Αδέσμευτη και αντικειμενική ενημέρωση. Το μόνο blog με αποκλειστικά φοιτητικό περιέχομενο... Μαχητικό και πάντα αποκαλυπτικό.

110 σχολεία υπό κατάληψη μόνο στην Αττική

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011 0 σχόλια


Εκατόν δέκα συνολικά σχολεία τελούν υπό κατάληψη σήμερα Παρασκευή σε όλη την Αττική. Ειδικότερα υπό κατάληψη τελούν οι εξής σχολικές μονάδες:

1o ΓΕΛ.Ν.ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ
2°ΓΕΛ.Ν.ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ
3°ΓΕΛ.Ν.ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ
ΓΕΛ..Ν.ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ
6°Γ/ΣΙΟ ,ΓΕΛ,ΑΘΗΝΑΣ
17°ΓΕΛ.ΑΘΗΝΑΣ
2°ΓΕΛ.ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
1°ΓΕΛ..ΒΥΡΩΝΑ
3°Γ/ΣΙΟ,ΓΕΛ.ΒΥΡΩΝΑ
4°Γ/ΣΙΟ,ΓΕΛ ΒΥΡΩΝΑ
5°Γ/ΣΙΟ,ΓΕΛ ΒΥΡΩΝΑ
1°Γ/ΣΙΟ ,ΓΕΛ ΥΜΗΤΤΟΥ
2°Γ/ΣΙΟ,ΓΕΛ ΥΜΗΤΤΟΥ
3°Γ/ΣΙΟ,ΓΕΛ.ΥΜΗΤΤΟΥ
1°Γ/ΣΙΟ,ΓΕΛ. ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
2°Γ/ΣΙΟ,ΓΕΛ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ,ΓΕΛ ΚΑΡΕΑ
4°Γ/ΣΙΟ,ΓΕΛ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
5°,ΓΕΛ.ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
66°Γ/ΣΙΟΑΘΗΝΑΣ
1°Γ/ΣΙΟ,ΓΕΛ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
5°Γ/ΣΙΟ,ΓΕΛ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
56°ΓΕΛ.ΑΘΗΝΑΣ
1°ΕΠΑΛ.ΖΩΓΡΑΦΟΥ
7°ΣΕΚ.ΑΘΗΝΑΣ
1°ΕΠΑΛ. ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
1°ΕΠΑΛ.ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
3° ΣΕΚ.ΑΘΗΝΑΣ
2°ΣΕΚ.ΑΘΗΝΑΣ
1° ΕΠΑΛ.ΥΜΗΤΤΟΥ
ΓΕΛ.ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ
5°Γ/ΣΙΟ.Ν.ΙΩΝΙΑΣ
2°ΓΕΛ.Ν.ΙΩΝΙΑΣ
1ο ΕΠΑΛ Ν. ΙΩΝΙΑΣ
3°ΓΕΛ.ΚΗΦΙΣΙΑΣ
Γ/ΣΙΟ ΜΕΤΑΜ/ΣΗΣ-ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
3°Γ/ΣΙΟ.Ν.ΙΩΝΙΑΣ
6°ΓΕΛ.Ν.ΙΩΝΙΑΣ
ΠΕΙΡΑΜ. Γ/ΣΙΟ ΑΓ.ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ. ΓΕΛ.ΙΛΙΟΥ
4°ΓΕΛ.ΑΙΓΑΛΕΩ
9°Γ/ΣΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
2°,3°,5°,9°,14°ΓΕΛ.ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
1°Γ/ΣΙΟΑΓ.ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ
1°,3°ΓΕΛ.ΑΓ.ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ
1°,2°,4°,5°Γ/ΣΙΟ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
1°,2°,3°,4°,5° ΓΕΛ.ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
1°,7°Γ/ΣΙΟ,ΙΛΙΟΥ
3°,4°,5°,6°ΓΕΛ.ΙΛΙΟΥ
1o ΓΕΛ .ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
2°Γ/ΣΙΟ,ΓΕΛ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
1°ΓΕΛ.ΑΛΙΜΟΥ
3°ΓΕΛ.ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΕΠΑΛ.ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓ.ΣΤΕΦΑΝΟΥ
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΝΟΙΞΗΣ
6°Γ/ΣΙΟ  ΑΧΑΡΝΩΝ
ΓΕΛ.ΑΝΟΙΞΗΣ
ΓΕΛ.ΚΑΛΑΜΟΥ
ΓΕΛ.ΑΓ.ΣΤΕΦΑΝΟΥ
6°ΓΕΛ..ΑΧΑΡΝΩΝ
ΓΕΛ.ΔΡΟΣΙΑΣ
ΓΕΛ.ΕΡΥΘΡΩΝ
1°ΕΠΑΛ.ΑΝΩ.ΛΙΟΣΙΩΝ
1°ΓΕΛ. ΑΝΩ.ΛΙΟΣΙΩΝ
ΕΣΠΕΡΙΝΟ Γ/ΣΙΟ ΑΝ.ΛΙΟΣΙΩΝ
1° Γ/ΣΙΟ , ΓΕΛ.ΝΙΚΑΙΑΣ
4°Γ/ΣΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
3°ΓΕΛ.ΝΙΚΑΙΑΣ
4°Γ/ΣΙΟ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
3°ΓΕΛ.ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΛ. ΝΙΚΑΙΑΣ
1°Γ/ΣΙΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
7°Γ/ΣΙΟ.ΝΙΚΑΙΑs
8o ΓΕΛ.ΠΕΙΡΑΙΑΣ
4°ΓΕΛ.ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
5°ΓΕΛ.ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
4ο ΓΕΛ ΠΕΙΡΑΙΑ
6°Γ/ΣΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
essos.gr

