Αδέσμευτη και αντικειμενική ενημέρωση. Το μόνο blog με αποκλειστικά φοιτητικό περιέχομενο... Μαχητικό και πάντα αποκαλυπτικό.

:Επιστολή αγανακτισμένου Μυτιληνιού φοιτητή του ΤΕΙ Πάτρας για το σχέδιο Αθηνά.

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013 0 σχόλια

Ημερομηνία: 2/2/2013
Συγγραφέας: Φοιτητική Ενημέρωση


Φοιτητής στο 2ο έτος από το ΤΕΙ Πάτρας του τμήματος Λογιστικής  ο οποίος κατάγεται από την Μυτιλήνη έστειλε την παρακάτω επιστολή στοwww.LesvosPost.com.Σας την παρουσιάζουμε αυτούσια όπως μας την έστειλε:
«Την Πέμπτη ο κ Υπουργός παιδείας ανακοινώσε το σχέδιο «Αθηνά» για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ όλης της χώρας. Με έκπληξη χιλιάδες φοιτητές του ΤΕΙ Πάτρας είδαμε στο σχέδιο ότι το τμήμα λογιστικής που απαριθμεί χιλιάδες φοιτητές από όλη την Ελλάδα να συγχωνεύεται με αυτό του ΤΕΙ Μεσολογγίου. Μετά και την οικονομική αφαίμαξη που δεχτήκαμε όλοι οι φοιτητές της επαρχίας για να μεταβούμε στην Πάτρα και να πάρουμε το πολυπόθητο πτυχίο, τώρα μας αναγκάζουν να ξαναρχίσουμε από την αρχή την ζωή μας, νοικιάζοντας νέο, σπίτι, δίνοντας τεράστια ποσά για την εγκατάσταση μας στο μακρινό Μεσολόγγι. Ρωτώ τον κ Υπουργό αν το σκέφτηκε καλά αυτό που επιχειρεί να κάνει, από την μια να θέλει ανάπτυξη η κυβέρνηση και από την άλλη να εξοντώνονται οικονομικά φοιτητές από την επαρχία. Εγώ και ακόμα περίπου 4 άτομα από την Μυτιλήνη, για να μεταβούμε από το νησί στην Πάτρα ξοδέψαμε πάνω από 4.000€ για τα μεταφορικά μας έξοδα αλλά και την εγκατάσταση μας.....
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ 

Την Δευτέρα 4/2 όλοι στην Γενική συνέλευση του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

0 σχόλια

Ημερομηνία:2/2/2013
Συγγραφέας: Φοιτητική Ενημέρωση

Την Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013 στις 10 το πρωί θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση στο Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και καλούνται όλοι οι φοιτητές του Ιδρύματος να δώσουν το παρών έτσι ώστε να...
αποφασιστεί από κοινού με τους καθηγητές πώς θα πορευτούν από εδώ και πέρα, μετά την απόφαση της Διοίκησης του ΑΤΕΙΘ να βάλει "λουκέτο" στο Ίδρυμα, αφού όπως υποστηρίζει με το σχέδιο "Αθηνά" προωθείται η διάλυση του ΑΤΕΙΘ

Πάτρα – τώρα: Πορεία εκατοντάδων φοιτητών από ΤΕΙ της Αχαΐας και της Ηλείας.

