Αδέσμευτη και αντικειμενική ενημέρωση. Το μόνο blog με αποκλειστικά φοιτητικό περιέχομενο... Μαχητικό και πάντα αποκαλυπτικό.

Συναυλία αλληλεγγύης και οικονομικής ενίσχυσης για τους 16 συλληφθέντες φοιτητές της 17ης Νοέμβρη

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012 0 σχόλια


16.jpg

Ημερομηνία:6/12/2012
Συγγραφέας: Φοιτητική Ενημέρωση 

Στις 17 Νοέμβρη 2012, μετά την πορεία για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου  οι αστυνομικές δυνάμεις με πρόφαση τα στημένα επεισόδια από ομάδες διαπανεπιστημιακών στην Εγνατία οδό, εισέβαλαν στο χώρο του ασύλου στο ΑΠΘ. Στη συνέχεια συνέλαβαν 14 φοιτητές  1 μαθητή και 1 άνεργο  (περιφρουρούσαμε το κτήριο της πρυτανείας από τα στημένα επεισόδια και τις δυνάμεις καταστολής) μας ξυλοκόπησαν άγρια στέλνοντας 3 από εμας στο νοσοκομείο και στις 19 Δεκέμβρη δικαζόμαστε με στημένο ομαδικό κατηγορητήριο.
Τα δικαστικά μας έξοδα είναι 4.800 ευρώ.

Προκειμένου να τα συγκεντρώσουμε διοργανώνουμε ως φοιτητικοί σύλλογοι μια συναυλία οικονομικής ενίσχυσης,
την Παρασκευή 7 Δεκέμβρη, μετά τις 21:00, στο Ιβανωφειο Στάδιο στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται εδώ )

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τα πανεπιστήμια.

0 σχόλια

Ημερομηνία: 6/12/2012
Συγγραφέας: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ


Ψήφισμα της 71ης Συνόδου Πρυτάνεων
Η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στο σχέδιο «Αθηνά» (συγχωνεύσεις, καταργήσεις τμημάτων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ) προέκυψε και από τη σύνοδο πρυτάνεων που έγινε στην Πάτρα και ολοκληρώθηκε το Σάββατο το βράδυ. Στη σύνοδο εκ μέρους της κυβέρνησης ήταν ο υφυπουργός Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου.
Το υπουργείο ζητά από τους πρυτάνεις και συνολικά από τα Πανεπιστήμια, να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το σχέδιο «Αθηνά» (καταργήσεις - συγχωνεύσεις τμημάτων), άμεσα και επιδιώκει, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το Φλεβάρη να έχει ολοκληρώσει το «διάλογο». Μέσα στο μήνα θα δοθούν οι προτάσεις του υπουργείου και σκοπός είναι οι μαθητές που θα δώσουν πανελλήνιες στην τρέχουσα σχολική χρονιά, να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους, αφού έχει διαμορφωθεί ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης. Σε αυτήν την προοπτική οι πρυτάνεις αντιδρούν, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να διαμορφωθεί ο νέος χάρτης, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Οι πρυτάνεις με ψήφισμα, μεταξύ άλλων, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις «διαθεσιμότητες» - απολύσεις των διοικητικών υπαλλήλων και ζήτησαν να ληφθούν μέτρα για τη σίτιση και στέγαση. Στο ψήφισμα των πρυτάνεων ζητείται αύξηση της επιχορήγησης σίτισης λόγω της δραματικής και απότομης μείωσης των οικογενειακών εισοδημάτων, με στόχο την ολική σίτιση με βάση τις ιδιαιτερότητες του κάθε Ιδρύματος. Ωστόσο, δε σχολιάζουν ούτε αντιδρούν στο ότι η σίτιση στα ιδρύματα έχει περάσει εξολοκλήρου στους ιδιώτες.
Αναφέρουν ότι ενώ βρισκόμαστε μόλις ένα μήνα πριν το τέλος του 2012, τα πανεπιστήμια δεν έχουν λάβει επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο σε ό,τι αφορά το ύψος των προϋπολογισμών τους για το 2013 (λειτουργικές δαπάνες και δαπάνες σίτισης). Σημειώνουν, δε, πως ο υπουργός Παιδείας φέρεται να έχει αναφερθεί σε πιθανότητα μείωσης των προϋπολογισμών κατά 20% σε σχέση με τους (ήδη σημαντικά μειωμένους) προϋπολογισμούς του 2012. Κάτι τέτοιο, προσθέτουν, θα επιφέρει σημαντικότατο πλήγμα στη λειτουργία των Ιδρυμάτων, τα οποία θα καταστούν αντικειμενικά ανίκανα να αντεπεξέλθουν ακόμα και στις πλέον ανελαστικές δαπάνες λειτουργίας τους.

Καστοριά: Φοιτητική κινητοποίηση για το πετρέλαιο.

0 σχόλια

Ημερομηνία: 6/12/2012
Συγγραφέας: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ


ΚΑΣΤΟΡΙΑ
Φοιτητική κινητοποίηση για το πετρέλαιο

 
Κινητοποίηση με αιχμή την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, που αναγκάζει τους σπουδαστές να πληρώνουν μια περιουσία για να ζεσταθούν, αλλά και να κλείνουν σχολεία, που το Γενάρη δε θα μπορούν να βάλουν πετρέλαιο λόγω έλλειψης χρημάτων, πραγματοποίησε την Παρασκευή η Επιτροπή Αγώνα του ΜΑΣ στο ΤΕΙ της Καστοριάς. Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν έξω από την παλιά Νομαρχία. Απαίτησαν να δοθεί επίδομα πετρελαίου θέρμανσης τώρα για όλους τους σπουδαστές και άμεσα να εφοδιαστούν με πετρέλαιο όλα τα σχολεία.

Ανακοίνωσαν συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα για μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, άμεση και επαρκή χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, των ΤΕΙ και των σχολείων, από τον κρατικό προϋπολογισμ

Μαχαίρι στο ένα τρίτο της ανώτατης εκπαίδευσης.