150.000 διαδηλωτές στο Σαντιάγο, Χιλή ζητούν δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

0 σχόλια


150.000 διαδηλωτές στο Σαντιάγο, Χιλή ζητούν εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.
 
ρεπορταζ: alfavita.gr
Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011 στο Σαντιάγο της Χιλής διαδήλωσαν 150.000 φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί ζητώντας εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Η συγκέντρωσή ήταν δυναμική και η αστυνομία συγκρούστηκε με τους διαδηλωτές.
50 άνθρωποι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Τη διαδήλωση οργάνωσε η Συνομοσπονδία Φοιτητών της Χιλής. Ο εκπαιδευτικός κόσμος της Χιλής βρίσκεται σε αναβρασμό από το Μάιο, καθώς ζητά έντονα και επιτακτικά εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, δημόσια εκπαίδευση για τους φτωχούς της χώρας τους.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Έκτακτη σύνοδος των πρυτάνεων Στις 12:00 το μεσημέρι στο Λαύριο

0 σχόλια



Στις 12:00 το μεσημέρι στο Λαύριο συγκαλείται έκτακτη γενική συνέλευση των πρυτάνεων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Αιτία αποτέλεσαν οι δηλώσεις της υπουργού Παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου, για διακοπή της χρηματοδότησης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, εάν συνεχίσουν να μην υπογράφουν τη διαπιστωτική πράξη του νέου νόμου, που απαιτείται, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τα νέα συμβούλια διοίκησης στα πανεπιστήμια.
zougla.gr

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο-Συνεχής ενημέρωση

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011 0 σχόλια

Αρκετές χιλιάδες κόσμου στα Προπύλαια!! Συμμετέχουν φοιτητές μαθητές δάσκαλοι καθηγητές καθώς και οι υπάλληλοι της ΠΟΕ-ΟΤΑ οι οποίοι θα συνεχίσουν την πορεία τους μαζί με τους φοιτητές!!
14.35 Στο Σύνταγμα έχει δημιουργηθεί ο γνωστός φραγμός στα λουλουδάδικα ενώ έχει  τοποθετηθεί και ο μεταλλικός φράκτης. Ωστόσο εντύπωση προκαλεί  το ειδικό όχημα εκτόξευσης νερού της αστυνομίας
14.50 Ξεκινάει η πορεία από τα Προπύλαια 
15.00 Πάνω από 4.000 οι συμμετέχοντες


15.20 Προκλητική η παρουσία της αστυνομίας! Έχει δημιουργήσει "κορδόνι" δεξιά και αριστερά της πορείας 

"Μιας Και Ήρθες Ως Εδώ ..." - Επιτροπή Κατάληψης Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011 0 σχόλια


