Αδέσμευτη και αντικειμενική ενημέρωση. Το μόνο blog με αποκλειστικά φοιτητικό περιέχομενο... Μαχητικό και πάντα αποκαλυπτικό.

ΕΚΤΑΚΤΟ: ΥΠΟ κατάληψη η διοίκηση του ΑΠΘ...

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012 0 σχόλια

Ημερομηνία: 30/11/2012
Συγγραφέας: Φοιτητική Ενημέρωση 

Κλιμακώνεται η ένταση ξανά στο ΑΠΘ.. Συγκεκριμένα λίγο μετά τις 19:00 μερίδα φοιτητών μετά απο Γενική Συνέλευση προχώρησε σε κατάληψη του κτηρίου Διοίκησης.Την είδηση επιβεβαίωσαν και καθηγητές.
Περισσότερα σε λίγο....   

Πάτρα: "Άναψαν τα αίματα" στη Σύνοδο των Πρυτάνεων – Μαζική συγκέντρωση φοιτητών.

0 σχόλια

Ημερομηνία: 30/11/2012
Συγγραφέας: thebest.gr

Εκρηκτική είναι η ατμόσφαιρα έξω από την αίθουσα του ξενοδοχείου της Πάτρας όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος των Πρυτάνεων. Δεκάδες φοιτητές είναι συγκεντρωμένοι στον χώρο, φωνάζοντας συνθήματα κατά της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της Παιδείας, ενώ σε επιφυλακή βρίσκεται η τοπική ΕΛ.ΑΣ., ισχυρές δυνάμεις της οποίας βρίσκονται στο σημείο.
Μέσα στην αίθουσα, αντιπροσωπία των φοιτητών, κυρίως θεωρητικών σχολών, ζήτησε από τους Πρυτάνεις να πάρουν σαφή θέση κατά της μεταφοράς Σχολών από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, σε άλλες πόλεις της χώρας. Στη σύνοδο αναμένεται να συμμετάσχει και ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Αρβανιτόπουλος.

Πάτρα: Διαψεύδει τα σενάρια κατάργησης Τμημάτων του Πανεπιστημίου ο Παπαθεοδώρου.

0 σχόλια

Ημερομηνία: 30/11/2012
Συγγραφέας: Φοιτητική Ενημέρωση 

Με αφορμή τα όσα τελευταίως βλέπουν το φως της δημοσιότητας περί μεταφοράς Τμημάτων του Πανεπιστημίου της Πάτρας σε άλλες πόλεις (π.χ. Καλαμάτα), προκαλώντας έτσι κύμα αντιδράσεων στην πανεπιστημιακή κοινότητα και στην τοπική κοινωνία, ο Δήμαρχος Πατρέων, Γιάννης Δημαράς, ζήτησε και είχε σήμερα, μετά το πέρας της λιτάνευσης της Τίμιας Κάρας του Αποστόλου Ανδρέα, συνάντηση στο Γραφείο του στο Δήμο με τον Υφυπουργό Παιδείας, Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, οποίος βρίσκεται στην Πάτρα εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Πολιούχου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ανδρών, ο κ. Δημαράς τόνισε στον κ. Παπαθεοδώρου τα εξής:
«Πληροφορούμαστε ότι  το Υπουργείο Παιδείας προωθεί σχέδιο αναδιαμόρφωσης του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης.  Στο πλαίσιο αυτής της αναδιάρθρωσης, υπάρχει έντονη φημολογία περί σχεδίου κατάργησης Τμημάτων  της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, καθώς και των Τμημάτων Γεωλογίας και Οικονομικών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πατρών.  Θέλω να σας μεταφέρω εκ μέρους των πολιτών της Πάτρας αλλά και του επιστημονικού της προσωπικού την αγωνία μας για το ενδεχόμενο μιας τέτοιας εξέλιξης.
Το Πανεπιστήμιο της πόλης μας  ιδρύθηκε στο πλαίσιο ενός στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της ευρύτερης γεωγραφικής  περιοχής και είναι ένα ίδρυμα το οποίο  καλύπτει  ένα πλήρες φάσμα γνωστικών αντικειμένων, έχοντας κατακτήσει διεθνείς διακρίσεις και έχοντας να επιδείξει σημαντικό επιστημονικό και ερευνητικό έργο, σε όλα σχεδόν τα  επιστημονικά πεδία του.
Το Πανεπιστήμιο της Πάτρας αποτελεί κέντρο αναφοράς της επιστημονικής γνώσης σε όλη τη νοτιοδυτική Ελλάδα και  συνάδει απόλυτα με τον ρόλο της  Πάτρας, της τρίτης πόλης της Ελλάδας ως οικονομικού, διοικητικού και επιστημονικού επίκεντρου της ευρύτερης περιοχής.
Για αυτούς τους λόγους σας ζητώ να μην αποδυναμωθεί η λειτουργία του Πανεπιστημίου Πατρών με την  κατάργηση οποιουδήποτε Τμήματός του καθώς κάτι τέτοιο θα αποδυναμώσει τόσο  την επιστημονική υπόσταση του ιδρύματος όσο και την συνεισφορά του στην πόλη και στη Δυτική Ελλάδα αφού ο τομέας της εκπαίδευσης στην Πάτρα αποτελεί έναν από τους κυριότερους πόλους ανάπτυξης την οποία αυτή την εποχή χρειάζεται με κάθε τρόπο και περισσότερο από ποτέ,  ο τόπος μας».
Ο Υφυπουργός Παιδείας απάντησε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο που να προβλέπει την αποδυνάμωση του Πανεπιστημίου της Πάτρας με τη μεταφορά Τμημάτων του.
Ο κ. Παπαθεοδώρου τόνισε ότι συμπτύξεις γενικώς θα υπάρξουν στο πλαίσιο του προγράμματος «Αθηνά», όμως επ’ αυτού το Υπουργείο αναμένει τις προτάσεις της Συνόδου των πρυτάνεων πριν προχωρήσει σε συγχωνεύσεις.

Ελεύθεροι οι συλληφθέντες του ΑΠΘ.

0 σχόλια

Hμερομηνία: 30/11/2012
Συγγραφέας: Φοιτητική Ενημέρωση

Σύμφωνα με απόφαση της εισαγγελέως η υπόθεση των 11 συλληφθέντων του ΑΠΘ αναβάλεται για τη Δευτέρα, ενώ μέχρι τότε θα παραμείνουν ελεύθεροι. Η υπόθεση θα εκδικαστεί τη Δευτέρα στις 12 στο αυτόφωρο. Κατηγορούνται για διατάραξης οικιακής ειρήνης.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ: 150.000 ΕΥΡΩ για αγορές σπιτιών.!!!

0 σχόλια

Ημερομηνία: 30/11/2012
Συγγραφέας: Φοιτητική Ενημέρωση 

Εχθές το βράδυ λάβαμε το εξής email
Την ώρα που πετιούνται φοιτητές και φοιτήτριες στο δρόμο,
την ώρα που ζητάνε 3 ευρώ την μέρα για σίτιση,
την ώρα που θα αρχίσουμε να πληρώνουμε για τα βιβλία μας,
την ώρα που διώχνουν προσωπικό του Παν.Αιγαίου...

Κάποιοι παίρνουν λεφτά από τον ιδρυματικό κορβανά για πάρουν σπίτια.

Δεν τίθεται νομικό ζήτημα, τίθεται ηθικό...

