Αδέσμευτη και αντικειμενική ενημέρωση. Το μόνο blog με αποκλειστικά φοιτητικό περιέχομενο... Μαχητικό και πάντα αποκαλυπτικό.

Στον αέρα το πρόγραμμα Erasmus για το 2013!

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012 0 σχόλια

Ημερομηνία: 27/10/2012
Συγγραφέας: thefestival.gr


Τρύπα 90 εκατ. ευρώ παρουσιάζεται στον τρέχοντα προϋπολογισμό του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών "Erasmus", σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν...


Το χρηματοδοτικό κενό θα πρέπει να καλυφθεί από έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ειδάλλως οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές κινδυνεύουν να έρθουν αντιμέτωποι με περικοπές ήδη από το ακαδημαϊκό έτος 2012-13. Με απλά λόγια οι φοιτητές που έχουν εξασφαλίσει μία θέση στο πρόγραμμα «Έρασμος» για το 2013 δεν γνωρίζουν αν όντως θα βρεθούν τελικά σε κάποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού. 
 

Το πρόγραμμα Έρασμος δίνει τα τελευταία 25 χρόνια την ευκαιρία σε νέους και νέες από όλη την Ευρώπη να περάσουν ένα τμήμα των σπουδών τους σε κάποιο πανεπιστήμιο μίας άλλης ευρωπαϊκής χώρας.

Περισσότεροι από 30.000 Γερμανοί φοιτητές εκμεταλλεύτηκαν αυτή τη δυνατότητα το έτος 10-11. Όπως ισχυρίζονται βουλευτές διαφορετικών παρατάξεων του ευρωκοινοβουλίου, το πρόγραμμα Έρασμος είναι μία επιτυχία εφάμιλλης αξίας με την εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά και το ευρώ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ: Με ηλεκτρονική ψήφο οι εκλογές

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012 0 σχόλια

Ημερομηνία: 25/10/2012
Συγγραφέας: esos.gr


Το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπ[ιστημίου Αθηνών στη σημερινή συνεδρίαση , αποφάσισε η ανάδειξη Εσωτερικών Μελών Συμβουλίου να πραγματοποιηθεί με την εκλογική διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας αντί της επιστολικής, μολονότι , όπως αναφέρει η απόφαση, το
Συμβούλιο εξακολουθεί να πιστεύει ότι η επιστολική ψήφος διασφαλίζει τη μυστικότητα της ψήφου, την ταυτότητα του εκλογέα και το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας.
Επίσης, το Πρυτανικό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη του και ανακοίνωση του Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, καθηγητή Κωνσταντίνου Ρέμελη, σύμφωνα με την οποία η ηλεκτρονική ψηφοφορία που διενεργήθηκε στο εν λόγω Πανεπιστήμιο παρουσίασε προβλήματα που την κατέστησαν αδύνατη, έτσι ώστε, να αναβληθεί (σχετ. η από 24.10.2012 απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης) αναθέτει στους:
-Π. Γεωργιάδη, Πρόεδρο του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και
-Η. Νικολακόπουλο, καθηγητή του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης,
αφού διεξαγάγουν έρευνα στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, για τα διαδικαστικά και τεχνικά ζητήματα που απαιτούνται για την υλοποίηση της εκλογικής διαδικασίας της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, να υποβάλουν άμεσα εισήγηση στο Συμβούλιο, έτσι ώστε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή να παραλάβει το σχετικό εκλογικό υλικό.

Τέλος, το Πρυτανικό Συμβούλιο, επισημαίνει ότι:
I. κατόπιν των ανωτέρω, το εκλεκτορικό σώμα θα ενημερωθεί με νεότερη απόφαση για την ακριβή ημέρα της εκλογής και τις λεπτομέρειες της εκλογικής διαδικασίας, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος.
ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:Εισήγηση επιλογής ηλεκτρονικής ψηφοφορίας
Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή συζήτησε το θέμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας καθώς και τα επιχειρήματα που συνηγορούν στην τροποποίηση της απόφασης του Πρυτανικού Συμβουλίου για την επιστολική ψήφο.Α. 1. Υπό τις παρούσες συνθήκες και μετά τις δύο άγονες (22-10-2012 και 24-10- 2012) διαδικασίες ψηφοφορίας στην κάλπη, πιθανολογείται ότι θα υπάρξουν ανάλογα φαινόμενα παρεμπόδισης τόσο κατά την παραλαβή των φακέλων με τα ψηφοδέλτια από το Ταχυδρομείο όσο κυρίως και κατά την καταμέτρηση των ψήφων σε καθορισμένο πανεπιστημιακό χώρο. Μια παρεμπόδιση που θα οδηγούσε στην ακύρωση της δημοκρατικής διαδικασίας και θα έπληττε το κύρος του Πανεπιστημίου.
2. Οι διαδικασίες επιστολικής ψήφου είναι χρονοβόρες και μπορεί να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις και στη δυσχέρεια έκδοσης των αποτελεσμάτων με την εφαρμογή περίπλοκων υπολογισμών.
Β. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία, η οποία προβλέπεται και από τη νομοθεσία, έχει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι της επιστολικής ψήφου, πέραν του ότι εξασφαλίζει το απόρρητο με μεθόδους κρυπτογραφίας, ενώ τα αποτελέσματα εκδίδονται άμεσα και χωρίς αμφισβητήσεις.
1.Επιτρέπει στους εκλογείς να ψηφίσουν με άνεση χωρίς να μετακινηθούν σε ταχυδρομεία.
2.Διευρύνει τη συμμετοχή δεδομένου ότι ο κάθε εκλογέας μπορεί να ψηφίσει από οποιοδήποτε απομακρυσμένο σημείο τον εξυπηρετεί.
3.Το σύστημα ΖΕΥΣ είναι εγκατεστημένο σε δημόσια υποδομή του Ε.Δ.Ε.Τ. και ως εκ τούτου, προστατευόμενο σε πολύ υψηλό βαθμό.
Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή τάσσεται ομόφωνα υπέρ της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και προτείνει στο Πρυτανικό Συμβούλιο να τροποποιήσει προγενέστερη απόφασή του επί του ιδίου θέματος και να επιλέξει την ηλεκτρονική ψηφοφορία, η οποία μπορεί να διεξαχθεί επιτυχώς με την τεχνική υποστήριξη του ''ΚΛΕΙΔΙ'' και σε συνεργασία με το ΕΔΕΤ.
Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής
Λεωνίδας Κοτσαλής

ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ: Ολοκληρώθηκαν οι εκλογές με ηλεκτρονική ψήφο

0 σχόλια

Hμερομηνία: 25/10/2012
Συγγραφέας: Φοιτητική Ενημέρωση 

Ολοκληρώθηκαν χωρίς προβλήματα οι εκλογές με ηλεκτρονική ψήφο για την ανάδειξη του νέου Συμβουλίου Διοίκησης στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Στην εκλογές συμμετείχαν 92 από τα 105 μέλη ΔΕΠ.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν πιθανά αύριο.

Ασφαλίτικες μέθοδοι από την πρυτανεία του ΠΑΜΑΚ;

0 σχόλια

Ημερομηνία: 25/10/2012
Συγγραφέας: Φοιτητική Ενημέρωση

77.jpeg
Σε ανακοίνωσή του το σωματείο εργαζομένων στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας κάνει λόγο για προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων από τις πρυτανικές αρχές και κατηγορούν Πρύτανη και Αντιπρύτανη για μεθόδους που ταιριάζουν περισσότερο σε αστυνομικούς της ασφάλειας και σίγουρα όχι σε πανεπιστημιακούς.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του σωματείου:
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής στάσης εργασίας, που προκήρυξε το Σωματείο Εργαζομένων, ως μέτρο αντίθεσης στις εκλογές ανάδειξης Συμβουλίου Διοίκησης
του Πανεπιστημίου μας, ο Πρύτανης και ο Αντιπρύτανης Προσωπικού, ζήτησαν πιεστικά, να καταγραφεί άμεσα η συμμετοχή των υπαλλήλων σ’ αυτήν, πριν καν
τη λήξη της προγραμματισμένης της διάρκειας.