Μιας και ήρθες ως εδώ…

Έχουμε να σου πούμε… Μόλις τελειώσανε 12 χρόνια σχολείου, φροντιστηρίων, ιδιαίτερων κλπ. Και τί έμαθες? Έμαθες να είσαι μόνιμα σε μια διαδικασία ανταγωνισμού, να υποτάσσεσαι σε κάθε παραξενιά των καθηγητών σου, να χρυσοπληρώνεις φροντιστήρια και ιδιαίτερα για να καταφέρεις να μπεις στα Α.Ε.(Ι.). Συγχαρητήρια, καλωσόρισες στην ακαδημαϊκή κοινότητα… ή μήπως όχι? Από τις πρώτες κιόλας μέρες της φοιτητικής σου ζωής νιώθεις μια αίσθηση ελευθερίας και ανεξαρτησίας μακριά από τον καθημερινό έλεγχο της οικογένειας. Με το που πάτησες το πόδι σου σίγουρα άκουσες από δεξιά και αριστερά για ξέφρενα πάρτι και νύχτες στρωμένες με σφηνακοπέταλα. Μπορεί να είναι κι έτσι… 
Πέρα από όλα αυτά, υπάρχει και ένα κομμάτι για το οποίο δεν σου μιλάνε, το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να εκθειάσουμε το ελληνικό πανεπιστήμιο ούτε όπως ήταν πριν ούτε όπως προσπαθούν να το κάνουν(βλ. νέο Νόμο). Υπήρχαν και υπάρχουν πολλά προβλήματα σχετικά με την σίτιση, την στέγαση, τις κτιριακές υποδομές, τα ερευνητικά προγράμματα. Προβλήματα που δεν επηρεάζουν μόνο την καθημερινότητα του φοιτητή αλλά και την πρόσβαση και την σχέση του με το γνωστικό αντικείμενο. 
Από εδώ και στο εξής, με την εφαρμογή του νέου νόμου, ακόμα και αυτά που θεωρούνται δεδομένα μπορούμε να τα ξεχάσουμε. Μιλάμε πλέον για ένα πανεπιστήμιο στο οποίο δεν ισχύει το άσυλο, ένα πανεπιστήμιο χρηματοδοτούμενο από ιδιωτικά κεφάλαια και δίδακτρα, ένα πανεπιστήμιο που θα προσφέρει υποβαθμισμένα πτυχία, συγκριτικά με τα σημερινά (μέσω της μείωσης των μαθημάτων στα προγράμματα σπουδών και της απόλυσης καθηγητών) και κατά συνέπεια ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα. Ένα πανεπιστήμιο που ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία ενός ‘νεου’ ευέλικτου, υπάκουου εργατικού δυναμικού. Ένα πανεπιστήμιο που θα προωθεί την εντατικοποίηση των ζωών μας ως αυτοσκοπό. 
Ο νέος αυτός νόμος βέβαια αποτελεί μια συνέχεια στη γενικευμένη επίθεση που δέχεται η κοινωνία τα τελευταία χρόνια. Τα κυβερνώντα κόμματα και όσοι τους σιγοντάρουν, η Ε.Ε., διεθνείς οργανισμοί όπως το Δ.Ν.Τ., έχουν βαλθεί να διευρύνουν ακόμα περισσότερο το χάσμα μεταξύ εξουσιαστών και εξουσιαζόμενων. Όλα τα κομμάτια της κοινωνίας που θεωρούν ότι πλήττονται οφείλουν να δώσουν μια απάντηση ΜΑΖΙΚΗ, απάντηση ΣΥΝΟΛΙΚΗ. 
Γι’ αυτό και η σχολή σου αυτή τη στιγμή τελεί υπό κατάληψη. Γιατί κάποιοι μελλοντικοί σου συνάδελφοι αποφάσισαν να αγωνιστούν για το τώρα και για το μέλλον. 

ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ, ΣΤΕΓΑΣΗ, ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ, ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ. ΠΤΥΧΙΑ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΔΕΝ ΛΥΝΕΤΑΙ ΜΕ ΝΟΜΟΥΣ 
Ή ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΤΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ Ή ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ


Επιτροπή Κατάληψης Κοινωνιολογίας

Αρθρο: Η ΔΑΠ πέθανε! Ζήτω το πανεπιστήμιο!