Μπορείτε να επιβεβαιώσετε το περιεχόμενο του φακέλου τον οποίο μπορείτε να κατεβάσετε απο εδώ 
από τα κάτωθι link:



Αθανάσιος Αγγελόπουλος-Μέλος του ΣΦ Κοινωνιολογίας «Νίκος Πουλαντζάς»

Η Συντακτική ομάδα ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκε ότι από τις 22.8.2011 η συγκεκριμένη διάταξη έχει ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ....
ΔΕΙΤΕ την σχετική εγκύκλιο.
Θέμα: «Κατάργηση επιδότησης αγοράς/ανέγερσης κατοικίας»

1. Σας γνωρίζουμε ότι με τις διατάξεις του άρθρου 24 παρ. 2 του
ν.4002/2011 «Τροποποίηση της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου-
Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση- Θέματα
αρμοδιότητας Υπουργείων Οικονομικών, Πολιτισμού και Τουρισμού και
Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης», ο οποίος δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α’
180/22.8.2011, καταργήθηκε η παράγραφος 4 του άρθρου 4 του άρθρου 64
του ν.1943/1991 (Α’ 50), όπως ίσχυε μέχρι την προαναφερόμενη ημερομηνία,
και παύει εφεξής η χορήγηση της προβλεπόμενης από τις διατάξεις αυτές
επιδότησης αγοράς ή ανέγερσης κατοικίας.
2. Η καταβολή της προαναφερόμενης επιδότησης διακόπτεται
ανεξάρτητα από το χρόνο τοποθέτησης, μετάθεσης ή μετάταξης του υπαλλήλου
στην υπηρεσία της προβληματικής περιοχής, όπου υπηρετεί.
3. Αιτήσεις, που είχαν υποβληθεί από τους δικαιούχους μέχρι την
προαναφερόμενη ημερομηνία (22.8.2011), θα κριθούν, για λόγους χρηστής
διοίκησης, με βάση το νομικό καθεστώς που ίσχυε κατά την υποβολή τους. Ο Αναπληρωτής Υπουργός                                                                   Φίλιππος Σαχινίδης

και μπορείτε να την κατεβάσετε  εδώ  

Το ΚΚΕ καταδικάζει την επέμβαση των ΜΑΤ στο ΑΠΘ

0 σχόλια


kke_logo.png

Την επέμβαση των ΜΑΤ και τη σύλληψη 11 αγωνιζόμενων απολυμένων και απλήρωτων εργατών στα ιδιωτικά εργολαβικά συνεργεία του Α.Π.Θ, που διεκδικούν την πληρωμή των δεδουλευμένων τους και το δικαίωμά τους στην εργασία καταδικάζει με ανακοίνωση του το ΚΚΕ. 
 
"Οι εκατοντάδες εργαζόμενοι στην καθαριότητα και την φύλαξη δεν βρίσκονται αντιμέτωποι μόνο με τη στυγνή εκμετάλλευση και την τρομοκρατία των ιδιωτών εργολάβων, οι οποίοι λυμαίνονται και θησαυρίζουν από τα οικονομικά των πανεπιστημίων, αλλά και με την κυβερνητική καταστολή και τον εμπαιγμό του πρύτανη. Πριν στείλουν τα ΜΑΤ χρησιμοποίησαν απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, τα ψέματα και τις συκοφαντίες κατά των εργαζομένων. Σε αυτή την επιχείρηση τρομοκρατίας και συκοφάντησης έχει τη δική της συμβολή και η ναζιστική Χρυσή Αυγή" αναφέρει. 
 
"Να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες εργάτες και να σταματήσει η δίωξη σε βάρος τους, να πληρωθούν όλοι οι εργαζόμενοι και να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι. Να φύγουν οι δουλέμποροι εργολάβοι από τους χώρους των πανεπιστημίων" τονίζει.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Το όνομα του Πρύτανη Μυλόπουλου θα γραφεί με τα πιο μελανά χρώματα.

0 σχόλια


antarsia_logo.jpg

Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης στην οποία "εκφράζει τον αποτροπιασμό της για την εισβολή των δυνάμεων καταστολής νωρίς σήμερα τα ξημερώματα στο χώρο του ΑΠΘ και τη σύλληψη 11 απεργών εργολαβικών υπαλλήλων μέσα από το χώρο του κατειλημμένου Κτηρίου Διοίκησης".
 
"Η νύχτα της 30ης Νοεμβρίου 2012 θα μείνει ανεξίτηλα γραμμένη στην ιστορία, καθώς για πρώτη φορά τα ΜΑΤ εισβάλλουν σε πανεπιστημιακό χώρο για να καταστείλουν έναν απεργιακό αγώνα.  Το όνομα του Πρύτανη Μυλόπουλου, και όσων απέστειλαν επιστολή στην Εισαγγελία ζητώντας την επέμβαση της αστυνομίας, θα γραφεί με τα πιο μελανά χρώματα στην ιστορία της χώρας, μαζί με τα ονόματα εκείνων που στις κρίσιμες στιγμές στον τόπο μας έπαιξαν τον πιο βρώμικο ρόλο ενάντια στο δοκιμαζόμενο εργαζόμενο λαό και τη νεολαία" αναφέρει. 
 
"Η παραίτηση του είναι το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει. Δεν έχει καμία θέση εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας. Είναι πολιτικά υπεύθυνος για τη μεθόδευση προβοκάτσιας σε βάρος της απεργίας και του φοιτητικού κινήματος, όταν τη μέρα του Πολυτεχνείου επενέβη η αστυνομία και αιματοκύλισε την περιφρούρηση των φοιτητικών συλλόγων συλλαμβάνοντας 16 νεολαίους. Πρωταγωνίστησε στη χθεσινή ενορχηστρωμένη απεργοσπασία μαζί με Κοσμήτορες Σχολών, υπαλλήλους του Μπουτάρη και την δουλεμπορική εργολαβική εταιρία ΙSS" τονίζει.
 
"Η ανακοίνωση του που ζητά την απελευθέρωση των συλληφθέντων μόνο χλεύη και αηδία μπορεί να προκαλέσει, όταν ο ίδιος  - πιστός στις κατευθύνσεις κυβερνήσεων-ΕΕ και σε αγαστή συνεργασία με τις εργολαβικές εταιρίες - λυμαίνεται το δημόσιο πανεπιστήμιο, πετάει στο δρόμο 350 υπαλλήλους, ενώ θα μπορούσε να κηρύξει έκπτωτους τους εργολάβους, αν δεν ήταν απόλυτα συνένοχος στη συστηματική παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας. Από την πρώτη στιγμή προσπάθησε να αποπροσανατολίσει τον αγώνα δήθεν υποστηρίζοντας τον, ενώ έπαιζε σαφέστατα το παιχνίδι των εργολαβιών και της άθλιας συγκυβέρνησης, δυστυχώς με τη συνενοχή και του ΣΥΡΙΖΑ που τον στήριζε με ανακοινώσεις του μέχρι πριν λίγες μέρες, ενώ ήταν ξεκάθαρο με ποιά πλευρά είχε ταχθεί" αναφέρει.
 
"Αυτό που προέχει τώρα είναι η πιο μαζική υποστήριξη του αγώνα των εργολαβικών και των συλληφθέντων από όλη την αριστερά, το εργατικό κίνημα, τους λαϊκούς φορείς, τους ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων και την ακαδημαϊκή κοινότητα" τονίζει.

