Αδέσμευτη και αντικειμενική ενημέρωση. Το μόνο blog με αποκλειστικά φοιτητικό περιέχομενο... Μαχητικό και πάντα αποκαλυπτικό.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: Ο πρύτανης του Πανεπιστήμιου Αιγαίου έδωσε τα στοιχεία για απολύσεις!

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012 0 σχόλια

Ημερομηνία: 24/11/2012
Συγγραφέας: www.politischios.gr


Τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου Π. Τσάρτα κατήγγειλε χθες ο πρόεδρος του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ (Xioυ), Γ. Αμπαζής ότι την ώρα που ανακοίνωνες την αναστολή των εργασιών στο πανεπιστήμιο για την εφεδρεία, την ίδια ώρα σε ανακοίνωση του, μετέφερε όλα τα στοιχεία για τους εργαζόμενους στο αρμόδιο υπουργείο.
Ο κ. Αμπαζής μάλιστα χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα και υποστήριξε πως αυτοί είναι οι σύγχρονοι κουκουλοφόροι και καταδότες.

    Σούπες ταΐζει η εταιρία τους φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.!

    Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012 0 σχόλια



    Νερό και… Αμβροσία
    Η εταιρία «Αμβροσία Catering Α.Ε» η οποία έχει υπογράψει σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι υπεύθυνη για την σίτιση των φοιτητών. Η συγκεκριμένη σύμβαση ισχύει για όλες τις Πανεπιστημιακές Μονάδες Αιγαίου (Χίος-Μυτιλήνη-Λήμνος-Σάμος-Ρόδος-Σύρος). Ύστερα από λεπτομερή ανάγνωση της σύμβασης διαπιστώθηκε ότι δεν εφαρμόζει τους όρους που έχουν υπογραφεί. Στη Χίο συγκεκριμένα δεν τηρούνται τα εξής (παραθέτω μέρη από την σύμβαση):
    • Οι ώρες λειτουργίας των φοιτητικών εστιατορίων θα είναι καθημερινά από 12.00 μεσημβρινή έως 16.00 (ώρες σερβιρίσματος από 12.00 έως 15.30) και από 19.00 έως 21.30 (ώρες σερβιρίσματος από 19.00 έως 21.00). Το πρωινό θα σερβίρεται καθημερινά από τις 08.00 έως 09.30. Οι ώρες αυτές είναι δυνατόν μετά από έγκριση του Πρυτανικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, να τροποποιούνται, αν κατά την εφαρμογή διαπιστωθεί ότι δεν εξυπηρετούνται οι φοιτητές. (το πρωινό δεν σερβίρεται, ωστόσο τροποποίηση δεν έχει γίνει μέχρι τώρα ή τουλάχιστον δεν έχει δημοσιευτεί.)
    • H καθημερινή καθαριότητα και συχνή απολύμανση όλων των χώρων των Φοιτητικών Εστιατορίων. H διατήρηση ανά πάσα στιγμή καθαρών των αιθουσών των εστιατορίων κατά τις ώρες του φαγητού (τραπέζια, καθίσματα, δάπεδα, τζάμια και τουαλέτες) πρέπει να αποτελεί βασικό μέλημα του αναδόχου. (οι τουαλέτες υπολειτουργούν π.χ. οι γυναικείες δεν λειτουργούν ποτέ! ).
    • Υποχρεούται (o ανάδοχος), όσον αφορά στις Πανεπιστημιακές Μονάδες της Χίου και της Λήμνου, να παρέχει δωρεάν ένα μπουκάλι εμφιαλωμένου νερού 50 ml (εδώ μάλλον εννοούν 500 ml ή 50 cl ) (ένα κατά το μεσημεριανό και ένα κατά το βραδινό γεύμα), για κάθε φοιτητή που δικαιούται δωρεάν σίτιση, δεδομένου ότι το νερό των δικτύων των πόλεων Χίου και Μύρινας Λήμνου όπου εδρεύουν τα Πανεπιστημιακά Τμήματα δεν είναι πόσιμο. (παρέχεται από μηχάνημα εμφιαλωμένου νερού)
    • Η άποψη των σιτιζομένων για την ποιότητα, ποσότητα, το σερβίρισμα και γενικά την εξυπηρέτησή τους από τον ανάδοχο, αποτελεί βασικό κριτήριο καλής λειτουργίας των Φοιτητικών Εστιατορίων (ΦΕ). Για το λόγο αυτό θα υπάρχουν σε εμφανή σημεία του εστιατορίου ειδικά κουτιά όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να διατυπώνουν σε έντυπα τις απόψεις τους καθώς και προτάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας των ΦΕ. Στο άνοιγμα και τον έλεγχο των παραπάνω κουτιών, θα παρευρίσκεται και ο ανάδοχος ή εκπρόσωπός του. (κυτίο παραπόνων δεν υπάρχει).
    • Ο ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να προσκομίζει στα Φοιτητικά Εστιατόρια πρώτες ύλες άριστης ποιότητας και ελεγμένες από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες π.χ. για την ποιότητα των κρεάτων έλεγχος από την Κτηνιατρική Υπηρεσία κλπ.. (έχουν παρατηρηθεί κρούσματα τροφικών δηλητηριάσεων το τελευταίο διάστημα)
    • Το ακριβές πρόγραμμα για κάθε μήνα θα καταρτίζεται σε συνεργασία του αναδόχου και των εκπροσώπων του Ιδρύματος και θα δημοσιοποιείται μέχρι τις 20 του προηγούμενου μήνα. (το ακριβές πρόγραμμα δεν εφαρμόζεται με σταθερότητα)
    • Ο ανάδοχος υποχρεούται να προσφέρει σε κάθε γεύμα-δείπνο εκτός το κυρίως πιάτο, πρώτο πιάτο (με δυνατότητα δύο επιλογών), σαλάτα και επιδόρπιο. Καθημερινά στο δείπνο πρέπει να διατίθεται γάλα φρέσκο παστεριωμένο. (δεν υπάρχει δυνατότητα δυο επιλογών καθώς επίσης δεν διατίθεται γάλα φρέσκο παστεριωμένο στο δείπνο)
    • Σε καμία περίπτωση φαγητό που περισσεύει το μεσημέρι δε μπορεί να θεωρηθεί κανονικό φαγητό για το απογευματινό menu. Σερβίρεται μόνον ως extra. (ενώ στη Χίο δίδεται σαν κανονικό φαγητό)
    • Βασικό κριτήριο για τον καθορισμό της ποιότητας του φαγητού, πέραν των άριστων πρώτων υλών και της ποσότητας αποτελεί και η γευστική απόλαυση του σιτιζομένου, η τήρηση των κανόνων υγιεινής διατροφής, ο τρόπος μεριδοποίησης και το σερβίρισμα. (εδώ γελάμε...)
    • Η σύμβαση στο τίτλο έχει τις εξής ημερομηνίες: …ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 06/09/2012 ΕΩΣ ΚΑΙ 23/12/2012, ενώ στη σελ.13 σημειώνει ότι: Η ισχύς της παρούσας Σύμβασης άρχεται από της υπογραφής της και λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2015.
    • Η παροχή ημερήσιας σίτισης και στους μη δικαιούμενους δωρεάν σίτιση φοιτητές (προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς), καθώς και στο προσωπικό (διδακτικό, διοικητικό) του Πανεπιστημίου, στην τιμή που αναφέρεται στην οικονομική προσφορά του και ανέρχεται στο ποσό των τριών (3€) συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. ανά σιτηρέσιο. (ενώ στην σελ.2 τελευταία παράγραφο αναγράφει ότι: Η τιμή ανά σιτηρέσιο είναι 2,61€ ευρώ συμπεριλαμβανομένου 16% Φ.Π.Α.)
    Εν αντιθέσει με την υπόλοιπη σύμβαση η τελευταία παράγραφος εφαρμόζεται. Αυτό αναγκάζει το μεγαλύτερο μέρος των φοιτητών να πληρώνουν για τη σίτιση τους. Γι’ αυτό το λόγο ο φοιτητικός σύλλογος της Χίου, έχει προβεί σε κατάληψη, εδώ και ένα μήνα περίπου, στον ταμειακό υπολογιστή του εστιατορίου με αίτημα την δωρεάν σίτιση όλων των φοιτητών.
    Τις δυο τελευταίες εβδομάδες η εταιρία «Αμβροσία Catering Α.Ε» σερβίρει σούπες για παραδειγματισμό…
     Χιώτικο ρεπορτάζ
                     Kλεομένης Αντωνίου
    athens.indymedia.org

    Ξανά στο πειθαρχικό οι 12 φοιτητές του Φυσικού Κρήτης

    Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012 0 σχόλια

    Hμερομηνία: 22/11/2012
    Συγγραφέας: prismanews.gr


    Ανοίγει ξανά το θέμα της δίωξης των 12 φοιτητών του Φυσικού του Πανεπιστημίου Κρήτης καθώς την ερχόμενη Δευτέρα 26/11 θα γίνει η πειθαρχική διαδικασία. Οι φοιτητές παραπέμφθηκαν στο πειθαρχικό συμβούλιο με τις κατηγορίες της παρεμπόδισης της ομαλής λειτουργίας του πανεπιστημίου και συμπεριφορά που δεν συνάδει με το ακαδημαϊκό ήθος.
    Η συνεδρίαση του πειθαρχικού είχε αναβληθεί μετά απο τις κινητοποιήσεις στις οποίες είχαν προχωρήσει φοιτητές (Δείτε ΕΔΩ) ωστόσο νέες κινητοποιήσει προετοιμάζονται για την Δευτέρα όπου προγραμματίζεται η νέα συνεδρίαση.