0 σχόλια

Ημερομηνία: 6/12/2012
Συγγραφέας: alfavita.gr


Το 1/3 της ανώτατης εκπαίδευσης πρόκειται να «κόψει» η κυβέρνηση με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», όπως αποκαλείται το κύμα συγχωνεύσεων που θα σαρώσει τους επόμενους μήνες τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, με κύριο στόχο την ελαχιστοποίηση της δημόσιας χρηματοδότησης. Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει και την ερχόμενη Δευτέρα ο υπουργός Παιδείας θα συναντηθεί με τους πρυτάνεις προκειμένου να τους παραδώσει το φιρμάνι των συγχωνεύσεων - καταργήσεων που θα ανατρέπουν τη σημερινή εικόνα, εξαφανίζοντας από τον χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης περίπου 150 τμήματα. Η όλη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένου και του διαλόγου που υπόσχεται ο υπουργός, θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο αρχές Μαρτίου, ώστε οι συγχωνεύσεις να αποτυπωθούν στα μηχανογραφικά δελτία υποψηφίων για εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση.
 
Διαφωνούν με τις fast track συγχωνεύσεις οι πρυτάνεις και ζητούν από το υπουργείο Παιδείας να μην προχωρήσει σε βεβιασμένη αλλαγή των μηχανογραφικών δελτίων
Οι πρυτάνεις διαφωνούν με αυτή τη διαδικασία fast track και ζητούν από το υπουργείο Παιδείας να μην κάνει κατάχρηση εξουσιών. Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, το υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί εδώ και τώρα να προχωρήσει σε βεβιασμένη αλλαγή των μηχανογραφικών δελτίων. Η σύνοδος των πρυτάνεων ζητά να τηρηθούν οι θεσμικές διαδικασίες ώστε τα ακαδημαϊκά κριτήρια των συγχωνεύσεων να προσδιοριστούν από τα ίδια τα ΑΕΙ και την ΑΔΙΠ, τα αναπτυξιακά να προσδιοριστούν στο επίπεδο του ΣΑΠΕ και του ΣΑΤΕ, σε συνεργασία με άλλους κοινωνικούς εταίρους, και τα εθνικά κριτήρια στο επίπεδο του ΕΣΥΠ.
 
Ωστόσο, οι βουλές του υπουργείου Παιδείας είναι εντελώς διαφορετικές. Φαίνεται ότι ακόμα και οι προϋπολογισμοί των ιδρυμάτων είναι απολύτως εξαρτώμενοι από τη διαδικασία των συγχωνεύσεων. Απόδειξη αυτού είναι το γεγονός ότι ενώ βρισκόμαστε μόλις ένα μήνα πριν το τέλος του 2012, τα Πανεπιστήμια δεν έχουν λάβει επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο σε ό,τι αφορά το ύψος των προϋπολογισμών τους για το 2013 (λειτουργικές δαπάνες και δαπάνες σίτισης). Δεδομένου ότι ο Κ.Αρβανιτόπουλος έχει μιλήσει για νέα μείωση των προϋπολογισμών κατά 20% σε σχέση με τους (ήδη σημαντικά μειωμένους) προϋπολογισμούς του 2012, οι πρυτάνεις κάνουν λόγο για σημαντικότατο πλήγμα. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα ιδρύματα θα καταστούν αντικειμενικά ανίκανα να ανταπεξέλθουν ακόμα και στις πλέον ανελαστικές δαπάνες λειτουργίας τους.
 
Μπροστά στα οικονομικά αδιέξοδα, οι πρυτάνεις ζητούν από τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας να δεσμευτούν ότι η συμμετοχή των πανεπιστημίων στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων θα είναι προαιρετική (σε αντίθεση με το PSI) και ότι τα Πανεπιστήμια δεν θα βρεθούν δέσμια τυχόν μονομερούς απόφασης της ΤτΕ. Επίσης, οι πρυτάνεις ζητούν να δοθεί στα πανεπιστήμια η δυνατότητα ρευστοποίησης των ομολόγων που αυτά διακρατούν στην ΤτΕ για κάλυψη τρεχουσών αναγκών τους που προκύπτουν από τη μειωμένη χρηματοδότησή τους.
 
Σε ό,τι αφορά τον «μηχανισμό» της διαθεσιμότητας, οι πρυτανικές αρχές των ιδρυμάτων ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης να αποσύρει άμεσα και δίχως χρονοτριβή την αυθαίρετη ψευδο-ερμηνευτική εγκύκλιο, με την οποία παράνομα και αντισυνταγματικά συναιρεί δημοσίους υπαλλήλους και δημοσίους λειτουργούς. Κανένα Πανεπιστήμιο, τονίζουν, δεν εμπίπτει στην περίπτωση του μηχανισμού της διαθεσιμότητας και θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα λειτουργεί στα όρια των αντοχών της, με έλλειψη προσωπικού.
 
Τέλος, οι πρυτάνεις ζητούν μια σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές αρρυθμίες λειτουργίας των ιδρυμάτων που προκύπτουν από την κατάργηση συλλογικών και μονομελών οργάνων διοίκησης.
 
 

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη συγχώνευση Τμημάτων Φιλολογίας.

0 σχόλια

Ημερομηνία: 6/12/2012
Συγγραφέας: ΤΟ ΒΗΜΑ


Ανοιχτή επιστολή τριών καθηγητών του Πανεπιστημίου Πατρών

Στην επιστολή τους τονίζουν: «θέλουμε να προσφέρουμε τη δική μας εκτίμηση ως εμπειρογνωμόνων, και να προλάβουμε, εάν αληθεύει η φήμη, μια τέτοια δυσάρεστη εξέλιξη».
 

ΕΚΤΑΚΤΟ: ΞΑΝΑ ΜΑΤ στο ΑΠΘ..Με ''εντολή'' Πρύτανη.

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012 0 σχόλια

Ημερομηνία: 3/12/2012
Συγγραφέας: Φοιτητική Ενημέρωση


Νέα εντολή για επέμβαση της αστυνομίας στο ΑΠΘ έδωσε σήμερα η εισαγγελία Θεσσαλονίκης.
Αφορμή ήταν κείμενο του πρύτανη του Ιδρύματος, Γιάννη Μυλόπουλου, στο οποίο αναφέρεται ότι σήμερα εργαζόμενοι και φοιτητές εμπόδιζαν καθηγητές και κόσμο να εισέλθει εντός του Πανεπιστημίου. Ο εισαγγελέας καλεί την αστυνομία να πραγματοποιήσει αυτόφορη διαδικασία για όσους κάνουν «κατάληψη» του Ιδρύματος.