Παραιτήθηκε ο πρύτανης Ιωαννίνων..

0 σχόλια

Ημερομηνία: 30/11/2012
Συγγραφέας: alterthess.gr

123.jpg
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, χθες το μεσημέρι ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία ωστόσο δεν έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.
Οι λόγοι της παραίτησης δεν έχουν είχαν γίνει γνωστοί μέχρι αργά χθες το βράδυ, ωστόσο φαίνεται ότι η κίνηση του πρύτανη οφείλεται στη γενικώς έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στο πανεπιστήμιο, το οποίο παραμένει κλειστό λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζόμενων ενάντια στη διαθεσιμότητα. Η μέρα σήμερα αναμένεται πολύ κρίσιμη, μετά τις χθεσινές εξελίξεις, με το δεδομένο ότι υπάρχει και η σύνοδος των πρυτάνεων στην Πάτρα. Λογικά, ο κ. Αλμπάνης θα παραστεί στις εργασίες, εκτός αν στο μεταξύ γίνει τελεσίδικη η παραίτησή του και την αποδεχθεί ο υπουργός. Στη σύνοδο θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας και οι σύλλογοι του πανεπιστήμιου (φοιτητικοί, διδασκόντων και εργαζόμενων)

ΤΩΡΑ: Κατάληψη στο τυπογραφείο του ΕΚΠΑ για δωρεάν βιβλία

0 σχόλια

Ημερομηνία: 30/11/2012
Συγγραφέας: Φοιτητική Ενημέρωση


Σε κατάληψη της τυπογραφικής μονάδας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου προχώρησαν οι Φοιτητικοί σύλλογοι του Πολιτικού νομικής, Ιατρικής και Φυσικού απαιτώντας όλα τα συγγράμματά  να διανέμονται δωρεάν σε όλους τους φοιτητές. 
 
 
Ανακοίνωση – Δελτίο τύπου Συλλόγων Φοιτητών Πολιτικού Νομικής, Ιατρικής, Φυσικού
 
ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΟΤΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΙ!
 
Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, θυμίζει ολοένα και περισσότερο καζάνι που βράζει. Πλάι στην πολιτική εξαθλίωσης του λαού, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, επιχειρούν να διαλύσουν ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Γι' αυτό και η κατάργηση των φοιτητικών παροχών, το κλείσιμο σχολών και τμημάτων, η περικοπή συγγραμμάτων, η διάλυση του εργασιακού μέλλοντος μιας ολόκληρης γενιάς, της γενιάς μας, είναι για την κυβέρνηση μέσα για την δημιουργία ενός νέου Παν/μιου. Ενός Παν/μιου στο οποίο θα μπαίνουν ολοένα και λιγότεροι νεολαίοι, με χειρότερους όρους σπουδών, χωρίς καμία συλλογική κατοχύρωση και πτυχία. Ενός Πανεπιστημίου που και οι λίγοι φοιτητές του θα πληρώνουν δίδακτρα και δεν θα έχουν κανέναν λόγο για το πώς θα σπουδάζουν στο εσωτερικό του. Λόγο θα έχουν μόνο η κυβέρνηση και μία χούφτα εντολοδόχων της.
Σε μία τέτοια κατάσταση εμείς, ως φοιτητές, δεν θα πληρώσουμε ούτε ένα ευρώ για τα συγγράμματά μας, στον αντίποδα όσων σχεδιάζει η κυβέρνηση για μας χωρίς εμάς, με την πλήρη κατάργησή τους από το επόμενο εξάμηνο. Για αυτό, ως Φοιτητικοί Σύλλογοι, κόντρα στις περικοπές των συγγραμμάτων που ήδη γίνονται, ξεκινάμε από τώρα να εγγυόμαστε ότι οι φοιτητές θα πάρουν τα συγγράμματά που οι Υπουργοί Παιδείας, και η κυβέρνηση τους στερούν. Έτσι προχωρήσαμε σε κατάληψη της τυπογραφικής μονάδας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, απαιτώντας όλα τα συγγράμματά μας να διανέμονται δωρεάν σε όλους τους φοιτητές. Το τυπογραφείο λοιπόν σήμερα θα το λειτουργήσουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι και τα απαραίτητα βιβλία μας θα τυπωθούν από μας για μας, με πλήρη ευθύνη των Φοιτητικών Συλλόγων.
Κι εμείς ως φοιτητές, ως νεολαία, στεκόμαστε πλάι στους αγώνες των εργαζομένων των Ιδρυμάτων,των καθηγητών, που ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι δεν σκύβουν το κεφάλι, πλάι στους αγώνες ενός ολόκληρου λαού. Αυτός ο αγώνας μας είναι ταυτόχρονα ένα ακόμη κομμάτι των αγώνων του λαού για την ανατροπή της κυβέρνησης και των επιταγών της ΕΕ και του ΔΝΤ.


Ενημέρωση από τις Φοιτητικές εστίες Καλαμαριάς.

0 σχόλια

Ημερομηνία: 30/11/2012
Συγγραφέας: Φοιτητική Ενημέρωση

Φοιτητική Εστία Καλαμαριάς
Συντονιστική Επιτροπή Κατάληψης
Θεσσαλονίκη, Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 

Ως φοιτητές της Εστίας Καλαμαριάς συνεχίζουμε για 7η συνεχόμενη εβδομάδα την κατάληψη στα γραφεία της Διεύθυνσης της Εστίας με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, για την απόσυρση του καινούργιου κανονισμού.Στα πλαίσια των κινητοποιήσεων και δράσεων μας, για ενημέρωση της πανεπιστημιακής κοινότητας,προχωρήσαμε στα εξής:

Κατάληψη της Πρυτανείας στις 27/11/2012
Η πλήρης αδιαφορία της Πρυτανείας απέναντι στις κινητοποιήσεις και τα αιτήματα μας, μας ώθησε στην απόφαση να πραγματοποιήσουμε συμβολικό αποκλεισμό στα γραφεία της Διοίκησης της Πρυτανείας (και όχι σε ολόκληρο το κτίριο όπως αναφέρθηκε σε ορισμένα μέσα) την Τρίτη 27/11/2012. Η κίνηση αυτή είχε ειρηνικό χαρακτήρα και σκοπός ήταν μια μορφή διαμαρτυρίας, με την ελπίδα πως αυτή την φορά μας λάβουν σοβαρά υπόψη.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως δεν δημιουργήθηκε κανένα επεισόδιο και καμία καταστροφή ή φθορά στο κτίριο του Πανεπιστημίου (εντός ή εκτός αυτού). Με αξιοπρέπεια και υπευθυνότητα ενημερώσαμε τους συμφοιτητές μας, τους καθηγητές μας και τους εργαζόμενους για τον αγώνα μας.
Ο αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων κ. Κωνσταντάτος, βασικός εμπνευστής του νέου κανονισμού της εστίας(πέραν του Πρύτανη κ. Χατζηδημητρίου) μας αντιμετώπισε για ακόμα μια φορά απαξιωτικά, αρνούμενος να μας ακούσει, υποστηρίζοντας πως οι κινήσεις μας είναι εκβιαστικές, όταν την ίδια ώρα καλούσε τον εισαγγελέα να κινήσει αυτόφωρη διαδικασία συλλήψεων. Αναρωτιόμαστε εάν πραγματοποίησε την ίδια διαδικασία κατά την κατάληψη των εργαζομένων την προηγούμενη εβδομάδα. Τονίζουμε πως η κινητοποίηση αυτή αποτελούσε μονόδρομο καθώς οι παραπάνω κύριοι είχαν κόψει κάθε γέφυρα επικοινωνίας με εμάς. 