    Δεκαήμερη διορία στα ΑΕΙ για τις συγχωνεύσεις

    0 σχόλια

    Ημερομηνία: 22/11/2012
    Συγγραφέας: ΕΘΝΟΣ


     
    Προθεσμία δέκα ημερών έχουν τα ΑΕΙ, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων τους. Με έγγραφο που απέστειλε ήδη ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος προς τους πρυτάνεις και προέδρους των ΤΕΙ, ζητά να αποστείλουν τις προτάσεις τους για τον εσωτερικό εξορθολογισμό των ιδρυμάτων τους το αργότερο μέχρι την 1η Δεκεμβρίου. Ωστόσο, η συμμετοχή των εκπροσώπων των ΑΕΙ στη διαδικασία θεωρείται αμφίβολη καθώς πρυτάνεις και πρόεδροι των ΤΕΙ, στις συνόδους τους πρόσφατα, εξέφρασαν έντονη ανησυχία για την «κατεπείγουσα», όπως τη χαρακτήρισαν, διαδικασία τονίζοντας ότι «προοιωνίζεται προειλημμένες αποφάσεις για την ικανοποίηση του έντονα ελλειμματικού προϋπολογισμού του 2013 για τα ΑΕΙ».
    εφαρμογη << Σημειώνεται ότι με βάση το ισχύον χρονοδιάγραμμα οι αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος του 2012 με στόχο να τεθούν σε εφαρμογή από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά (2013-2014). Αυτό σημαίνει ότι οι φετινοί τελειόφοιτοι Λυκείου θα είναι οι πρώτοι που θα συμπληρώσουν νέα μηχανογραφικά δελτία με λιγότερα τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Εν τω μεταξύ, σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις που προκαλεί στα ΑΕΙ το θέμα της αναγνώρισης των κολεγίων, χθες ο κ. Αρβανιτόπουλος δήλωσε ότι «στην ελληνική επικράτεια μόνο τα Ελληνικά Δημόσια ΑΕΙ (Πανεπιστήμια & ΤΕΙ) παρέχουν στους αποφοίτους τους ακαδημαϊκή αναγνώριση και επαγγελματικά προσόντα και δικαιώματα με τη λήψη του πτυχίου τους βάσει του Συντάγματος». Επίσης, από το υπουργείο δόθηκαν διευκρινίσεις για τον τρόπο με τον οποίο οι κάτοχοι τίτλων σπουδών ΑΕΙ άλλων κρατών της Ε.Ε. ή τρίτων χωρών μπορούν να επιτύχουν ακαδημαϊκή ή επαγγελματική αναγνώριση.
     

    "Λουκέτο" στις αστυνομικές σχολές για δύο χρόνια.

    0 σχόλια

    Ημερομηνία: 22/11/2012
    Συγγραφέας: Φοιτητική Ενημέρωση
    Κλειστές λόγω Μνημονίου θα παραμείνουν για τους υποψήφιους των Πανελλαδικών εξετάσεων οι σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας.
    Για τα επόμενα δύο χρόνια, οι δημοφιλείς ακαδημίες που τα τελευταία χρόνια σαρώνουν στις προτιμήσεις των μαθητών αναμένεται να βγάλουν απαγορευτικό για τους νεοεισερχόμενους αφού το "Μεσοπρόθεσμο προβλέπει ότι για το 2013 και 2013 δεν θα πραγματοποιηθούν προσλήψεις στο υπουργείο Δημοσίας Τάξης".
    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Το Έθνος", αν και το ζήτημα συζητιέται έντονα πίσω από τις κλειστές πόρτες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, τα στελέχη δεν έχουν τοποθετηθεί για τα νέα δεδομένα.
    Η ανεπίσημη απάντηση δείχνει προς το Μεσοπρόθεσμο, το οποίο ήδη ψηφίστηκε και μιλά για δήθεν προσλήψεις στο υπουργείο κατά το 2013 και το 2014.
    Δεδομένου ότι οι φοιτητές στις αστυνομικές ακαδημίες προσλαμβάνονται και πληρώνονται από την πρώτη ημέρα που κατατάσσονται στο σώμα, η λειτουργία των δύο πρώτων χρόνων για την περίοδο 2013 - 14 αναστέλλεται.
    Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με το "Εθνος" αναγκάζει χιλιάδες μαθητές της τρίτης Λυκείου και προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές, να αλλάξουν ρότα προετοιμασίας και να επιλέξουν άλλες πανεπιστημιακές σπουδές.
    Επιστολή προς τον αρχηγό  της ΕΛ.ΑΣ. απέστειλε η ΠΟΑΣΥ, ζητώντας διευκρινίσεις για το εάν από τον νέο νόμο θα θιγούν και όσοι αστυνομικοί υπηρετούν ήδη στο Σώμα ως ειδικοί φρουροί ή χαμηλόβαθμοι αστυνομικοί υπάλληλοι και επρόκειτο να δώσουν εξετάσεις για να εισαχθούν στην Σχολές Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.
    Ο νόμος προβλέπει ότι οι σχολές θα δεχθούν νέους σπουδαστές το 2015 και το 2016, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται στα επίπεδα του 2012, δηλαδή μόλις 580 άτομα πανελλαδικά.
    Ωστόσο, σε μία στιγμή κατά την οποία πολλοί ένστολοι επιλέγουν την "έξοδο" αντί περικοπών, άγνωστες παραμένουν οι συνέπειες της μείωσης του αστυνομικού προσωπικού που θα σημειωθεί για τα επόμενα τουλάχιστον δύο χρόνια.

    ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ: Καιρός ήταν...και όσοι τρέξουν να μας πουν ποίος θα μας φυλάει..Μια απάντηση θα του πούμε θα βρεθούν όπως βρίσκονται σε κάθε πορεία 5.000 με 7.000 αστυνομικοί.   

    Στον αέρα το εξάμηνο στο ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ!

    0 σχόλια

    Ημερομηνία: 22/11/2012
    Συγγραφέας: esos.gr

    Το χειμερινό εξάμηνο κινδυνεύει - εάν δεν έχει ήδη- να χαθεί , λόγω των συνεχιζόμενων καταλήψεων στο ΤΕΙ Αθήνας αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο του Ιδρύματος , το οποίο σε έκτακτη σημερινή συνεδρίαση, αφού έλαβε υπόψη του την υφιστάμενη κατάσταση που έχει προκύψει από τις
    συνεχείς αποχές-καταλήψεις και απεργίες, οι οποίες δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στην εκπαιδευτική και διοικητική λειτουργία του Ιδρύματος, αποφάσισε ομόφωνα:
    1. Να σταλεί έγγραφο σε όλα τα μέλη ΕΠ του Ιδρύματος, να δηλώσουν στον Προϊστάμενο Τμήματος, με ευθύνη του Διευθυντή Σχολής, εάν στις 22, 23, 26 και 27-11-2012 συμμετείχαν ή όχι στην κατάληψη του Ιδρύματος, που αποφασίστηκε από ολιγομελή ομάδα καθηγητών με παράλληλη αποχή από τα εκπαιδευτικά και διοικητικά τους καθήκοντα. Οι δηλώσεις θα σταλούν ηλεκτρονικά μέχρι την Τρίτη 27-11-2012 και στη συνέχεια οι Διευθυντές θα ενημερώσουν άμεσα την Κεντρική Διοίκηση.
    2. Τις ημέρες κατά τις οποίες θα υπάρχει κατάληψη δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουν τα δύο εστιατόρια (ισογείου και πρώτου ορόφου Κεντρικής Διοίκησης) του Ιδρύματος.
    3. Επίσης, το συνεργείο καθαριότητας δεν θα παρέχει τις υπηρεσίες του, εφόσον το Ίδρυμα τελεί υπό κατάληψη.
    4. Δεδομένου ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί ικανός αριθμός μαθημάτων, παρά το γεγονός ότι πλησιάζουμε στο τέλος Νοεμβρίου, υπό αυτές τις συνθήκες είναι υπό εξέταση η υπογραφή των συμβάσεων του ωρομίσθιου προσωπικού.
    5. Υπό το βάρος αυτών των εξαιρετικά δυσμενών περιστάσεων, το Συμβούλιο του ΤΕΙ Αθήνας εκφράζει την αγωνία του, εάν υπό τις παρούσες συνθήκες είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν οι δεκατρείς (13) εβδομάδες διδασκαλίας που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία. Έχει γίνει πλέον αντιληπτό ότι το χειμερινό εξάμηνο κινδυνεύει - εάν δεν έχει ήδη- χαθεί.

    Επιτροπή Κατάληψης Φοιτητικών κατοικιών Καλαμαριάς

    Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012 0 σχόλια


    Φοιτητική Εστία Καλαμαριάς
    Συντονιστική Επιτροπή Κατάληψης
    Θεσσαλονίκη, Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012.

         Οι γενικότερες κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα δεν άφησαν ανέπαφες τις Φοιτητικές Εστίες. Για ακόμη μια φορά η Δωρεάν Παιδεία βάλλεται συνεχώς από τα νέα μέτρα. Στο στόχαστρο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας βρέθηκε αυτή την φορά η Δωρεάν Στέγαση.  

         Με την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους οι διοικητικές αρμοδιότητες των Φοιτητικών Εστιών Καλαμαριάς πέρασαν από το Ε.Ι.Ν. (Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας) στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Ως απόρροια αυτού, η Πρυτανεία προχώρησε στην έκδοση νέου Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας της Εστίας. Η διαδικασία αυτή πραγματοποιήθηκε χωρίς να υπάρξει προηγούμενη διαβούλευση με την Γενική Συνέλευση της Εστίας, η οποία εκφράζει τον κεντρικό ενδιαφερόμενο αυτού του Κανονισμού, δηλαδή τον φοιτητή. Η αδιαφορία της Πρυτανείας προς τους φοιτητές φάνηκε από το γεγονός ότι παρά τις συνεχείς προσπάθειες των φοιτητών για επικοινωνία δεν υπήρξε ούτε μια ενημέρωση επί του θέματος.