Σύλλογος ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου: Αλληλεγγύη στους απεργούς ενάντια στις απολύσεις!

0 σχόλια

Ημερομηνία: 3/12/2012
Συγγραφέας: Φοιτητική Ενημέρωση 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΕΠ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
3 Δεκεμβρίου 2012

Αλληλεγγύη στους απεργούς ενάντια στις απολύσεις!
Για τρίτη συνεχή εβδομάδα συνεχίζονται οι δυναμικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις των συναδέλφων μας διοικητικών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Εκφράζουμε για μία ακόμη φορά την αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας στο δίκαιοαγώνα τους για να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Ενώνουμε τη φωνή μας και συντονιζόμαστε με όλους τους εργαζομένους στο δημόσιο τομέα που απειλούνται από τα βάρβαρα μέτρα που προωθούν η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ μαζί με την τρόικα. Οι διοικητικοί υπάλληλοι των Πανεπιστημίων, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και γενικότερα οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο με τον αγώνα τους μέχρι σήμερα έχουν μπλοκάρει στην πράξη τη  διαδικασία των απολύσεων. Καλούμε, για μια ακόμη φορά, όλα τα μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου να ενισχύσουνμε την  παρουσία τους στις κινητοποιήσεις και τις καταλήψεις αυτή την προσπάθεια.
Εμείς ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι παλεύουμε για να μην διαλυθεί η διοικητική υποδομή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, για να μην υπονομευτεί η ανώτατη εκπαίδευση, αλλά και για να μην αποδιαρθρωθεί ο δημόσιος τομέας. Η λύση είναι η άμεση και συνολική απόσυρση του θεσμικού πλαισίου για τις διαθεσιμότητες σε όλο το δημόσιο τομέα, να μη γίνει καμιά απόλυση σε κανένα φορέα και να μην εφαρμοστεί κανένα αντιλαϊκό μέτρο. Η λογική της «εξαίρεσης» ενόςκλάδου ή φορέα από το μέτρο της διαθεσιμότητας όχι μόνο δεν προστατεύει από τις απολύσεις αλλάισοδυναμεί με το να διεκδικεί ο κάθε κλάδος αύξηση του αριθμού των υπό απόλυση στον υπόλοιποδημόσιο τομέα.
Καλούμε για μια ακόμη φορά τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αιγαίου να μην επιτρέψουν να σταλεί ούτε ένα όνομα εργαζομένου και να μην εκδοθεί ούτε μια διαπιστωτική πράξη για διαθεσιμότητα – απόλυση. Επιπλέον, τις καλούμε, με τον θεσμικό ρόλο που έχουν, να σταθούν έμπρακτα στο πλευρό των εργαζόμενων διοικητικών, που πιθανόν τις επόμενες ημέρες να κληθούν να αναλάβουν αυτοί την αποστολή στοιχείων προς το Υπουργείο, τα οποία θα οδηγήσουν πρακτικά στην απόλυση των συναδέλφων μας ΙΔΑΧ, και να εξασφαλίσουν ότι κανένα στοιχείο δεν θα σταλεί, κανένας διοικητικός δεν θα βρεθεί υπόλογος, καμιά διαθεσιμότητα-απόλυση δεν θα προχωρήσει.
Συμμετέχουμε ενεργά στις κινητοποιήσεις την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου που έχουν εξαγγελθεί από τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα και τις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Σύλλογος Διοικητικών ενώνοντας τη φωνή μας με τους ΕΤΕΠ, ΕΕΔΙΠ, φοιτητές  και τους υπόλοιπους εργαζόμενους ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης. Ήρθε η ώρα  να βγούμε στους δρόμους, να συνταχθούμε με τους άλλους εργαζόμενους, μαζικά, μαχητικά, οργανωμένα, να γίνουμε ένα ποτάμι οργής που θα ανατρέψει τη σημερινή κατάσταση.

Όλοι και όλες μαζί μέσα και έξω από τα πανεπιστήμια για να ανατραπεί αυτή η πολιτική που εξοντώνειεργαζόμενους και την κοινωνία ολόκληρη

Ανακοίνωση Αγωνιστικών Κινήσεων για εισβολή ΜΑΤ στο ΑΠΘ.

0 σχόλια

Ημερομηνία: 3/12/2012
Συγγραφέας: Φοιτητική Ενημέρωση 

Αγωνιστικές Κινήσεις αει-τει
Κάτω τα χέρια από τους απεργούς εργολαβικούς
Καμία δίωξη

