Αδέσμευτη και αντικειμενική ενημέρωση. Το μόνο blog με αποκλειστικά φοιτητικό περιέχομενο... Μαχητικό και πάντα αποκαλυπτικό.

''Nίπτει τα χείρα της΄΄ η σύγκλητος του ΕΜΠ, για τυχόν επεισόδια στις 17Νοεμβρίου

Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2011 0 σχόλια

Συνεδριάσεις και διαβουλεύσεις για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου έχουν αρχίσει στο Ίδρυμα. Η Σύγκλητος που συνεδρίασε στις 14 Οκτωβρίου εξέδωσε απόφαση την οποία δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος, και διευκρινίζει ότι για «την πρόληψη...
ή αντιμετώπιση πράξεων δολιοφθοράς, καταστροφών ή βίας από οποιονδήποτε και αν προέρχονται, η Επιτροπή εορτασμού οφείλει απλώς να συνδράμει στο μέτρο των δυνατοτήτων της, καθώς την ευθύνη φέρει η εκάστοτε κυβέρνηση».

Στην ίδια απόφαση αναφέρεται ότι η Επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα και δεν μπορεί να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη για τη διάθεση χώρων, των οποίων την αστική ευθύνη προστασίας και φύλαξης φέρουν μέλη της, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους.

Πάντως, οι Συγκλητικοί, που ενημέρωσαν εγγράφως τόσο το υπουργείο Παιδείας, όσο και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αλλά και την Εισαγγελία Πρωτοδικών, επισημαίνουν ότι η ομαλή εξέλιξη του επικείμενου εορτασμού της 17ης Νοεμβρίου εξαρτάται αποκλειστικά από εξωτερικούς, ως προς το Ίδρυμα, παράγοντες.

Οι συγκλητικοί επίσης, δηλώνουν ότι δεν μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη όσον αφορά:

Πρόληψη πράξεων δολιοφθοράς, καταστροφών, ή βίας, όπως π.χ. τον έλεγχο των εισερχόμενων στους χώρους του εορτασμού.

Την αντιμετώπιση πράξεων δολιοφθοράς , καταστροφών ή βίας, από οποιονδήποτε και οπουδήποτε και αν εκδηλωθούν.

Συγχωνεύεται το Τ.Ε.Ι. Αθήνας με το Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας;

0 σχόλια

Το Τ.Ε.Ι. Αθήνας το οποίο στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του πρώην ΚΑΤΕΕ Αθήνας στο Αιγάλεω, από την ακαδημαϊκή χρονιά 1983-1984 έως σήμερα έχει παράξει σπουδαίο έργο σε διάφορους τομείς. Από την άλλη πλευρά, το Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας είναι το μοναδικό Ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην ευρύτερη περιφέρεια, πέρα από το ΤΕΙ του Πειραιά και στεγάζεται στη θέση Σκληρό της περιοχής Ψαχνών Ευβοίας. Το Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας προσφέρει στους σπουδαστές του υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, που εντάσσει τους αποφοίτους του στη σύγχρονη απαιτητική κοινωνία με ισχυρά γνωστικά εφόδια, για μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία. Αυτό αποδεικνύεται και από τις μεγάλες επιτυχίες όσων αποφοίτων του Τ.Ε.Ι. συνεχίζουν με μεταπτυχιακές σπουδές σε μεγάλα πανεπιστήμια της Ευρώπης.
Σύμφωνα όμως με πληροφορίες του Infospoudes.gr και όπως συζητείται στους κύκλους των καθηγητών Τ.Ε.Ι., αναμένεται να συγχωνευτούν το Τ.Ε.Ι.  Αθήνας και το Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας.  Αρκετοί από το εκπαιδευτικό προσωπικό διαφωνούν με αυτήν την τροποποίηση – συγχώνευση καθώς θα πραγματοποιηθούν αλλαγές σε όλα τα επίπεδα δομής και λειτουργίας. Αρκετοί καθηγητές αναφέρουν συγκεκριμένα, πως είναι θέμα ημερών να ανακοινωθεί από επίσημα χείλη.
Ειδικότερα, το Τ.Ε.Ι. Αθήνας, ζητά να προσλάβει περισσότερους έκτακτους εκπαιδευτικούς  αλλά η κ. Διαμαντοπούλου δήλωσε χαρακτηριστικά πως το  Τ.Ε.Ι.  σπαταλά δημόσιο χρήμα και προφανώς κάνει κακή διαχείριση. Η Υπουργός Παιδείας επισήμανε ότι θα έπρεπε να έχει πολύ λιγότερους έκτακτους εκπαιδευτικούς!
Συγκεκριμένα, το Τμήμα Πληροφορικής υλοποιεί για το τρέχον ακαδημαϊκό εξάμηνο πρόγραμμα 43 μαθημάτων, εκ των οποίων τα 41 έχουν δίωρο εργαστηριακό μέρος, του οποίου η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική από όλους τους εγγραφέντες σπουδαστές. Σε κάθε μάθημα με εργαστηριακό μέρος αντιστοιχεί ένα δίωρο, τρίωρο ή τετράωρο θεωρητικής διδασκαλίας και 8 κατά μέσο όρο εργαστηριακές ώρες διδασκαλίας, οι οποίες αντιστοιχούν σε 4 κατά μέσο όρο εργαστηριακά τμήματα. Ας ληφθεί υπόψη ότι, προκειμένου να κρατηθεί μικρός ο αριθμός των εργαστηριακών τμημάτων, σε εργαστήρια 12 θέσεων εργασίας στοιβάζονται 22 και πολλές φορές 25 σπουδαστές. Επιπλέον, το Τμήμα Πληροφορικής υποστηρίζει με διδακτικό και άλλο εκπαιδευτικό έργο και Τμήματα του Τ.Ε.Ι. Αθήνας, στα οποία διδάσκονται μαθήματα Πληροφορικής.
Αναμένουμε λοιπόν την απάντηση των ιθυνόντων και την εξέλιξη του ζητήματος. Θα προσληφθούν επιπλέον έκτακτοι εκπαιδευτικοί ή θα συγχωνευτούν τα δύο Τ.Ε.Ι. και θα καλυφθούν επιφανειακά τα κενά στο εκπαιδευτικό προσωπικό; Οψόμεθα! Όποια απόφαση ληφθεί θα πρέπει προηγουμένως να εξεταστεί από όλες τις οπτικές γωνίες και να αποφασίσουν με υπευθυνότητα λαμβάνοντας υπόψη την εκπαίδευση των νέων και τα δικαιώματά τους.
Επίσης να αναφερθεί πως στα σχέδια των ανωτέρων είναι να λειτουργήσει το ΤΕΙ Χαλκίδας ως παράρτημα του Κεντρικού, πλέον, ΤΕΙ Αθήνας, στεγάζοντας ορισμένα τμήματα στις εγκαταστάσεις του, είτε να μεταφερθούν όλα τα τμήματα στους χώρους του ΤΕΙ Αθήνας και να πάψει να υφίσταται το ΤΕΙ Χαλκίδας!