Η προσπάθεια εκφοβισμού και ο έλεγχος της συμμετοχής του διοικητικού προσωπικού στη στάση εργασίας, απαξιώνει και καταργεί στην πράξη τους διοικητικά αρμόδιους Προϊσταμένους των Υπηρεσιών του Ιδρύματος.

Το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων, καταγγέλλει την ανωτέρω συμπεριφορά της Διοίκησης, η οποία φέρει σαφή χαρακτηριστικά αστυνόμευσης και διαταράσσει την ομαλή συνεργασία της με το διοικητικό προσωπικό.  Το καλό κλίμα συνεργασίας, δεν ορίζεται από τη συμμετοχή των υπαλλήλων σε τελετές και εορταστικές εκδηλώσεις, αλλά από την καθημερινή συμπεριφορά και τις εργασιακές συνθήκες που διαμορφώνουν οι εκάστοτε Πρυτανικές Αρχές.

Διαβάστε το Internetiko περιοδικό BABUSHKA!

0 σχόλια

Ημερομηνία: 25/10/2012
Συγγραφέας: Φοιτητική Ενημέρωση 



Στις Σελίδες του BABUSHKA διαβάστε: Ο ΜΑΤχαριότατος, Συνέντευξη του Πέτρου Κωνσταντίνου, Αφιέρωμα Ενα καράβι για την Γάζα...και άλλα πολλά...ΔΙΑΒΑΣΤΕ το περιοδικό Πατώντας ΕΔΩ

Πανεπιστημιακοί ψήφισαν 9 ώρες πριν ανοίξουν οι «ηλεκτρονικές κάλπες !!!

0 σχόλια

Hμερομηνία: 25/10/2012
Συγγραφέας: esos.gr


«Διαπιστώσαμε ότι η «ηλεκτρονική κάλπη» μέσω της οποίας θα διεξαγόταν η ψηφοφορία ήταν ήδη ανοιχτή και δεχόταν ψηφοδέλτια τουλάχιστον 9 ώρες (!) νωρίτερα από την προβλεπόμενη ώρα έναρξης της ψηφοφορίας. Μάλιστα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου, ψήφισαν πολλές ώρες νωρίτερα και έλαβαν απαντητικό μήνυμα επιβεβαίωσης έγκυρης ψήφου!».
Την σοβαρή αυτή καταγγελία κάνει με γραπτή ανακοίνωση ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
«Μετά από τις παρεμβάσεις του ΔΣ του Συλλόγου προς τις Πρυτανικές Αρχές, την Εφορευτική Επιτροπή και το Κέντρο Διαχείρισης Δικτύου του ΔΠΘ, αναφέρει η ανακοίνωση, πληροφορηθήκαμε ότι η ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής κάλπης έγινε από την πλευρά του Υπουργείου και/ή του ΕΔΕΤ και όχι από την εφορευτική επιτροπή του ΔΠΘ, όπως ρητά προβλέπεται από το νόμο».
Η απάντηση του ΕΔΕΤ στην ανακοίνωση του ενιαίου συλλόγου ΔΕΠ
Με αφορμή την μετάθεση των σημερινών ηλεκτρονικών εκλογών για το Συμβούλιο Ιδρύματος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, η ΕΔΕΤ διευκρινίζει τα ακόλουθα:
1. Το πρωί της 24/10 διαπιστώθηκε ότι ορισμένοι εκλέκτορες είχαν ψηφίσει πρίν από την επίσημη ώρα εκκίνησης της ψηφοφορίας, η οποία είχε οριστεί για τις 09:00 από την αρμόδια για τις εκλογικές διαδικασίες Εφορευτική Επιτροπή. Γι αυτό και η διαδικασία διεκόπη και μετατέθηκε σε ημερομηνία που θα οριστεί από τα αρμόδια όργανα του ΔΠΘ.
2. Αυτό συνέβη γιατί κατά την ανάπτυξη της εφαρμογής για τη διαδικασία εκλογής στο ΔΠΘ, σφάλμα λογισμικού επέτρεψε τη δυνατότητα ψηφοφορίας προ της ορισθείσης ώρας.
3. Αυτό το περιστατικό δεν έχει καμία σχέση με την ουσιαστική ακεραιότητα και το απόρρητο της ψηφοφορίας, καθώς τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διασφαλίσεις.
4. Το σφάλμα του λογισμικού εντοπίστηκε και διορθώθηκε την ίδια στιγμή που διαπιστώθηκε, ώστε το σύστημα Ζεύς να μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα και με ασφάλεια, από όσα Ιδρύματα επιλέγουν την ηλεκτρονική μέθοδο ψηφοφορίας.
Το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) διαβεβαιώνει την ακαδημαϊκή κοινότητα ότι το ως άνω περιστατικό δεν έχει καμία σχέση με την ασφάλεια και το απόρρητο της ψηφοφορίας. Έχουν ληφθεί όλα τα πρόσφορα μέτρα ώστε η διαδικασία να εκτελείται με την εποπτεία της εκάστοτε εφορευτικής επιτροπής, με υψηλό επίπεδο διαφάνειας και με στόχο τη διασφάλιση της δυνατότητας των εκλεκτόρων στην ελεύθερη και ακώλυτη έκφραση της εκλογικής τους προτίμησης.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του ΕΣΔΕΠ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΔΕΠ Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης παρακολουθεί με ιδιαίτερη κατάπληξη και αγανάκτηση τις εξελίξεις σχετικά με το ζήτημα της λεγόμενης «ηλεκτρονικής ψήφου» με την οποία σήμερα, 24 Οκτωβρίου 2012, υποτίθεται ότι θα διεξάγονταν οι εκλογές για την ανάδειξη των 8 εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Συγκεκριμένα, διαπιστώσαμε ότι η ηλεκτρονική κάλπη μέσω της οποίας θα διεξαγόταν η ψηφοφορία ήταν ήδη ανοιχτή και δεχόταν ψηφοδέλτια τουλάχιστον 9 ώρες (!) νωρίτερα από την προβλεπόμενη ώρα έναρξης της ψηφοφορίας. Μάλιστα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου, ψήφισαν πολλές ώρες νωρίτερα και έλαβαν απαντητικό μήνυμα επιβεβαίωσης έγκυρης ψήφου!
Μετά από τις παρεμβάσεις του ΔΣ του Συλλόγου προς τις Πρυτανικές Αρχές, την Εφορευτική Επιτροπή και το Κέντρο Διαχείρισης Δικτύου του ΔΠΘ, πληροφορηθήκαμε ότι η ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής κάλπης έγινε από την πλευρά του Υπουργείου και/ή του ΕΔΕΤ και όχι από την εφορευτική επιτροπή του ΔΠΘ, όπως ρητά προβλέπεται από το νόμο. Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν επί τα χείρω τις δημόσια εκφρασμένες απόψεις περί ενός διαβλητού συστήματος και κυρίως την δομική αδυναμία της εφορευτικής επιτροπής να ελέγχει τόσο την όλη διαδικασία όσο και τα αποτελέσματά της.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου καταγγέλλει την απαράδεκτη, αντιακαδημαϊκή και αντιδεοντολογική διαδικασία, και ζητά από τις πρυτανικές αρχές να μην επαναλάβουν μια τόσο εξόφθαλμα τρωτή και διαβλητή διαδικασία.