Εισβολή των ΜΑΤ στο ΑΠΘ πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής 30/11 και συγκεκριμένα στο κτήριο διοίκησης, όπου βρισκόταν εργολαβικοί εργαζόμενοι, και έγιναν 11 συλλήψεις. Οι εργολαβικοί εργαζόμενοι βρίσκονται εδώ και πάνω από 70 μέρες σε απεργία και έχουν προχωρήσει σε κατάληψη της Πρυτανείας, ζητώντας τη μονιμοποίησή τους, αντιστεκόμενοι στις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών που τους επιβάλει η Πρυτανεία και ο εργολάβος. Από τις προηγούμενες μέρες, ο Πρύτανης του ΑΠΘ Ιωάννης Μυλόπουλος, είχε ζητήσει εισαγγελική παρέμβαση και η απόφαση του εισαγγελέα, πάρθηκε ήδη από την Τρίτη.
Η καταπάτηση του ασύλου τείνει πλέον να γίνει συνήθεια το τελευταίο διάστημα, από την αστυνομία, ειδικά μετά την ψήφιση του νόμου Διαμαντοπούλου, που καταργεί θεσμικά το άσυλο.
Βέβαια, αυτό δεν γίνεται σε τυχαία περίοδο. Τη στιγμή που μια σειρά κλάδοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, από τους διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων και τους ΟΤΑ, μέχρι τους Νοσοκομειακούς και τους εργαζόμενους στα Μέσα μαζικής μεταφοράς, η κυβέρνηση θέλει να δείξει πυγμή. Θέλει να τσακίσει κάθε αντίσταση ενάντια στην πολιτική των μνημονίων, της φτώχειας και της υποτέλειας. Είναι το μόνο όπλο που της έχει μείνει, για να επιβάλει την πολιτική της και τις επιταγές της Τρόικα. Ξέρει ότι δεν έχει κανένα έρεισμα στο λαό και ότι δεν πιάνει πλέον σε κανέναν το παραμύθι για τις θυσίες που θα μας σώσουν και θα μας βγάλουν απ’την κρίση. Όσο για την ανάπτυξη που ευαγγελίζεται, ο λαός ξέρει ότι δεν θα αλλάξουν την ήδη διαμορφωμένη κατάσταση. Ίσα-ίσα, που θα φέρουν έναν μόνιμο εφιάλτη στο λαό και στη νεολαία, με τις ειδικές οικονομικές ζώνες, το ξεπούλημα όλου του δημόσιου πλούτου στους Ιμπεριαλιστές, την απαγόρευση κάθε συνδικαλιστικής δράσης, τη διάλυση κάθε εργασιακού δικαιώματος, την εργοδοτική τρομοκρατία να μην έχει όρια, την αμοιβή με ένα ξεροκόμματο και όλα αυτά για τα συμφέροντα μιας χούφτας κεφαλαιοκρατών.
Γι’αυτό χτυπάνε τον αγώνα των εργολαβικών υπαλλήλων. Γιατί ο αγώνας τους είναι αγώνας ενάντια σε όλη την βάρβαρη πολιτική των Μνημονίων και της εξάρτησης. Γιατί φοβούνται το λαό που σιγά-σιγά οργανώνεται και φωνάζει «δε θα πληρώσουμε εμείς την κρίση σας». Γιατί φοβούνται ότι μπορεί αυτή η απεργία να βρει σύντομα συμμάχους, τους μόνιμους εργαζόμενους και τους φοιτητές, που πλήττονται άμεσα από αυτή την πολιτική. Γιατί με το πρόσχημα της υποχρηματοδότησης, απολύουν τους εργολαβικούς, με το ίδιο πρόσχημα απολύουν τους μόνιμους, με το ίδιο θα πετάξουν χιλιάδες φοιτητές έξω από το Πανεπιστήμιο, βάζοντας δίδακτρα και καταργώντας όλη τη φοιτητική μέριμνα, που ήδη έχει δρομολογηθεί.
Γι’αυτό κατήργησαν το άσυλο, για να μπορούν πλέον και μέσα στους χώρους του πανεπιστημίου, όπου αναμένουν μαζικές αντιδράσεις, να φέρνουν τα όργανα καταστολής τους, για να εμποδίσουν τους φοιτητές αλλά και συνολικά το λαό, να έχει έναν χώρο, όπου θα μπορεί ελεύθερα να δρα, να οργανώνεται και να αγωνίζεται.
Γι’αυτό το λόγο, πρέπει κι εμείς οι φοιτητές να σταθούμε στο πλευρό των εργαζομένων, να παλέψουμε μαζί για το δικαίωμα στη δουλειά, με αξιοπρεπείς όρους, στη δημόσια-δωρεάν παιδεία, στις ελευθερίες έκφρασης και δράσης, μέσα από τις γενικές μας συνελεύσεις, να δείξουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας και να ορθώσουμε ένα μέτωπο αντίστασης απέναντι σ’αυτήν την πολιτική.

• Άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων
• Δικαίωση του αγώνα και των αιτημάτων τους
• Κάτω τα χέρια από το Άσυλο

Αιμοδοσία από την Φιλοσοφική 5 & 6/12....

0 σχόλια



Ημερομηνία: 3/12/2012
Συγγραφέας: Φιλοσοφική Ενημέρωση

Σημαντική πρωτοβουλία από την Φιλοσοφική Αθηνών η όποια πραγματοποιεί αιμοδοσία στις 5 και στις 6 Δεκεμβρίου..
Περισσότερες πληροφορίες στην εκδήλωση στο facebook http://www.facebook.com/events/440856812628965/  

Αναστολή λειτουργίας για την ΑΣΠΑΙΤΕ.

0 σχόλια

Ημερομηνία: 3/12/2012
Συγγραφέας: Φοιτητική Ενημέρωση


Με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής αναστέλλεται από σήμερα Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου  , η λειτουργία όλης της ΑΣΠΑΙΤΕ στην Αθήνα, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που προκαλούνται από την κατάληψη των σπουδαστών η οποία ξεκίνησε την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012.
Τα Παραρτήματα της ΑΣΠΑΙΤΕ στην υπόλοιπη Ελλάδα  θα λειτουργήσουν κανονικά.

20# TEYXΟΣ περιοδικού Babushka.Διαβάστε το!

0 σχόλια

Ημερομηνία: 3/12/2012
Συγγραφέας: Φοιτητική Ενημέρωση


Τεύχος #21: Κανένας Δεκέμβρης δεν τελείωσε ποτέ...

Στις σελίδες του περιοδικού μπορείτε να διαβάσετε αφιερώματα στο Δεκέμβρη τυο 2008 και στην δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου..Στην σελίδα 44 και το άρθρο του site μας για τον Δεκέμβρη...
Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια Πατήστε ΕΔΩ και διαβάστε το.!

Γελάει ο κόσμος με το ψήφισμα των πρυτάνεων..

0 σχόλια

Ημερομηνία: 3/12/2012
Συγγραφέας: Φοιτητική Ενημέρωση


synodos_prytanewn.jpg
 ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΕΦΕΡΑΝ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΤΆΡΡΕΥΣΗ..ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΠΟΥ ΛΕΓΑΝΕ ΝΑΙ ΣΤΑ ΝΕΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΩΡΑ ΖΗΤΑΝΕ ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΤΟ ΠΡΥΤΑΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. 