         Ύστερα από λεπτομερή ανάγνωση του Κανονισμού διαπιστώθηκε από την Γενική Συνέλευση πως το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στερείται ουσιωδών πληροφοριών για τις συνθήκες διαβίωσης στην Εστία. Το Καταστατικό αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και καταπατά τον Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της Δωρεάν Παιδείας. Πιο συγκεκριμένα ζητούμε την απόσυρση του νέου Κανονισμού επισημαίνοντας τα εξής σημεία :

    ·   Επιβολή μηνιαίου ενοικίου για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων της Εστίας (π.χ. ρεύμα, νερό, θέρμανση). Συγκεκριμένα, το νέο Καταστατικό εισάγει σχέσεις “Ενοικίου- Ενοικιαστή” αντί της μέχρι τώρα αντιμετώπισής μας ως Οικότροφους.
    ·   Ετήσια διαγραφή των Οικότροφων και εκ νέου αίτηση για εισαγωγή κάθε χρόνο, ενώ μέχρι τώρα ήταν εξασφαλισμένη η παραμονή τους στην Εστία καθ’ όλη την διάρκεια των Ακαδημαϊκών Σπουδών.  Η τροποποίηση αυτή εισάγει των φοιτητή σε μια κατάσταση “ομηρίας” , δημιουργώντας ένα κλίμα αβεβαιότητας για το εάν θα μπορέσει να ολοκληρώσει τις σπουδές του ή όχι.
    ·   Προσαύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος κατά 3% για κάθε έτος παραμονής μας στην Εστία. Σύμφωνα με τον Αντιπρύτανη ( κ. Κωνσταντάτο) η Εστία θα μετατραπεί σε τόπο εισδοχής πρωτοετών και όχι σε στέγη φοιτητών των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων.
    ·   Περιορισμός της διαμονής από ν+2 χρόνια σε ν. Σύμφωνα με αυτό, η ακαδημαϊκή μας ζωή δεν συμβαδίζει πλέον με τα πρότυπα της Εστίας, γιατί ενώ μας δίνεται από το νόμο το δικαίωμα για ν+2 έτη φοίτησης δεν θα μας παρέχεται πλέον Στέγαση για το ανάλογο διάστημα.
    ·   Εισαγωγή ακαδημαϊκών κριτηρίων για την εισδοχή-παραμονή στην Εστία. Πιο συγκεκριμένα, εάν ο φοιτητής δεν έχει περάσει το 50% των μαθημάτων του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους (χωρίς καμία εξαίρεση) δεν θα γίνεται δεκτός στην Εστία. Έτσι ανατρέπεται ο κοινωνικοοικονομικός χαρακτήρας της Εστίας και δημιουργεί κλίμα ανταγωνισμού μεταξύ των φοιτητών.
    ·   Παύση της λειτουργίας των Εστιών κατά την διάρκεια των θερινών μηνών. Σε αυτό το σημείο διαφαίνεται η αδιαφορία της Πρυτανείας προς τους Οικότροφους, οι οποίοι πραγματοποιούν πρακτική άσκηση μέσω του ίδιου του Πανεπιστημίου ή συντάσσουν διπλωματική εργασία κατά την διάρκεια των μηνών αυτών.


    Με λίγα λόγια ακόμα το νέο καταστατικό προσβάλλει την αξιοπρέπεια μας καθώς (μας αναφέρει ως “προνομιούχους και τυχερούς” ) μας υποβάλλει κάθε χρόνο στην ψυχοφθόρα διαδικασία της επανεξέτασης της αίτησης μας. Αγνοεί το γεγονός ότι προερχόμαστε από κατώτερα οικονομικά στρώματα και ότι οι συνθήκες μας αναγκάζουν να εργαζόμαστε, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η ολοκλήρωση των σπουδών μας.

         Για τους παραπάνω λόγους προχωρήσαμε σε Κατάληψη των Γραφείων της Διεύθυνσης της Εστίας το βράδυ τις 18-10-2012. Κατά τις πρώτες μέρες της Κατάληψης πραγματοποιήθηκε συνεχής παρουσία στην Πρυτανεία ως ένδειξη διαμαρτυρίας και με σκοπό την επικοινωνία με τον Αντιπρύτανη. Στην προσπάθεια του να γίνει αποδεκτός ο νέος Κανονισμός, ο κ. Κωνσταντάτος προχώρησε σε πρόσκαιρες υποσχέσεις στους τωρινούς Οικότροφους και σε ανούσιες κατά βάση αλλαγές.

         Όταν ο Αντιπρύτανης αντιλήφθηκε ότι δεν συμβιβαζόμαστε, προχώρησε σε τροποποίηση του Κανονισμού με επιφανειακές αλλαγές. Σε μετέπειτα επικοινωνία μαζί του η στάση του ήταν άκρως προκλητική και προσβλητική, εκφράζοντας την πλήρη αδιαφορία του λέγοντας συγκεκριμένα «Κρατήστε το κλειστό για πάντα, κάψτε το!».
         Στις 21-11-2012 ενημερωθήκαμε για ένα έντυπο απόφασης της Αστυνομικής Αρχής, το οποίο καλεί τους υπαλλήλους της Εστίας σε προσωπική κατάθεση για τα γεγονότα τις 18-10-2012 και κατάδοση ονομάτων Οικότροφων της Εστίας. Με αυτό τον τρόπο γίνεται έκδηλη η προσπάθεια τους να τρομοκρατήσουν και να εμποδίσουν την κινητοποίηση των φοιτητών της Εστίας.

         Ως Οικότροφοι της Φοιτητική Εστία Καλαμαριάς δηλώνουμε ευθαρσώς ότι συνεχίζουμε την προσπάθειά μας για προάσπιση των αναφαίρετων και κεκτημένων δικαιωμάτων μας στην Δωρεάν Παιδεία και Στέγαση.

    Έκρυθμη η κατάσταση στα πανεπιστήμια.

    0 σχόλια

    Ημερομηνία: 21/11/2012
    Συγγραφέας: alterthess.gr 

    ptixia.jpg
    Καζάνι που βράζει είναι η σημερινή κατάσταση στα Πανεπιστήμια. Αφενός, σημαντικές αποφάσεις για την συνέχιση της λειτουργίας τους πήραν κατά τη χθεσινή τους Σύνοδο οι Πρυτάνεις, με επίκεντρο την απομάκρυνση υπαλλήλων από τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Αφετέρου, μία ρύθμιση- βόμβα του Μνημονίου 3 φέρνει τα πάνω- κάτω στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προκαλώντας παράλληλα σημαντικές αλλαγές στην αγορά εργασίας.
    Με παραιτήσεις απειλούν οι Πρυτάνεις
    Έτοιμες να υποβάλλουν την παραίτησή τους δηλώνουν οι πρυτανικές αρχές, υπερασπιζόμενες το δημόσιο αγαθό της Παιδείας σε εποχή κρίσης και αρνούμενες να συναινέσουν στην περαιτέρω διάλυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου, όπως αναφέρεται στην σχετική απόφαση που ελήφθη κατά την έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων που έλαβε χώρα χθες στο Λαύριο.
    Αναλυτικά οι Πρυτάνεις, επισημαίνουν πως:
    -    Οι κρίσιμες διατάξεις του ν. 4093/12, υποπαράγραφοι Ζ2Ζ4 «Διαθεσιμότητα» και «Κατάργηση ειδικοτήτων και θέσεων» αντίκεινται προδήλως στο ισχύον Σύνταγμά μας, κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαιοκρατικής αρχής, θεμελιωδών δικαιωμάτων, και ασφάλειας δικαίου.
    -    Οι δε πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που τον συνοδεύουν, κατά κατάχρηση της συνταγματικής πρόβλεψης, ουσιαστικά δεν έρχονται να ρυθμίσουν επείγουσες και απρόβλεπτες ανάγκες, αλλά αποσκοπούν στην αποφυγή και μόνο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.
    -    «Οδηγίες» μέσα από την ιστοσελίδα του οικείου Υπουργείου, επιχειρούν να καταργήσουν και να κατισχύσουν των διατάξεων του μόλις ψηφισθέντος νόμου.
    -    Ο ν. 4093/12 αποτελεί συνέχεια των πληγμάτων που δέχεται ολόκληρη η κοινωνία αλλά και τα Πανεπιστήμια ειδικότερα, τα οποία για μια ακόμη φορά γίνονται τα εξιλαστήρια θύματα μιας άδικης και άνισης δημοσιονομικής πολιτικής, αντί να ενισχύονται προκειμένου να συμβάλουν ουσιαστικά στη διέξοδο από την κρίση.
    -    Η παραμονή των απολυμένων υπαλλήλων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της λειτουργίας των Πανεπιστημίων.
    -    Παραβλέπεται σκοπίμως, ότι το προσωπικό Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου το οποίο θίγεται με τις διατάξεις αυτές και οδηγείται σε απόλυση (μετά από τουλάχιστον μία δεκαετία υπηρεσίας σε κρίσιμες θέσεις των Πανεπιστημίων), έχει προσληφθεί με «διαδικασίες επιλογής που περιβάλλονται με αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας» υπό την εποπτεία και πιστοποίηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου ΑΣΕΠ ή με δικαστικές αποφάσεις.
    -    Ζητείται για άλλη μια φορά την εξαίρεση του χώρου της Παιδείας από ρυθμίσεις που την πλήττουν καίρια.
    -    Σχετικά με το σχέδιο «Αθηνά», εκφράζεται έντονη ανησυχία διότι:
    α) Η κατεπείγουσα εντός 40 ημερών διαδικασία λήψης απόφασης προοιωνίζεται προειλημμένες αποφάσεις για την ικανοποίηση του έντονα ελλειμματικού προϋπολογισμού 2013 για τα Πανεπιστήμια.
    β) Αγνοείται η θεσμική υποχρέωση σύγκλησης του Συμβουλίου Ανωτάτης Παιδείας, ως του αρμόδιου εισηγητικού οργάνου στο ΕΣΥΠ για τον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό και την χωροταξική διάρθρωση των πανεπιστημίων, με αυτόνομη συμμετοχή όλων των Πανεπιστημίων δια των Πρυτανικών Αρχών τους.
    γ) Στο πλαίσιο της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτοδιοίκησης των Πανεπιστημίων, κάθε Ίδρυμα έχει το αυτονόητο δικαίωμα της διάρθρωσής του σε Σχολές και Τμήματα. Επανειλημμένα η Σύνοδος των Πρυτάνεων έχει ζητήσει την τήρηση των θεσμικών κανόνων για τον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό της ανώτατης εκπαίδευσης με ακαδημαϊκά, εθνικά και αναπτυξιακά κριτήρια και ουδέποτε αρνήθηκε να συμμετάσχει σε διάλογο για αυτό το θέμα.
    - Η Σύνοδος των Πρυτάνεων επιμένει στην υπεράσπιση του αυτοδιοίκητου δημόσιου Πανεπιστημίου που δεν μπορεί να παραβιάζεται από κυβερνητικές επιλογές, οι οποίες έχουν ως μοναδικό κριτήριο την επίτευξη της εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου για τα Πανεπιστήμια και του μεσοπρόθεσμου σχεδίου δημοσιονομικής προσαρμογής.
    Όπως καταλήγουν οι Πρυτάνεις στο ομόφωνο ψήφισμά τους: «Με δεδομένα τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις προαναγγελλόμενες απολύσεις προσωπικού, τις επικείμενες κατεπείγουσες διαδικασίες συγχωνεύσεων Ιδρυμάτων/Τμημάτων, και τους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς οι Πρυτανικές Αρχές δηλώνουν έτοιμες να θέσουν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του Υπουργού Παιδείας και του Πρωθυπουργού της χώρας, υπερασπιζόμενες το δημόσιο αγαθό της Παιδείας σε εποχή κρίσης και αρνούμενες να συναινέσουν στην περαιτέρω διάλυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου».

