Αδέσμευτη και αντικειμενική ενημέρωση. Το μόνο blog με αποκλειστικά φοιτητικό περιέχομενο... Μαχητικό και πάντα αποκαλυπτικό.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ!10.000ΕΥΡΩ για αναβάθμιση του site των πανεπιστημιακών τμηματων της Σαμου!!!

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011 0 σχόλια

Την ιδια ωρα που τα ΑΕΙ ειναι ενα βημα πριν το λουκετο, την ιδια ωρα που κοσμος μενει εξω απο τις φοιτητικες εστιες, την ιδια ωρα που κοβονται οι πιστωσεις για την σιτιση, την ιδια ωρα που δεν ανανεώνονται οι πιστωσεις καθηγητων  το Πανεπιστημιο Αιγαιου και συγκεκριμενα το παραρτημα Σαμου θα δωσει το ποσο των 10.000Ε για να γινουν οι ιστοσελιδε των τριων τμηματων της Σαμου πιο λειτουργικες;; Μαλιστα το εργο θα δωθει σε ιδιωτη. Kαι ρωτουμε το Πανεπιστημιο Αιγαιου γιατι σε ιδωτη και οχι σε φοιτητες του Πανεπιστημιου που ασχολουνται με υπολογιστες;;; Ειναι ιδιαιτερη αναγκη αυτην την στιγμη να γινει λειτουργικο το site;;
Περιμενουμε σαφη απαντηση κυριοι του Πανεπιστημιου Αιγαιου!!

¨Ενα βήμα πριν την αναστολή τα ΑΕΙ! Δεν έχουν λεφτά ούτε για πετρέλαιο!!

0 σχόλια


Αύξηση της χρηματοδότησης προκειμένου να καλύψουν τις λειτουργικές δαπάνες των ΑΕΙ ζήτησαν οι πρυτάνεις χτες από τον νέο αναπληρωτή υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, στην πρώτη συνάντηση που είχαν μαζί του.
Οι πρυτάνεις του δήλωσαν ότι δεν μπορούν πια να πληρώσουν το πετρέλαιο, το ρεύμα, τα τηλέφωνα κ.ά. Οπως ήταν αναμενόμενο, ο κ. Αρβανιτόπουλος δεν τους έδωσε καμία απάντηση και περιορίστηκε να δηλώσει ότι η συνάντηση έγινε σε θετικό κλίμα.
Οι πρυτάνεις πάντως επέμειναν στο θέμα της αύξησης των πιστώσεων αφήνοντας ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο αναστολής λειτουργίας ορισμένων ιδρυμάτων, τα οποία δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν ούτε σε βασικές ανάγκες.
Πρόβλημα
"Δεν υπάρχουν χρήματα για τις λειτουργικές δαπάνες, όπως η θέρμανση και η μεταφορά των φοιτητών. Δεν υπάρχει σύμβαση για τη μεταφορά των φοιτητών, ειδικά στο Δημοκρίτειο που μετακινούνται με ταξί. Το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο καθώς οι πιστώσεις έχουν μειωθεί στο 50% και αντιμετωπίζουμε ακόμη και το ενδεχόμενο να κλείσουμε", δήλωσε ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Ρέμελης.
Οι πρυτάνεις ενημέρωσαν τον κ. Αρβανιτόπουλο και για όλα τα ζητήματα που έχουν προκύψει από την επιμονή του υπουργείου να εφαρμοστεί άμεσα ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ, καθώς και για τις προσφυγές στη Δικαιοσύνη για βασικές διατάξεις του νόμου, όπως η διαδικασία εκλογής των νέων συμβουλίων διοίκησης.

Ωρα μηδέν για τις φοιτητικές εστίες!Λουκέτο ή ενοίκιο!