0 σχόλια

Ημερομηνία: 2/2/2013
Συγγραφέας: patrastimes.gr

Δεκάδες φοιτητές από το ΤΕΙ της Πάτρας αλλά και πατρινοί φοιτητές που σπουδάζουν στα ΤΕΙ της Αμαλιάδας, του Πύργου , του  Αιγίου είναι συγκεντρωμένοι αυτή την ώρα στο κέντρο της Πάτρας
Στην πλατεία Γεωργίου της Αχαϊκής στην καρδιά της Αχαϊκής πρωτεύουσας έχει προγραμματιστεί η πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας και στη συνέχεια πορεία στους κεντρικούς δρόμους ως πρώτη αντίδραση των φοιτητών στα
όσα προβλέπει το σχέδιο Αθηνά σύμφωνα με το οποίο μόνο από το ΤΕΙ της Πάτρας θα πρέπει να μετακινηθούν στο Μεσολόγγι 7.000 φοιτητές καθώς  προβλέπεται η μεταφορά εκεί της σχολής Διοίκησης και Οικονομίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και φοιτητές των ΤΕΙ Αιγίου Ναυπάκτου και Αμαλιάδας των οποίων όλα τα τμήματα βάζουν λουκέτο.

Άλλαξε το ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ και για το ΤΕΙ Μεσολογγίου.

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013 0 σχόλια

Ημερομηνία: 1/2/2013
Συγγραφέας: esos.gr

Ενώ στο αρχικό σχέδιο τα τμήματα Πληροφορικής του Μεσολογγίου και της Ναυπάκτου «μετακόμιζαν» στην  ΆΡΤΑ,  ακολούθησε από το υπουργείο Παιδείας  νέο ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ στον ορθόν   , σύμφωνα μα το οποίο «κατευθύνονται στην Πάτρα. Μάλιστα προφανώς από κεκτημένη ταχύτητα , άφησαν την Άρτα ως το Ιδρυμα υποδοχής, αλλά άλλαξαν την πόλη. Δείτε   εδώ στη σελίδα 29  στο αρχικό σχέδιο και  εδώ στη σελίδα 29 στο  δεύτερο διορθωμένο  ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ   . Δείτε επίσης ότι  αναφέρει 30 άτομα προσωπικό στο νέο τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής στην Άρτα, αλλά το νούμερο αυτό προκύπτει μόνο αν προσθέσουμε 11 άτομα Άρτας + 16 Μεσολόγγι/Ναύπακτο + 3 από Λευκάδα. 
Από τα παραπάνω  διαπιστώνεται ότι συγκεντρώνονται  στην Πάτρα 4-5 τμήματα Πληροφορικής και αποδυναμώνεται η  Άρτα.
  

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Ιόνιων Νήσων..

0 σχόλια

Ημερομηνία: 1/2/2013
Συγγραφέας: Φοιτητική Ενημέρωση 

Την παραίτησή του υπέβαλε ο διορισθείς από την υπουργό Αννα Διαμαντοπούλου , πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ , καθηγητής  Ναπολέων Μαραβέγιας για λόγους ευθιξίας που αφορά το κλείσιμο τριών τμημάτων του Ιδρύματος. Ο κ. Μαραβέγιας φέρεται ενοχλημένος από το γεγονός ότι ο ίδιος δεν γνώριζε για την απόφαση του υπ. Παιδείας .
 
Στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων δεν θα εισαχθεί φέτος κανένας υποψήφιος στα εξής τμήματα:
 
1.ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ, ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (με έδρα την Κεφαλονιά)
 
2.  ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (με έδρα την Κεφαλονιά)
 
3.  ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ (με έδρα τη Λευκάδα)

Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι καθηγητές του Πανεπιστήμιου Αιγαίου.

0 σχόλια

Ημερομηνία: 1/2/2013
Συγγραφέας: Φοιτητική Ενημέρωση

Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι πανεπιστημιακοί καθηγητές του Πανεπιστήμιου Αιγαίου. η Πρόεδρος των καθηγητών Τίνα Ζορμπαλά σε δηλώσεις της στο Ράδιο ΑΛΗΘΕΙΑ(ΧΙΟΣ) τόνισε ότι δεν τους εξέπληξε το συγκεκριμένο σχέδιο αφού εξ’αρχής ήταν γνωστό ότι στόχευε στις καταργήσεις τμημάτων.
«Σαν σύλλογος θα αγωνιστούμε να μην εφαρμοστεί», σημείωσε η κα Ζορμπαλά, η οποία θεωρεί ότι το σχέδιο ΑΘΗΝΑ είναι η απαρχή για περεταίρω συρρίκνωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, συρρικνώνοντας το φοιτητικό δυναμικό αλλά και το διοικητικό προσωπικό των ιδρυμάτων.
Η ίδια προανήγγειλε μέσα στην επόμενη εβδομάδα την πραγματοποίηση γενικής συνέλευσης για τη λήψη αποφάσεων.