Παρουσία στη Σύγκλητο στις 28/11/2012
Την Τετάρτη 28/11/2012 ομάδα αντιπροσώπων μας, θέλησε να τοποθετηθεί στη Σύγκλητο, ώστε να ενημερώσει τους καθηγητές, οι οποίοι είχαν παντελή άγνοια καθώς ο 
Πρύτανης κος Χατζηδημητρίου δεν μπήκε καν στον κόπο να κοινοποιήσει το ζήτημα. Ίσως για τον ίδιο η υπόθεση να μην είναι μείζονος σημασίας.
Μαζί ήταν και ο νομικός εκπρόσωπος μας, ο οποίος ουκ ολίγες φορές προσπάθησε το προηγούμενο διάστημα να έρθει σε επικοινωνία με τον κ. Χατζηδημητρίου αλλά δεν "τα κατάφερε". Η συμπεριφορά του κ. Πρύτανη απέναντι του, ήταν άκρως προσβλητική και ουδεμία σχέση είχε με την ακαδημαϊκή του ιδιότητα.
Κατά τη διάρκεια της Συγκλήτου, βγήκε εκτός εαυτού, ωρυόμενος για την παρέμβαση των φοιτητών και τελικά μετά από πολλές πιέσεις δέχτηκε δύο εκπροσώπους μας.
Επιπλέον, η περαιτέρω πίεση τον εξανάγκασε να δεχτεί μετά το τέλος της Συγκλήτου και τον νομικό εκπρόσωπο μας στο γραφείο του. Στη δεκάλεπτη αυτή συνάντηση του ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς να μεσολαβήσει ώστε να λήξει η κατάληψη, ειδάλλως δε θα δεχτεί καμία επαφή με εμάς. 

Εμείς δηλώνουμε, για ακόμα μια φορά, πως ο αγώνας μας δεν σταματά εδώ. Απειλές για εισαγγελικές παρεμβάσεις και εκβιασμοί δεν μας πτοούν, αντιθέτως μας συσπειρώνουν ακόμη περισσότερο!


O Μυλόπουλος ζητάει την αποφυλάκιση των συλληφθέντων. Πρόεδρος του ΕΚΘ: "Είναι κλέουσα Μαγδαληνή

0 σχόλια

Ημερομηνία: 30/11/2012
Συγγραφέας: seleo.gr
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ.ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΤΩΡΑ!
Παρόλο που ο πρύτανης του ΑΠΘ είχε προειδοποιήσει τους εργαζομένους πως αν δεν σταματήσουν την κατάληψη, θα μπουν "ξένες δυνάμεις" στο ΑΠΘ, τώρα ζητάει την αποφυλάκιση των συλληφθέντων.
Σε αντίδραση μετά από αυτήν την κίνηση του πρύτανη ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Κ. Τσαραμπουλίδης επιτίθεται στον πρύτανη λέγοντας: "Να ξεκουμπιστεί να σηκωθεί να φύγει, είναι κλέουσα Μαγδαληνή".

Εισβολή των ΜΑΤ στο ΑΠΘ! 11 συλλήψεις.

0 σχόλια

Ημερομηνία: 30/11/2012
Συγγραφέας: alterthess.gr

Λίγο πριν από τις 5:00 τα ΜΑΤ μπήκαν στο ΑΠΘ και σύμφωνα με πληροφορίες συνέλαβαν 11 άτομα που ήδη έχουν μεταφερθεί στη ΓΑΔΘ. Η επιχείρηση κράτησε λιγότερο από 10 λεπτά, ενώ στο κτίριο διοίκησης υπήρχε λιγοστός κόσμος κατά την επέμβαση. ΟΙ συλληφθέντες είναι όλοι εργαζόμενοι, ενώ κατά τη διάρκεια της επιχείρησης δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Αμέσως στο χώρο έξω από το κτίριο διοίκησης συγκεντρώθηκε κόσμος, ενώ αληλέγγυοι βρίσκονται ήδη στα δικαστήρια, όπου στις 11:00 θα περάσουν οι συλληφθέντες από εισαγγελέα.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν εντολή για 5 συλλήψεις, αλλά οι εργαζόμενοι που ήταν στο σημείο δεν άφησαν τους συναδέλφους τους μόνους και έτσι ο αριθμός των συλλήψεων έφτασε τους 11.
Νεότερη Ενημέρωση
12.06: Εκατοντάδες αλληλέγγυοι στους συλληφθέντες βρίσκονται στα δικαστήρια αυτή την στιγμή.
12.01: Β'ιντεο από την πορεία αλληλεγγύης προς τα δικαστήρια

Περιφερειακό συμβούλιο Ν.Αιγαίου: ΟΧΙ στις συγχωνεύσεις σχολών.

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012 0 σχόλια

Ημερομηνία: 29/11/2012
Συγγραφέας: Φοιτητική Ενημέρωση 

26 Νοεμβρίου 2012

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Πανεπιστήμιο Αιγαίου – Περιφερειακό Συμβούλιο


Για τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από την κρίση, με αποκορύφωμα τις επιπτώσεις των πρόσφατων κυβερνητικών αποφάσεων στο χώρο της παιδείας, ενημέρωσε ο πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ιωάννης Δαρζέντας, το Περιφερειακό Συμβούλιο, ζητώντας τη συμπαράστασή του.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε και εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα:



“Το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιφέρειας Ν. Αιγαίου αναγνωρίζοντας το σημαντικό ρόλο του Πανεπιστημίου Αιγαίου ως συνεργάτη των τοπικών κοινωνιών και της ίδιας, τον καινοτόμο χαρακτήρα των Τμημάτων του, το ρόλο του ως μοχλό ανάπτυξης και φορέα πολιτισμού, το διεθνή χαρακτήρα του και την εξωστρέφεια που αυτή προσφέρει για τον Αιγιακό χώρο και συνολικότερα τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη που αποκομίζει δηλώνει ότι στηρίζει:
·        Την απρόσκοπτη συνέχιση λειτουργίας των Τμημάτων του καταγγέλλοντας κάθε ενέργεια που οδηγεί στην ακούσια ή εκούσια διακοπή  της (διαθεσιμότητα διοικητικού ή επιστημονικού προσωπικού πέραν των λειτουργικών απαιτήσεων των τμημάτων κ.ά.).
·        Απαιτεί να ληφθεί υπόψιν, για ακόμη μια φορά, η αρχή της νησιωτικότητας και η ανάγκη αντιμετώπισης των δυσκολιών που αυτή δημιουργεί στη λειτουργία ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος, αναγνωρίζοντας την ανάγκη ρήτρας νησιωτικότητας για κοινωνικές δομές όπως πανεπιστημιακά ιδρύματα, νοσηλευτικά ιδρύματα κ.α.
·        Τη διαρκή υποστήριξη της ανάπτυξης του και ενίσχυσης της συνεργασίας με την τοπική αυτοδιοίκηση και την τοπική κοινωνία

Δηλώνουμε, αντίθετοι σε ενέργειες όπως συγχωνεύσεις τμημάτων, κατάργηση τους ή διαθεσιμότητα προσωπικού χωρίς προηγουμένως να έχουν μελετηθεί τα ανωτέρω, που προϋποθέτουν μία στοιχειώδη αξιολόγηση επιστημονικού έργου, δομών και ανθρώπινων πόρων, υπονομεύοντας την ανάπτυξη επιστημονικών ιδρυμάτων στο νησιωτικό χώρο και κατ’ επέκταση τις αναπτυξιακές προοπτικές των νησιών μας.
Τέλος η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου δηλώνει ότι θ’ αναλάβει κοινή πρωτοβουλία με τη Περιφέρεια Β. Αιγαίου το Πανεπιστήμιο και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου προκειμένου με στοχευμένες παρεμβάσεις να συμβάλλει στη διατήρηση, ανάπτυξη και βιώσιμη λειτουργία του Πανεπιστημίου”.