Κατάληψη ΤΜΟΔ Χίου-Ας μην κάνουμε το «OXI» ΝΑΙ

0 σχόλια


ΣΟΚ!Εχουν κλειδωσει τον προεδρο του ΑΤΕΙ Πατρας στο γραφειο του!

Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2011 0 σχόλια

Εδω και περιπου 6 ωρες βρισκεται ''φυλακισμενος'' στο γραφειο του ο προεδρος του ΑΤΕΙ Πατρας κ. Σωκρατης Καπλανης, μια μεριδα φοιτητων των εχουν φυλακισει μεσα στο γραφειο του καρφωνοντας την πορτα, ο κ. Καπλανης κανει εκκληση να ελευθερωθει καθως οπως τονιζει οτι περναει απο το χερι μου το κανω για το καλο του ΑΤΕΙ. Παρακολουθουμε το θεμα και θα σας ενημερωσουμε

Σχολιο: Καποιες μειοψηφιες συκοφαντουν το φοιτητικο κινημα , απομακρύνετε τους απο τις σχολες, η μονη ιδεολογια τους ειναι η βια!

100 φοιτητές έξω από τις φοιτητικές εστίες Σάμου!!

0 σχόλια


Στις  21/10, συστάθηκε μετά από συνάντηση φοιτητών, Επιτροπή Αγώνα Εστιών. Αφορμή για την συνάντηση ήταν το πρόβλημα στέγασης των φοιτητών στη Σάμο. Συγκεκριμένα οι αιτήσεις για δωρεάν στέγαση ξεπερνούν κατά 100 τα διαθέσιμα κρεβάτια με αποτέλεσμα 100 συμφοιτητές μας  να μην έχουν που να μείνουν. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση και στηρίζουν τα κόμματα της πλουτοκρατίας. Είναι η ίδια πολιτική που φορτώνει τα βάρη της κρίσης στον λαό, που πετσοκόβει  του  μισθούς των γονιών μας, που μας αναγκάζει να πληρώνουμε για τα φοιτητικά πάσο και για την μετακίνηση με τα λεωφορεία  και την ίδια στιγμή  κάνει πλάτες σε βιομήχανους, εφοπλιστές, τραπεζίτες για να συνεχίσουν να πλουτίζουν εις βάρος του λαού. 
  Η Επιτροπή αυτή συστάθηκε για να διεκδικήσει εστίες για ΟΛΟΥΣ τους φοιτητές, οι οποίες θα ανήκουν στο πανεπιστήμιο, και τη μη απομάκρυνση των φοιτητών που ήδη  μένουν σε αυτές.
  Η Επιτροπή αγωνίζεται και για τους πρωτοετείς φοιτητές, τους οποίους ΔΕΝ έχει σκοπό να εμποδίσει να μπουν στις εστίες και τους καλεί να συμμετάσχουν στον κοινό αγώνα για δωρεάν φοιτητική μέριμνα.
Η δωρεάν σίτιση και στέγαση είναι υπόθεση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ και όχι μόνο αυτών που πετιούνται έξω.
  Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΦΟΙΤΗΤΗ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ  ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ.
Διεκδικούμε:
Ø   Ο  Νέος Νόμος Πλαίσιο να μην εφαρμοστεί, να μείνει στα χαρτιά. Ούτε σκέψη για δίδακτρα!
Ø  Ούτε ένα ευρώ για σίτιση, στέγαση, αναλώσιμα, μετακίνηση, βιβλία. Τώρα να δοθούν δωρεάν  τα πάσο.
Ø  Μηνιαίο επίδομα ενοικίου και σίτισης 600 ευρώ για όσους φοιτητές είναι από άλλες πόλεις. Καμία μορφή ιδιωτικοποίησης, έξω οι επιχειρήσεις από την εκπαίδευση και την έρευνα.
Ø  Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Όχι στους μισθούς των 500 ευρώ και στα δίχρονα πτυχία  για την ανεργία. Κανένας φοιτητής να μην αναγκάζεται να δουλέψει για να τα βγάζει πέρα. Μέτρα στήριξης των  εργαζόμενων φοιτητών.                                                                                                                                    
Απαιτούμε: 
Ø  ΚΑΝΕΝΑΣ φοιτητής να  μην βγει απτό δωμάτιό του, ΚΑΝΕΝΑΣ να μην παρατήσει τις σπουδές του επειδή δεν έχει που να μείνει. Άμεση εύρεση δωματίων για όλους τους φοιτητές που δεν τα βγάζουν πέρα .
Ø  Να  μισθωθεί με ευθύνη του κράτους ξενοδοχείο για να καλυφθούν οι ανάγκες στέγασης μέχρι να ολοκληρωθούν οι εστίες. Άμεση παράδοση των  εστιών του Πανεπιστημίου-Να επισπευτεί η ολοκλήρωση της αποχέτευσης. Δεν δεχόμαστε να δώσουμε τα λεφτά των γονιών μας σε κάθε ιδιώτη για αγορά ξενοδοχείου. Μετά από την ολοκλήρωση/παράδοση των εστιών του πανεπιστημίου  να  μην αφήσουμε τα ενοικιαζόμενα ξενοδοχεία.
Ø  Να μην πληρώνει κανένας φοιτητής για την μετακίνησή του. Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα με τα ΚΤΕΛ.