Τετάρτη 24/10/2012
Το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
Αναβολή των εκλογών της 24ης Οκτωβρίου 2012, μέσω ηλεκτρονικής ψήφου, για την ανάδειξη των Εσωτερικών Μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του Δ.Π.Θ.
Το Πρυτανικό Συμβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012 (αριθ. συν. 869/24.10.2012) και αφού έλαβε υπόψη το από 24.10.2012 πρακτικό της Εφορευτικής Επιτροπής για αναβολή των εκλογών, αποφάσισε να αναβάλει, λόγω τεχνικών προβλημάτων, τη διεξαγωγή των εκλογών της 24ης Οκτωβρίου 2012 για την ανάδειξη των Εσωτερικών Μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του Δ.Π.Θ. μέσω ηλεκτρονικής ψήφου.
Ως προς τα ζητήματα που ανακύπτουν από την εν λόγω αναβολή, το Εκλεκτορικό Σώμα θα ενημερωθεί με νέα απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου.
O Πρύτανης
Καθηγητής Κωνσταντίνος Ρέμελης

ΕΜΠ: Παραιτήθηκε η Εφορευτική Επιτροπή-Θέματα θέτουν οι υποψήφιοι

0 σχόλια

Ημερομηνία: 25/10/2012
Συγγραφέας: Φοιτητική Ενημέρωση
Την παραίτησή τους κατέθεσαν 13 μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής για την ανάδειξη του Συμβουλίου της Διοίκησης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου , ενώ επτά υποψήφιοι με ηλεκτρονικά μηνύματα που απέστειλαν στον Πρύτανη θέτουν διάφορα ζητήματα.Ετσι ο Πρύτανης ενημερώνει εγγράφως τον υπουργό για όσα συμβαίνουν στο ΕΜΠ (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

Αναβλήθηκαν οι εκλογές στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου!

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012 0 σχόλια

Ημερομηνία: 24/10/2012 
Συγγραφέας: Φοιτητική Ενημέρωση

Δεν πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές ούτε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την ανάδειξη των 8 εσωτερικών μελών του νέου Συμβουλίου διοίκησης. Η εκλογική διαδικασία θα επαναληφθεί στην Δευτέρα 29/10/2012
Παρακάτω σας παραθέτουμε την ανακοίνωση που διανεμήθηκε στους καθηγητές.

  

Το νέο Συμβούλιο του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας{ονόματα}

0 σχόλια

Hμερομήνια: 24/10/2012
Συγγραφέας: Φοιτητική Ενημέρωση 


Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες εκλογής του νέου Συμβουλίου ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας το οποίο αποτελείται από τους κκ.:
 Εσωτερικά μέλη
 Στέργιος Μαρόπουλος
 Παρασκευή Μητλιάγκα
 Αντώνιος Μπίσμπας
 Ευστάθιος Ταμουτσίδης
 Νικόλαος Τσούνης
 Γεωργία Χαριτούδη
 Εξωτερικά μέλη
 Ιωάννης Βέργαδος - Πρόεδρος Συμβουλίου
 Δημήτριος Γάκης
 Εμμανουήλ Καρακάσης
 Αντώνιος Νίκου
 Εκπρόσωπος φοιτητών
 Βάια Οικονόμου

Aύριο {ξανά} οι εκλογές στο ΑΠΘ!

0 σχόλια

Ημερομηνία: 24/10/2012
Συγγραφέας: Φοιτητική Ενημέρωση

Μετά την σημερινή αναβολή των εκλογών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,εξαιτίας της παρεμπόδισης τους από φοιτητές και καθηγητές, η δεύτερη επαναληπτική σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει αύριο 25/10/2012

Δεν έγιναν οι εκλογές Συμβουλίων σε ΑΠΘ, Δημοκρίτειο και Μακεδονίας

0 σχόλια

Ημερομηνία: 24/10/2012
Συγγραφέας: Alfavita.gr

Άλλα τρία κεντρικά πανεπιστημιακά ιδρύματα δεν διεξήγαγαν την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών των Συμβουλίων Διοίκησης.
 
Συγκεκριμένα στο Αριστοτέλειο οι φοιτητές υλοποιώντας την απόφαση του συλλόγου τους παρεμπόδισαν την είσοδο της εφορευτικής επιτροπής στο κτίριο της θεολογικής σχολής για την προετοιμασία των εκλογών, ενώ μέλη του ΕΣΔΕΠ συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο. 
 
Το ίδιο έγινε και στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας
 
Τέλος στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, οι εκλογές επρόκειτο να διεξαχθούν την Τετάρτη με ηλεκτρονική ψηφοφορία, μετά την παρεμπόδιση των εκλογών δύο συνεχόμενες φορές, ωστόσο αναβλήθηκαν λόγω τεχνικών προβλημάτων στο κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα. 
 
Τα πρυτανικά συμβούλια των ΑΕΙ θα ορίσουν εκ νέου τις ημερομηνίες εκλογών.

ΠΑΣΠ ΑΕΙ ΚΈΡΚΥΡΑΣ:Λέει ΝΑΙ στα Σ.Ι. σαν σωτήρας του Πανεπιστήμιου!!

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012 0 σχόλια

Ημερομηνία: 24.10.2012
Συγγραφέας:Φοιτητική Ενημέρωση

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Π.Α.Σ.Π. Α.Ε.Ι. ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Στις 23/10/2012 ήταν προγραμματισμένες οι εκλογές του Συμβουλίου Διοίκησης για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Οι εκλογές όμως δεν διεξήχθησαν αφού η διαδικασία παρεμποδίστηκε από μια μειονότητα φοιτητών οι οποίοι έκλεισαν την σχολή όπου στεγάζονται τα τμήματα Ιστορίας, Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας όπως και η κεντρική βιβλιοθήκη του πανεπιστήμιου και οι διοικητικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με την απόφαση που πάρθηκε στο πρυτανικό συμβούλιο που συγκλήθηκε αμέσως μετά τα γεγονότα συμφωνήθηκε οι εκλογές να διεξαχθούν στις 24/10/2012 στο ίδιο μέρος και ώρα.
Ως υπεύθυνη και δημοκρατική παράταξη θεωρούμε πως η παρεμπόδιση οποιασδήποτε νόμιμης εκλογικής διαδικασίας αποτελεί μια φασιστική ενέργεια που στόχο έχει τη φίμωση και τον εκφυλισμό κάθε συλλογικής διαδικασίας. Πράξη καταδικαστέα όπου μας γυρνά σε εποχές όπου κανείς δεν θέλει να θυμάται όταν η έννοια της δημοκρατίας δεν είχε θέση στο ελληνικό κράτος και συνάμα στο ελληνικό πανεπιστήμιο.
Πρέπει επιτέλους να καταλάβει το συνονθύλευμα των δήθεν αριστερών που αποτελείται από τους “αγωνιστές” των παρατάξεων του ΦΑΣΜΑΤΟΣ, των Ε.Α.Α.Κ., της ΡΩΓΜΗΣ, της ΑΡ.ΕΝ., της Αδέσμευτης Σκέψης και της Π.Κ.Σ. πως το μόνο που καταφέρνουν με τις κινητοποιήσεις τους είναι την παρεμπόδιση των μαθημάτων των φοιτητών, βάζοντας σε κίνδυνο ακόμα και την εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου. Εάν θεωρούν πως με τέτοιου είδους δράσεις θα γίνει η παρεμπόδιση της εκλογής του συμβουλίου διοίκησης θα έπρεπε να γνωρίζουν πως υπάρχει και η ηλεκτρονική ή επιστολική ψήφος και πως τίποτα δεν αλλάζει εάν δεν καταθέσουν ουσιαστικές υλοποιήσιμες προτάσεις.
Γνωρίζουμε πως η διαφωνία είναι και αυτή δημοκρατικό δικαίωμα και μπορεί να εκφραστεί με οποιαδήποτε ένδικα μέσα αλλά απ’ την στιγμή που δεν διεξήχθησαν οι εκλογές έπρεπε η σχολή να ανοίξει και να πραγματοποιηθούν όλα τα μαθήματα που ήτανε προγραμματισμένα.
Ως ΠΑΣΠ, ξεκαθαρίζουμε πως οποιαδήποτε κίνηση κατάλυσης της δημοκρατίας, όπως η σημερινή, μας βρίσκει αντίθετους και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παρακωλύει την ομαλή διεξαγωγή των εκπαιδευτικών διαδικασιών.