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Να παραιτηθεί ο Μυλόπουλος.

0 σχόλια

Ημερομηνία: 29/11/2012
Συγγραφέας: apospasma.gr

Οι πρώην σύμμαχοι του πρύτανη του ΑΠΘ Ζητούν τώρα την παραίτηση του.

Την παραίτηση του πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννη Μυλόπουλο, ζητά επίσημα ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρώντας σε μία εντυπωσιακή αναδίπλωση αναφορικά με την έως τώρα πλήρη πολιτική κάλυψη που παρείχε το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο πρόσωπο του, παρά τις καταιγιστικές εις βάρος του αποκαλύψεις. Οι 8 παράλληλες εισαγγελικές έρευνες που «τρέχουν» για τα πεπραγμένα των πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ από τον περασμένο Ιούλιο, όταν το «ΘΕΜΑ» άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι των όσων συμβαίνουν στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, και η εικόνα απόλυτης διάλυσης που παρουσιάζει το ίδρυμα εδώ και καιρό οδηγούν και τους τελευταίους συμμάχους του κ. Μυλόπουλου σε αλλαγή στάσης.

Στο πλαίσιο αυτό, η νεολαία του Συνασπισμού Θεσσαλονίκης με ανακοίνωσή της υποδεικνύει στον πρύτανη την παραίτηση «ως τη μόνη αξιοπρεπή επιλογή», που του έχει απομείνει. Αφορμή για την ανοιχτή πλέον κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-Μυλόπουλου αποτέλεσε έγγραφο που συνυπέγραψαν οι πρυτανικές αρχές με το οποίο ζητούν την συνδρομή της Δικαιοσύνης για να τερματιστεί η κατάληψη του κτιρίου της πρυτανείας του ΑΠΘ από το σωματείο των εργολαβικών υπαλλήλων, οι οποίοι απεργούν τους τελευταίους δύο μήνες με αποτέλεσμα οι πανεπιστημιακοί χώροι να έχουν μετατραπεί σε απέραντο σκουπιδότοπο. «Η επέμβαση των κατασταλτικών δυνάμεων σε πανεπιστημιακούς χώρους και εν μέσω των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή όσων θεωρούν πως υπερασπίζονται το δημόσιο πανεπιστήμιο. Αν τα θεσμικά όργανα αδυνατούν να υπερασπιστούν το δημόσιο πανεπιστήμιο, τις ακαδημαϊκές ελευθερίες και το άσυλο, η μόνη αξιοπρεπής επιλογή που μένει είναι η παραίτηση» σημειώνει η νεολαία του Συνασπισμού.

Η ανακοίνωση αυτή ήρθε να διακόψει βίαια τις σχέσεις «στοργής» του κ. Μυλόπουλου αλλά και του αντιπρύτανη, κ. Γιάννη Παντή, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΝ κατά το παρελθόν, με το ΣΥΡΙΖΑ. Αποκορύφωμα αυτού του στενού πολιτικού εναγκαλισμού, που έχει μπει στο στόχαστρο διακομματικής κριτικής, υπήρξε η πρόσφατη απλόχερη πολιτική κάλυψη του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, κ. Αλέξη Τσίπρα, στον πρύτανη του ΑΠΘ, κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου και επιτέθηκε κατά του δημοσιογραφικού κόσμου που φέρνει στο φως τα πεπραγμένα του κ. Μυλόπουλου. Την ίδια στιγμή που συμβαίνουν αυτά, φοιτητές του ΑΠΘ νοσηλεύονται από μολύνσεις λόγω των σκουπιδιών, οι εργολαβικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ καταθέτουν μηνυτήρια αναφορά κατά του πρύτανη για παράβαση του νόμου, σχολές βάζουν λουκέτο και το υπουργείο Παιδείας σφυρίζει αδιάφορα για τα όσα πρωτοφανή έχουν δει το φως της δημοσιότητας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο επί πρυτανείας Μυλόπουλου. 

Ποιος είναι ο Γιάννης Μυλόπουλος, o πρύτανης με τη «χρυσή» τουαλέτα

0 σχόλια

Ημερομηνία: 29/11/2012
Συγγραφέας: www.newsnow.gr


Φωτογραφία για Ποιος είναι ο Γιάννης Μυλόπουλος, o πρύτανης με τη «χρυσή» τουαλέτα ή «Αρης Βελουχιώτης» των πρυτάνεων
Εγινε διάσημος στο πανελλήνιο με τη «χρυσή» τουαλέτα που στοίχισε 30.000 ευρώ. Είναι ο άνθρωπος που πήγε στο Φανάρι να παντρέψει τη γραμματέα του και τα έξοδα πλήρωσε το Πανεπιστήμιο, δηλαδή οι Ελληνες φορολογούμενοι! Ο ίδιος σιγοσφυρίζει αδιάφορα, κάνει δηλώσεις στα κανάλια, δεν τον τρομάζει κανένας νόμος.

Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι ο αντιπρύτανης και αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΣ του ΑΠΘ καθηγητής Ιωάννης Παντής χάρισε ένα iPhone στην ηθοποιό Ναταλία Δραγούμη, το οποίο το χρέωσε στο Πανεπιστήμιο. Τι συμβαίνει, το κράτος έχει καταλυθεί, οι νόμοι στην Ελλάδα είναι ανίσχυροι ή ο κύριος πρύτανης είναι πονηρός σαν αλεπού;

Το Πανεπιστήμιό του έχει μεταμορφωθεί σε σκουπιδότοπο, οι εικόνες που προβάλλονται σοκάρουν. Ο πρύτανης τσαλαπάτησε το νόμο Διαμαντοπούλου για την εκλογή νέου αξιολογικού Συμβουλίου Διοίκησης και σήκωσε αντάρτικο δημοσίως. Εκθείαζε το ΠΑΣΟΚ ώσπου να γίνει πρύτανης και τώρα φλερτάρει με τον ΣΥΡΙΖΑ.


Τον κατηγορούν ότι υποκίνησε και πλήρωσε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο ίδρυμα, για να εκβιάσει την εκταμίευση κονδυλίων από το υπουργείο Παιδείας. Επίσης, τον καταγγέλουν ότι παρακινούσε τους υπαλλήλους του Πανεπιστημίου να πάνε να κάνουν κατάληψη στο υπουργείο Παιδείας στην Αθήνα! ΗΕισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έχει παρέμβει ήδη δύο φορές για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διαπιστωθεί η βασιμότητα αυτήν των καταγγελιών. Ο ίδιος ο Γιάννης Μυλόπουλος σφυρίζει αδιάφορα.