0 σχόλια


ΡΑ ΜΗΔΕΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ

Εστίες ανέστιες

Ακόμα και τροφεία είναι ενδεχόμενο να καταβάλουν οι φοιτητές στις εστίες. Η αρμοδιότητά τους περνά από το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ) στα πανεπιστήμια, τα οποία δεν έχουν όμως να πληρώσουν ούτε τις στοιχειώδεις λειτουργικές τους ανάγκες. Ετσι, χιλιάδες φοιτητές κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς παροχές σίτισης και στέγασης.
Η Φοιτητική Εστία Ζωγράφου είναι πολύ δύσκολο να λειτουργήσει με ένδεια πόρων.Η Φοιτητική Εστία Ζωγράφου είναι πολύ δύσκολο να λειτουργήσει με ένδεια πόρων. Αυτό έγινε με απόφαση των υπουργείων Παιδείας, Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στις 7 Νοεμβρίου.
Ηδη η πρυτανεία του Πολυτεχνείου επέκρινε την απόφαση, για την οποία ούτε καν ρωτήθηκε, προσθέτοντας «υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι αδύνατον να εφαρμοστεί το μέτρο στο συγκεκριμένο ίδρυμα».
Η πρυτανεία εκτιμά ότι οι εστίες εγκαταλείπονται από την κυβέρνηση, ενώ έχουν ήδη απαξιωθεί με σημαντικές εκπτώσεις στη φοιτητική μέριμνα.
Η πρυτανεία καλεί τα συναρμόδια υπουργεία να αναθεωρήσουν την απόφαση και να διαμορφώσουν από κοινού με τα πανεπιστήμια ένα νέο βιώσιμο σχέδιο, ώστε να διασφαλιστούν οι απαιτούμενες υπηρεσίες για τους φοιτητές.
Οπως λέει το Πολυτεχνείο, το επιχειρησιακό σχέδιο πρέπει να διασφαλίζει ότι είναι δυνατή η λειτουργία των δύο εστιών (στη μία εκ των οποίων δεν διαμένουν πρακτικά φοιτητές του ΕΜΠ) κάτω από τις υφιστάμενες συνθήκες της συνεχούς μείωσης του διοικητικού προσωπικού του ΕΜΠ και της δραστικής μείωσης των πιστώσεων του τακτικού προϋπολογισμού στο ίδρυμα, η οποία υπολογίζεται ότι το 2012 θα φτάσει μόλις το 30% των πιστώσεων του 2008!
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Εφορίας των Φοιτητικών Εστιών Χρ. Τρικαλινός μίλησε για το πρόβλημα των εστιών που ιδρύματος που είναι δυναμικότητας 1.000 φοιτητών. Μέχρι τώρα υπήρχε ένα είδος συνδιοίκησης με το Ιδρυμα Νεότητας που καταργείται. Το πανεπιστήμιο πλήρωνε μόνο τα έξοδα στην ΔΕΗ, ενώ όλα τα άλλα ήταν κονδύλια του ΕΙΝ. «Βιάζεται το υπουργείο Παιδείας να αποδείξει τη "νομιμοφροσύνη" του προς την τρόικα και τους ευρωπαίους κυβερνήτες», τονίζει ο καθηγητής. «Η βιασύνη ήταν τέτοια που ενώ μερίμνησε για την μεταφορά των θέσεων του προσωπικού και της μισθοδοσίας του, ξέχασε... να μεταφέρει τους ίδιους τους ανθρώπους, που θα αναγκασθούν έτσι, μέχρι την έκδοση νέας απόφασης, και τουλάχιστον μέχρι τις γιορτές να παραμένουν απλήρωτοι».
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο καθηγητής τονίζει ότι «ανάμεσα στις θέσεις που μεταφέρονται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, συμπεριλαμβάνονται, για παράδειγμα, ένας αρχιμάγειρας και δύο μάγειροι. Μήπως θέλουν να μας προετοιμάσουν για την ίδρυση Ανώτατης Σχολής Μαγειρικής στο πανεπιστήμιό μας», σημειώνει καυστικά.
Καθηγητές υποστηρίζουν ότι αν η μεταφορά των εστιών συνοδευόταν και από ανάλογη μεταφορά πόρων, δεν θα υπήρχε πρόβλημα και μάλλον θα ήταν θετική ενέργεια.
«Το Πανεπιστήμιο Αθηνών (όπως και άλλα ΑΕΙ) που αυτή τη στιγμή έχει πρόβλημα στην αγορά πετρελαίου για τη θέρμανση χώρων έρευνας και διδασκαλίας, πρέπει να διαθέσει χρήματα (τα οποία δεν ξέρουμε πού θα βρεθούν), για την ομαλή διαβίωση περίπου 1.000 φοιτητών του», τονίζει ο κ. Τρικαλινός.
Πάντως, ώς τις 31 Δεκεμβρίου το καταργηθέν ΕΙΝ θα συνεχίσει να καλύπτει το κόστος λειτουργίας των φοιτητικών εστιών. Τι θα γίνει όμως μετά;

Συγχωνεύσεις τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ : Περί τα 100 τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ, θα... διαγραφούν από τον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