Π.Α.Σ.Π. Α.Ε.Ι. ΚΕΡΚΥΡΑΣ


Σχόλιο μας: Ότι η ΠΑΣΠ ήταν μπουρδ@λο τα τελευταία 2 χρόνια το γνωρίζαμε..Αλλά η κατάσταση έχει ξεφύγει...! Στις μισές σχολές η ΠΑΣΠ είναι κατά των εκλογών και στα άλλα μισά τμήματα ΥΠΕΡ...Παιδάκια μου καλά πείτε μας τι πίνετε και δεν μας δίνετε...!!

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: «Στο στόχαστρο» της «Χρυσής Αυγής»

0 σχόλια

Ημερομηνία: 23/10/2012
Συγγραφέας: emprosnet.gr

Στοιχεία για το πόσοι είναι οι Έλληνες και πόσοι οι αλλοδαποί φοιτητές που στεγάζονται στις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Αιγαίου προσπαθεί να συλλέξει η «Χρυσή Αυγή». Προφανώς θέλοντας να δημιουργήσει ζήτημα για την παροχή στέγης στις φοιτητές εστίες σε αλλοδαπούς φοιτητές, όπως είχε δημιουργήσει ζήτημα για τη φιλοξενία αλλοδαπών παιδιών και στους παιδικούς σταθμούς της χώρας.
Αυτήν τη φορά όμως εντυπωσιάζει το γεγονός πως δεν κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, δε ζήτησε τα στοιχεία από το Υπουργείο Παιδείας, ούτε στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου απευθύνθηκε με επίσημο τρόπο.
Εκείνο που έκανε, ήταν ένας βουλευτής να στείλει ηλεκτρονική επιστολή προς όλες τις διοικητικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου αλλά και σε όλους τους καθηγητές του Πανεπιστημίου (ίσως και σε άλλους αποδέκτες, που δε γνωρίζουμε). Αποστολέας του ηλεκτρονικού μηνύματος είναι ο βουλευτής Μαγνησίας της «Χρυσής Αυγής», Παναγιώτης Ηλιόπουλος, που χρησιμοποίησε το λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διαθέτει από τη Βουλή και συγκεκριμένα τη διεύθυνση p.iliopoulos@parliament.gr/.

Τι ζητάει
Το πολύ συνοπτικό κείμενο του μηνύματός του έχει ως εξής:
«Παρακαλώ να με ενημερώσετε για τον αριθμό Ελλήνων φοιτητών που φιλοξενούνται-στεγάζονται στη φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τον αντίστοιχο αριθμό αλλοδαπών φοιτητών. Περιμένω την απάντησή σας σε αυτό το e-mail.
Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Βουλευτής Μαγνησίας, Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή»
Πρόκειται για μια «αθώα» διατύπωση, που θα μπορούσε να είναι αδιάφορη αν δεν ήταν γνωστές οι ρατσιστικές αντιλήψεις που χαρακτηρίζουν το λόγο και την πρακτική της οργάνωσης «Χρυσή Αυγή».
Ας σημειωθεί ότι οι πολιτικές διαστάσεις που έχει το θέμα, αποτέλεσαν αντικείμενο εκτεταμένης συζήτησης στην πανεπιστημιακή κοινότητα της Λέσβου όλη την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς όλοι διαπίστωσαν ότι έρχονται πλέον πρόσωπο με πρόσωπο με τη συγκεκριμένη οργάνωση και τις πρακτικές της.
Ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκος Σουλακέλλης, ένας από τους αποδέκτες του ηλεκτρονικού μηνύματος, μας είπε χθες ότι πέρα από το προφανέστατο πολιτικό ζήτημα που τίθεται, τον ενόχλησε το ύφος, η σύνταξη και ο τρόπος που τέθηκε το αίτημα, γι’ αυτό και το μόνο που έκανε ήταν να το διαγράψει. Φυσικά σε καμμία περίπτωση δε σκέφθηκε ούτε να δώσει τα ζητούμενα στοιχεία, αλλά ούτε και να απαντήσει.
Στο ίδιο πνεύμα φαίνεται ότι κινήθηκε όλη η πρυτανική αρχή, που θεωρεί ότι έχει πολύ πιο σοβαρά ζητήματα να αντιμετωπίσει, όπως είναι η επιβίωση του Πανεπιστημίου και η συνέχιση της λειτουργίας του. Είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε καν μπήκε στο δίλημμα να συζητήσει αν πρέπει να δοθεί απάντηση ή όχι.

Νέο σκάνδαλο στο ΑΠΘ. Το πετρέλαιο που προοριζόταν για το πανεπιστήμιο κατέληγε στα σπίτια καθηγητών

0 σχόλια

Ημερομηνία: 23/10/2012 
Συγγραφέαςagelioforos.gr

Το πετρέλαιο αντί για το ΑΠΘ κατέληγε σε σπίτια… καθηγητών!  Μία ανώνυμη καταγγελία παρέλαβε ο εισαγγελέας Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την οποία ποσότητες πετρελαίου που προορίζονταν για τις ανάγκες του πανεπιστημίου κατέληγαν στα σπίτια πανεπιστημιακών καθηγητών…
Σύμφωνα με την καταγγελία, όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα του «Αγγελιοφόρου», αναφέρονται οι διευθύνσεις σπιτιών πέντε καθηγητών και ήδη ο αρμόδιος για οικονομικά εγκλήματα εισαγγελέας, Λάμπρος Τσόγκας, παρήγγειλε στο ΣΔΟΕ να διενεργήσει έρευνα, ώστε να διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών.