Καλούμε σε:
        Παράσταση διαμαρτυρίας, στην κοσμητεία (κτίριο Λυμπέρη)  την  Τετάρτη  26/10 στις 09:00
        Συνεδρίαση της Επιτροπής  το Σάββατο 29/10 στις  17:00 στο χώρο σίτισης (SAMAINA BAY)

                     Επιτροπή Αγώνα Εστιών Σάμου

Εκβιάζει για φακέλωμα των φοιτητών παρακρατώντας τα συγγράμματα

Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2011 0 σχόλια


Πρωτοβουλίες με σκοπό την αποκατάσταση των όρων ομαλής ακαδημαϊκής λειτουργίας των πανεπιστημίων ζητούν οι πρυτάνεις της χώρας από την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου. Έκκληση χωρίς αποδέκτη, καθώς χθες το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να στερήσει τα συγγράμματα από φοιτητές 14 ιδρυμάτων της χώρας επικαλούμενο ότι δεν εστάλησαν από πολλά ιδρύματα οι κατάλογοι με τον αριθμό των φοιτητών που έχουν υπερβεί τα ν+2 έτη σπουδών και -κατά τον νόμο- πρέπει να διαγραφούν.
Οι πρυτάνεις, κατά την 68η Σύνοδό τους, κατηγορούν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ότι διακυβεύει την ενότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας, αποδυναμώνει τη διοίκηση των πανεπιστημίων και ακυρώνει τη συμβολή τους στην έξοδο της χώρας από την κρίση. Όπως αναφέρεται σε σχετικό ανακοινωθέν, αντί για διάλογο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, απούσα και από αυτή τη Σύνοδο, παρεμβαίνει στη διενέργεια των εκλογών ανάδειξης των Συμβουλίων με τροπολογίες και ρυθμίσεις που συνιστούν θεσμική εκτροπή και ευνοούν τη δημιουργία ισχυρών ομαδοποιήσεων. Η Σύνοδος των πρυτάνεων είναι καταπέλτης κατά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, τονίζοντας ότι, εκτός από τις αυθαίρετες και έκνομες παρεμβάσεις, το υπουργείο πρέπει να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τα οξύτατα προβλήματα προϋπολογισμού, κάλυψης των εκπαιδευτικών, διοικητικών και ερευνητικών λειτουργιών και υποστήριξης του ανθρώπινου δυναμικού των ιδρυμάτων.
Η Σύνοδος των Πρυτάνεων ορίζει το τριήμερο εκδηλώσεων για την 38η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου ως "Ημέρες του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου" και καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις στήριξής του.
Στο μεταξύ, το υπουργείο Παιδείας εκβιάζει με τα συγγράμματα τα ιδρύματα προκειμένου να του στείλουν στοιχεία για την "πραγματική παρουσία και ταυτότητα των φοιτητών τους". Μέσω των συγγραμμάτων το υπουργείο Παιδείας επιδιώκει να αναγκάσει τα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να φακελώσουν τους φοιτητές που έχουν υπερβεί τον ανώτατο χρόνο σπουδών, προκειμένου στη συνέχεια να πιεστούν τα πανεπιστήμια να προχωρήσουν σε διαγραφές. Αυτός είναι ο λόγος που το υπουργείο Παιδείας θέλει τα στοιχεία και όχι για να περιορίσει σπατάλες στη διανομή συγγραμμάτων. Κανένας φοιτητής δεν παίρνει το ίδιο σύγγραμμα για δεύτερη φορά. 'Αρα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνδέεται η διανομή των συγγραμμάτων με τις λίστες των φοιτητών.
Η υπουργός Παιδείας ομολόγησε από το βήμα της Βουλής ότι πρόκειται περί ελέγχου και δήλωσε ότι οι διοικήσεις των ιδρυμάτων που δεν θα δεχθούν να απαντήσουν στον έλεγχο της πολιτείας παίρνουν την ευθύνη για τη μη διανομή συγγραμμάτων. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, τα ιδρύματα που απειλούνται με στέρηση συγγραμμάτων ανέρχονται στα 14 (π.χ. το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Πάντειο κ.ά.). Η διαδικασία διανομής των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, που ξεκίνησε χθες, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου.
εφημεριδα ΑΥΓΗ