Σύλλογος διδακτικού προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ: Για το σχέδιο Αθηνά

0 σχόλια

Ημερομηνία: 1/2/2013
Συγγραφέας: Φοιτητική Ενημέρωση


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ Ε.Κ.Π.Α.
Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2013
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. εκφράζει την έκπληξη και την έντονη δυσφορία του για τις σαρωτικές αλλαγές που επιφέρει το σχέδιο «Αθηνά» του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού στη δομή και τη φυσιογνωμία της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. Συγκεκριμένα το σχέδιο προβλέπει:
α) Τη συνένωση των Τμημάτων Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, και Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας σε ένα νέο, υδροκέφαλο Τμήμα «Ξένων Γλωσσών και Φιλολογίας» με πέντε κατευθύνσεις: 1. Αγγλικής Γλώσσας, 2. Γαλλικής Γλώσσας, 3. Γερμανικής Γλώσσας, 4. Ιταλικής Γλώσσας, 5. Ισπανικής Γλώσσας. 
β) Τη συνένωση του Τμήματος Σλαβικών σπουδών και του Τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών σπουδών σε ένα Τμήμα «Σλαβικών, Τουρκικών και Ασιατικών σπουδών» με δύο κατευθύνσεις: 1. Τουρκικών σπουδών και σύγχρονων Ασιατικών σπουδών, 2. Σλαβικών σπουδών.
Είναι προφανές ότι αυτή η απρόσμενη και απαράδεκτη αναδιάταξη των ακαδημαϊκών Τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής έγινε με πρωτοφανή προχειρότητα και βιασύνη, χωρίς τον παραμικρό σχεδιασμό, χωρίς να προηγηθεί διάλογος και χωρίς να ληφθούν υπόψιν ούτε οι αποφάσεις των οικείων Τμημάτων, των συλλογικών οργάνων του Πανεπιστημίου και ιδιαίτερα της Πανεπιστημιακής Συγκλήτου, ούτε επιστημονικά και γενικότερα ακαδημαϊκά κριτήρια, αλλά ούτε και οι ανάγκες της εκπαίδευσης και της κοινωνίας. Ολόκληρα Τμήματα με μακρόχρονη παράδοση, επιστημονική αυτοτέλεια και ολοκληρωμένα προγράμματα σπουδών, τα οποία θεραπεύουν σαφώς διακριτά μεταξύ τους επιστημονικά αντικείμενα, υποβαθμίζονται σε απλές «κατευθύνσεις» ενός τεράστιου, υβριδικού Τμήματος. Ενδεχόμενη εφαρμογή αυτού του σχεδίου θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στη συρρίκνωση της Φιλοσοφικής Σχολής και στη δραματική υποβάθμιση του επιπέδου σπουδών και της παρεχόμενης παιδείας, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα όσον αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των υπό δημιουργία νέων Τμημάτων.  Η ξενόγλωσση εκπαίδευση στη χώρα μας κινδυνεύει να γυρίσει πολλές δεκαετίες πίσω, όταν η παροχή της είχε περιορισμένο και μη επιστημονικό-ερευνητικό χαρακτήρα και την αποκλειστική ευθύνη της είχαν τα Ινστιτούτα των ξένων χωρών. Επισημαίνεται, επίσης, ότι η υποβάθμιση των σπουδών αυτών θα ασκήσει δυσμενή επίδραση στις σπουδές που προβάλλουν τον ελληνικό πολιτισμό στις αντίστοιχες χώρες. 
Μολονότι με το πολυδιαφημισμένο σχέδιο «Αθηνά» το Υπουργείο Παιδείας ευαγγελίζεται τον «εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας», το αποτέλεσμα, τουλάχιστον για τη Φιλοσοφική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α., θα είναι εκ διαμέτρου αντίθετο. Σε μια περίοδο που η χώρα μας έχει απόλυτη ανάγκη τις ανθρωπιστικές σπουδές, για να αντιμετωπίσει την κρίση που την πλήττει, το αρμόδιο Υπουργείο, αντί να ενισχύσει τον τομέα αυτό, επιδιώκει άκριτα με τις ενέργειές του να τον υποβαθμίσει. 
Το Δ.Σ. του Συλλόγου θα συγκαλέσει μέσα στις επόμενες ημέρες έκτακτη Γ.Σ. των μελών του, για να συζητήσει το μείζον αυτό ζήτημα που απειλεί να επιφέρει τεράστιο πλήγμα σε μία μεγάλη και ιστορική σχολή της χώρας με συνεχώς ανανεούμενη και ενισχυόμενη προσφορά στη δημόσια εκπαίδευση, την επιστήμη και την κοινωνία. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου θα θίξουν το σοβαρότατο αυτό θέμα στο 11ο συνέδριο της Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π., το οποίο αρχίζει αύριο.
Για το Δ.Σ.
   Η Πρόεδρος                              Ο Γραμματέας
Ελένη Καραμαλέγκου             Ανδρέας Μιχαλόπουλος