Γόνος αριστοκρατικής οικογένειας Ελλήνων από τη Ρωσία

Σε άρθρο στην εφημερίδα «Θεσσλονίκη» το 2011 καταγράφηκε η διαδρομή του Γιάννη Μυλόπουλου από το ΠΑΣΟΚ στην πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και από κει στο «αντάρτικο».

Παιδί εύπορης, αριστοκρατικής οικογένειας Ελλήνων από τη Ρωσία ο κ. Μυλόπουλος εισήχθη στο πανεπιστήμιο το 1976. Ως φοιτητής δεν ήταν ενταγμένος σε κάποια κομματική νεολαία, αν και ανήκε στον προοδευτικό χώρο. Παρά το ιδιαιτέρως πολιτικά φορτισμένο κλίμα της εποχής ο Γιάννης αφέθηκε στις καλλιτεχνικές ανησυχίες του, στην κιθάρα και στο έντεχνο λαϊκό τραγούδι, συμμετέχοντας μάλιστα και σε ένα μουσικό φοιτητικό γκρουπάκι.

Το Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης εκτός από την επαγγελματική καθόρισε και την προσωπική ζωή του, αφού εκεί γνώρισε την έως πρόσφατα σύντροφό του, την Αθηνά, τοπογράφο μηχανικό, διορισμένη στην Περιφέρεια, με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά, τον Ανδρέα και την Ιωάννα, φοιτητές σήμερα.

Ενταξη στο ΠΑΣΟΚ

Με το που ολοκλήρωσε τον πρώτο ακαδημαϊκό κύκλο του, ο κ. Μυλόπουλος άρχισε να εμφανίζεται στα πασοκικά στέκια της Θεσσαλονίκης κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Μετά το 2004 και την ανάδειξη του Γιώργου Παπανδρέου στην αρχηγία του ΠΑΣΟΚ απέκτησε επαφή με το προεδρικό περιβάλλον μέσω της Τίνας Μπιρμπίλη, με την οποία είχαν κοινές περιβαλλοντικές αναζητήσεις. «Επιτέλους, κυβέρνηση!» έγραφε ο κ. Μυλόπουλος σε άρθρο στα Νέα, όταν ο Παπανδρέου κέρδισε τις εκλογές το 2009.

Στις αρχές του 2007 διορίστηκε μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου υπήρξε εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης
. Στη θυελλώδη σύγκρουση που ακολούθησε μεταξύ Παπανδρέου-Βενιζέλου ο κ. Μυλόπουλος τάχθηκε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, από τον οποίο στη συνέχεια πήρε αποστάσεις, χωρίς ποτέ όμως να διαρρήξει τη σχέση τους. Ο Παπανδρέου φαίνεται πως δεν τον συγχώρησε ποτέ για τη στάση του στις εσωκομματικές του 2007.

Ηταν υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ

Από το 2005 τέθηκε επικεφαλής της Επιτροπής «Περιφερειακής Αγροτικής Ανάπτυξης – Natura 2000» του τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ και μέλος της γραμματείας του τομέα.

Στις εθνικές εκλογές του 2004, ήταν υποψήφιος βουλευτής στην Α΄ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης με το ΠΑΣΟΚ, ενώ στις δημοτικές εκλογές του 2002, ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος για το Δήμο της Θεσσαλονίκης με το συνδυασμό του Σπύρου Βούγια.

Πλησίασε τον Μίκη Θεοδωράκη

Από υποστηρικτής του Παπανδρέου ο πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος, μαζί και η «Τιμητική επιτροπή από εξέχοντες Θεσσαλονικείς», ήταν εκείνοι που καλούσαν τον Μίκη Θεοδωράκη να μιλήσει στην πλατεία Αριστοτέλους «σε ανοιχτή συγκέντρωση-συλλαλητήριο με σύνθημα ΟΧΙ στο ΜΝΗΜΟΝΙΟ, ΟΧΙ στο ξεπούλημα, ΟΧΙ στην ξένη εξάρτηση».

Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του Μίκη με τον πρύτανη, στη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε να είναι ο κ. Μυλόπουλος ο «οικοδεσπότης», στα πρότυπα ανάλογης εκδήλωσης που είχε προηγηθεί στα Προπύλαια με διοργανωτή και βασικό προλογίσαντα τον επίσης πρύτανη Θεοδόση Πελεγρίνη.

Η είδηση προκάλεσε τσουνάμι αντιδράσεων, κυρίως μέσω facebook, διά του οποίου συνομιλούν καθημερινά χιλιάδες Θεσσαλονικείς, μεταξύ αυτών και εκατοντάδες πανεπιστημιακοί. Ο πρύτανης αγνόησε -ενδεχομένως και να υποτίμησε- το πρώτο κύμα και βγήκε σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, για να απαντήσει στους επικριτές του υπερασπιζόμενος την ορθότητα της επιλογής του.

Όσο εκείνος εξηγούσε, το ηλεκτρονικό τσουνάμι φούσκωνε, και όταν κάμερες και μικρόφωνα έσβησαν και έριξε μια τελευταία ματιά στον υπολογιστή του, διαπίστωσε ότι η συντριπτική πλειονότητα του ακροατηρίου του ήταν «απέναντι». Όντας ευφυής και έχοντας αναπτύξει ισχυρό πολιτικό ένστικτο αυτοσυντήρησης, με μία ανακοίνωση πέντε αράδων ο πρύτανης απομακρύνθηκε από τη «Σπίθα», κατεβάζοντας και από το προφίλ του στο facebook το σχετικό δελτίο.


Πλησίασε τον ΣΥΡΙΖΑ

Εδώ και περίπου δύο χρόνια ο κ. Μυλόπουλος επιχειρεί μία σταδιακή μετατόπιση από τον κεντροαριστερό χώρο του ΠΑΣΟΚ προς τη λεγόμενη ριζοσπαστική αριστερά. Κάποιοι του καταλογίζουν καιροσκοπισμό, λέγοντας πως με την ανοχή του ΠΑΣΟΚ μπόρεσε να εκλεγεί πρύτανης. Εδώ και κάποιους μήνες ο κ. Μυλόπουλος κινείται καθαρά σε γραμμή ΣΥΡΙΖΑ. Όντας πρύτανης του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της χώρας φαίνεται να έχει βάλει ως στόχο να ηγηθεί εκείνος του πανελλαδικού ακαδημαϊκού κινήματος κατά των προωθούμενων από το υπουργείο Παιδείας μεταρρυθμίσεων, εξ ου και ο χαρακτηρισμός του «Άρης Βελουχιώτης των πρυτάνεων».

Η αλήθεια είναι πως ο πρύτανης ήταν από τους πρώτους που επισκέφθηκε τους «Αγανακτισμένους» στο Λευκό Πύργο δηλώνοντας αλληλέγγυος. Παράλληλα δεν χάνει ευκαιρία να καταγγέλλει «το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα που μας οδήγησε εδώ μέσα από κανάλια της οικογενειοκρατίας και των μεγάλων τζακιών», λησμονώντας ίσως ότι μέρος αυτού του συστήματος υπήρξε και ο ίδιος.

Η κουμπαριά στο Φανάρι

Πριν από μερικούς μήνες ο Γιάννης Μυλόπουλος πήγε στην Κωνσταντινούπολη ως κουμπάρος για να παντρέψει τη γραμματέα του στο Πατριαρχείο, αλλά τα έξοδα του ταξιδιού του πέρασαν στα ειδικά κονδύλια έρευνας του πανεπιστημίου του!

