεύσεων από φέτος.
Ειδικότερα για τα τεχνολογικά ιδρύματα το υπουργείο Παιδείας γνωστοποίησε ότι από όλα τα τμήματα Διοίκησης, Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ιχθυοκαλλιεργειών, Υδατοκαλλιεργειών και Βιολογικών Καλλιεργειών, θα μείνουν μόνο έξι. Συγκεκριμένα θα λειτουργήσει ένα τμήμα στο γνωστικό αντικείμενο των Ιχθυοκαλλιεργειών, δύο για τις Βιολογικές Καλλιέργειες και τρία σχετικά με τον Τουρισμό.
Σύμφωνα με το υπουργείο, για όλα τα τμήματα και τις σχολές των ΑΕΙ-ΤΕΙ που θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν, θα μεριμνήσει για το εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό, ενώ θα διασφαλιστεί και η ομαλή συνέχιση και ολοκλήρωση των σπουδών όσων φοιτούν σε αυτά.
Παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις του υπουργείου, πάντως, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι μετά τις συγχωνεύσεις αρκετοί καθηγητές θα αναγκαστούν να μεταταχθούν σε άλλα ιδρύματα, ενώ σπουδαστές θα συνεχίσουν τις σπουδές τους σε διαφορετικές περιοχές.
Κατά τα λοιπά, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας υπογράμμισε πως οι συγχωνεύσεις τμημάτων στοχεύουν -μεταξύ άλλων- στην κατεύθυνση μιας εκσυγχρονισμένης λειτουργίας και μιας ορθολογικής αξιοποίησης του επιστημονικού δυναμικού και των υποδομών τους. Ως εκ τούτου, για τη διαμόρφωση του νέου "χάρτη" στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, όπως θα προκύψει μετά τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις τμημάτων, θα ληφθούν υπόψη:
  • Oι υποδομές των τμημάτων και των ιδρυμάτων.
  • O αριθμός του προσωπικού.
  • O αριθμός των σπουδαστών.
  • H τοπική συνάφεια με το αντικείμενο σπουδών.
  • Tα ποσοστά απορρόφησης των αποφοίτων στην αγορά εργασίας.
ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ
Τετραετές πλάνο
Στην επιστολή της η κ. Διαμαντοπούλου υπογραμμίζει ότι το υπουργείο θα καταρτίζει ανά τετραετία και ύστερα από δημόσια διαβούλευση και γνώμη της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση το πρόγραμμα εθνικής στρατηγικής. Πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση, είναι "η δημιουργία επιτροπής με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ΑΕΙ για να εξετάσει τα επιμέρους ζητήματα", ενώ κάλεσε τα ιδρύματα να ορίσουν τους εκπροσώπους τους.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

Καλλικράτης σε ΑΕΙ και ΤΕΙ στοχος τα μισα ΑΕΙ!!