"85 χρόνια Πάντειο το κηδέψατε με ένα νομοσχέδιο"

0 σχόλια

Ημερομηνία: 1/2/2013
Συγγραφέας-ρεπορταζ: alfavita.gr


Παρέμβαση  σε τελετή για τα 85 χρόνια του Παντείου Πανεπιστημίου έκαναν φοιτητές διαμαρτυρόμενοι  για την κατεδάφιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας και συγκεκριμένα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. 
Την ίδια μέρα παρουσιάστηκε απο τον Υπουργό Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλο το σχέδιο Αθηνά το οποίο θα αλλάξει το χάρτη των πανεπιστημίων με μαζικές καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων.
Στη διαμαρτυρία τους οι φοιτητές  του Παντείου σήκωσαν πανό που έγραφε :  "85 χρόνια Πάντειο το κηδέψατε με ένα νομοσχέδιο"  αναλύoντας πως το σχέδιο Αθηνά έρχεται να  αφανίσει πρώτα και κύρια της κοινωνικές - ανθρωπιστικές επιστήμες.

Επ' αόριστον ΚΑΤΑΛΗΨΗ στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

0 σχόλια

Ημερομηνία: 1/2/2013
Συγγραφέας: Φοιτητική Ενημέρωση

Την κατάληψη του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης αποφάσισε ομόφωνα το ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης από τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013 ώρα 7.00 πμ  και επ΄ αόριστον,  διότι   θεωρεί ότι «οι προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας 
– ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ - έχουν σαφή πρόθεση τη ΔΙΑΛΥΣΗ του Α.ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ενώ θα μπορούσαν να γίνουν οι απαραίτητες συγχωνεύσεις εντός του Ιδρύματος».

  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
               ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟΥ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Οι αποφάσεις του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α (Σχέδιο ΑΘΗΝΑ) έρχονται σε αντίθεση με τις δημοσιονομικές λογικές του Υπουργείου Οικονομικών, που αποσκοπούν στη μείωση των δαπανών λειτουργίας του Ιδρύματος, όταν άρτιες εγκαταστάσεις των Τμημάτων: Οχημάτων, Ηλεκτρονικής, Πληροφορικής ( και μάλιστα του Τμήματος Ηλεκτρονικής με ιστορική αναφορά στην πόλη της Θεσσαλονίκης), της Γεωπονίας με άρτιες και σύγχρονες εγκαταστάσεις για τις οποίες δαπανήθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια μεγάλα ποσά για θερμοκήπια, ζωικό κεφάλαιο, αγροτικά μηχανήματα απαξιώνονται. 