Όπως τονίζεται στο σχετικό δημοσίευμα, ο καταγγέλλων ισχυρίζεται ότι υπάρχουν τιμολόγια σύμφωνα με τα οποία το ΑΠΘ φέρεται να παραλαμβάνει ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης ακόμη και την περίοδο που λειτουργούσε το σύστημα θέρμανσης με τη χρήση φυσικού αερίου.
Στο δημοσίευμα του «Αγγελιοφόρου» αναφέρεται πως το σκάνδαλο με το πετρέλαιο θέρμανσης αποκαλύφθηκε όταν διαπιστώθηκε ότι, το τελευταίο έτος κατά το οποίο το ΑΠΘ θα χρησιμοποιούσε πετρέλαιο πριν από τη λειτουργία του φυσικού αερίου, οι παραγγελίες εκτοξεύτηκαν.
Σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ που διενεργήθηκε, από την περίοδο 1999 έως 2000 άρχισαν να καταναλώνονται διπλάσιες ποσότητες πετρελαίου από τις εκτιμώμενες ως «φυσιολογικές».
Το κύκλωμα εκτιμάται ότι δρούσε μέχρι τον Απρίλιο του 2004 ανενόχλητα. Η δράση του κορυφώθηκε το έτος 2003 - 2004, με αποτέλεσμα οι παραγγελίες και οι δήθεν παραδόσεις πετρελαίου στο λεβητοστάσιο να ξεπερνούν εκείνες της προηγούμενης χρονιάς κατά 1.500.000 λίτρα.
Οπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, το διάστημα από τον Οκτώβριο του 1999 έως τον Απρίλιο του 2004 έγιναν προμήθειες τουλάχιστον 11 εκατομμυρίων λίτρων σε πετρέλαιο θέρμανσης, αξίας επτά εκατομμυρίων ευρώ, που το ίδρυμα κατέβαλε σε εμπόρους πετρελαιοειδών, χωρίς όμως αυτές οι ποσότητες να καταλήξουν στις δεξαμενές του πανεπιστημίου.

Ολοκληρώθηκαν οι εκλογές στο ΤΕΙ Πειραιά

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012 0 σχόλια

Ημερομηνία: 22/10/2012
Συγγραφέας: Φοιτητική Ενημέρωση 

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 16:00 οι εκλογές στο ΤΕΙ Πειραιά, με την διαδικασία της ηλεκτρονικής ψήφου,σύμφωνα με την διοίκηση του ΤΕΙ η διαδικασία ολοκληρώθηκε χωρίς κανένα πρόβλημα,ενώ τα τελικά αποτέλεσμα θα ανακοινωθούν αύριο.

Αναβλήθηκαν οι εκλογές στο ΕΚΠΑ

0 σχόλια

Ημερομηνία: 22/10/2012
Συγγραφέας: Φοιτητική Ενημέρωση 

«Σήμερα, 22-10-2012, η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη εσωτερικών μελών Συμβουλίου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών απέβη άγονη, λόγω αντικειμενικής αδυναμίας της διεξαγωγής της, (σχετικό το παρακάτω πρακτικό της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής).
Η εν λόγω εκλογική διαδικασία θα επαναληφθεί την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012, με τις ίδιες επιμέρους εφορευτικές επιτροπές, στα ίδια εκλογικά τμήματα και κατά τις ίδιες ώρες, - από 09:00 έως 18:00 στο κτήριο επί της οδού Ιπποκράτους 7 -, (σχετικές οι παρακάτω οδηγίες), σύμφωνα με την από 4-10-2012 απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου και τις διατάξεις του Νόμου».

''Απειλεί'' με λουκέτο ο ιδιοκτήτης της εστίας στην Σάμο!!

0 σχόλια

Ημερομηνία: 22/10/2012
Συγγραφέας: Φοιτητική Ενημέρωση

Απειλεί ανοιχτά τους φοιτητές στην Σάμο, ο ιδιοκτήτης της φοιτητικής λέσχης στο νησί. Συγκεκριμένα λίγο μετά την σημερινή κινητοποίηση που έγινε στην Σάμο, περισσότερα για το τι έγινε το πρωί διαβάστε (ΕΔΩ) σε διάλογο με τους φοιτητές τους είπε ότι αν μέχρι την Πέμπτη δεν σταματήσετε τις κινητοποιήσεις η θα κάνω ακριβώς 321 μερίδες(όσες δικαιούνται οι φοιτητές που τρώνε ελεύθερα στην εστία) ή θα σας κλείσω την εστία...Οι φοιτητές είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις απαιτώντας ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ...Οι πρυτανικές αρχές δεν έχουν πάρει θέση στις απειλές του ιδιοκτήτη της εστίας.

135 φοιτητές έμειναν στο δρόμο στην Χίο!

0 σχόλια

Hμερομήνια: 22/10/2012
Συγγραφέας: politischios.gr



Ιδιαίτερα σοβαρό και οξυμένο πρόβλημα στέγης αντιμετωπίζουν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου και στο νησί μας με  πολλές και ποικίλες επιπτώσεις τόσο στη λειτουργία του Πανεπιστημίου, όσο και στην ίδια την τοπική κοινωνία.

Αυξημένη ζήτηση
Η οικονομική κρίση έκανε για πολλούς γονείς τις φοιτητικές εστίες πιο θελκτικές για τα παιδιά τους από ό,τι παλιότερα. Τα έξοδα σπουδών για ένα παιδί μακριά από το σπίτι του είναι αυξημένα, τα οικονομικά των οικογενειών περιορισμένα κι έτσι η παραμονή στις φοιτητικές εστίες, που τα προηγούμενα χρόνια ήταν η ύστατη λύση, σήμερα είναι η πιο ενδεδειγμένη για εκείνες τις οικογένειες που βρίσκονται σε δεινή θέση και δε μπορούν να αντεπεξέλθουν στα υπέρογκα έξοδα της στέγης και συνολικά των σπουδών.
Από την άλλη, η αλλαγή στα κριτήρια  με τα οποία επιλέγονται οι φοιτητές που θα φιλοξενηθούν στις εστίες και η προσμέτρηση σε αυτά των τεκμαρτών εισοδημάτων οδήγησε πολλούς φοιτητές, που μέχρι σήμερα «φιλοξενούνταν» στις εστίες, στην πόρτα της εξόδου.

 Διπλάσιες οι αιτήσεις
Οι αιτήσεις φέτος για τις ελάχιστες θέσεις των φοιτητικών εστιών αυξήθηκαν. Για τις 175 κλίνες κατατέθηκαν 308 αιτήσεις κι εκτός εστιών βρέθηκαν 133 φοιτητές που προσπάθησαν μέχρι και την ύστατη ώρα  να καταφέρουν να μπουν, καταθέτοντας ενστάσεις που επανεξετάστηκαν την προηγούμενη Παρασκευή. Κι αν ακόμη το πρόβλημα λύθηκε για κάποιους από αυτούς, η ανάγκη για φοιτητική στέγη αναδεικνύεται και πάλι. Η δεύτερη φάση των φοιτητικών εστιών είχε «κολλήσει» πριν ακόμη από την κρίση. Να την επεξεργαζόμαστε τώρα ως σενάριο, μαλλον με επιστημονική φαντασία θα μοιάζει.

Το πανό
Την Παρασκευή το πρωί έξω από τη Λέσχη Αξιωματικών ήταν κρεμασμένο ένα πανό που έγραφε πως την ώρα που μένουν στο δρόμο 135 φοιτητές το ΞΕΝΙΑ μένει άδειο και εγκατελειμένο. Η φιλοξενία των φοιτητών στην παλιά Λέσχη Αξιωματικών ήταν άλλη μια πρόταση που ναυάγησε. Ο ΕΟΤ δεν παραχωρεί την περιουσία του, θεωρώντας προφανώς ότι αφήνοντας την να γκρεμίσει μόνη της την εκμεταλεύεται καλύτερα. Η άλλη πρόταση, που επίσης ναυάγησε, ήταν η χρησιμοποίηση των ξενώνων του Κολυμβητηρίου, κάτι που δεν επιτρέπει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Κύκλοι από το Πανεπιστήμιο πάντως απευθύνουν έκκληση ακόμη και σε επαγγελματίες ξενοδόχους να προσφέρουν δωμάτια προς ενοικίαση σε φοιτητές με ένα χαμηλό ενοίκιο από Σεπτέμβριο μέχρι Ιούνιο, εποχή που είναι εκτός σεζόν  και τα ξενοδοχεία είναι άδεια στην πλειοψηφία τους.