0 σχόλια


 Τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας για τον νέο χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης και τα κριτήρια στη λήψη αποφάσεων
Του Αποστολου Λακασα
«Το ένα στα πέντε», δηλαδή περί τα 100 τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ, θα... διαγραφούν από τον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αφού τόσα υπολογίζονται ότι είναι τα τμήματα που «πλεονάζουν» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία έχει διευρυνθεί υπέρμετρα –«κομματικά, μικροπολιτικά»– από τα μέσα της δεκαετίας του ’90. Οι καταργήσεις και οι συγχωνεύσεις τμημάτων, σχολών ακόμη και ιδρυμάτων κρίνονται, υπό το πρίσμα των νέων συνθηκών, απαραίτητες. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει στείλει το μήνυμα στα ΑΕΙ ώστε, ανεξαρτήτως πολιτικών εξελίξεων, να αρχίσει ο σχετικός σχεδιασμός για το 2012–2013. «Ολοι συμφωνούν ότι υπάρχουν τμήματα που πλεονάζουν. Για τον νέο χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός και να μην οδηγηθούμε σε βεβιασμένες ενέργειες, όταν πλέον τα κονδύλια θα έχουν τελειώσει», τόνισε στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου Παιδείας. Το... καμπανάκι χτυπά για τα περιφερειακά τμήματα, όσα έχουν εξειδικευμένο αντικείμενο ή το αντικείμενό τους αλληλοκαλύπτεται και όσα δεν είναι ελκυστικά για τους αποφοίτους λυκείου, και άρα σπουδάζουν σε αυτά λίγοι, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα μεγάλο το κόστος λειτουργίας τους.
Ειδικότερα, στην Ελλάδα λειτουργούν 40 ΑΕΙ με 499 τμήματα, πλην των στρατιωτικών σχολών. Εξ αυτών 24 ιδρύματα είναι πανεπιστήμια, που έχουν «διασπαρεί» σε 36 διαφορετικές πόλεις και 16 ΤΕΙ σε 40 πόλεις. Από τα 24 πανεπιστήμια, μόνο όσα βρίσκονται στην Αττική, την Πάτρα, τα Iωάννινα, την Κέρκυρα και τα Χανιά είναι συγκεντρωμένα στην ίδια πόλη, ενώ τα υπόλοιπα «εκτείνονται» σε περισσότερες από μία πόλεις. Η χώρα δεν χρειάζεται τόσο πολλά ιδρύματα. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πανεπιστημιακός και πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Ιωακείμ Γρυσπολάκης, στην Ευρώπη ο κανόνας είναι να λειτουργεί ένα ΑΕΙ ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους. Ομως, η Ελλάδα αποτελεί εξαίρεση, αφού εδώ λειτουργεί ένα ΑΕΙ ανά 250.000 κατοίκους. Ετσι, στο πλαίσιο της αναδιάταξης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα κριτήρια που θα θέσει το υπουργείο Παιδείας θα είναι οικονομικά και ακαδημαϊκά.
Πιο συγκεκριμένα, η εξοικονόμηση κονδυλίων στο πλαίσιο αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας θα είναι ο καταλυτικός παράγοντας των όποιων αποφάσεων. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Παιδείας, στο Τμήμα Βιολογικών Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας του ΤΕΙ Καλαμάτας (το οποίο δεν δέχθηκε φέτος εισακτέους) ένας φοιτητής «κόστιζε», έως τη λήψη του πτυχίου του, στο κράτος κατά μέσον όρο 21.500 ευρώ. Στο κονδύλι αυτό περιλαμβάνονται η σίτιση του φοιτητή και τα λειτουργικά έξοδα του τμήματος (μισθοί κ.λπ.). Το αντίστοιχο «κόστος» για έναν φοιτητή στο Ζωικής Παραγωγής ΤΕΙ Θεσσαλονίκης ήταν 21.700 ευρώ, και στο Κλωστοϋφαντουργίας ΤΕΙ Πειραιά 30.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή, ένας φοιτητής της Φιλολογίας Αθηνών «κοστίζει» στο κράτος έως ότου λάβει πτυχίο 8.100 ευρώ, ο φοιτητής της Νομικής Αθηνών 9.180 ευρώ και εκείνος της Ιατρικής Αθηνών 95.000 ευρώ. Το δεύτερο βασικό κριτήριο θα είναι το αντικείμενο κάθε τμήματος. Στο μικροσκόπιο θα μπουν τμήματα με μεγάλη εξειδίκευση –«θα μπορούσαν να είναι απλώς μεταπτυχιακά προγράμματα», ανέφερε στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου–, ή γνωστικό αντικείμενο που δεν οδηγεί σε συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Αρνητικά θα λειτουργήσει εάν κάποιο τμήμα έχει συναφές αντικείμενο με άλλο τμήμα που βρίσκεται σε γειτονική πόλη.