Με την παραπάνω πρόφαση αγνοείται επίσης το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείται από τη μεταφορά στα νέα Τμήματα (Σέρρες-Φλώρινα) των χιλιάδων φοιτητών και του προσωπικού

Στο σημείο αυτό τονίζουμε ότι είναι η δεύτερη φορά που βάλλεται το Ίδρυμα το οποίο  υπέστη «κούρεμα» των διαθεσίμων του κατά 98% και τώρα μείωση του αριθμού των Τμημάτων του κατά 60%.

Θεωρούμε ότι με τα πραγματικά δεδομένα το Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α θα βρει λύση σε συνένωση των Τμημάτων εντός του Α.Τ.Ε.Ι/Θ προκειμένου να μην απαξιωθούν εκατομμύρια αξίας υλικοτεχνικών υποδομών καθώς και του ανθρώπινου κεφαλαίου

Η ΔΑΚΕ
Η ΔΑΚΕ του ΑΤΕΙΘ, εκφράζει την απαρέσκειά της αλλά και την απογοήτευσή της για το προτεινόμενο σχέδιο «Αθηνά», όπως ανακοινώθηκε  από το Υπουργείο Παιδείας.Δυστυχώς παρά τις προηγούμενες σχετικές ευοίωνες ανακοινώσεις του Υπουργείου πρυτάνευσε η προχειρότητα και η επιπολαιότητα.
Το σχέδιο ουσιαστικά στοχεύει στην συρρίκνωση-εξαφάνιση του Τεχνολογικού Τομέα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Όλες οι προτεινόμενες αλλαγές αφορούν το κλείσιμο ή την απορρόφηση και ουσιαστικά διάλυση Τμημάτων με ιστορία και με σαφή επαγγελματικά δικαιώματα.
Ενώ στο χώρο των Πανεπιστημίων οι αλλαγές αφορούν κυρίως συγχωνεύσεις ξενόγλωσσων Τμημάτων, στο χώρο των ΤΕΙ εξαφανίζονται μεγάλα ιστορικά Ιδρύματα.
Απορίας άξιον είναι η ουσιαστική αποδυνάμωση του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, το οποίο είναι το 4ο σε μέγεθος Ίδρυμα της χώρας μεταξύ Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.
Η κατάργηση ολόκληρων Σχολών όπως είναι η Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, η Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, καθώς και του μεγαλύτερου τμήματος της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών, στερεί τη δυνατότητα σπουδών σε αναγνωρισμένα Τμήματα με σημαντικά αντικείμενα και επαγγελματικά δικαιώματα.Αναρωτιόμαστε αν αποτελεί ανάπτυξη η πλήρης εγκατάλειψη πολυέξοδων εγκαταστάσεων και εξειδικευμένου εξοπλισμού, που πολλές φορές αγοράστηκαν και από χρήματα του προσωπικού, ένα ολόκληρο αγρόκτημα το οποίο βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία,εγκαταλείπεται στην πλήρη διάλυση. 
Δικαίως λοιπόν αναρωτιόμαστε. Οι διαβόητες αλλαγές ήταν να κλείσει το ΑΤΕΙΘ; Με ποια κριτήρια αλήθεια ενσωματώνεται το Τμήμα Πληροφορικής στις Σέρρες ή με ποια κριτήρια ενσωματώνεται το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης (που είναι γεωπονικό Τμήμα) στη ΣΔΟ στις Σέρρες; Γιατί ενσωματώνονται τα Τμήματα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής στη Φλώρινα, όπου υπάρχουν μηδενικές υποδομές και ελάχιστο προσωπικό. Δεν θα έπρεπε να γίνει το αντίθετο; Τι νέα Τμήματα εκτρώματα δημιουργούνται;
Η απορρόφηση χιλιάδων φοιτητών του ΑΤΕΙΘ από άλλα Τμήματα άλλων πόλεων, καταστρατηγεί σημαντικά τους δικαιώματα ενώ παράλληλα πλήττει και το ήδη μειωμένο εισόδημα των γονέων τους. Μήπως τελικά το Υπουργείο υπέκυψε σε τοπικές μικροπολιτικές πιέσεις, ώστε να καλυφθούν μόνο ενοικιαζόμενα δωμάτια ης επαρχίας; Είναι πολιτική ανάπτυξης αυτή;
Συμπαραστεκόμαστε στους συναδέλφους Καθηγητές του ΑΤΕΙΘ που χάνουν τη θέση τους, την επιστημονική τους υπόσταση, που καλούνται να διδάξουν ή να υπηρετήσουν αντικείμενα ξένα-παράταιρα προς αυτούς. Επίσης, συμπαραστεκόμαστε στις οικογένειές τους που ξαφνικά διαλύονται ανά την Ελλάδα, ενώ δεν λαμβάνεται καμία πρόνοια για τα παιδιά τους. Αλήθεια σκέφτηκαν οι Σύμβουλοι του Υπουργείου ότι καταργούνται συνυπηρετήσεις συζύγων, επιβαρύνονται ακόμα περισσότερα οι μισθοί, προστίθενται έξοδα μετεγκατάστασης, διαλύεται τελείως ο οικογενειακός προγραμματισμός;
Καλούμε λοιπόν τους συναδέλφους και τη Διοίκηση του ΑΤΕΙΘ σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ώστε να επανακαθορίσει το Υπουργείο (με ορθολογικά κριτήρια) το σχέδιο Αθηνά και να διορθώσει μια αδικία.