«Θα φύγω»
Παρεπόμενο της έλλειψης φοιτητικών εστιών είναι η εγκατάλειψη των σπουδών για κάποιους φοιτητές, με ό,τι αυτή συνεπάγεται για την τοπική μας κοινωνία.
Η Χίος θεωρείται ένας από τους ακριβούς τόπους για πανεπιστημιακούς και φοιτητές και δεν είναι λίγοι οι φοιτητές που σκέφτονται να την εγκαταλείψουν.«Δεν θα μπορώ να ανταπεξέλθω. Δουλεύω και σπουδάζω για να καλύπτω τα έξοδα μου. Τώρα και με το ενοίκο δεν θα τα καταφέρω. Σκέφτομαι σοβαρά να σταματήσω» δηλώνει ο Σ.Κ., φοιτητής στο Πανεπιστήμιο, στο τρίτο έτος .
Προφανώς μαζί με εκείνον το ίδιο σκέφτονται κι άλλοι φοιτητές κι αυτό ίσως να είναι αρκετό να ενεργοποιήσει, έστω και τώρα, την πανεπιστημιακή κοινότητα και την κοινωνία προς μια κατεύθυνση εξεύρεσης χώρων και ρεαλιστικών λύσεων για τη φοιτητική στέγη. Ο τόπος μας σίγουρα δε θα αντέξει οικονομικά να χάσει και τους φοιτητές.

Μπλόκαραν τα ταμεία στην φοιτητική λέσχη της Σάμου.

0 σχόλια

Ημερομηνία:22/10/2012
Συγγραφέας: Φοιτητική Ενημέρωση 

Σήμερα πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση στην φοιτητική λέσχη της Σάμου από φοιτητές κυρίως της αριστεράς  οι οποίοι εμπόδισαν την πληρωμή του φαγητού. Συγκεκριμένα από τις 12:00 φοιτητές ''ανάρτησαν''  πανό μπροστά από τα ταμεία και με σύνθημα ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ & ΔΩΣΤΕ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, προέτρεπαν τους φοιτητές να τρώνε δωρεάν..Η κίνηση αυτή έγινε δεκτή από πολλούς φοιτητές. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι η ΔΑΠ ήταν και πάλι απών!   
Σύμφωνα με ανακοίνωση τους οι φοιτητές τονίζουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους.Αναλυτικά:
Συγκέντρωση στην πλατεία δημαρχείο Καρλοβασίου) και πορεία και στην εστία με στόχο να μην πληρώσει κανείς φοιτητής ( Τετάρτη 24.10 στις 11:00)
Μπλοκάρουμε τα μαθήματα την ώρα της πορείας  
Κατάληψη της φοιτητικής μέριμνας και νέα γενική συνέλευση για περαιτέρω οργάνωση του αγώνα 

Ήξεις αφήξεις ο Κ. Αρβανιτόπουλος για το ξεπούλημα των ΑΕΙ

0 σχόλια


Ημερομηνία: 22/10/2012
Συγγραφέας: Εφημερίδα ΑΥΓΗ 
Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η αποκάλυψη ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εκποιήσει την περιουσία των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας επιχείρησε χθες ο υπουργός Παιδείας, Κ.Αρβανιτόπουλος. Όπως δήλωσε από το βήμα της Βουλής, για να καθησυχάσει την πανεπιστημιακή κοινότητα που έχει σημάνει συναγερμό, «ο ίδιος δεν θα εγκρίνει τέτοιο πράγμα».
Ο Κ. Αρβανιτόπουλος παραδέχτηκε ότι Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που συζητείται στη Βουλή, προβλέπει την υπαγωγή όλης της ακίνητης περιουσίας των ιδρυμάτων στο διαβόητο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ)! Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι «έγινε παρέμβαση στον υπουργό ούτως ώστε να απαλειφθεί η επίμαχη και κακοδιατυπωμένη διάταξη». Όμως δεν μας είπε για το αποτέλεσμα αυτής της παρέμβασης, που, από τα λεγόμενά του, μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι δεν είχε ιδιαίτερη τύχη. Όπως είπε ο Κ. Αρβανιτόπουλος, «πρέπει να υπάρξει ένα περιουσιολόγιο και ένα μητρώο και, από εκεί και πέρα, ακόμα και ο κακόπιστος πρέπει να γνωρίζει πως, ό,τι και αν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να αξιοποιηθεί, θα πρέπει να υπάρξει διυπουργική απόφαση και η σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου υπουργού». Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει ούτε διυπουργική που θα εγκρίνει τέτοιο πράγμα ούτε υπάρχει υπουργός Παιδείας και πάντως όχι εγώ».
Οι δηλώσεις αυτές απέχουν πολύ από την απαίτηση που διατυπώνει η πανεπιστημιακή κοινότητα και είναι να εγκαταλειφθούν τα σχέδια για δήμευση της περιουσίας των πανεπιστημίων. Η Σύνοδος των Πρυτάνεων συνέρχεται σήμερα εκτάκτως προκειμένου να συζητήσει την έκτακτη κατάσταση που διαμορφώνεται στα ιδρύματα μετά και τις νέες εξελίξεις.

Στα πρόθυρα χρεωκοπίας το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων!

0 σχόλια

Hμερομηνία: 22/10/2012
Συγγραφέας: alfavita.gr
Αναστέλλει για σήμερα την λειτουργία του το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου. Το πανεπιστήμιο αδυνατεί, μεταξύ άλλων, να αναλάβει οικονομικά την θέρμανση των κτιρίων, να εξασφαλίσει την εργαστηριακή εκπαίδευση των φοιτητών, να διασφαλίσει τους μισθούς στο τομέα της καθαριότητας και να καλύψει το κόστος λειτουργίας του πανεπιστημίου. Στις 12 το μεσημέρι οι φορείς του πανεπιστημίου θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου.

Υπήρχαν 233.000 φοιτητές αλλά αγόραζαν συγγράμματα για 600.000!

0 σχόλια

Συγγραφέας: iefimerida.gr 
Ένα πραγματικό όργιο κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος είχε στηθεί επί χρόνια στην ανώτατη εκπαίδευση καθώς το κράτος πλήρωνε δύο ή και τρεις φορές περισσότερα χρήματα για πανεπιστημιακά συγγράμματα και βιβλία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», μέχρι πέρσι οι παραγγελίες διδακτικών συγγραμμάτων για τα πανεπιστήμια της χώρας ανέρχονταν σε πολλά εκατομμύρια αντίτυπα ετησίως καθώς το κράτος θεωρούσε ότι υπήρχαν 500.000 με 600.000 φοιτητές και φοιτήτριες. Ωστόσο, μόλις άρχισε να λειτουργεί το νέο ηλεκτρονικό σύστημα κοστολόγησης και διανομής «Εύδοξος», αποκαλύφθηκε ότι οι ενεργοί φοιτητές ήταν μόλις 233.668! Τελικά, αγοράστηκαν πέρσι 1.886.476 συγγράμματα με συνολικό κόστος 55.622.626 ευρώ. Δηλαδή το μέσο κόστος ανά βιβλίο ήταν 29,5 ευρώ, ποσό ιδιαίτερα μεγάλο αν λάβει κανείς υπόψη ότι πρόκειται για μαζικές παραγγελίες... Ή αν προτιμάτε,  το ετήσιο κόστος ανά φοιτητή ανέρχεται στα 238 ευρώ.