71η ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΩΝ Δ.Ε.
ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
(Πανεπιστήμιο Πατρών 30/11-1/12/2012)
ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ
Η Σύνοδος των Πρυτάνεων στις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η χώρα υπογραμμίζει τα μείζονα διακυβεύματα για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο σήμερα: το επονομαζόμενο σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», την απαξίωση των πτυχίων και διπλωμάτων των ΑΕΙ, τη χειμαζόμενη φοιτητική μέριμνα, την κατάρτιση των προϋπολογισμών και τον κίνδυνο νέων οικονομικών ζημιών για τα Πανεπιστήμια καθώς και τη «διαθεσιμότητα» που οδηγεί σε απόλυση διοικητικού προσωπικού. Η αντιμετώπιση αυτής της κρίσης βρίσκει τα πανεπιστήμια μέσα στη δίνη της εφαρμογής του νέου θεσμικού πλαισίου (ν.4009/11 και ν.4076/12) και στην αποδόμηση των οργάνων της αυτοδιοίκησης τους που αυτό συνεπάγεται.
1. Σχετικά με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», η Σύνοδος επιμένει στα ακαδημαϊκά κριτήρια που θα προσδιορίσουν τα ίδια τα ΑΕΙ και η ΑΔΙΠ, ενώ τα αναπτυξιακά κριτήρια θα πρέπει να προσδιοριστούν στο επίπεδο του ΣΑΠΕ και του ΣΑΤΕ, σε συνεργασία με άλλους κοινωνικούς εταίρους, και τα εθνικά κριτήρια στο επίπεδο του ΕΣΥΠ. Το Υπουργείο δεν μπορεί εδώ και τώρα να προχωρήσει σε βεβιασμένη αλλαγή των μηχανογραφικών δελτίων. Αντιθέτως, οφείλει να δεσμευθεί στα παραπάνω επίπεδα σχεδιασμού, τηρώντας όπως αρμόζει τις θεσμικές διαδικασίες, και να μην κάνει κατάχρηση των εξουσιών που του δίνει σχετικά ο ν. 4076/2012.
2. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 229/19-11-2012) με την οποία αναγνωρίζονται τα πιστοποιητικά σπουδών των Κολλεγίων ως ισοδύναμα με τους τίτλους της ανώτατης εκπαίδευσης του ελληνικού συστήματος τυπικής εκπαίδευσης, παραβιάζει κατάφωρα το άρθρο 16 παρ. 5 του Συντάγματος, απαξιώνει τους 4ετείς και 5ετείς τίτλους σπουδών εξισώνοντάς τους με τους τίτλους 3ετούς φοίτησης των κολλεγίων (που λειτουργούν χωρίς έλεγχο ποιότητας στα γνωσιακά τους περιεχόμενα, στο διδακτικό προσωπικό, στις υποδομές, στα μαθησιακά αποτελέσματα των προγραμμάτων σπουδών τους) και δίνει βορά την ανώτατη εκπαίδευση στα ιδιωτικά συμφέροντα. Αποκορύφωμα αυτού είναι η αναγνώριση του 2ου τίτλου σπουδών των Κολλεγίων (3+2 έτη) ως Master, όταν η ίδια η Πολιτεία δεν αναγνωρίζει ως Master τα διπλώματα των πενταετών ενιαίων και αδιάσπαστων προγραμμάτων σπουδών στα Πολυτεχνεία, Γεωπονικά Πανεπιστήμια και αλλού. Η Σύνοδος δηλώνει την κατηγορηματική της αντίθεση στην αντισυνταγματική αυτή ρύθμιση που πλήττει το δημόσιο συμφέρον και ζητά από το Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. να επανορθώσει, αποκαθιστώντας την αναγνώριση πρόσβασης σε επαγγελματικές δραστηριότητες των διπλωμάτων και πτυχίων των δημόσιων πανεπιστημίων με βάση τα προγράμματα σπουδών τους. Τονίζεται ότι η ίδια η Πολιτεία παραβαίνει τους νόμους διότι η νομοθετική αυτή πράξη κατά κατάχρηση της συνταγματικής πρόβλεψης δεν έρχεται να ρυθμίσει επείγουσες και απρόβλεπτες ανάγκες, αλλά αποσκοπεί στην αποφυγή της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Συνεπώς, η Σύνοδος εκφράζει την κατηγορηματική της αντίθεση στον τρόπο οικοδόμησης του εθνικού πλαισίου προσόντων με αποσύνδεση της επαγγελματικής από την ακαδημαϊκή ισοτιμία.
3. Τα Πανεπιστήμια χάνουν το ανθρώπινο δυναμικό τους, όταν με το «μηχανισμό» της διαθεσιμότητας απειλούνται με απώλεια και απόλυση του διοικητικού τους προσωπικού. Τα Πανεπιστήμια σήμερα ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης να αποσύρει άμεσα και δίχως χρονοτριβή την αυθαίρετη ψευδο-ερμηνευτική εγκύκλιο με την οποία παράνομα και αντισυνταγματικά συναιρεί δημοσίους υπαλλήλους και δημοσίους λειτουργούς. Κανένα Πανεπιστήμιο δεν εμπίπτει στην περίπτωση του μηχανισμού της διαθεσιμότητας και θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα λειτουργεί στα όρια των αντοχών της, με έλλειψη προσωπικού, και δεν είναι δυνατόν να τίθεται με τυφλό τρόπο σε εργασιακή ανασφάλεια. Επιπρόσθετα, αποτελεί άμεση υποχρέωση των Υπουργείων Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης η επικαιροποίηση των οργανισμών των διοικητικών υπηρεσιών των ΑΕΙ, με βάση τις προτάσεις των Συγκλήτων των Πανεπιστημίων για τη διασφάλιση της αντιστοίχησης των ακαδημαϊκών και διοικητικών δομών καθώς και τη διασφάλιση όλων των κατηγοριών προσωπικού που υπηρετούν σε αυτά σύμφωνα με τα αιτήματά τους (ΔΕΠ, Λέκτορες υπό διορισμό, ΕΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ διοικητικό προσωπικό μόνιμο και ΙΔΑΧ).
4. Λαμβάνοντας υπόψη την πολύπλευρη κρίση που πλήττει την ελληνική κοινωνία, και ειδικότερα την ελληνική οικογένεια, αναδεικνύεται σε μείζον ζήτημα το αίτημα για αναβάθμιση των υπηρεσιών φοιτητικής μέριμνας. Η Σύνοδος ζητά την αύξηση της επιχορήγησης σίτισης λόγω της δραματικής και απότομης μείωσης των οικογενειακών εισοδημάτων, με στόχο την ολική σίτιση με βάση τις ιδιαιτερότητες του κάθε Ιδρύματος.