    Εξισώνονται τα πτυχία των Πανεπιστημίων με αυτά των Κολλεγίων
    Μία νέα ρύθμιση που προβλέπεται στο άρθρο 7 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ανατρέπονται όσα ίσχυαν έως σήμερα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προκαλώντας παράλληλα σημαντικές αλλαγές στην αγορά εργασίας.
    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Μνημόνιο 3 τα πτυχία των ελληνικών πανεπιστημίων τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο, θα είναι ισότιμα με τα πτυχία των Κολλεγίων που συνεργάζονται με αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια του εξωτερικού.
    Ουσιαστικά με τη συγκεκριμένη διάταξη εξισώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των απόφοιτων των Κολλεγίων με αυτά των απόφοιτων των ελληνικών πανεπιστημίων.
    Αναλυτικά, όπως αναφέρεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου:
    «α. Τα Κολλέγια είναι πάροχοι υπηρεσιών μη τυπικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης, που παρέχουν κατ’ αποκλειστικότητα σπουδές βάσει συμφωνιών πιστοποίησης (validation) και δικαιόχρησης (franchising) με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής, αναγνωρισμένα από τις αρμόδιες αρχές στη χώρα που εδρεύουν, οι οποίες οδηγούν σε πρώτο πτυχίο (bachelor) τουλάχιστον τριετούς διάρκειας σπουδών και φοίτησης ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών.
    β. Επίσης περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη κατηγορία (κολέγια) πάροχοι υπηρεσιών μη τυπικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης, τα προγράμματα σπουδών των οποίων οδηγούν σε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, εφόσον αυτά τα συγκεκριμένα προγράμματα σπουδών έχουν πιστοποίηση (accreditation) από διεθνείς οργανισμούς πιστοποίησης. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού ορίζονται οι διεθνείς οργανισμοί πιστοποίησης.
    γ. Τα πτυχία, οι τίτλοι, οι βεβαιώσεις, τα πιστοποιητικά σπουδών και οποιασδήποτε ονομασίας βεβαίωση που χορηγούν τα κολλέγια των στοιχείου α’ και β’ της παρούσας παραγράφου δύνανται της αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων ανώτατης εκπαίδευσης του ελληνικού συστήματος τυπικής εκπαίδευσης σύμφωνα με την διαδικασία και τις προϋποθέσεις της Θ.16 της παρούσης».

    Στο ΣτΕ προσέφυγαν 13 Πανεπιστήμια.

    0 σχόλια

    Hμερομηνία: 21/11/2012
    Συγγραφέας: left.gr

    Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν 13 Πανεπιστήμια, τέσσερις πρυτάνεις, δυο αντιπρυτάνεις και 49 καθηγητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.) και ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η από 21.9.2012 υπουργική απόφαση για την ηλεκτρονική ψηφοφορία ανάδειξης των οργάνων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, ενώ εμμέσως προσβάλλουν και τον νόμο πλαίσιο (4009/2011) για τη λειτουργία κ.λπ. των Α.Ε.Ι.

    Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο συζητήθηκαν 19 προσφυγές Α.Ε.Ι. και εκλεγμένων πρυτανικών αρχών κατά υπουργικών αποφάσεων που αφορούν τις διαδικασίες εκλογής συμβούλων διοίκησης στα Πανεπιστήμια και την ταξινόμηση ψήφου και αναμένεται η έκδοση σχετικής απόφασης.

    Στο μεσοδιάστημα όμως έγιναν εκτεταμένες τροποποιήσεις και αντικαταστάσεις στο Ν. 4009/2011 με τον νεότερο νόμο 4076/2012.

    Αυτών των τροποποιήσεων ζητούν τώρα την ακύρωσή τους οι πανεπιστημιακοί με τη νέα δεύτερη προσφυγή που κατατέθηκε σήμερα, όπως επίσης ζητούν την ακύρωση και των νέων υπουργικών αποφάσεων που εκδόθηκαν.

    Σύμφωνα με τα Α.Ε.Ι., τους πρυτάνεις κ.λπ. παραβιάζεται το άρθρο 16 του Συντάγματος που καθιερώνει την ακαδημαϊκή ελευθερία και το αυτοδιοίκητο των Α.Ε.Ι.

    Όπως υποστηρίζουν, τόσο με τους επίμαχους δύο νόμους (4009/2011 και 4076/2012) όσο και με την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση καταργείται το αυτοδιοίκητο των Α.Ε.Ι., λόγω της πρόβλεψης της συμμετοχής τρίτων, ιδιωτών, στα συμβούλια των Πανεπιστημίων.

    Χαρακτηριστικά μάλιστα, υπογραμμίζουν ότι «το γεγονός ότι τα εξωτερικά μέλη του Ιδρύματος επιλέγονται από τα εσωτερικά μέλη, δηλαδή από πρόσωπα που ανήκουν στην οικεία πανεπιστημιακή κοινότητα και εκλέγονται από αυτήν, δεν θεραπεύει ούτε την έλλειψη οιασδήποτε ακαδημαϊκής νομιμοποίησης, ούτε καλύπτει την αντισυνταγματικότητα της σχετικής ρύθμισης, δεδομένου ότι το άρθρο 16 παράγραφος 5 εδάφιο α΄ του Συντάγματος δεν κατοχυρώνει απλώς την «αυτοδιοίκηση» των Α.Ε.Ι., όπως το άρθρο 16 του Συντάγματος του 1952, αλλά επιτάσσει την «πλήρη αυτοδιοίκηση» τους, που περιλαμβάνει και την επιλογή των μελών των οργάνων της διοίκησης τους μέσα από τα μέλη της οικείας πανεπιστημιακής κοινότητας».

    Η συμμετοχή εξωτερικών μελών σε πανεπιστημιακά όργανα, συνεχίζουν οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, «θίγει την πλήρη αυτοδιοίκηση των Α.Ε.Ι., διότι μεταθέτει ποσοστό της αποφασιστικής εξουσίας για τις πανεπιστημιακές υποθέσεις σε πρόσωπα που δεν ανήκουν στην οικεία ακαδημαϊκή κοινότητα και κατά τούτο εισάγει στοιχεία ετεροδιοίκησης, ενώ αντιστοίχως, κατά το ίδιο ποσοστό, η ακαδημαϊκή κοινότητα στερείται την εξουσία αυτοδιοίκησής της, καθώς για κάθε θέση οργάνου που καταλαμβάνεται από εξωτερικό μέλος ισάριθμα μέλη του Α.Ε.Ι. στερούνται τη δυνατότητα κατάληψής της».

    Ακόμη, τονίζουν ότι με το νέο νομοθετικό πλαίσιο «παραβιάζεται η δυνατότητα όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητος να λάβουν ως εκλόγιμοι, μέρος στην εκλογή του πρύτανη, αφού γίνεται με την επίμαχη διαδικασία και με απόφαση του συμβουλίου στο οποίο μετέχουν μη ακαδημαϊκά μέλη, ενώ η αξιολόγηση και η προεπιλογή των υποψηφίων πρυτάνεων γίνεται χωρίς κανένα ιδιαίτερο κριτήριο και ιδίως ως προς τους λόγους αποκλεισμού κάποιου υποψηφίου πρύτανη». Έτσι όμως προσθέτουν τα Α.Ε.Ι., παραβιάζεται η αρχή της αξιοκρατίας και της διαφάνειας.