Διαβάστε τα 4 Ιδρυματα που δεν θα παρουν συγραμματα!

0 σχόλια


Ξεκίνησε από χθες, Δευτέρα, η λειτουργία της υπηρεσίας «ΕΥΔΟΞΟΣ», για την ηλεκτρονική παραγγελία συγγραμμάτων για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012. Συγκεκριμένα, την πρώτη μέρα λειτουργίας του «ΕΥΔΟΞΟΣ», υποβλήθηκαν 13.951 δηλώσεις φοιτητών για παροχή συγγραμμάτων, οι οποίες αφορούσαν77.017 βιβλία. Την ίδια μέρα 1.756 φοιτητές παρέλαβαν πάνω από 4.400 βιβλία.
Σχετικά με τα 14 Ιδρύματα που δεν είχαν ανταποκριθεί στα στοιχεία ελέγχου του Υπουργείου Παιδείας την προηγούμενη εβδομάδα, διευκρινίζεται ότι σήμερα ο αριθμός τους μειώθηκε σε 4.
Συγκεκριμένα δεν έχουν ανταποκριθεί: το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πολυτεχνείο Κρήτης το οποίο συνεχίζει να τελεί υπό κατάληψη, το ΤΕΙ Κρήτης και το ΤΕΙ Χαλκίδας, πλην δυο τμημάτων του που ανταποκρίθηκαν με την αποστολή των απαραίτητων στοιχείων.

Κατάληψη στο ΤΜΟΔ στην Χίο

0 σχόλια


ΚΑΛΕΣΜΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ
Ως φοιτητικός σύλλογος ΤΜΟΔ αισθανθήκαμε την ανάγκη να δηλώσουμε έμπρακτα την διαφωνία και αγανάκτηση μας απέναντι σε  ένα υπουργείο Παιδείας και μια κυβέρνηση, η οποία με τις δρομολογημένες πράξεις της συνεχώς επιβεβαιώνει ένα πράγμα: πως είναι εναντίον μας και ο σκοπός τους δεν είναι σε καμία περίπτωση η βελτίωση των συνθηκών σπουδών και διαβίωσης μας. Και αυτό το επιβεβαιώνουν σε όλα τα επίπεδα όταν μας ζητάνε να πληρώσουμε για συνταγματικά κατοχυρωμένες κατακτήσεις όπως το πάσο, ή όταν διώχνουν από τις εστίες 45 άτομα χωρίς κανένα λόγο και με ηλίθια προσχήματα, αποκορύφωμα και σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ο νέος Νόμος-Πλαίσιο που φροντίζει να καταργήσει όλες τις κοινωνικές κατακτήσεις στο θεσμό της παιδείας. Όλα αυτά στο γενικότερο πλαίσιο που ακολουθεί η κυβέρνηση καθοδηγούμενη από τους διεθνείς καταδυνάστες μας. Ως φοιτητές θα προβάλουμε με κάθε μέσο την αντίδραση μας σε τέτοιου είδους ενέργειες που αποδομούν την κοινωνία και καταρρακώνουν το μέλλον μας.
Καταλαμβάνουμε το  Τμήμα μέχρι την επόμενη Δευτέρα με σκοπό:
-Την διεύρυνση των κινητοποιήσεων και του αγώνα μας και στις υπόλοιπες σχολές, ώστε να γίνει όσο πιο μαζική και ουσιώδης γίνεται
-Την άμεση άρση του Νόμου της Διαμαντοπούλου
-Την μη πληρωμή για τα πάσο
-Την Διατήρηση των φοιτητών στις Εστίες
Καλούμε όλους τους φοιτητές να συμμετάσχουν δυναμικά στις κινητοποιήσεις!
Είμαστε οι μόνοι που είμαστε υπεύθυνοι για το μέλλον μας και τα δικαιώματα μας, και δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας τα στερήσει!