Αλληλοεπικαλύπτεται

Επίσης, από μια γρήγορη ματιά στον κατάλογο των 499 τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ, είναι σαφές ότι υπάρχουν πολλά που το αντικείμενό τους αλληλοεπικαλύπτεται ή έχει μικρές παραλλαγές. Αυτό συμβαίνει κυρίως με τα τμήματα της πληροφορικής, των οικονομικών σπουδών και του γεωτεχνολογικού τομέα, τόσο στα ΑΕΙ όσο και στα ΤΕΙ.
Πανεπιστημιακοί, που μίλησαν στην «Κ», εστίασαν και στη θέση μικρών ΑΕΙ στο νέο τοπίο. Συγκεκριμένα, έχουν ακουστεί οι προτάσεις για συγχωνεύσεις μικρών ΑΕΙ με μεγαλύτερα. Μεταξύ αυτών, είναι η συγχώνευση του Χαροκόπειου με το Παν. Αθηνών, του Γεωπονικού Παν. Αθηνών με το ΕΜΠ, του Διεθνούς Πανεπιστημίου με το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, του Στερεάς Ελλάδος με το Παν. Θεσσαλίας και του Παν. Δυτικής Ελλάδας με το Ιωαννίνων. Το τελευταίο, μάλιστα, είναι δείγμα της ανορθολογικής πολιτικής που υιοθετήθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, τρία τμήματα του Παν. Ιωαννίνων, που λειτουργούσαν στο Αγρίνιο, αποσπάστηκαν από το ίδρυμα και αποτέλεσαν τον πυρήνα ενός νέου ΑΕΙ (με... μαρκίζα στο Αγρίνιο), ώστε και η Δυτική Ελλάδα να αποκτήσει, το 2010–2011, δικό της πανεπιστήμιο, αφού όλες οι υπόλοιπες περιφέρειες διαθέτουν...

«Ναι» υπό όρους οι πανεπιστημιακοί

Θετική παρουσιάζεται η ακαδημαϊκή κοινότητα στην πρόταση για αναδιάταξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης υπό την προϋπόθεση να γίνει οργανωμένα και όχι άτακτα, με μόνο στόχο την εξοικονόμηση πόρων. Επίσης, προτείνεται από διάφορες πλευρές να μπουν στον... χορό όχι μόνο τα ΤΕΙ αλλά και τα πανεπιστήμια και όχι μόνο τα περιφερειακά ιδρύματα αλλά και της Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Κάτι που πυροδοτεί «συγκρούσεις» εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας. «Η ανάγκη ανασχεδιασμού της τριτοβάθμιας προκύπτει από τον λανθασμένο τρόπο -χωρίς στρατηγική και κριτήρια-, με τον οποίο διευρύνθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη», ανέφερε στην «Κ» η γ.γ. της ομοσπονδίας πανεπιστημιακών κ. Ευγενία Μπουρνόβα. «Είναι απαραίτητος ο γενναίος χωροταξικός και θεσμικός ανασχηματισμός συνολικά, δηλαδή που θα περιλαμβάνει και τα ΤΕΙ και τα πανεπιστήμια», τόνισε στην «Κ» ο πρόεδρος της ομοσπονδίας διδασκόντων στα ΤΕΙ κ. Ιωάννης Τσάκνης. «Πρέπει να επανεξεταστεί η λειτουργία Τμημάτων, που τελικά έχουν ελάχιστους εισαχθέντες, Τμημάτων απομονωμένων, μακριά από την έδρα του ΑΕΙ καθώς και εκείνων με γνωστικό αντικείμενο μεταπτυχιακού επιπέδου» συμπλήρωσε. «Η συζήτηση να γίνει από μηδενική βάση και να αφορά τόσο τα κεντρικά όσο και τα περιφερειακά ΑΕΙ», τόνισε ο πρύτανης του Παν. Αιγαίου κ. Πάρης Τσάρτας. «Οι αλλαγές να προχωρήσουν με προσεκτικές κινήσεις. Απαιτείται και μείωση των εισακτέων για τη διατήρηση της ποιότητας», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας κ. Γ. Χαραλαμπίδης.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 20/11/2011