    Το προβλεπόμενο εκλογικό σύστημα (ηλεκτρονική ψήφος) μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή (λογισμικού), επισημαίνουν τα Α.Ε.Ι., είναι πολύπλοκο και δεν μπορεί να ελέγξει την καταμέτρηση ούτε η αρμόδια εφορευτική επιτροπή ούτε και τα δικαστήρια αν κάποιος προσφύγει σ΄ αυτά. Κατά συνέπεια η πανεπιστημιακή κοινότητα καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι το εκλογικό σύστημα προάγει την αδιαφάνεια και αποκλείει τη δικαστική προστασία.

    Επίσης, ζητούν η αίτησή τους να συζητηθεί στην πλήρη Ολομέλεια του ΣτΕ.

    Τριήμερη αναστολή της Διοικητικής Λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

    0 σχόλια


    Ημερομηνία: 21/11/2012
    Συγγραφέας:Φοιτητική Ενημέρωση 
    Η Πρυτανική Αρχή Πανεπιστημίου Αιγαίου ως προς (i) τις διατάξεις της υποπαραγράφου Ζ.4. («Κατάργηση Ειδικοτήτων και Οργανικών Θέσεων») της παραγράφου Ζ («Ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης»), του πρώτου άρθρου του ν.4093/2012 «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 – Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του Ν. 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016» (ΦΕΚ 222/12-11-2012, τ.Α'), που αφορά τους υπαλλήλους με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) φορέων του δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, (ii) την ΔΙΠΙΔΔ/οικ.26188/12-11-2012 εγκύκλιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, και (iii) την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ΦΕΚ 229/19.11.2012, Κεφάλαιο Γ, Άρθρο 5, δηλώνει τα ακόλουθα:
    (I) Ως προς τις συνέπειες στα ΑΕΙ και ιδιαίτερα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
    Το Σύνταγμα της Ελλάδας κατοχυρώνει το αυτοδιοίκητο των Ελληνικών Δημόσιων Πανεπιστημίων. Επομένως, το γεγονός ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν μπορεί να αιτιολογήσει την κατάργηση της λειτουργίας του αυτοδιοίκητου αυτών. Οι διοικήσεις των ΑΕΙ οφείλουν να έχουν λόγο για τις όποιες προσλήψεις ή απολύσεις προσωπικού στα Ιδρύματα, και οι όποιες επιλογές πρέπει να βασίζονται σε κριτήρια που αξιολογούν την βιωσιμότητα και την ομαλή λειτουργία των Ιδρυμάτων και όχι σε τυφλά οριζόντια κριτήρια. Τα οριζόντια κριτήρια που τέθηκαν στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έλαβαν καθόλου υπόψη τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και τις συνθήκες του κάθε ΑΕΙ, κάτι που οδήγησε στο πλέον παράλογο αποτέλεσμα να επιβάλλονται καταργήσεις προσωπικού όχι από τα καλύτερα στελεχωμένα ιδρύματα αλλά από τα πλέον υποστελεχωμένα!
    Η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πέραν της τεράστιας σημασίας που έχει για την Παιδεία και την ανάπτυξη της χώρας, θα έπρεπε να εξαιρείται από μια τέτοια οριζόντια παρέμβαση και λόγω των πολλών ιδιαιτεροτήτων της, σε σχέση με τους φορείς του Δημοσίου ή των ΟΤΑ. Είναι δε απορίας άξιον γιατί το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας δεν έχει ζητήσει την εξαίρεσή της, την στιγμή μάλιστα που ανακοινώνει ότι επίκειται η άμεση «αναδιοργάνωση και ο εξορθολογισμός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μέσα από το σχέδιο ΑΘΗΝΑ», το οποίο «με αυστηρά αντικειμενικά κριτήρια αποσκοπεί να επιφέρει σημαντικές τομές». Γιατί δεν εντάσσονται οι όποιες δυνατές μετακινήσεις προσωπικού μέσα σε ενιαίο ορθολογικό πλαίσιο με αντικειμενικά κριτήρια, αλλά επιχειρείται η επιβολή τους, ελάχιστο χρόνο πριν και χωρίς κριτήρια; Τι μπορεί να εξυπηρετεί μια τέτοια πρακτική;
    Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, εκτός από την σημαντική προσφορά του στην έρευνα και εκπαίδευση αποτελεί και σημαντικό φορέα και για την ανάπτυξη του Αιγαίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο για την υποστήριξη των ερευνητικών του δραστηριοτήτων προσφέρει εργασία σε επιστήμονες (πάνω από 1000 συμβάσεις έργου το έτος) συμβάλλοντας ενεργά στην απασχόληση και στην προσέλκυση νέων σε μια νησιωτική Περιφέρεια. Παράλληλα συμβάλει ουσιαστικά και άμεσα στην εκπαίδευση, στην επιμόρφωση, στην μεταφορά τεχνογνωσίας και στην επιστημονική υποστήριξη της κοινωνίας του Αιγαίου Πελάγους. Η απώλεια του ή η σημαντική του απορρύθμιση ή συρρίκνωση θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα στην κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη μιας ευαίσθητης περιοχής.
    Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου όχι μόνο δεν έχει πλεονάζον προσωπικό, αλλά λειτουργεί, εδώ και αρκετά χρόνια, με διαρκή και υπερβολικό φόρτο εργασίας των διοικητικών του υπαλλήλων. Συνολικά εργάζονται λιγότεροι από 290 διοικητικοί υπάλληλοι υποστηρίζοντας σε καθημερινή βάση πάνω από 14.000 άτομα (μέλη ΔΕΠ, ΕΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες, επισκέπτες από άλλα Πανεπιστήμια, ερευνητές, εργαζομένους με σύμβαση, βοηθητικό προσωπικό). Το διοικητικό του προσωπικό συνίσταται κατά 72 % από ΙΔΑΧ, και όλο το αντίστοιχο προσωπικό έχει προσληφθεί με διαδικασίες επιλογής που περιβάλλονται με αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας, υπό την εποπτεία και πιστοποίηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου Α.Σ.Ε.Π..
    Ταυτόχρονα, η Πανεπιστημιακή μας Κοινότητα αναμένει κατά την τελευταία τριετία τον διορισμό 28 διοικητικών υπαλλήλων (προκηρύξεις του 2009), που είχαν επιλεγεί με εξετάσεις μέσω ΑΣΕΠ, προκειμένου αφενός να επανέλθει σε ανθρώπινους ρυθμούς ο καθημερινός φόρτος εργασίας, και αφετέρου να στελεχωθούν άλλες απαραίτητες για ένα ΑΕΙ δομές και δραστηριότητες, που αυτή τη στιγμή είναι αδύνατον να υλοποιηθούν. Για την μερική δε κάλυψη των αναγκών αυτών το Πανεπιστήμιό μας αναγκάζεται να διαθέτει δικούς του πόρους (που θα έπρεπε κανονικά να διατίθενται για ανάγκες υποστήριξης φοιτητών, έρευνας, ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων), προκειμένου να αμειφθούν με συμβάσεις έργου περίπου 20 εξωτερικοί συνεργάτες.
    Αντί λοιπόν για τον αναμενόμενο διορισμό πρόσθετου προσωπικού, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης φαίνεται να διακινεί τις τελευταίες ημέρες άτυπες λίστες και αριθμούς, όπου σύμφωνα με τουλάχιστον περίεργες ερμηνείες του νόμου, επιχειρεί να συνάγει ότι τα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Αιγαίου, Πάντειο και Αριστοτέλειο, εμπίπτουν στις απολύσεις προσωπικού, ενώ ο επιθυμητός προς απόλυση αριθμός σύμφωνα με το εν λόγω Υπουργείο, για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι ο ατεκμηρίωτος αριθμός 37 !
    Χρειάζεται να γίνει απολύτως σαφές ότι η κάλυψη της ενδεχόμενης απώλειας 37 υπαλλήλων, που αποτελούν το 13% του συνολικού διοικητικού προσωπικού, είναι απολύτως αδύνατη όχι μόνο λόγω του μεγάλου αριθμού, αλλά και λόγω της κατανομής του πολυνησιωτικού Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ειρήσθω εν παρόδω, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, έχει σημαντικά λιγότερο προσωπικό από άλλα αντίστοιχου μεγέθους μονοεδρικά Πανεπιστήμια, λόγω του ότι το Υπουργείο Παιδείας αμέλησε κατά την τελευταία δεκαετία να πληρώσει έγκαιρα τις κενές οργανικές θέσεις, με αποτέλεσμα να μην έχουν γίνει διορισμοί διοικητικού προσωπικού από το 2004, ενώ αντίθετα το Πανεπιστήμιο κατά την ίδια περίοδο παρουσίασε ευρεία ανάπτυξη ποικίλων ακαδημαϊκών, ερευνητικών και αναπτυξιακών δραστηριοτήτων.