Όπως φαίνεται, όμως, το πρόβλημα δεν είναι οι πολλαπλάσιες παραγγελίες συγγραμμάτων. Αντίστοιχο, αν όχι μεγαλύτερο, πρόβλημα είναι οι «ανισότητες» που εμφανίζουν οι τιμές και τα κόστη των βιβλίων ακόμα και σε ομοειδείς σχολές. Παράδειγμα: το κόστος των βιβλίων στην Ιατρική Αθηνών ανήλθε πέρσι στα 1.138 ευρώ ανά φοιτητή, ενώ στην Ιατρική Πάτρας ήταν τέσσερις φορές μικρότερο, μόνο 318,64 ευρώ. Συνολικά, οι αποκλίσεις που εμφανίζονται στο κόστος βιβλίων για τις Ιατρικές σχολές της χώρας φτάνουν στο 258%. 

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στα Θεολογικά τμήματα. Την ώρα που το κόστος των βιβλίων ανά φοιτητή στο τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ έφτασε στα 343,10 ευρώ, στο  αντίστοιχο τμήμα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου το κόστος ήταν μόλις 126,06 ευρώ.

Μείωση κόστους με επαναδιαπραγμάτευση

Λόγω των παραπάνω τεράστιων αποκλίσεων στο κόστος των βιβλίων από σχολή σε σχολή και από τμήμα σε τμήμα, το υπουργείο Παιδείας αναζητά λύσεις για τη δραστική μείωση του κόστους, καθώς τα συγγράμματα στους προπτυχιακούς θα εξακολουθούν να δίδονται δωράν . Ωστόσο, αντί να επιλέξει την -κατά πολλούς- ορθότερη λύση που είναι η αντικατάσταση των εντύπων με ψηφιακά βιβλία, το υπουργείο προτίμησε να προχωρήσει στην... επαναδιαπραγμάτευση του κόστους με τους εκδότες και τους συγγραφείς των συγγραμμάτων. 

Παράλληλα, το υπουργείο εξετάζει και άλλες λύσεις αμφιβόλου αποτελέσματος όπως η επιστροφή των συγγραμμάτων στο τέλος της χρονιάς για να επαχρησιμοποιούνται από τους επόμενους φοιτητές. Το μέτρο αυτό ήδη έχει ανακοινωθεί για τα σχολικά βιβλία. Ωστόσο, αναλυτές επιμένουν πως η μόνη λύση για την κάθετη μείωση του κόστους των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων είναι η αντικατάστασή τους με τα ψηφιακά αντίστοιχα τους, σε κάποια διαδεδομένη μορφή π.χ. PDF. Αυτό όμως δεν είναι εύκολο καθώς οι εκδότες θα πρέπει να βρουν έναν καθολικό τρόπο διασφάλισης των πνευματικών δικαιωμάτων τους, διαφορετικά ένα σύγγραμμα θα εμφανίζεται σε δεκάδες χιλιάδες κόπιες...

Πως κοστολογούνται τα συγγράμματα

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο (ψηφίστηκε επί υπουργίας Άννας Διαμαντοπούλου) η κοστολόγηση των συγραμμάτων γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος «Εύδοξος ». Ορίζεται στάνταρ τιμή ανά σελίδα (0,035 ευρώ για όσα έχουν διαστάσεις 14x21 εκ. και 0,042 ευρώ για διαστάσεων 17x24εκ) ενώ απαγορεύεται το κόστος να υπερβαίνει το 70% της τιμής του βιβλίου στο εμπόριο χωρίς ΦΠΑ. Έτσι, για ένα σύγγραμμα με κόστος εμπορίου 8 ευρώ χωρίς ΦΠΑ, το κόστος του για την εκπαίδευση πέφτει στα 5,60 ευρώ.

Αλέξης Τσίπρας: Να σταματήσει η δίωξη στους 12 φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

0 σχόλια


Συγγραφέας: left.gr

Δήλωση Αλέξη Τσίπρα για να σταματήσει η δίωξη στους 12 φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

«Στη μνημονιακή εποχή της φτώχειας και της έξαρσης της καταστολής, η δίωξη 12 φοιτητών στην Κρήτη, είναι δίωξη πολιτική, δίωξη λόγω συνδικαλιστικής δράσης. Είναι απόπειρα εκφοβισμού, όσων δεν ενστερνίζονται την κατεδάφιση του πανεπιστημίου, όσων υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους. Θα σταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις δίπλα στην νέα γενιά και την σπουδάζουσα νεολαία».