  

Πρυτάνεις: Τι αποφάσισαν στην 68η Σύνοδο στη Θράκη.

Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2011 0 σχόλια


Πρυτάνεις: Τι αποφάσισαν στην 68η Σύνοδο στη Θράκη...
 

Ζητούν ανάληψη πρωτοβουλιών για να λειτουργήσουν τα ΑΕΙ
....

Κάλεσμα προς το υπουργείο Παιδείας και την Πολιτεία για να σταματήσουν οι παρεμβάσεις στην λειτουργία των πανεπιστημίων, να αναζητηθεί συναίνεση και να αναληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να λειτουργήσουν ξανά ομαλά τα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας, απήυθυναν οι πρυτάνεις τους μετά την ολοκλήρωση της 68ης Συνόδου τους.

Η υπουργός Παιδείας κυρια Αννα Διαμαντοπούλου «παρεμβαίνει στη διενέργεια των εκλογών ανάδειξης των Συμβουλίων των πανεπιστημίων με τροπολογίες και ρυθμίσεις που συνιστούν θεσμική εκτροπή και ευνοούν τη δημιουργία ισχυρών ομαδοποιήσεων» αναφέρουν σε ψήφισμα τους οι πρυτάνεις. Ετσι «διακυβεύεται η ενότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας, αποδυναμώνεται η διοίκηση των Πανεπιστημίων και ακυρώνεται η συμβολή τους στην έξοδο της χώρας από την κρίση» τονίζουν. Οι πρυτάνεις των ΑΕΙ συνεδρίασαν το Σαββατοκύριακο στην Κομοτηνή με «οικοδεσπότη» το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Η Σύνοδος ολοκληρώθηκε χωρίς την παρουσία της κυρίας Διαμαντοπούλου, η οποία λείπει στο εξωτερικό.

«Η 68η Σύνοδος των Πρυτάνεων συνεδρίασε σε μια από τις πλέον κρίσιμες στιγμές για την ελληνική κοινωνία και οικονομία» αναφέρεται στην απόφαση της Συνόδου πρυτάνεων. «Η κλιμακούμενη κρίση επιδρά με δραματικό τρόπο και στη λειτουργία των Πανεπιστημίων της χώρας» τονίζουν οι πρυτάνεις των ΑΕΙ.

«Αντί για διάλογο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, απούσα και από αυτή τη Σύνοδο, παρεμβαίνει στη διενέργεια των εκλογών ανάδειξης των Συμβουλίων με τροπολογίες και ρυθμίσεις που συνιστούν θεσμική εκτροπή και ευνοούν τη δημιουργία ισχυρών ομαδοποιήσεων. Διακυβεύεται έτσι η ενότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας, αποδυναμώνεται η διοίκηση των Πανεπιστημίων και ακυρώνεται η συμβολή τους στην έξοδο της χώρας από την κρίση» αναφέρεται στην ομόφωνη απόφαση των πρυτάνεων.

«Την ίδια στιγμή, με ουσιαστική πολιτική ευθύνη του υπουργείου, τα Πανεπιστήμια αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα προϋπολογισμού, κάλυψης των εκπαιδευτικών, διοικητικών και ερευνητικών λειτουργιών και υποστήριξης του ανθρώπινου δυναμικού τους. Η Σύνοδος των Πρυτάνεων με αίσθημα ευθύνης και επίγνωση της κρισιμότητας των στιγμών απευθύνεται στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου, ζητώντας να αναληφθούν πρωτοβουλίες με σκοπό την αποκατάσταση των όρων ομαλής ακαδημαϊκής λειτουργίας των Πανεπιστημίων».

Τέλος, η Σύνοδος των Πρυτάνεων ορίζει το τριήμερο 15-17 Νοεμβρίου 2011 ως «Ημέρες του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου» και καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις στήριξής του.

lamiareport.gr

S.O.S. από τα ΑΕΙ-Ένα βήμα πριν το ''κραχ''!-Έκοψε την χρηματοδότηση το Υπουργείο

0 σχόλια

Eνα βήμα πριν από το "οικονομικό κράχ" βρίσκονται τα πανεπιστήμια της χώρας. Η κυβέρνηση αποφάσισε να μπλοκάρει την τελευταία δόση του προϋπολογισμού του 2011 για τα ανώτατα ιδρύματα, με αποτέλεσμα την οικονομική τους κατάρρευση. Ήδη τα μεγάλα ΑΕΙ, όπως είναι το Αθηνών, το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης και το ΕΜΠ, έχουν βάλει...χέρι στα αποθεματικά τους για να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες.