 

            Αυτόνομη Συνδικαλιστική Δράση

 
Η Αυτόνομη Συνδικαλιστική Δράση που ενεργοποιείται στα πλαίσια δράσης της ΟΔΠΤΕ εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για τις συγχωνεύσεις των τμημάτων του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης σύμφωνα με το σχέδιο ‘Αθηνά’, οι οποίες οδηγούν στην συρρίκνωση του ιδρύματος και την πλήρη απαξίωση της λειτουργίας του. Το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, το οποίο είναι το 4ο σε μέγεθος ίδρυμα της χώρας μεταξύ Πανεπιστημίων και ΤΕΙ όσον αφορά στον αριθμό των φοιτητών του και των καθηγητών του, και ένα από τα πλέον ενεργητικά όσον αφορά τα προγράμματα σπουδών τα οποία προσφέρει αλλά και την έρευνα η οποία διεξάγεται σε αυτό, συρρικνώνεται σε ένα ίδρυμα ‘απομεινάρι’. Στην ουσία απομακρύνονται από αυτό ολόκληρες σχολές, όπως η Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας και η Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, ενώ ταυτόχρονα απομακρύνεται το μεγαλύτερο τμήμα της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών, το οποίο περιλαμβάνει τμήματα με ιστορική παράδοση, συνέχεια και σημαντικότατη συνεισφορά στον παραγωγικό ιστό της χώρας. 
Έτσι, θυσιάζονται στον βωμό μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων πολυέξοδες εγκαταστάσεις και εξειδικευμένος εξοπλισμός, ένα ολόκληρο αγρόκτημα το οποίο βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, αλλά και τα πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα που παρέχει η στρατηγική θέση του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, τόσο πλησίον μιας από τις μεγαλύτερες  βιομηχανικές  περιοχές της χώρας, όσο και σε απόσταση αναπνοής από τις γεωργικά και κτηνοτροφικά παραγωγικές περιοχές των όμορων νομών της Ημαθίας και τη Πέλλας.
Για αυτούς τους  λόγους, οι προτεινόμενες ανακατατάξεις κρίνονται  τουλάχιστον απρογραμμάτιστες και θεωρούμε ότι γίνονται βάσει ιδιαίτερα αμφίβολων αναπτυξιακών και ακαδημαϊκών κριτηρίων. Καταγγέλλουμε την πλήρη απουσία οποιουδήποτε ορθολογικού στρατηγικού σχεδιασμού στην οργάνωση και χωροθέτηση των ιδρυμάτων κατά το σχέδιο ‘Αθηνά’, η οποία ως αποτέλεσμα θα έχει την απαξίωση του προσωπικού, των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του Ιδρύματός μας, με