Η γαμήλια τελετή της γραμματέως του κ. Μυλόπουλου στο Φανάρι τον περασμένο Μάιο κυρίας Ευγενίας Τραϊκάπη αποτέλεσε κεντρικό κοσμικό γεγονός των πρυτανικών αρχών στο ΑΠΘ πριν μετεξελιχθεί σε σκάνδαλο.

Το μυστήριο, όπως αναφερόταν στο λιτό προσκλητήριο, έλαβε χώρα στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στις 2 το μεσημέρι της 19ης του μηνός Μαΐου. Κουμπάροι του ζευγαριού και νονοί του παιδιού τους ήταν ο προϊστάμενος της νύφης κ. Μυλόπουλος και η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, κυρία Ελπίδα Κολοκυθά. Ο γάμος τελέστηκε με κάθε λαμπρότητα από τον μητροπολίτη Προύσης κ. Ελπιδοφόρο Λαμπρυνιάδη, αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ.


Σύμφωνα με τα έγγραφα της Γραμματείας Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας του πανεπιστημίου όπως αυτά αναρτώνται στο πρόγραμμα «Διαύγεια», τα εισιτήρια και η διαμονή του κ. Μυλόπουλου καλύφθηκαν από ερευνητικά προγράμματα. Στην ίδια απόφαση επισυνάπτεται και η δαπάνη εξόφλησης του ταξιδιωτικού γραφείου που οργάνωσε το ταξίδι στο Φανάρι.

Αυτό όμως που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι η σχετική έγκριση πληρωμής του συγκεκριμένου έργου ύψους 1.642,68 ευρώ έχει ενταχθεί στο πλαίσιο χρηματοδότησης της επιτροπής ερευνών έχοντας ως τίτλο: «Διερεύνηση, ανάπτυξη και προώθηση των διεθνών σχέσεων του ΑΠΘ»!

Τρελές σπατάλες 8,3 εκατ. ευρώ

Το γεγονός που έκανε διάσημο τον Γιάννη Μυλόπουλο είναι η τουαλέτα του Πανεπιστημίου η οποία κόστισε 30.000 ευρώ. Και όχι μόνο. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» η διοίκηση του ΑΠΘ ξόδεψε 8,3 εκατ. ευρώ για δαπάνες μέσω της Εταιρείας Αξιοποίησης (ανάμεσά τους και 30.000 ευρώ για την ανακαίνιση της πρυτανικής τουαλέτας), την ώρα που η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα σε υπηρεσίες του Πανεπιστημίου λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών.

Αναφορικά με τα όσα γράφτηκαν για το ποσό των 30.000 ευρώ που δαπανήθηκαν για την... πρυτανική τουαλέτα, ο κ. Μυλόπουλος υποστήριξε ότι δεν υπάρχει τουαλέτα στο γραφείο του και τα χρήματα δόθηκαν για την ανακατασκευή μέρους του 7ου ορόφου του Κτιρίου Διοίκησης, μεταξύ των οποίων οι υγειονομικοί χώροι του ορόφου, η κουζίνα και ένας χώρος πολλαπλών χρήσεων, καθώς και για την ανακατασκευή μέρους του ισογείου του κτιρίου, το οποίο είχε υποστεί φθορές από εμπρησμό.

Σχετικά με το ποσό των 1.185.000 ευρώ που αφορούν την ανακαίνιση της πανεπιστημιακής κατασκήνωσης στην Καλάνδρα Χαλκιδικής, ο κ. Μυλόπουλος δήλωσε ότι δεν υπάρχουν νέα έργα, αλλά οι δαπάνες αντιστοιχούν στην ολοκλήρωση και αποπληρωμή συμβατικών υποχρεώσεων από έργα που ξεκίνησαν από την προηγούμενη διοίκηση, όπως π.χ. ο βιολογικός καθαρισμός.


Για τα 235.000 ευρώ που αφορούν την ανακατασκευή του καταστήματος «Λογότυπος», εξήγησε ότι το ποσό δεν αφορά μόνο τη διαρρύθμιση του καταστήματος έκτασης 180 τ.μ., αλλά την ανακατασκευή, αντιστήριξη και ενίσχυση για λόγους στατικής επάρκειας, ενός χώρου 400 τ.μ.

Για τα 244.000 ευρώ που δαπανήθηκαν για τον ηλεκτροφωτισμό της πανεπιστημιούπολης, ο κ. Μυλόπουλος είπε ότι βοήθησαν στη μείωση κατά 50% της εγκληματικότητας, ενώ τα 430.189 ευρώ που αναφέρονται στον «σχεδιασμό και εσωτερικό κανονισμό της Εταιρείας» αντιστοιχούν στη μισθοδοσία 90 εργαζομένων.

Πάντως, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έχει διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και την υπόθεση ανέθεσε στον αρμόδιο εισαγγελέα Οικονομικών Εγκλημάτων, ώστε να διερευνηθεί αν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος, ενώ ο κ. Μυλόπουλος κλήθηκε και έδωσε εξηγήσεις στον υπουργό Παιδείας Κώστα Αρβανιτόπουλο.

Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο του ΑΠΘ

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της συμπρωτεύουσας πολλά ερωτήματα εγείρονται όσον αφορά τη διαχείριση των κονδυλίων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, την ώρα που ο πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος εκπέμπει σήμα κινδύνου για τη βιωσιμότητα του ιδρύματος. Ο τοπικός Τύπος βοά περί υπέρογκων αμοιβών σε στενούς του συνεργάτες, αλλά και στη κουμπάρα-γραμματέα του, η οποία, λένε, αμείβεται με το ποσό των 3.100 ευρώ –που χορηγείται από την έναρξη της πρυτανικής θητείας του κ. Μυλόπουλου- όσο δηλαδή ο μισθός ενός τακτικού καθηγητή.

Ο κ. Μυλόπουλος , σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ενέκρινε παράνομες πληρωμές στον εαυτό του, τους αντιπρυτάνεις και το προσωπικό του γραφείου του, από χρήματα της Επιτροπής Ερευνών του Αριστοτελείου.

Επίσης, υπάρχουν καταγγελίες βάσει των οποίων καταβάλλονται ποσά από 500 - 1500 ευρώ σε άτομα τα οποία ήδη πληρώνονται ως συνεργάτες της πρυτανείας, ως γραμματείς, οδηγοί, νομικοί σύμβουλοι και στελέχη του γραφείου τύπου.

Τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο και για αμοιβές του πρύτανη, των αντιπρυτάνεων και των συνεργατών τους που φτάνουν τις 30.000 ευρώ το μήνα και δίνονται από τότε δηλαδή που ανέλαβε την πρυτανεία η διοίκηση Μυλόπουλου.

Ήδη παραιτήθηκε και η δεύτερη αντιπρύτανης, από τον δεύτερο μισθό που ελάμβανε με απόφαση του πρύτανη, θορυβούμενη από τις επιπτώσεις που θα είχε η έκταση του θέματος.

Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει

Η εφημερίδα Καθημερινή έθεσε το θέμα στον πρύτανη. «Δεν υπάρχει λόγος να κρύψουμε κάτι. Αλλωστε είμαστε το πρώτο ίδρυμα που παρουσιάσαμε στοιχεία σχετικά με τη λειτουργία μας στο πρόγραμμα "Διαύγεια"», δήλωσε στην εφημερίδα ο κ. Μυλόπουλος.