Η κραυγή απελπισίας, ιδιαίτερα των περιφερειακών ιδρυμάτων, ακούστηκε έντονη στη χθεσινή Σύνοδο των Πρυτάνεων που έγινε στην Κομοτηνή. Το 2011 χαρακτηρίστηκε ως η χειρότερη χρονιά για τα πανεπιστήμια που προσπαθούν να κρατήσουν "με νύχια και με δόντια" ανοιχτές τις σχολές τους, ενώ οι προβλέψεις για το 2012 είναι, όπως λένε οι πρυτάνεις, πλήρως απογοητευτικές.
Στην κατάσταση αυτή έχουν συμβάλει οι περικοπές κατά 50% των κρατικών επιχορηγήσεων, η δραματική μείωση των πιστώσεων για συμβασιούχους καθηγητές και τώρα, η μη απόδοση της τρίτης δόσης των χρημάτων που τους αναλογούν. Αρκετά τμήματα, ιδιαίτερα τα νεοϊδρυθέντα, βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού.
Οι φοιτητές του εδώ και 15 μέρες βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, προκειμένου να αποφευχθεί το λουκέτο. Δυό τμήματα του Πανεπιστημίου Θράκης (Πολιτικών Επιστημών, Διοίκησης Επιχειρήσεων) λειτουργούν στο όριο κι εκ των ενόντων, έχοντας μόνο 1 μέλος ΔΕΠ το καθένα, τη στιγμή που "φιλοξενούν" περισσότερους από 700 φοιτητές. Ακόμη και σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως είναι αυτές των Τουρκικών και Ιταλικών Σπουδών, λειτουργούν με το 1/5 των καθηγητών τους. Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι κι οι σχολές, βρίσκονται σε "κόκκινο συναγερμό". Ανοιγοκλείνουν μέχρι να βρουν πόρους να λειτουργήσουν."Η στενότητα που αντιμετωπίζουμε φέτος είναι μεγάλη. Ήταν να μας δοθούν 25 εκατομμύρια ευρώ κι έχουμε πάρει μόνο τα 12, και δεν θα πάρουμε άλλα όπως φαίνεται. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν μας ενέκρινε τα υπόλοιπα χρήματα. Φέτος περικόψαμε ό,τι μπορούσαμε. Χρησιμοποιούμε τώρα τα αποθεματικά μας ", λέει ο αντιπρύτανης Οικονομικών του Παν. Αθηνών, κ. Θωμάς Σφηκόπουλος:
"Οικτρή η κατάστασή μας"
"Πολλά πανεπιστήμια δεν αντέχουν, γιατί δεν έχουν αποθεματικά. Εμείς πληρώνουμε ετησίως 7 εκατομμύρια ευρώ μόνο για τη ΔΕΗ. Δίνουμε 3,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο για την καθαριότητα, 3,5 για την φύλαξη και περίπου 2 εκατομμύρια για τα τηλέφωνα. Καταλαβαίνετε σε τι οικτρή κατάσταση βρισκόμαστε".
Τα περισσότερα από τα κεντρικά ΑΕΙ δοκιμάζουν νέους τρόπους περικοπών των εξόδων τους, καθώς διαβλέπουν ότι η ερχόμενη χρονιά θα είναι...χωρίς κρατικές επιχορηγήσεις. Στη Σύνοδο Πρυτάνεων το κυρίαρχο θέμα, μετά από τις διαδικασίες εφαρμογής του νέου νόμου για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ, ήταν η οικονομική κατάσταση πανεπιστημίων, οι περικοπές του τακτικού προϋπολογισμού και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς και η περικοπή πιστώσεων για διδακτικό προσωπικό του Π.Δ. 407/80.
Τα οικονομικά απασχόλησαν μεγάλο μέρος των εργασιών της συνόδου και αυτό που τονίστηκε είναι πως οι διοικήσεις των ελληνικών πανεπιστημίων έχουν εξαντλήσει κάθε δυνατότητα εξοικονόμησης πόρων μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας και άλλων κοινωφελών αγαθών, περικόπτοντας κάθε δαπάνη που δεν κρίνεται απόλυτα αναγκαία για τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες και στο ίδιο πνεύμα συνεχίζουν να αναζητούν νέους τρόπους διαχείρισης που θα μειώσουν τις λειτουργικές δαπάνες.
Κων. Ρέμελης
Δυσκολότερη η νέα χρονιά
Τα πανεπιστήμια στην εποχή της κρίσης αναζητούν νέο προσανατολισμό. Με προϋπολογισμούς κουτσουρεμένους στο μισό, από πέρσι, και το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων τους σχεδόν ανύπαρκτο, οι επιλογές τους είναι είτε το πρόγραμμα περιστολής δαπανών είτε το να βρουν χρηματοδότηση. " Έχουμε ήδη προβλήματα μεγάλα, κι αν φέτος τα καταφέρνουμε με κάποιο τρόπο, η επόμενη χρονιά, θα είναι δύσκολο να βγει. Σκεφθείτε ότι από τα 15 εκατ. ευρώ που πήραμε το 2010, φέτος πέσαμε στα 8,5. Η τελευταία δόση των χρημάτων του 2011 μάλιστα, δεν έχει δοθεί ακόμη και είναι αμφίβολο εάν θα δοθεί τελικά. Λειτουργούμε στα όρια. Τι να κάνουμε, περικόπτουμε από τη φύλαξη, την καθαριότητα ή από όπου αλλού είναι δυνατόν ", μας λέει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Κωνσταντίνος Ρέμελης.
ΒΙΒΙΑΝ ΜΠΕΝΕΚΟΥ
bibian@pegasus.gr
ΕΘΝΟΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΕΙ: Με αναστολή ή μαθήματα με τους μισούς φοιτητές κινδυνεύουν τα ΤΕΙ