5. Ενώ βρισκόμαστε μόλις ένα μήνα πριν το τέλος του 2012, τα Πανεπιστήμια δεν έχουν λάβει επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο σε ό,τι αφορά το ύψος των προϋπολογισμών τους για το 2013 (λειτουργικές δαπάνες και δαπάνες σίτισης).
Ο Υπουργός Παιδείας φέρεται να έχει αναφερθεί σε πιθανότητα μείωσης των προϋπολογισμών κατά 20% σε σχέση με τους (ήδη σημαντικά μειωμένους) προϋπολογισμούς του 2012. Κάτι τέτοιο θα επιφέρει σημαντικότατο πλήγμα στη λειτουργία των Ιδρυμάτων, τα οποία θα καταστούν αντικειμενικά ανίκανα να ανταπεξέλθουν ακόμα και στις πλέον ανελαστικές δαπάνες λειτουργίας τους.
Αναφορικά με το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, η Σύνοδος Πρυτάνεων ζητά να δεσμευτεί η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και του Υπουργείου Οικονομικών και της ΤτΕ, ότι η συμμετοχή των Πανεπιστημίων στο πρόγραμμα αυτό θα παραμείνει προαιρετική, όπως προβλέπεται στο νέο πρόγραμμα σε αντίθεση με το PSI, και ότι τα Πανεπιστήμια δε θα βρεθούν δέσμια τυχόν μονομερούς απόφασης της ΤτΕ να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα επαναγοράς. Θεωρούμε ότι είναι απόλυτα εφικτό να εξαιρεθούν τα Πανεπιστήμια από το νέο «κούρεμα», καθώς η αξία των ομολόγων που κατέχουν είναι ελάχιστη σε σχέση με το ζητούμενο για την κυβέρνηση. Τα Πανεπιστήμια έχουν συμμετοχή αξίας μόνο κάποιων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και επομένως η εξαίρεσή τους δεν μπορεί να έχει καμία ουσιαστική αρνητική επίπτωση στην επιτυχία του προγράμματος, ύψους 40 δισεκατομμυρίων.
Τέλος, η Σύνοδος Πρυτάνεων ζητά να δοθεί στα πανεπιστήμια η δυνατότητα ρευστοποίησης των ομολόγων που αυτά διακρατούν στην ΤτΕ για κάλυψη τρεχουσών αναγκών τους που προκύπτουν από την μειωμένη χρηματοδότησή τους.
6. Τα συλλογικά όργανα αυτοδιοίκησης των Πανεπιστημίων, που σήμερα συρρικνώνονται και αποδομούνται με τους ν. 4009/11 και 4076/12 πρέπει να λειτουργήσουν. Επιπροσθέτως απαιτείται οι Οργανισμοί και οι Εσωτερικοί Κανονισμοί τους να τύχουν επεξεργασίας από τα ανώτατα συλλογικά όργανα διοίκησής τους, τις Συγκλήτους. Η Σύνοδος θα επεξεργαστεί πρότυπα σχέδια για να στηρίξει τις Συγκλήτους.
Τα συλλογικά και μονομελή όργανα διοίκησης καταργούνται μεσούντος του ακαδημαϊκού έτους με ανυπολόγιστες συνέπειες για την πανεπιστημιακή κοινότητα. Στις 31/12/2012 λήγει η θητεία πολλών διευθυντών τομέων, προέδρων τμημάτων, Κοσμητόρων Σχολών, παύει η λειτουργία των Πρυτανικών Συμβουλίων, οι Αντιπρυτάνεις παραμένουν χωρίς αρμοδιότητες, και αλλάζει ριζικά η σύνθεση της Συγκλήτου, οδηγώντας τα Πανεπιστήμια σε σοβαρές αρρυθμίες λειτουργίας. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε:
(α) Να αποκατασταθεί η ευρεία εκπροσώπηση της πανεπιστημιακής κοινότητας στην Σύγκλητο, τουλάχιστον με την συμμετοχή όλων των ακαδημαϊκών τμημάτων κάθε ιδρύματος.
(β) Να επαναφερθεί ο επιτυχημένος θεσμός του Πρυτανικού Συμβουλίου ως συλλογικού, αιρετού, ολιγομελούς και ευέλικτου αποφασιστικού οργάνου, με αρμοδιότητες ανάλογες εκείνων που διέθετε στο προϊσχύον νομικό καθεστώς.
(γ) Οι «Αναπληρωτές Πρύτανη» να είναι αιρετά μονομελή όργανα διοίκησης, με δικαίωμα ψήφου στη Σύγκλητο, εκλεγόμενα ενιαία μαζί με τον Πρύτανη και με αρμοδιότητες εκχωρούμενες από το Πρυτανικό Συμβούλιο.
Επιπροσθέτως για τα μονομελή όργανα διοίκησης (κοσμήτορες, πρόεδροι και διευθυντές τομέων) που δεν θα έχουν γίνει εκλογές μέχρι 31-12-12, τα ήδη υπηρετούντα όργανα αυτονοήτως συνεχίζουν την θητεία τους μέχρι εκλογής των νέων, στο πλαίσιο της συνέχειας της διοίκησης, για να αποφευχθούν έτσι πρόσθετες δυσλειτουργίες. Σε περίπτωση παραίτησης, θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα ορισμού αντικαταστάτη με απόφαση της Συγκλήτου, συμβατή με τις προτάσεις της ακαδημαϊκής μονάδας και όχι περιοριστικά μόνο μεταξύ των μελών της (πρβλ. ν.4076, άρθρο 12 παρ.3).
7. Σχετικά με τα μέλη ΔΕΠ, οι διαδικασίες εκλογής και εξέλιξής τους σύμφωνα με το ν.4009/11 δεν συνάδουν με τις ακαδημαϊκές αρχές, καθώς δεν εξασφαλίζουν το αδιάβλητο και την επιστημονικότητα των κρίσεων και χρήζουν επανεξέτασης ιδιαίτερα στην κατεύθυνση σύνδεσης των συνεδριάσεων των 7μελών εκλεκτορικών σωμάτων με τις Γενικές Συνελεύσεις των Τμημάτων, καθώς και της ανάρτησης από τα Τμήματα Μητρώων Εξωτερικών εκλεκτόρων κατά γνωστικό αντικείμενο ως οργανικού μέρους της διαδικασίας διαμόρφωσης των Μητρώων από την ΑΔΙΠ και όχι αντίστροφα.
Σήμερα που οι Πρυτανικές Αρχές λειτουργούν υπό τη δαμόκλειο σπάθη της εισαγγελικής παρέμβασης, είναι αδιανόητο να στοχοποιούνται αυτές επειδή προσπαθούν να λειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια σε ακαδημαϊκό και έννομο πλαίσιο (όπως στο Α.Π.Θ.). Είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ η επίκληση σε όλες τις δυνάμεις της πανεπιστημιακής κοινότητας για διασφάλιση της συνοχής τους ώστε μέσω της ενεργού συμμετοχής τους στα συλλογικά θεσμικά όργανα, και με σεβασμό όλων στις αποφάσεις τους, να αγωνιστούμε από κοινού για να διατηρηθεί και να λειτουργήσει σύμφωνα με τις παραδόσεις και την αποστολή του το ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο
.