Ομως πανεπιστημιακοί τονίζουν ότι ανακύπτει ζήτημα ηθικής τάξης. Πώς μπορεί ο πρύτανης να αποζημιώνεται για τη διερεύνηση και αξιολόγηση του έργου του ιδρύματός του; Ως πρύτανης με τι αναμενόταν να ασχοληθεί; Είναι δυνατόν η αντιπρύτανης Ερευνας να αποζημιώνεται για την ανάπτυξη της έρευνας; Ο αντιπρύτανης Οικονομικού μπορεί να αμείβεται για τη στρατηγική του αναπτυξιακού προγράμματος; Είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που έθεσε η εφημερίδα. Επίσης, στελέχη του υπουργείου που μίλησαν στην «Κ» θεωρούν ότι ανακύπτει ηθικό ζήτημα, καθώς, ως φαίνεται, στο ΑΠΘ... «Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει», όπως τόνισαν.

Πηγή: iefimerida

Κλειστό για ΔΥΟ ημέρες το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

0 σχόλια

Ημερομηνία: 29/11/2012
Συγγραφέας: Φοιτητική Ενημέρωση

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 
ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ 
ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 
(Συνεδρία αριθμ. 990/28-11-2012) 


Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στη Συνεδρία αριθμ. 990/28-11-2012 επιβεβαιώνει τη θέση της ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν θα συνεργήσει σε μηχανισμούς απόλυσης εργαζομένων. 

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων όχι μόνον δεν έχει πλεονάζον προσωπικό, αλλά λειτουργεί, εδώ και αρκετά χρόνια, με διαρκή και υπερβολικό φόρτο εργασίας των διοικητικών του υπαλλήλων. Συνολικά εργάζονται λιγότεροι από 270 διοικητικοί υπάλληλοι, υποστηρίζοντας σε καθημερινή βάση πάνω από 19.000 άτομα (μέλη ΔΕΠ, ΕΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες, επισκέπτες από άλλα Πανεπιστήμια, ερευνητές, εργαζόμενους με σύμβαση και βοηθητικό προσωπικό). 

Το διοικητικό προσωπικό συνίσταται κατά 63% από Ι.Δ.Α.Χ., που έχουν προσληφθεί με διαδικασίες διαφανείς και αξιοκρατικές υπό την εποπτεία και πιστοποίηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου Α.Σ.Ε.Π. 

Για την κάλυψη των διοικητικών αναγκών, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αναγκάζεται να διαθέτει επιπλέον δικούς του πόρους με συμβάσεις ανάθεσης έργου σε εξωτερικούς συνεργάτες. Αντί να καλυφθούν τα κενά στη διοίκηση του Πανεπιστημίου, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης φαίνεται να διακινεί λίστες και αριθμούς, όπου σύμφωνα με περίεργες ερμηνείες του Νόμου, επιχειρεί να συνάγει ότι τέσσερα Πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, εμπίπτουν στις απολύσεις προσωπικού. Δηλώνουμε ότι με την απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου δεν υφίσταται και δεν συντρέχει καμία απόλυση ΙΔΑΧ για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. 

Με βάση τα παραπάνω : 

•Καλούμε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, να μην επιμείνει σε μια μη σύννομη ερμηνεία νόμων που οδηγεί στην άδικη εκτέλεση τεσσάρων ελληνικών Πανεπιστημίων (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πάντειο Πανεπιστήμιο), με σημαντική προσφορά στην κοινωνία και την ανάπτυξη της χώρας. 

•Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες που έχει ως εποπτεύον Υπουργείο και να προστατεύσει τα Πανεπιστήμια από την κατάρρευση. 

•Καλούμε την Κυβέρνηση να μην αντιμετωπίζει με προχειρότητα και οριζόντια μέτρα ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όπως είναι η επιβίωση και η ομαλή λειτουργία σημαντικών ελληνικών Πανεπιστημίων. 

•Αποφασίζουμε τη συμβολική αναστολή της λειτουργίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την επόμενη Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου, και Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου, προκειμένου να αναδειχθεί το μείζον ζήτημα που θα δημιουργηθεί με πιθανή απόλυση των εργαζομένων, ανεξάρτητα από το σημαντικότατο έργο που επιτελούν στο Ίδρυμα. 

Όσον αφορά το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», το οποίο δρομολογείται υπό το πρόσχημα του «εξορθολογισμού» από το Υπουργείο Παιδείας, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συντάσσεται με την απόφαση της Συνόδου των Πρυτάνεων και εκφράζει την έντονη ανησυχία της διότι: « α) Η κατεπείγουσα εντός 40 ημερών διαδικασία λήψης απόφασης υποδηλώνει προειλημμένες αποφάσεις για την ικανοποίηση του έντονα ελλειμματικού προϋπολογισμού 2013 για τα Πανεπιστήμια, β) Αγνοείται η θεσμική υποχρέωση σύγκλησης του Συμβουλίου Ανωτάτης Παιδείας, ως του αρμόδιου εισηγητικού οργάνου στο ΕΣΥΠ για τον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό και την χωροταξική διάρθρωση των πανεπιστημίων, με αυτόνομη συμμετοχή όλων των Πανεπιστημίων δια των Πρυτανικών Αρχών τους και γ) Στο πλαίσιο της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτοδιοίκησης των Πανεπιστημίων, κάθε Ίδρυμα έχει το αυτονόητο δικαίωμα της διάρθρωσής του σε Σχολές και Τμήματα με βάση ακαδημαϊκά και οικονομικά κριτήρια». 

Η Σύγκλητος εκφράζει την αγωνία και την αντίθεσή της με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, ΦΕΚ αριθμ. 229/19-11-2012, με την οποία τα πτυχία, οι τίτλοι, οι βεβαιώσεις και τα πιστοποιητικά που χορηγούνται από τα κολλέγια θα αναγνωρίζουν επαγγελματική ισοδυναμία τίτλων ανώτατης εκπαίδευσης του ελληνικού συστήματος τυπικής εκπαίδευσης. 

Η πράξη αυτή, πέρα από τα ουσιώδη προβλήματα που δημιουργεί, υποστηρίζοντας τα ιδιωτικά συμφέροντα στην Ανώτατη Εκπαίδευση, είναι πρόδηλα και αντισυνταγματική σύμφωνα με το άρθρο 16 του Συντάγματος. Δηλώνουμε την κατηγορηματική αντίθεσή μας στην αντισυνταγματική και κοινωνικά άδικη αυτή ρύθμιση και καλούμε το Υπουργείο Παιδείας έστω και τώρα να επανορθώσει, αποκαθιστώντας την αναγνώριση των πτυχίων και διπλωμάτων που δίνουν τα Πανεπιστήμια με βάση τα προγράμματα σπουδών. 

Τέλος, η Σύγκλητος εκφράζει την αντίθεσή της για τις διώξεις μελών της Πανεπιστημιακής κοινότητας για τη συνδικαλιστική δράση και την ελευθερία γνώμης. Οι συνδικαλιστικοί αγώνες δεν δικάζονται, δεν καταδικάζονται. 

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, παρόλες τις δύσκολες συνθήκες, δίνει τον αγώνα του για συνεχή βελτίωση και αναβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων που απονέμει, ως απάντηση στις πραγματικές ανάγκες της νεολαίας, της Κοινωνίας και του Δημόσιου συμφέροντος, που πλήττονται ιδιαίτερα σήμερα από την κρίση. 


Ιωάννινα, 28 Νοεμβρίου 2012 
Από την Πρυτανεία