0 σχόλια


Έληξαν σήμερα οι διήμερες εργασίες της τακτικής Συνόδου Προέδρων & Αντιπροέδρων ΤΕΙ που συνεκλήθη για να εξετάσει τα οξύτατα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΤΕΙ, καθώς και το μεγάλο ζήτημα της κατοχύρωσής των ως Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης με Ακαδημαϊκό χαρακτήρα. Και οι δύο αυτές ομάδες προβλημάτων δημιουργούν μιαν εικόνα, όχι μακράν της πραγματικότητας, υποβάθμισης του ρόλου και της αποστολής των ΤΕΙ, με κίνδυνο να πληγεί η Βιωσιμότητά τους. Ειδικότερα:
1. Οι θέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και οι προτάσεις περί επανακαθορισμού της θέσης του θεσμού των ΤΕΙ, 10 χρόνια μετά την Ανωτατοποίησή τους, καταδεικνύουν ότι δεν υπάρχει θετική προοπτική για μέλλον του θεσμού, παρά τις τόσες Ευρωπαϊκές επιτυχίες του, και τούτο με ευθύνη της ηγεσίας του Υπ. Παιδείας.
2.Η Σύνοδος αντιλαμβανόμενη τον υπαρξιακό κίνδυνο των ΤΕΙ της χώρας ζητά για ύστατη φορά από την Πολιτεία με τους πολιτικούς της φορείς, να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της Ακαδημαϊκότητας των Ιδρυμάτων αυτών, που θα τα κάνει ανταγωνιστικά και θα μειώσει την οικονομική αιμοραγία για σπουδές στο Εξωτερικό που σήμερα φθάνει το 1 δις Ευρω ετησίως. Διαφορετικά, την ευθύνη της υποβάθμισης και απαξίωσής των με όλες τις δυσάρεστες συνέπειες θα φέρει εξ’ ολοκλήρου η ηγεσία του Υπ. Παιδείας και η Κυβέρνηση.
3.Το Υπουργείο συνεργαζόμενο με τους αρμόδιους φορείς και τη Σύνοδο πρέπει να επεξεργαστεί ένα ενιαίο σχέδιο με βάση την Ευρωπαϊκή πρακτική για τη δημιουργία του νέου χάρτη Ανώτατης Εκπαίδευσης, που θα στηρίζει και θα ενισχύει προγράμματα σπουδών με αναπτυξιακό χαρακτήρα, προγράμματα για επαγγελματίες επιστήμονες και όχι απλά καταναλωτικά προγράμματα θεωρητικής κατεύθυνσης που λειτουργούν σε πολλά ΑΕΙ. Η Σύνοδος θα επεξεργαστεί τα διάφορα δυνατά και εφικτά σενάρια βάσει των οποίων τα ΑΕΙ θα καταστούν αποτελεσματικά στους στόχους τους και με συνεισφορά στην ανάπτυξη, υπό την προϋπόθεση να μην στηθούν έντεχνα εμπόδια από την γραφειοκρατία των Υπουργείων και τις συντεχνίες.
4.Μια τέτοια αντιμετώπιση έχουν οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί των ΤΕΙ που τα Προεδρικά Διατάγματα των σύγχρονων Επαγγελματικών τους Δικαιωμάτων δεν εκδόθηκαν ακόμη, παρά τις αντίθετες προς τούτο υποσχέσεις της πολιτικής ηγεσίας από το 2009. Ακόμα και αυτή η πρωτοβουλία για το δι-ευρυμένο Επιμελητήριο που είχε στηριχθεί στην Ευρωπαϊκή πρακτική χωρών όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και άλλες, τορπιλίστηκε εσωτερικά. Η Σύνοδος ζητά από όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς σε συνεργασία με το Υπ. Παιδείας να προωθήσουν το σχέδιο του ενιαίου επιμελητηριακού φορέα ανά τομέα ειδικοτήτων, όπως είχε κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή του ΣΑΠΕ-ΣΑΤΕ. Θα λάβει μάλιστα πρωτοβουλίες για το σκοπό αυτό που ενδιαφέρει άμεσα περισσότερες από 100,000 οικεγένειες στη χώρα μας.
Τέλος, τη Σύνοδο απασχόλησε η τραγική κατάσταση στην εκπαιδευτική διαδικασία των ΤΕΙ τα οποία σήμερα λειτουργούν υποτυπωδώς, λόγω της τεράστιας μείωσης των θέσεων επιστημονικών συνεργατών. Όλα αυτά οδηγούν στην απαξίωση της προσφοράς των ΤΕΙ, καθώς η πλήρωση θέσεων μονίμων μελών ΕΠ γίνεται στάγδην. Οδηγούνται πλέον τα ΤΕΙ σε αποσύνθεση και αδυναμία λειτουργίας των λόγω της μειωμένης χρηματοδότησής των και του ελάχιστου αριθμού εκτάκτων. Η απόφαση του Υπ. Συμβουλίου για 1300 θέσεις εκτάκτου προσωπικού ουδόλως ικανοποιεί τις εκπαιδευτικές ανάγκες των ΤΕΙ, που είναι ηυξημένες αφ`ενός μεν λόγω του ότι το Υπ Παιδείας εισήγαγε στα Τμήματα των ΤΕΙ υπερβολικό αριθμό νέων φοιτητών, σε αντίθεση με τις εισηγήσεις των ΤΕΙ, και αφ` ετέρου επειδή πλήθος μονίμων μελών Ε.Π. παραιτείται λόγω συνταξιοδότησης. Η απευκταία λύση είναι ανασταλούν μαθήματα ή να εκπαιδευθεί ο μισός τουλάχιστον φοιτητικός πληθυσμός στα εργαστήρια.
Η Σύνοδος ζητά από το Υπ Παιδείας να δώσει λύση στο λειτουργικό και υπαρξιακό αυτό πρόβλημα για τα ΤΕΙ, γεγονός που προκαλεί ισχυρές αντιδράσεις και από την πλευρά των φοιτητών.
Για τη Σύνοδο Προέδρων- Αντιπροέδρων ΤΕΙ
Καθ. Σωκράτης Καπλάνης, Πρόεδρος ΤΕΙ Πάτρας
Καθ. Παύλος Καρακολτσίδης, Πρόεδρος ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Καθ. Γρηγόρης Γκίκας, Πρόεδρος ΤΕΙ Ηπείρου