Σε Μακεδονία & ΑΠΘ οι πρώτες μετακινήσεις τμημάτων.

0 σχόλια

Ημερομηνία:3/12/2012
Συγγραφέας: agelioforos.gr

agelioforos.jpg 
Αλλαγές στο χάρτη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του ΑΠΘ σχεδιάζονται από τις διοικήσεις τους, οι οποίες έχουν ανάψει καταρχήν «πράσινο φως» για τη μετεγκατάσταση των Τμημάτων της 'Εδεσσας, της Νάουσας και της Βέροιας στη Θεσσαλονίκη. Περίπου 1.000 φοιτητές και καθηγητές ενδέχεται να μετακομίσουν το Σεπτέμβρη του 2013 από την 'Εδεσσα και τη Νάουσα στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στην οδό Εγνατία, εφόσον βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι. Την ίδια στιγμή, το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας μπορεί να «φύγει» από τη Βέροια, ίσως και το επόμενο ακαδημαϊκό εξάμηνο, για να ενσωματωθεί στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου. Οι προτάσεις αυτές αναμένεται να κατατεθούν στο υπουργείο Παιδείας, που ετοιμάζει σαρωτικές αλλαγές στο χάρτη των πανεπιστημίων και ΤΕΙ, από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, στο πλαίσιο του σχεδίου «Αθηνά».
«Ναι» στη διερεύνηση της δυνατότητας μετεγκατάστασης των δύο Τμημάτων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας από την Εδεσσα και τη Νάουσα στη Θεσσαλονίκη είπε στα μέσα της εβδομάδας η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας βάζοντας δύο προϋποθέσεις. Πρώτον, θεωρεί αναγκαία την εκπόνηση μελέτης για να διαπιστωθεί εάν επαρκούν οι χώροι στο κτίριο της Εγνατίας και δεύτερον, ζητά να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες πιστώσεις, οι οποίες υπολογίζονται σε περίπου 300.000 ευρώ, για να γίνει η μετακόμιση.
1.000 φοιτητές
Αυτήν τη στιγμή, περίπου 1.000 φοιτητές φοιτούν στο Τμήμα Διοίκησης Τεχνολογίας της Νάουσας και στο Τμήμα Μάρκετινγκ και Διοίκησης Λειτουργιών της Εδεσσας, που αποτελούν παραρτήματα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. «Η Σύγκλητος είναι καταρχήν θετική να διερευνηθεί η δυνατότητα μετεγκατάστασης των δύο Τμημάτων στη Θεσσαλονίκη, αφού εκπονηθεί η μελέτη και με την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλιστούν οι πιστώσεις για τη μετακόμιση», δήλωσε στον «ΑτΚ» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γιάννης Χατζηδημητρίου, εξηγώντας πως σήμερα το κόστος λειτουργίας των δύο Τμημάτων υπολογίζεται σε 250.000 ευρώ ετησίως και είναι δυσβάσταχτο για το ίδρυμα, το οποίο βρίσκεται σε τροχιά περικοπών λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας.
Να σημειωθεί πως οι εγκαταστάσεις, τόσο στη Νάουσα, όσο και στην Εδεσσα, δεν ανήκουν στο Πανεπιστήμιο, αλλά έχουν παραχωρηθεί από άλλους φορείς, όπως εξήγησε ο κ. Χατζηδημητρίου. Την αντίθεσή του στη μετεγκατάσταση του Τμήματος Μάρκετινγκ και Διοίκησης Λειτουργιών εξέφρασε, με ψήφισμά του, το δημοτικό συμβούλιο της Εδεσσας. «Μέχρι στιγμής δεν έχουν εκδηλωθεί άλλες αντιδράσεις. Τόσο οι φοιτητές όσο και οι καθηγητές των δύο τμημάτων ζητούν εδώ και δύο χρόνια τη μεταφορά τους στη Θεσσαλονίκη. Τα ακαδημαϊκά οφέλη θα είναι μεγάλα, καθώς πλέον θα ενταχθούν στο κύριο σώμα της πανεπιστημιακής κοινότητας, ενώ οι εκπαιδευτικές υποδομές (εργαστήρια, βιβλιοθήκες, ακαδημαϊκές υπηρεσίες κ.λπ.) είναι πολύ καλύτερες στη Θεσσαλονίκη», τόνισε ο κ. Χατζηδημητρίου.

ΑΕΙ-ΤΕΙ: Αναβρασμός για διαθεσιμότητα και συγχωνεύσεις.