    Ο κίνδυνος απώλειας 37 εξαιρετικών διοικητικών υπαλλήλων ΙΔΑΧ, είναι δεδομένο ότι θα καταστρέψει ζωτικές και στοιχειώδεις λειτουργίες του Πανεπιστημίου Αιγαίου, οδηγώντας σε: αδυναμία παροχής γραμματειακής υποστήριξης σε φοιτητές, απονομής πτυχίων προπτυχιακών φοιτητών ή διπλωμάτων μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών, χρήσης τεχνολογικών συστημάτων, οικονομικής και τεχνικής υποστήριξης, οικονομικής διαχείρισης ερευνητικών προγραμμάτων και πόρων που εισέρχονται από την Ευρωπαϊκή κοινότητα, διαχείρισης των αμοιβών πλέον των εξωτερικών επιστημονικών συνεργατών που υποστηρίζουν προγράμματα και μελέτες κλπ.
    Παράλληλα και ανεξαρτήτως του αριθμού των προς απόλυση υπαλλήλων, είναι σοβαρότατη η ίδια η ανθρωπιστική διάσταση του κινδύνου απώλειας του δικαιώματος σε εργασία για εργαζόμενους που έχουν στηρίξει για μια δεκαετία τουλάχιστον το έργο των Πανεπιστημίων, πολύ πέραν των ωρών εργασία τους και άνευ υπερωριακών αμοιβών (λόγω μνημονίου, υπερωρίες λαμβάνουν πρακτικά μόνο οι αποσπασμένοι υπάλληλοι βουλευτικών γραφείων). Ενδεχόμενη δε εφαρμογή τέτοιων απολύσεων θα οδηγούσε σε κατάφωρη αδικία μεταξύ ομάδων διοικητικών υπαλλήλων με παρόμοια ουσιαστικά και τυπικά προσόντα.
    (II) Ως προς την κοινοβουλευτική διαδικασία και τις μετέπειτα εγκυκλίους, οδηγίες και πράξεις νομοθετικού περιεχομένου:
    i. Η εν λόγω διάταξη του Ν.4046/2012 είναι προδήλως αντισυνταγματική, κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαιοκρατικής αρχής, θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων και ασφάλειας δικαίου. Ας σημειωθεί ότι ο νόμος αυτός ψηφίστηκε με κατεπείγουσα διαδικασία, όπου οι βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου οδηγήθηκαν να αποδεχθούν συνολικά όλο το περιεχόμενο του νόμου, δίχως να τους επιτραπεί η απαιτούμενη ουσιαστική συζήτηση σε επιμέρους άρθρα και διατάξεις.
    ii. Εκδόθηκε ειδική ερμηνευτική εγκύκλιος, την ίδια ημέρα με την δημοσίευση του νόμου στην εφημερίδα της κυβέρνησης.
    iii. Τέσσερις ημέρες μετά εμφανίστηκαν οδηγίες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που έδιναν παραπλανητικές οδηγίες για τα στοιχεία που ζητούνται να δηλωθούν, οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με το περιεχόμενο του νόμου (επιχειρούν να προσθέσουν τους υπαλλήλους με τους δημόσιους λειτουργούς σε ανομοιογενή σύνολα, κατά παράβαση άρθρων του Συντάγματος: 103, 16/§ 5, 88, αλλά και σειράς νόμων, προκειμένου να υπαχθούν και τα Πανεπιστήμια στην συγκεκριμένη διάταξη που οδηγεί σε απώλεια προσωπικού).
    iv. Ακολούθησε πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που πέρα από το γεγονός ότι κάθε τέτοια πράξη ακυρώνει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, στη συγκεκριμένη περίπτωση επιχειρεί να εισάγει νεολογισμούς όπως «υπάλληλοι όλων των εκπαιδευτικών κατηγοριών» (κάτι που δεν επιδέχεται άλλης ερμηνείας παρά όλους τους υπαλλήλους ΔΕ, ΥΕ, ΠΕ, ΤΕ).
    Τέτοιου είδους 'πρακτικές' πλήττουν καταρχάς την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, αλλά και την εμπιστοσύνη των πολιτών στις κυβερνήσεις και το κράτος. Δεικνύουν ότι πρωταρχικός στόχος της Κυβέρνησης αλλά και ιδιαίτερα του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, είναι να συμπληρωθεί με κάθε τρόπο ο 'μαγικός' αριθμός των 2.000 ατόμων που θα οδηγηθούν σε απόλυση πριν τη λήξη του τρέχοντος έτους, αδιαφορώντας πλήρως για τις συνέπειες στους συγκεκριμένους ανθρώπους, στο άμεσο κοινωνικό /εργασιακό τους περιβάλλον καθώς και στους φορείς τους οποίους υπηρετούν. Είναι δε περιττό να σχολιάσουμε ότι πρόκειται όντως για απολύσεις και όχι για 'διαθεσιμότητα', με ενδεχόμενο 'μετάταξης'.
    Συνεπεία των ανωτέρω:
     Καλούμε τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης να μελετήσει τις επιπτώσεις που επιφέρουν στα ΑΕΙ οι διατάξεις του νόμου περί προσωπικού ΙΔΑΧ. Κάνουμε έκκληση να μην επιμείνει προς την ίδια κατεύθυνση, όπου με μια μη σύννομη ερμηνεία νόμων, οδηγεί σε τυφλή εκτέλεση τεσσάρων Ελληνικών Πανεπιστημίων (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πάντειο Πανεπιστήμιο).
     Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να αναλάβει άμεσα την ευθύνη που έχει ως εποπτεύον Υπουργείο, να προστατεύσει από την κατάρρευση Πανεπιστήμια, με διακεκριμένο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο αλλά και προσφορά κοινωνικού και αναπτυξιακού έργου τόσο στις περιοχές που εδρεύουν όσο και σε εθνικό επίπεδο. Ας λάβει επίσης υπόψη ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα λειτουργεί στα όρια των αντοχών της και δεν είναι δυνατόν οι εργαζόμενοί του να τίθενται διαρκώς σε ανασφάλεια ως προς τα στοιχειώδη επαγγελματικά τους δικαιώματα.
     Καλούμε την Πολιτεία να μην αντιμετωπίσει με βιασύνη, προχειρότητα και οριζόντια μέτρα ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως είναι η επιβίωση και η ομαλή λειτουργία σημαντικών ελληνικών Πανεπιστημίων, όταν μάλιστα επίκειται άμεσα η εφαρμογή του σχεδίου ΑΘΗΝΑ που υποτίθεται ότι θα διόρθωνε με ορθολογικά και αντικειμενικά κριτήρια τις όποιες εντοπιζόμενες στρεβλώσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας.
    Καλούμε την Κυβέρνηση, αλλά και όλους τους Βουλευτές και την περιφερειακή και τοπική Αυτοδιοίκηση του Αιγαίου να αποκρούσουν τους κινδύνους που συνεπάγεται για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου η λήψη οριζόντιων και δίχως μελέτη μέτρων που οδηγούν στην διάλυση και την καταστροφή όχι μόνο των ελληνικών ΑΕΙ, της Παιδείας και της ανάπτυξης αυτού του τόπου, αλλά και όλης της Ελληνικής Κοινωνίας. Επιπρόσθετα, χρειάζεται να επισημανθεί ότι σχετικά με τη διαδικασία εφαρμογής του σχεδίου "ΑΘΗΝΑ" όπως δρομολογείται υπό το πρόσχημα του «εξορθολογισμού» από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας διότι: α) Η κατεπείγουσα εντός λιγότερο του ενός μηνός διαδικασία λήψης απόφασης προοιωνίζεται προειλημμένες αποφάσεις για την ικανοποίηση του έντονα ελλειμματικού προϋπολογισμού 2013 για τα Πανεπιστήμια. β) Αγνοείται η θεσμική υποχρέωση σύγκλησης του Συμβουλίου Ανωτάτης Παιδείας, ως του αρμόδιου εισηγητικού οργάνου στο ΕΣΥΠ για τον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό και την χωροταξική διάρθρωση των πανεπιστημίων, με αυτόνομη συμμετοχή όλων των Πανεπιστημίων δια των Πρυτανικών Αρχών τους. γ) Στο πλαίσιο της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτοδιοίκησης των Πανεπιστημίων, κάθε Ίδρυμα έχει το αυτονόητο δικαίωμα της διάρθρωσής του σε Σχολές και Τμήματα. Επανειλημμένα έχουμε ζητήσει την τήρηση των θεσμικών κανόνων για τον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό της Ανώτατης Εκπαίδευσης με ακαδημαϊκά, εθνικά και αναπτυξιακά κριτήρια και ουδέποτε αρνηθήκαμε να συμμετάσχουμε σε διάλογο για αυτό το θέμα, μέσα από την εκπροσώπησή μας δια της Συνόδου Πρυτάνεων.
    Τέλος, ενημερώνουμε ότι το Πρυτανικό Συμβούλιο αποφάσισε τριήμερη αναστολή της Διοικητικής Λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου (21-23 Νοεμβρίου), προκειμένου να αναδείξει την καταστροφή που επιχειρείται να προκληθεί στο Πανεπιστήμιο αυτό, τυφλά και παντελώς ανεξάρτητα από το έργο που επιτελεί.
    Μυτιλήνη, 21 Νοεμβρίου 2012
    Η ΠΡΥΤΑΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