Α.ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εχω ζητήσει από τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ να συνενώσουν τμήματα

0 σχόλια


«Εχω ζητήσει και από τα Πανεπιστήμια και από τα ΤΕΙ, με την εφαρμογή του νέου νόμου, να αναδιαρθρώσουν εσωτερικά, να κάνουν σχολές, να συνενώσουν τμήματα, γιατί έρχονται,  τα πανεπιστήμια τώρα και μου εκφράζουν τις δυσκολίες που έχουν για τη λειτουργία τμημάτων τα οποία λειτουργούν –προσέξτε- με μηδέν διδακτικό προσωπικό», είπε σήμερα στη Βουλή η υπ. Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου..
«Δηλαδή, πρόσθεσε, φτιάξαμε τμήματα όλα τα τελευταία χρόνια, δεν διορίσαμε ούτε έναν καθηγητή -είναι η κ. Μερεντίτη παρούσα, η οποία επανειλημμένα έχει έρθει για το θέμα των τμημάτων που έχει στα Τρίκαλα με μηδέν διδακτικό προσωπικό- και έρχονται, λοιπόν, τώρα και λένε «Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε». Μα, δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν. Θα πρέπει τα ίδια τα ιδρύματα να αναδιαρθρώσουν, γιατί αν δεν το κάνουν οι ίδιοι θα γίνει εκ των πραγμάτων» κατέληξε η κ. Διαμαντοπούλου.

ΦΑΣΙΣΜΟΣ!14 ΑΕΙ δεν θα πάρουν συγγράμματα επειδή οι διοικήσεις τους αρνήθηκαν τον έλεγχο!!!

0 σχόλιαΔεκατέσσερα ΑΕΙ αρνήθηκαν τον έλεγχο του υπ. Παιδείας για την πραγματική παρουσία και ταυτότητα του φοιτητή δήλωσε σήμερα στη Βουλή η υπ. Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου κι εξήγησε ότι το γεγονός αυτό θα είναι η αιτία οι φοιτητές να μην πάρουν σθγγράμμτα.
«Φέτος, είπε χαρακτηριστικά η υπ. Παιδείας, υπάρχουν δεκατέσσερα ιδρύματα τα οποία αρνήθηκαν τον έλεγχο. Αρνήθηκαν, πρόσθεσε να μας απαντήσουν στον έλεγχο που τους ζητήσαμε, ώστε να δοθούν τα συγγράμματα. Θα ήθελα να πω τόνισε η κ. Διμαντοπούλου πως οι διοικήσεις των ιδρυμάτων αυτών παίρνουν την ευθύνη, γιατί ο «ΕΥΔΟΞΟΣ» δεν θα ανοίξει, δηλαδή, τα συγγράμματα δεν θα δοθούν στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ εκείνα που δεν θα δεχθούν να απαντήσουν στον έλεγχο της πολιτείας. Θέλω να το πω με τον πιο επίσημο τρόπο στην Βουλή ότι παίρνουν την ευθύνη απέναντι στους φοιτητές τους».