0 σχόλια



Εν μέσω πολιτικής θύελλας, η υπουργός Παιδείας επισπεύδει το σχέδιο σαρωτικής συρρίκνωσης της ανώτατης εκπαίδευσης Τα ΤΕΙ μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν έτοιμο σχέδιο για τη μείωση 14 τμημάτων (Τουρισμού, Ιχθυοκαλλιεργειών και Βιολογικών καλλιεργειών) σε 6, ενώ στα Πανεπιστήμια συγκροτούνται άμεσα ομάδες που θα αναλάβουν τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων τόσο στο εσωτερικό των Ιδρυμάτων όσο και μεταξύ τους, μέσω της δημιουργίας σχολών. Οσο γι' αυτούς που θα μείνουν απ' έξω -αφού γίνεται σαφής μνεία σε «διακοπή λειτουργίας»-, δηλαδή τις εκατοντάδες απολυμένων και ανέργων, όπως και τους μετέωρους και αγνώστου προορισμού σπουδών φοιτητές, ε, κάτι θα γίνει. Στην τελευταία παράγραφο των πανομοιότυπων επιστολών που υπογράφονται από την ίδια την κ. Διαμαντοπούλου, επισημαίνεται ότι το υπουργείο «θα μεριμνήσει» και προς το παρόν, μόνον αυτό γνωρίζει τον τρόπο.
Ο,τι προλάβει
Σε ό,τι αφορά τα Πανεπιστήμια, δίνεται η εντολή να εξεταστούν «οι δυνατότητες εσωτερικών αναδιαρθρώσεων και συγχωνεύσεων» και τα Ιδρύματα «να προχωρήσουν στη δημιουργία Σχολών, στη βάση της επιστημονικής συνάφειας και της ορθολογικής διαχείρισης φοιτητών, επιστημονικού δυναμικού και υποδομών». Οπερ σημαίνει άμεση δρομολόγηση του σχεδίου της σαρωτικής συρρίκνωσης του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης, που από καιρό έχει αποφασιστεί - πρώτη η «Ε» αποκάλυψε τις κυβερνητικές προθέσεις για λουκέτα ακόμα και σε Ιδρύματα, προκαλώντας τότε πλήθος έντονων αντιδράσεων, τώρα θλιβερή επιβεβαίωση. Συντηρητικοί υπολογισμοί προβλέπουν το κλείσιμο έως και των μισών ΑΕΙ της χώρας, είτε με απορρόφηση των μικρότερων από τα μεγαλύτερα είτε με συγχωνεύσεις μεταξύ Πανεπιστημίων ή Πανεπιστημίων με ΤΕΙ.
Οι εντολές είναι σαφείς: Εσωτερικές αναδιαρθρώσεις και συγχωνεύσεις με σκοπό τη δημιουργία Σχολών «στη βάση κριτηρίων που αφορούν αριθμούς εισακτέων, αποφοίτων, ενεργών φοιτητών, αριθμό καθηγητών, υποδομές, κ.ο.κ.». Οι διευκρινίσεις, δε, ξεκάθαρες για το μέγεθος της συρρίκνωσης. Η υπουργός, παραπέμποντας στις υποχρεώσεις της εφαρμογής του νόμου, δρομολογεί α) τις συμφωνίες προγραμματικού σχεδιασμού και β) τη δημιουργία των οργανισμών των ΑΕΙ με σκοπό αντιστοίχως «πλέγμα συνεργασίας και πολυσχιδών δράσεων σε ιδρυματικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο» και «οργάνωση, σχεδιασμό και συνεργασία σε νέα βάση, τόσο εντός όσο και μεταξύ των ΑΕΙ».
Από 14 σε 6
Για τα ΤΕΙ η υπουργός επικαλείται τη σπουδαιότητα των τριών τομέων α) Τουρισμού β) Ιχθυοκαλλιεργειών γ) Βιολογικών καλλιεργειών, ως πυλώνων της εθνικής οικονομίας και συντελεστών της αναπτυξιακής πολιτικής και ορίζει: Δημιουργία τριών τμημάτων Τουρισμού από τα επτά υπάρχοντα, ενός Τμήματος Ιχθυοκαλλιεργειών από τρία και δύο Τμημάτων Βιολογικών καλλιεργειών από τέσσερα.
Ζητούμενο, όπως επισημαίνεται στα πανομοιότυπα ραβασάκια, «μια πλήρης αναθεώρηση του περιεχομένου σπουδών, της διάρθρωσης των τμημάτων αλλά και της χωροταξικής διάταξης των ΤΕΙ», που παρέχουν τις συγκεκριμένες σπουδές. Βέβαια, είναι γεγονός πως στους συγκεκριμένους τομείς τα περισσότερα Τμήματα σχεδόν υπολειτουργούν και ήταν στη λίστα των υπό κατάργηση μονάδων.
Ωστόσο, υπήρχε ορίζοντας (σοβαρής) μελέτης και διαλόγου που εξαφανίστηκε μεμιάς, χωρίς α) κανένα ασφαλές σχέδιο διάσωσης -δεδομένης της γενικότερης αρνητικής κατάστασης- των ανθρώπων που απασχολούνται στο χώρο β) σοβαρή αντιμετώπιση των φοιτητών, που καλούνται μεσούσης της χρονιάς να βρεθούν σε άλλο σημείο της χώρας.