0 σχόλια

Ημερομηνία: 3/12/2012
Συγγραφέας: εφημερίδα ΕΘΝΟΣ


ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ, ΣΑΛΟΣ ΣΕ ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Κλειστό λόγω... Μνημονίου το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τη συμβολική αναστολή της λειτουργίας του για δύο ημέρες (χθες και σήμερα) αποφάσισε η Σύγκλητος, αντιδρώντας στο θέμα της διαθεσιμότητας διοικητικών υπαλλήλων.
Επί ποδός βρίσκονται οι φοιτητές στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ για τα μέτρα του Μνημονίου
Στην απόφαση της Συγκλήτου αναφέρεται πως το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων «δεν θα συνεργήσει σε μηχανισμούς απόλυσης εργαζομένων», ενώ αντιδράσεις υπάρχουν και για το σχέδιο «Αθηνά», που προβλέπει συγχωνεύσεις τμημάτων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Σύμφωνα με τη Σύγκλητο, στο πανεπιστήμιο εργάζονται 270 διοικητικοί υπάλληλοι που εξυπηρετούν σε καθημερινή βάση πάνω από 19.000 άτομα και «το προσωπικό αυτό όχι μόνο δεν είναι πλεονάζον, αλλά λειτουργεί με διαρκή και υπερβολικό φόρτο εργασίας».
Αναφορικά με το σχέδιο «Αθηνά» γίνεται λόγος για «προειλημμένες αποφάσεις για την ικανοποίηση του έντονα ελλειμματικού προϋπολογισμού 2013 για τα πανεπιστήμια», ενώ χαρακτηρίζεται ως πρόσχημα η επίκληση του εξορθολογισμού από το υπ. Παιδείας.

Το ΤΕΙ Λάρισας
Την ίδια ώρα αντιδράσεις προκαλεί σε Τρίκαλα και Καρδίτσα η πρόταση του ΤΕΙ Λάρισας να μπει λουκέτο σε δύο τμήματά του στις πόλεις αυτές και να συγχωνευτούν άλλα δύο, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αθηνά».
Το θέμα απασχόλησε την έκτακτη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης και η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία.
Η Συνέλευση αποφάσισε να κλείσει το τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας στο παράρτημα της Καρδίτσας, το οποίο δεν διαθέτει κανέναν μόνιμο εκπαιδευτικό, αλλά και το τμήμα Ανακαίνισης - Αποκατάστασης Κτιρίων στα Τρίκαλα, το οποίο είχε εξαιρεθεί τα δύο τελευταία χρόνια από το μηχανογραφικό. Η ίδια απόφαση προβλέπει τη συγχώνευση του τμήματος Πολιτικών Δομικών Εργων στα Τρίκαλα με το τμήμα Πολιτικών Εργων Υποδομής στη Λάρισα, αλλά και τη συγχώνευση του Γενικού Τμήματος Θετικών Επιστημών στη Λάρισα, που δεν δέχεται πλέον σπουδαστές, με τα υπόλοιπα τμήματα της Σχολής Τεχνολόγων Εφαρμογής.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

Η διαθεσιμότητα απειλεί και τα Πανεπιστήμια!

0 σχόλια

Ημερομηνία: 3/12/2012
Συγγραφέαςwww.efsyn.gr

Του Ματθαίου Τσιμιτάκη
«Τέσσερα τουλάχιστον πανεπιστήμια θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας εφόσον εφαρμοστεί η ερμηνευτική εγκύκλιος του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η οποία ανοίγει τον δρόμο για απολύσεις υπαλλήλων από τα ΑΕΙ».
Ο Γιώργος Παναγιωτάκης, πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών και πρόεδρος της συνόδου των πρυτάνεων, η οποία συνεδρίασε το Σάββατο στην Πάτρα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.
«Η κυβέρνηση δεν λαμβάνει υπ” όψιν της ότι δεν έχει προσληφθεί κανένας δημόσιος λειτουργός στα πανεπιστήμια και ότι με τη διαθεσιμότητα θα προκληθούν αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα βλάψουν τη λειτουργία τους, όπως απεργίες, προβλήματα στις εγγραφές των φοιτητών, αλλά και καθυστερήσεις στην απορρόφηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, που είναι ζωτικής σημασίας εξαιτίας των περικοπών» σημειώνει χαρακτηριστικά.


Για το ίδιο θέμα την περασμένη εβδομάδα οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ προχώρησαν σε 48ωρη απεργία καταγγέλλοντας την επιχειρούμενη απόλυση 100 συναδέλφων τους, κάτι που, αν συμβεί, θα υποβαθμίσει το ΑΠΘ, όπως καταγγέλλουν.

Ειδική μνεία κάνουν οι πρυτάνεις στη φοιτητική μέριμνα και την ανάγκη να αυξηθούν τα κονδύλια σίτισης και στέγασης εξαιτίας της αύξησης των δικαιούντων.

«Να σας πω χαρακτηριστικά πως ενώ πέρυσι στο Πανεπιστήμιο Πατρών εγκρίναμε 2.500 αιτήσεις φοιτητών οι οποίοι πληρούσαν τα κριτήρια, φέτος εγκρίναμε 4.000» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Παναγιωτάκης. Οι πρυτάνεις επισημαίνουν ότι οι υπάρχουσες υποδομές φοιτητικής μέριμνας οριακά μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που διαμορφώνεται.

Ο υφυπουργός Παιδείας, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ο οποίος βρέθηκε το Σάββατο στην Πάτρα, υποσχέθηκε ότι από του χρόνου θα αυξηθούν τα κονδύλια για τη διοικητική μέριμνα. Στο μεταξύ χθες δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του προγράμματος Διαύγεια η υπουργική απόφαση για την κατανομή των κονδυλίων του υπουργείου Παιδείας, ύψους 5,2 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά περίπου 1 δισ. από τον αντίστοιχο περσινό.

«Οι περικοπές αφορούν κατά κύριο λόγο τα λειτουργικά έξοδα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όπως πετρέλαιο θέρμανσης, έξοδα σίτισης των πανεπιστημίων αλλά και στις προσλήψεις αναπληρωτών, οι οποίες μπορεί να μειωθούν έως και 80% το 2013» λέει ο Χρήστος Κάτσικας, εκπαιδευτικός και διαχειριστής του portal εκπαιδευτικών θεμάτων alfavita.gr.

Ο προϋπολογισμός αντιπροσωπεύει το 2,5% του ΑΕΠ και είναι ο χαμηλότερος από το 1980. Αξίζει να σημειωθεί πως ο μέσος όρος των δαπανών για την Παιδεία στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι 5%.