συνέπεια την πλήρη υποβάθμιση των σπουδών. Απομακρύνονται τμήματα τα οποία ήταν από τα πρώτα που αξιολογήθηκαν και με εξαιρετικές αξιολογήσεις, με αποτέλεσμα να καταβαραθρώνονται οι όποιες προσπάθειες ποιοτικής αναβάθμισης. Τέλος, απομακρύνονται τμήματα με εξασφαλισμένη απασχολησιμότητα των αποφοίτων τους στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. 
Η Αυτόνομη Συνδικαλιστική Δράση εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για την στάση του Υπουργείου Παιδείας το οποίο συστηματικά αγνοεί και  εμπαίζει τη Διοίκηση του Ιδρύματος κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Ακόμη, καταγγέλλει την σπουδή με την οποία το Υπουργείο Παιδείας προχωρά σε τόσο πρόχειρες λύσεις που οδηγούν στην πλήρη συρρίκνωση, στην απαξίωση και, εντέλει στην πλήρη διακοπή της λειτουργίας  του. 
Τονίζουμε ότι θα σταθούμε στο πλευρό των καθηγητών, των διοικητικών υπαλλήλων, των σπουδαστών και των οικογενειών τους, που πλήττονται καίρια  από αυτήν την άκριτη και παράλογη καταδίκη σε μαρασμό ενός από τα μεγαλύτερα και σπουδαιότερα ιδρύματα της χώρας.


Για την Παράταξη

Επιδοτήσεις για φοιτητές που μετακομίζουν λόγω... «Αθηνάς»

0 σχόλια

Ημερομηνία: 1/2/2013
Συγγραφέας: Φοιτητική Ενημέρωση


Οι συγχωνεύσεις ή το κλείσιμο τμημάτων που προβλέπει το νομοσχέδιο «Αθηνά» που φέρνει ριζικές αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη αναγκάζουν χιλιάδες φοιτητές να μετακομίσουν αναγκαστικά. 








Στην εποχή της κρίσης όμως, μια μετακόμιση αποτελεί... πολυτέλεια για πολλές οικογένειες. Η εκτίμηση είναι ότι περίπου 15.000 με 20.000 φοιτητές θα πρέπει να αλλάξουν πόλη γιατί πια η σχολή τους... μετακομίζει αλλού.

Ο υπουργός Παιδείας δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει μέριμνα από την πλευρά της κυβέρνησης.
«Θα υπάρξει μέριμνα επιδοτήσεων για μην υπάρξει επιβάρυνση στην ελληνική κοινωνία» δήλωσε ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ. 

Διαβάστε ξεχωριστά για κάθε ΑΕΙ και ΤΕΙ τι προβλέπει το σχέδιο ΑΘΗΝΑ!

0 σχόλια

Ημερομηνία: 1/2/2013
Συγγραφέας: Φοιτητική Ενημέρωση 

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά τι θα συμβεί σε κάθε Πανεπιστήμιο και Τεχνολογικό Ίδρυμα ΠΑΤΗΣΤΕ πάνω σε κάθε τίτλο για να μεταφερθείτε στο αντίστοιχο σύνδεσμο.