    Σε κατάληψη τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά!

    0 σχόλια

    Ημερομηνία: 21/11/2012
    Συγγραφέας: Φοιτητική Ενημέρωση

    Υπό κατάληψη συνεχίζουν να παραμένουν τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά μετά τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Διοικητικών υπαλλήλων.
    Οι διοικητικοί υπάλληλοι αντιδρούν στην απόλυση 45 συναδέλφων τους. Στο ΤΕΙ Αθήνας η κατάληψη συνεχίζεται και αύριο,ενώ στο ΤΕΙ Πειραιά μέχρι και την Παρασκευή. 

    Υπό παραίτηση οι Πρυτάνεις για τις απολύσεις διοικητικών υπαλλήλων!

    Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012 0 σχόλια

    Hμερομηνία: 19/11/2012
    Συγγραφέας: Φοιτητική Ενημέρωση 


    ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΩΝ Δ.Ε.
    ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
    ΛΑΥΡΙΟ, 19.11.2012
    ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ
    Η Σύνοδος των Πρυτάνεων μετά από εμπεριστατωμένες εισηγήσεις δημοσιολόγων, εκτιμά ότι οι κρίσιμες διατάξεις του ν. 4093/12, υποπαράγραφοι Ζ2Ζ4 «Διαθεσιμότητα» και «Κατάργηση ειδικοτήτων και θέσεων» αντίκεινται προδήλως στο ισχύον Σύνταγμά μας, κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαιοκρατικής αρχής, θεμελιωδών δικαιωμάτων, και ασφάλειας δικαίου. Οι δε πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που τον συνοδεύουν, κατά κατάχρηση της συνταγματικής πρόβλεψης, ουσιαστικά δεν έρχονται να ρυθμίσουν επείγουσες και απρόβλεπτες ανάγκες, αλλά αποσκοπούν στην αποφυγή και μόνο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. "Οδηγίες" μέσα από την ιστοσελίδα του οικείου Υπουργείου, επιχειρούν να καταργήσουν και να κατισχύσουν των διατάξεων του μόλις ψηφισθέντος νόμου. Ο ν. 4093/12 αποτελεί συνέχεια των πληγμάτων που δέχεται ολόκληρη η κοινωνία αλλά και τα Πανεπιστήμια ειδικότερα, τα οποία για μια ακόμη φορά γίνονται τα εξιλαστήρια θύματα μιας άδικης και άνισης δημοσιονομικής πολιτικής, αντί να ενισχύονται προκειμένου να συμβάλουν ουσιαστικά στη διέξοδο από την κρίση. Η παραμονή των συγκεκριμένων υπαλλήλων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της λειτουργίας των Πανεπιστημίων. Παραβλέπεται σκοπίμως, ότι το προσωπικό Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου το οποίο θίγεται με τις διατάξεις αυτές και οδηγείται σε απόλυση (μετά από τουλάχιστον μία δεκαετία υπηρεσίας σε κρίσιμες θέσεις των Πανεπιστημίων), έχει προσληφθεί με «διαδικασίες επιλογής που περιβάλλονται με αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας» υπό την εποπτεία και πιστοποίηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου ΑΣΕΠ ή με δικαστικές αποφάσεις. Η Σύνοδος ζητά για άλλη μια φορά την εξαίρεση του χώρου της Παιδείας από ρυθμίσεις που την πλήττουν καίρια.
    Σχετικά με τη διαδικασία της συγχώνευσης των δομών των ΑΕΙ (σχέδιο "ΑΘΗΝΑ") όπως δρομολογείται υπό το πρόσχημα του «εξορθολογισμού» από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, η Σύνοδος εκφράζει την έντονη ανησυχία της διότι: α) Η κατεπείγουσα εντός 40 ημερών διαδικασία λήψης απόφασης προοιωνίζεται προειλημμένες αποφάσεις για την ικανοποίηση του έντονα ελλειμματικού προϋπολογισμού 2013 για τα Πανεπιστήμια. β) Αγνοείται η θεσμική υποχρέωση σύγκλησης του Συμβουλίου Ανωτάτης Παιδείας, ως του αρμόδιου εισηγητικού οργάνου στο ΕΣΥΠ για τον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό και την
    χωροταξική διάρθρωση των πανεπιστημίων, με αυτόνομη συμμετοχή όλων των Πανεπιστημίων δια των Πρυτανικών Αρχών τους. γ) Στο πλαίσιο της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτοδιοίκησης των Πανεπιστημίων, κάθε Ίδρυμα έχει το αυτονόητο δικαίωμα της διάρθρωσής του σε Σχολές και Τμήματα. Επανειλημμένα η Σύνοδος των Πρυτάνεων έχει ζητήσει την τήρηση των θεσμικών κανόνων για τον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό της ανώτατης εκπαίδευσης με ακαδημαϊκά, εθνικά και αναπτυξιακά κριτήρια και ουδέποτε αρνήθηκε να συμμετάσχει σε διάλογο για αυτό το θέμα.
    Η Σύνοδος των Πρυτάνεων επιμένει στην υπεράσπιση του αυτοδιοίκητου δημόσιου Πανεπιστημίου που δεν μπορεί να παραβιάζεται από κυβερνητικές επιλογές, οι οποίες έχουν ως μοναδικό κριτήριο την επίτευξη της εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου για τα Πανεπιστήμια και του μεσοπρόθεσμου σχεδίου δημοσιονομικής προσαρμογής.
    Με δεδομένα τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις προαναγγελλόμενες απολύσεις προσωπικού, τις επικείμενες κατεπείγουσες διαδικασίες συγχωνεύσεων Ιδρυμάτων/Τμημάτων, και τους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς οι Πρυτανικές Αρχές δηλώνουν έτοιμες να θέσουν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του Υπουργού Παιδείας και του Πρωθυπουργού της χώρας, υπερασπιζόμενες το δημόσιο αγαθό της Παιδείας σε εποχή κρίσης και αρνούμενες να συναινέσουν στην περαιτέρω διάλυση του Δημόσιου Πανεπιστημίο

    Τα 9 Πανεπιστήμια και ΤΕΙ που απολύονται οι διοικητικοί υπάλληλοι

    0 σχόλια

    Hμερομηνία: 19/11/2012
    Συγγραφέας: Φοιτητική Ενημέρωση  

    Σε πέντε Πανεπιστήμια και τέσσερα ΤΕΙ θα «απολυθούν» οι διοικητικοί υπάλληλοι ΔΕ , σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο υπουργείο Παιδείας.Πρόκειται για :
    ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ: ΑΠΘ, Ιωαννίνων. Αιγαίου και Πάντειο
    ΤΑ ΤΕΙ: Αθήνας, Πειραιά, Κρήτης, Λάρισας και με επιφύλαξη στο ΤΕΙ Πάτρας.
    Στις 12 σήμερα συνεδριάζουν εκτάκτως οι Πρυτάνεις για το θέμα , αλλά και για τις συγχωνεύσεις των ΑΕΙ , παρουσία του Γενικού Γραμματέα Θανάση Κυριαζή, από τον οποίο θα ζητήσουν την παρέμβαση του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου για να μην απολυθούν οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ.Αύριο για το ίδιο θέμα συνεδριάζουν εκτάκτως στην Αθήνα και οι πρόεδροι των ΤΕΙ
    Οι πληροφορίες από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία υποχώρηση στο θέμα.

    * με πληροφορίες και από το esos.gr 

    Κείμενο Συλλόγου Δ.Π. προς της έκτακτη σύνοδο των Πρυτάνεων

    0 σχόλια

    Ημερομηνία: 19/11/2012
    Συγγραφέας: Φοιτητική Ενημέρωση

    Προς 
    τους κ.κ. Πρυτάνεις και Αντιπρυτάνεις 
    των ελληνικών Πανεπιστημίων


    Ο προσφάτως ψηφισθείς νόμος 4093/2012 αποτελεί συνέχεια στα πολλαπλά πλήγματα που δέχεται η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια. Στη μείωση των λειτουργικών δαπανών των Ιδρυμάτων, στην περικοπή των πιστώσεων θέσεων διδασκόντων βάσει του ΠΔ 407/80, στο μη διορισμό εκλεγμένων ΔΕΠ, στη μη χορήγηση θέσεων διδακτικού, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού, προστίθεται το απάνθρωπο μέτρο της κατάργησης των οργανικών θέσεων και της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων ως συμπληρωματική ενέργεια της περυσινής εφεδρείας και προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας. Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα γίνονται για μια ακόμη φορά τα εξιλαστήρια θύματα μιας σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής.

    Το πολυνομοσχέδιο οδηγεί άμεσα σε απόλυση ενός σημαντικού αριθμού εργαζομένων στις διοικητικές υπηρεσίες των Ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας, παρά την παραπλανητική προσπάθεια να ονομαστούν οι απολύσεις αυτές «κινητικότητα» στο πλαίσιο του εξορθολογισμού της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών. 

    Ταυτόχρονα τα Ελληνικά Δημόσια Πανεπιστήμια έχουν να αντιμετωπίσουν και το επικείμενο σχέδιο ΑΘΗΝΑ που αφορά την «αναδιάρθρωση/ αναμόρφωση/ ανασυγκρότηση» των δομών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σχέδιο που πρόκειται να εφαρμοστεί άμεσα με κίνδυνο τη συρρίκνωση ή και κατάργηση ακαδημαϊκών μονάδων. 

    Εφόσον τα ψηφισθέντα μέτρα εφαρμοσθούν στα Ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, θα οδηγήσουν, με απόλυτη βεβαιότητα, στην πλήρη αδυναμία και διακοπή της λειτουργίας τους, ιδιαίτερα των περιφερειακών, αφού τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν (απόλυση διοικητικού προσωπικού, μείωση διδακτικού προσωπικού, περιστολή λειτουργικών δαπανών και δαπανών φοιτητικής μέριμνας και ειδικότερα σίτισης, στέγασης και φοιτητικών συγγραμμάτων) καθιστούν τη βιωσιμότητα τους αδύνατη. 

    Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, θα πρέπει να μεριμνήσουμε συλλογικά στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των ανθρωπίνων σχέσεων και της αλληλεγγύης μεταξύ των μελών της ελληνικής πανεπιστημιακής κοινότητας και της υπεράσπισης του αγαθού της παιδείας.

    Εν μέσω του κυκλώνα αυτού που πλήττει τα Ιδρύματα και τους ανθρώπους τους, ζητάμε από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων :
    1. Τη μη αποστολή των στοιχείων που ζητούνται, έστω και υπό τη μορφή των αριθμητικών δεδομένων. Στο πλαίσιο αυτό κρίνεται σκόπιμο να υπάρξει κοινή στάση των Διοικήσεων των Ιδρυμάτων, καθώς οι δημιουργικές λογιστικές κατά μόνας μάλλον δημιουργούν παρά επιλύουν προβλήματα. 
    2. Να αναστείλει τη λειτουργία των Ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, εφόσον δεν υπάρξει άμεση εξαίρεση του προσωπικού αυτών από τον εν λόγω νόμο.
    3. Να ζητήσει από το εποπτεύον Υπουργείο την πάγια εξαίρεση του χώρου της Παιδείας από ρυθμίσεις που πλήττουν, καθ’οιονδήποτε τρόπο, τη λειτουργία των Ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι η παιδεία αποτελεί δημόσιο αγαθό, η δε έξοδος από την κρίση που βιώνει η χώρα και η πορεία προς την ανάπτυξη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εκπαίδευση. 

    ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ.
    ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ.

    Το Δ.Σ. του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αιγαίου

    ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ:Να προσμετρώνται πανεπιστημιακοί, εκπαιδευτικοι ΤΕΙ, καθηγητές, δάσκαλοι

    0 σχόλια

    Hμερομηνία: 19/11/2012
    Συγγραφέας: esos.gr


    Το υπουργείο Διοικητική Μεταρρύθμισης ζητά από όλους τις Διευθύνσεις Διοικητικού Προσωπικού του υπουργείο Παιδείας και των εποπτευόμενων φορέων , όπως Πανεπιστήμια και ΤΕΙ , προκειμένου να προχωρήσει η διαθεσιμότητα των διθοικητικών Υπαλλήλων
    Αορίστου Χρόνου Ιδιωτικού Δικαίου Δ.Ε. «στο συνολικό αριθμό των τακτικών υπαλλήλων της υπηρεσίας ή του φορέα (:μέγεθος αναφοράς),να προσμετρώνται και όσοι δεν καταλαμβάνονται από τις διατάξεις του Υ.Κ. , όπως εκπαιδευτικοί και μέλη ΔΕΠ .
    Πρόκειται για μια εξέλιξη , η οποία θα απασχολήσει τόσο τους Πρυτάνεις όσο και τους προέδρους των ΤΕΙ στις έκτακτες συνεδριάσεις τους αύριο και μεθαύριο, καθώς υπάρχουν ερω τηματικά γι αυτή την απόφαση της Κυβέρνησης , δεδομένου ότι οι πανεπιστημιακοί και καθηγητές των ΤΕΙ είναι δημόσιοι λειτουργοί και όχι υπάλληλοι.
    ΤΙ ΖΗΤΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
    Α. Συγκεντρωτικά στοιχεία:
    Οι Διευθυντές Διοικητικού/Προσωπικού του συνόλου των φορέων και υπηρεσιών του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ανεξαρτήτως αν τελικά καταλαμβάνονται υπάλληλοι του φορέα από τη ρύθμιση, υποχρεούνται να καταχωρήσουν τα παρακάτω συγκεντρωτικά στοιχεία εντός 5 (πέντε) ημερών από τη δημοσίευση του νόμου.
    α) Τον συνολικό αριθμό των υπαλλήλων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου κατηγορίας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Κλάδων-Ειδικοτήτων ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ, ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ, ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ, ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ , οι οποίοι δεν έχουν προσληφθεί με διαγωνισμό ή με διαδικασία επιλογής σύμφωνα με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια υπό τον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής ή με ειδικές διαδικασίες επιλογής που περιβάλλονται με αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας
    β) Τον συνολικό αριθμό των υπαλλήλων Μονίμων και Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, Κλάδων-Ειδικοτήτων ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ, ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ, ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ, ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ ανεξαρτήτως κατηγορίας εκπαίδευσης.
    γ) Τον συνολικό αριθμό των υπαλλήλων Μονίμων και Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, ανεξαρτήτως κατηγορίας εκπαίδευσης και κλάδου. Για τις ανάγκες εφαρμογής της ρύθμισης αυτής, στο συνολικό αριθμό των τακτικών υπαλλήλων της υπηρεσίας ή του φορέα (:μέγεθος αναφοράς), προσμετρώνται και όσοι δεν καταλαμβάνονται από τις διατάξεις του Υ.Κ.(π.χ. διπλωματικοί υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, δικαστικοί λειτουργοί, μέλη ΔΕΠ, ένστολο προσωπικό, πυροσβέστες, λιμενικοί κ.λπ.)
    Β. Ατομικά στοιχεία:
    1. Εντός της ίδιας ως άνω πενθήμερης προθεσμίας από τη δημοσίευση του νόμου, οι Διευθυντές Διοικητικού/Προσωπικού μόνο των φορέων και υπηρεσιών του δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, στους οποίους βάσει της εφαρμογής των κριτηρίων της υποπαραγράφου Ζ.4, προκύπτει αριθμός υπαλλήλων που εκ του νόμου καταργείται η ειδικότητα και η θέση τους και τίθενται στο καθεστώς της διαθεσιμότητας, υποχρεούνται επιπλέον της αποστολής των συγκεντρωτικών στοιχείων να επικαιροποιήσουν στο Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου (Απογραφή) τα στοιχεία εκείνων των υπαλλήλων του τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας και στην συνέχεια να τους αποδεσμεύσουν, με την αιτιολογία «Θέση σε καθεστώς διαθεσιμότητας».
    Σημειώνεται ότι η επικαιροποίηση των στοιχείων, και η άμεση αποδέσμευση των υπαλλήλων αυτών εξυπηρετεί την ταχύτερη μετακίνηση του προσωπικού που τίθεται σε διαθεσιμότητα για την κάλυψη των υφιστάμενων υπηρεσιακών αναγκών.
    2. Εντός της ίδιας ως άνω πενθήμερης προθεσμίας, οι Διευθυντές Διοικητικού/ Προσωπικού μόνο των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου στα οποία βάσει των διατάξεων της υποπαραγράφου Ζ.4, υπάλληλοι τίθενται στο καθεστώς της διαθεσιμότητας, υποχρεούνται επιπλέον της καταχώρησης των συγκεντρωτικών στοιχείων, να αποστείλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση kinitikotita@ydmed.gov.gr αρχείο excel, αναφέροντας τα στοιχεία των υπαλλήλων που καταλαμβάνονται από τη διάταξη (ΑΦΜ, Ονοματεπώνυμο, Πατρώνυμο, Ειδικότητα/Κλάδο, Ημερομηνία Γέννησης)

    Διαβάστε το άρθρο μας στο Babushka!

    Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012 0 σχόλια



    Mε μεγάλη χαρά δεχτήκαμε την προ(σ)κλήση από την συντακτική ομάδα του περιοδικού babushka να αρθρογραφήσουμε στο περιοδικό το πρώτο άρθρο έχει τίτλο ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ ΤΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ. και μπορείτε να το διαβάσετε στην σελίδα 20 και 21 του περιοδικού για να διαβάσετε το περιοδικό ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ 

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ το internetiko περιοδικό BABUSHKA.

    0 σχόλια




    Στις 14 Νοεμβρίου 1973 φοιτητές του Πολυτεχνείου αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματα και άρχισαν διαδηλώσεις εναντίον του στρατιωτικού καθεστώτος. Καθώς οι αρχές παρακολουθούσαν αμέτοχες, οι φοιτητές που αυτοαποκαλούνταν «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», οχυρώθηκαν μέσα στο κτίριο της σχολής επί της οδού Πατησίων και ξεκίνησαν τη λειτουργία του ανεξάρτητου ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου.
    Ο πομπός κατασκευάστηκε μέσα σε λίγες ώρες στα εργαστήρια της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών από τον Γιώργο Κυρλάκη. Το, πλέον ιστορικό, μήνυμά τους ήταν:
    «Εδώ Πολυτεχνείο! Λαέ της Ελλάδας το Πολυτεχνείο είναι σημαιοφόρος του αγώνα μας, του αγώνα σας, του κοινού αγώνα μας ενάντια στη δικτατορία και για την Δημοκρατία»Εκφωνητές του σταθμού ήταν η Μαρία Δαμανάκη, ο Δημήτρης Παπαχρήστος και ο Μίλτος Χαραλαμπίδης.


    Σ
    τις 3 π.μ. της 17ης Νοεμβρίου αποφασίζεται από την μεταβατική κυβέρνηση η επέμβαση του στρατού και ένα από τα τρία άρματα μάχης που είχαν παραταχθεί έξω από τη σχολή, γκρεμίζει την κεντρική πύλη. Όπως φαίνεται και στο ιστορικό φιλμ που τράβηξε παράνομα Ολλανδός δημοσιογράφος, το άρμα μάχης AMX 30 έριξε την σιδερένια πύλη τη στιγμή που επάνω βρίσκονταν ακόμα φοιτητές. Ο σταθμός του Πολυτεχνείου έκανε εκκλήσεις στους στρατιώτες να αψηφήσουν τις εντολές των ανωτέρων τους και στη συνέχεια ο εκφωνητής απήγγειλε τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο. Η μετάδοση συνεχίστηκε ακόμα και μετά την είσοδο του άρματος στον χώρο της σχολής. Οι φοιτητές που είχαν παραμείνει στο Πολυτεχνείο, μαζεύτηκαν στο κεντρικό προαύλιο, ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο. Η πτώση της πύλης ακολουθήθηκε από την είσοδο μιας μονάδας ενόπλων στρατιωτών των ΛΟΚ που οδήγησαν τους φοιτητές, έξω από το Πολυτεχνείο, μέσω της πύλης της οδού Στουρνάρα.
    «Εδώ Πολυτεχνείο,
    εδώ Πολυτεχνείο...»

    Οι αστυνομικές δυνάμεις που περιμένουν στα δυο πεζοδρόμια της Στουρνάρα επιτίθενται στους φοιτητές, Πολλοί φοιτητές βρίσκουν καταφύγιο σε γειτονικές πολυκατοικίες. Ελεύθεροι σκοπευτές της αστυνομίας ανοίγουν πυρ από γειτονικές ταράτσες, ενώ άνδρες της ΚΥΠ καταδιώκουν τους εξεγερθέντες. Οι εκφωνητές του σταθμου του Πολυτεχνείου παρέμειναν στο πόστο τους και συνέχισαν να εκπέμπουν το ιστορικό μήνυμα για 40 λεπτά μετά την έξοδο, οπότε συνελήφθησαν

    ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