Σύνοδος Πρυτάνεων: Τα πανεπιστήμια απειλούνται με ουσιαστική διάλυση

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012 0 σχόλια


3027e3a671b8ec770417aff499b4342b.jpg
Τραγική έκκληση απευθύνει η Σύνοδος των Πρυτάνεων την κυβέρνηση με ψήφισμά της να μην αλλοιωθεί ο ρόλος και η λειτουργία του Δημόσιου Πανεπιστημίου και να μην καταστραφούν οι θεσμοί, οι δομές και υποδομές του, εξαιτίας της προσπάθειας υλοποίησης του νέου θεσμικού πλαισίου για τα ΑΕΙ και της εφαρμογής τού μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015.
“Τα Πανεπιστήμια καλούν σε ενότητα και κοινή δράση όλες τις πανεπιστημιακές δυνάμεις, ώστε να αντεπεξέλθουν στην κρίση που τα απορρυθμίζει και τα οδηγεί στην ουσιαστική διάλυσή τους” αναφέρει το σχετικό ψήφισμα της Συνόδου η οποία εκφράζει την αλληλεγγύη της στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που “δοκιμάζεται από την οικονομική και θεσμική εξόντωση και βρίσκεται υπό συνεχείς ενέργειες της Πολιτείας για τη διερεύνηση της διαχείρισής του.””Η συστηματική επίθεση κατά του ΑΠΘ βάλλει κατά του δημόσιου πανεπιστημίου.” τονίζεται ακόμη στο εν λόγω ψήφισμα.
Η Σύνοδος των Πρυτάνεων περιγράφει στο ψήφισμα τις δραματικές συνθήκες κάτω από τις οποίες έχουν περιορισθεί να λειτουργούν σήμερα τα Πανεπιστήμια, με την πλήρη κατάλυση της διοικητικής και οικονομικής τους αυτοτέλειας, σε ευθεία αντίθεση με το άρθρο 16 του Συντάγματος.
Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα οι Πρυτανικές Αρχές διοικούν πλέον τα Πανεπιστήμια υπό τη Δαμόκλειο σπάθη της παράβασης καθήκοντος και την προσεπίκληση του Εισαγγελέα κατ’ εντολή των Αρχών.
Σχετικά με τις εκλογικές διαδικασίες για συμβούλια διοίκησης η Σύνοδος αναφέρει ότι “Τα αδιέξοδα στα οποία οδηγούνται οι εκλογικές διαδικασίες αναδεικνύουν τα προβλήματα του ν.4009/11-4076/12 και επιβάλλουν την κατάδειξη τους στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Η αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα διατάξεων των ν.4009/11 και 4076/12 υποβάλλεται μετά από αποφάσεις των συλλογικών οργάνων των Πανεπιστημίων και συνοδεύεται με αίτηση ακύρωσης αναφορικά με τις εκλογικές διαδικασίες της ταξινομικής, επιστολικής/ηλεκτρονικής ψήφου και άλλων που στερούνται φερεγγυότητας ως προς την αξιοπιστία τού εκλογικού αποτελέσματος.”
Έτσι όπως συγκεκριμένα σημειώνεται στο ψήφισμα “ Με αυτά τα δεδομένα, με Συμβούλια εκλεγμένα ή διορισμένα, τα Πανεπιστήμια δεν μπορούν να επιτελέσουν την αποστολή τους.”
Η Σύνοδος των Πρυτάνεων αναφέρει έξι κρίσιμα ζητήματα τα οποία θα οδηγήσουν σε αδιέξοδο την λειτουργία των πανεπιστημίων.
• Η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει τη μεταβίβαση της πανεπιστημιακής περιουσίας στο ΤΑΙΠΕΔ (προσθήκη στο άρθρο 5Α του ν3986/11) και την αφαίρεση της διαχείρισης και αξιοποίησης της (αντικατάσταση του άρθρου 27, §25α, του ν1892/90), ουσιαστικά δημεύει τις υποδομές και την περιουσία των Πανεπιστημίων, χάριν κάλυψης του δημοσίου χρέους. Απαιτείται να εξαιρεθεί από το εν λόγω νομοσχέδιο η πάσης φύσεως πανεπιστημιακή περιουσία καθώς και τα περιουσιακά στοιχεία που εμπίπτουν στο πεδίο του άρθρου 109 του Συντάγματος.
• Για τον ίδιο σκοπό, δημεύονται ιδιωτικοί πόροι από ελευθέρια επαγγέλματα, όπως των μηχανικών, που μέσω του ΤΣΜΕΔΕ διανέμονταν σε όλα τα πανεπιστήμια που διαθέτουν Τμήματα και Σχολές Μηχανικών, καθώς και στα Πολυτεχνεία της χώρας, για να ενισχύσουν το εκπαιδευτικό τους έργο. Το σχετικό άρθρο πρέπει να απαλοιφθεί άμεσα πριν την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.
• Η ανυπέρβλητη οικονομική δυσπραγία μέσω της δραματικής συρρίκνωσης της ετήσιας δημόσιας επιχορήγησης καθώς και της απαγόρευσης της ρευστοποίησης και χρήσης των αποθεματικών (που παρέμειναν μετά το αυθαίρετο κούρεμα των ομολόγων), για την κάλυψη των άμεσων αναγκών, απειλεί τη βιωσιμότητα των Πανεπιστημίων.
• Σχετικά με το σχέδιο “Αθηνά”, απαιτείται η άμεση αλλαγή του προταθέντος χρονοδιαγράμματος των 40 ημερών. Δεν νοείται υλοποίηση οποιασδήποτε διαδικασίας, απουσία ενός οργανωμένου και επιστημονικά τεκμηριωμένου διαλόγου, χωρίς τη συμμετοχή της Συνόδου και χωρίς να ληφθούν υπόψη ακαδημαϊκά, αναπτυξιακά και εθνικά κριτήρια, τα οποία ωστόσο δεν μπορούν να επιμερισθούν περιφερειακά.
• Όλοι οι εργαζόμενοι των Πανεπιστημίων απειλούνται με εξοντωτική μείωση των μισθών τους και εργασιακή ανασφάλεια, ενώ δεν διορίζονται τα εκλεγμένα μέλη από καμία κατηγορία προσωπικού.
• Ο περιορισμός της φοιτητικής μέριμνας οδηγεί σε ουσιαστική κατάργησή της, σε μια εποχή που είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία για τις ελληνικές οικογένειες.
Τέλος η Σύνοδος των Πρυτάνεων ανέθεσε στο Συντονιστικό όργανό της την κατεπείγουσα συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και των συναρμόδιων Υπουργείων για την άμεση επίλυση των θεμάτων αυτών.

Εστίες Καλαμαριάς: Κινητοποιήσεις ενάντια στην επιβολή ενοικίου

0 σχόλια


pamak.jpg

Ύστερα από δύο συνεχόμενες Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις, την Τετάρτη και την Πέμπτη, η Γενική Συνέλευση Φοιτητών της Εστίας Καλαμαριάς αποφασίσαμε κατάληψη των Γραφείων της Διεύθυνσης της Εστίας και συνεχή παρουσία στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
 
Οι φοιτητές διεκδικούν την ακύρωση του νέου Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας της Εστίας. ο οποίος όπως υποστηρίζουν αποτελεί αποκλειστική έμπνευση του Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του ΠΑ.ΜΑΚ δίχως να έχει προηγηθεί καμία προηγούμενη ενημέρωση-διαβούλευση με τους φοιτητές.
 
Σε αυτό τον Κανονισμό Λειτουργίας όπως καταγγέλουν καταστρατηγούνται βασικά δικαιώματα με βασικό αυτό της δωρεάν στέγασης. "Ο Αντιπρύτανης αλλάζει ριζικά τον χαρακτήρα της Εστίας και εισάγει σχέσεις «Ενοικιαστή-Ενοικιαζόμενου»" αναφέρουν.
 
Πιο συγκεκριμένα ο νέος κανονισμός εισάγει μηνιαία καταβολή ενοικίου, αναγκάζει τους φοιτητές κάθε χρόνο στις 30 Ιούνη να μαζεύουν τα πράγματά τους (όλη την επίπλωση – ηλεκτρικές συσκευές) και να επιστρέφουν σπίτια τους.
 
"Μας οδηγεί σε μία κατάσταση ομηρίας από τη στιγμή που η εγγραφή μας στην Εστία θα ισχύει μόνο για ένα έτος, και κάθε χρόνο θα αγωνιούμε εάν θα γίνουμε εκ νέου δεκτοί (για κάθε προηγούμενο έτος παραμονής στην Εστία το εισόδημά μας θα αυξάνεται κατά 10%!)" αναφέρουν.
 
Ακόμη πέραν των οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων εισάγει και ακαδημαϊκά κριτήρια απαιτώντας να περνούν οι φοιτητές το 60% των μαθημάτων του ακαδημαϊκού έτους δίχως να λαμβάνουν υπόψη την ελληνική πραγματικότητα που αναγκάζει μεγάλος μέρος του φοιτητικού κόσμου να εργάζεται κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.
 
Ακόμη αποκλείει τους Φοιτητές από τα όργανα διοίκησης της Εστίας και το  ν+2 έτη σπουδών που ισχύει στο Πανεπιστήμιο καταργείται και στην περίπτωση της Εστίας και εισάγεται το ν.
 
"Ως Γενική Συνέλευση απαιτούμε να ακυρωθεί αμέσως ο εν λόγω Κανονισμός που δεν λαμβάνει υπόψη του τον κεντρικό ενδιαφερόμενο που είναι ο Φοιτητής. Το Πρυτανικό Συμβούλιο οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε διαβουλεύσεις μαζί μας ώστε να καταλήξουμε σε έναν Νέο Κανονισμό αποδεκτό από όλους. Στερώντας μας τη δωρεάν στέγαση μας στερείτε τη δωρεάν εκπαίδευση" αναφέρει η συντονιστική επιτροπή κατάληψης.
alterthess.gr 

Πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονική ψήφο οι εκλογές στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

0 σχόλια


Η πρώτη εφαρμογή τους συστήματος της ηλεκτρονικής ψήφου για την εκλογή Συμβουλίου Διοίκησης πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
Στο σύστημα αυτό κατέφυγε το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστήμιο , μετά τις δύο άγονες ψηφοφορίες.
Ψήφισαν 59 από τα 61 μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού και εξελέγησαν έξι εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου.
Τη Δευτέρα με ηλεκτρονική ψήφο θα διεξαχθούν οι εκλογές στο ΤΕΙ Πειραιά.
esos.gr

Δεν έγιναν οι εκλογές στο Παν. Κρήτης.

0 σχόλια



Αναβλήθηκαν για δεύτερη φορά την Παρασκευή 19.10  (η πρώτη την προηγούμενη Τετάρτη) οι  εκλογές για την ανάδειξη του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κρήτης, αφού παρεμποδίστηκαν από ομάδα φοιτητών.