Το σχέδιο ΑΘΗΝΑ για το Πολυτεχνείο Κρήτης

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013 0 σχόλια

Παρακάτω το σχέδιο ΑΘΗΝΑ για το Πολυτεχνείο Κρήτης. 


Το σχέδιο ΑΘΗΝΑ για το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

0 σχόλια

Παρακάτω το σχέδιο ΑΘΗΝΑ για το Πανεπιστήμιο Κρήτης



Το σχέδιο ΑΘΗΝΑ για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

0 σχόλια

Παρακάτω το σχέδιο ΑΘΗΝΑ για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. 




Το σχέδιο ΑΘΗΝΑ για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

0 σχόλια

Παρακάτω το σχέδιο ΑΘΗΝΑ για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.


Το σχέδιο ΑΘΗΝΑ για τα ΑΕΙ Πατρών και Δυτικής Ελλάδας.

0 σχόλια

Παρακάτω το σχέδιο ΑΘΗΝΑ για το Πανεπιστήμιο Πατρών και Δυτικής Ελλάδας.



Το σχέδιο ΑΘΗΝΑ για την σχολή Καλών Τεχνών

0 σχόλια

Παρακάτω το σχέδιο ΑΘΗΝΑ για την σχολή Καλών Τεχνών 

Το σχέδιο ΑΘΗΝΑ για ΑΣΟΕΕ,Γεωπονικό,Πάντειο,Χαροκόπειο και Πειραιώς.

0 σχόλια

Παρακάτω το σχέδιο ΑΘΗΝΑ για τα Πανεπιστήμια: οικονομικό πανεπιστήμιο, Πειραιώς, Γεωπονικό, Πάντειο, Χαροκόπειο. 




Το σχέδιο ΑΘΗΝΑ για το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

0 σχόλια

Παρακάτω τι προβλέπει το σχέδιο ΑΘΗΝΑ για το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. 

το σχέδιο ΑΘΗΝΑ για το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο.

2 σχόλια

Παρακάτω τι προβλέπει το σχέδιο ΑΘΗΝΑ για το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο  




Το σχέδιο ΑΘΗΝΑ για το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας

0 σχόλια

Παρακάτω τι προβλέπει το σχέδιο ΑΘΗΝΑ για το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας. 

Το σχέδιο ΑΘΗΝΑ για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

0 σχόλια

Παρακάτω τι προβλέπει το σχέδιο ΑΘΗΝΑ για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. 


Τι προβλέπει το σχέδιο ΑΘΗΝΑ για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

0 σχόλια

Παρακάτω τι προβλέπει το σχέδιο ΑΘΗΝΑ για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Το σχέδιο ΑΘΗΝΑ για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

0 σχόλια

Παρακάτω τι προβλέπει το σχέδιο ΑΘΗΝΑ για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Το σχέδιο ΑΘΗΝΑ για τα ΑΕΙ Μακεδονίας και Δ. Μακεδονίας.

0 σχόλια

Παρακάτω τι προβλέπει το σχέδιο ΑΘΗΝΑ για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και Μακεδονίας 

Τι προβλέπει το σχέδιο ΑΘΗΝΑ για το ΑΠΘ..

0 σχόλια

Παρακάτω τι προβλέπει το σχέδιο ΑΘΗΝΑ για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. 
ΤΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ.


Το σχέδιο ΑΘΗΝΑ για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

0 σχόλια

Παρακάτω τι προβλέπει το σχέδιο ΑΘΗΝΑ για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης 

Το σχέδιο ΑΘΗΝΑ για το ΤΕΙ Κρήτης.

1 σχόλια

Παρακάτω τι προβλέπει το σχέδιο ΑΘΗΝΑ για το ΤΕΙ Κρήτης

Το σχέδιο ΑΘΗΝΑ για το ΤΕΙ Καλαμάτας.

0 σχόλια

Παρακάτω τι προβλέπει το σχέδιο ΑΘΗΝΑ για το ΤΕΙ Καλαμάτας