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011 0 σχόλια

Ο Θεός με φύλαξε και δεν υπήρξα ποτέ μέλος  της ΔΑΠ. Δεν ξέρω πώς σώθηκα από αυτή την “γάγγραινα”, παρά τις ευλογίες που είχα από το δεξιό μου πατέρα. Μια σειρά από καταστάσεις που διαπίστωσα μπαίνοντας στο πανεπιστήμιο με έκαναν να αποφύγω να γίνω μέλος μιας φοιτητικής νεολαίας που ως επί το πλείστον ο πολιτικός της λόγος άστραφτε στην αποθέωση του πολιτισμικού αναλφαβητισμού.

Για παράδειγμα, όταν οι προβληματισμοί της μεγάλης πλειοψηφίας των μελών της, εκεί γύρω στο Μάιο, περιορίζονταν σε διλήμματα του στιλ «Μύκονος ή Σαντορίνη» (μα γιατί το ψάχνανε, αφού κάθε χρόνο πηγαίναν Μύκονο) και όταν οι κορυφαίες πολιτιστικές πράξεις τους ήταν να φέρνουν, παραμονές των εκλογών, την Δέσποινα Βανδή ή την Άντζη Σαμίου, πώς θα μπορούσαν να αναδείξουν κάποιο επίπεδο πολιτικής συμπεριφοράς στην καθημερινότητά τους;

Αν τολμούσες  να πεις και τίποτα οι «και καλά ψαγμένοι»  βάφτιζαν την αγραμματοσύνη τους «απενοχοποίηση» από την αριστερή κουλτούρα που τους έπεφτε βαριά. Λες και είχαν προηγουμένως «φάει» όλο τον Ρίτσο ή τον Μπακαλάκο και αποφάσιζαν να κάνουν διάλειμμα απ’ την διανόηση με το αλήστου μνήμης οραματικό σύνθημα: «και α και ου και ΔΑΠ Νου Δου Φου Κου»! Τρομάρα τους!

Μια ζωή, λοιπόν, τους θυμάμαι να στηρίζουν ό,τι πιο νεοφιλελεύθερο έπεφτε στο μεγάλο τραπέζι του πανεπιστημίου και οι περισσότεροι χωρίς να σκεφτούν πλησίαζαν σχεδόν υπό παρακολούθηση την κάλπη, όπως τα ινδικά χοιρίδια την τροφή τους. Βέβαια, πολλές φορές συμφωνούσα μαζί τους – π.χ. ποτέ δεν κατάλαβα την πρακτική αξία του ασύλου, την στιγμή που ζούσαμε δολοφονίες εντός ΑΠΘ, αν και όταν θέλαμε να αγοράσουμε «μαύρο» διευκολυνόμαστε…

Εντούτοις δεν τόλμησα να ψηφίσω τίποτα απ’  όσα «κατέβαζαν» προς ψήφιση, επειδή ανάμεσα σε μια πρόταση που διαφωνώ και σε έναν συρφετό λεβεντόμαγκων (δεν ήταν όλοι έτσι – ο καλύτερός μου φίλος υπήρξε ΔΑΠίτης), προτιμούσα να στηρίξω το πρώτο.

Και έρχεται  σήμερα η Άννα Διαμαντοπούλου. Αποφάσισε  να βγάλει τις παρατάξεις από τα πανεπιστήμια με ένα νομοσχέδιο που το στήριξε και ο Αντώνης Σαμαράς. Η ΔΑΠ χάνει τα οφίτσιά της και αντιδρά. Ασχέτως αν ο νόμος Διαμαντοπούλου κινείται στη σωστή κατεύθυνση ή όχι, οι αλλαγές που φέρνει βρίσκονται μέσα στο πνεύμα όσων πρότεινε η ΔΑΠ τριάντα χρόνια τώρα.  Ο Σαμαράς συμφώνησε και ψήφισε τον νόμο. Μετά, με τις πρώτες αντιδράσεις, τα έβαλε με την φοιτητική οργάνωση του κόμματός του. Ο πρόεδρος της ΝΔ καλά έκανε και διέγραψε όσους διαφώνησαν «δαπίτικα» - όπως λέγαμε στο πανεπιστήμιο. Η ΔΑΠ είχε ιδρύσει ένα ιδεοδικείο μέσα στις πανεπιστημιακές σχολές. Εκεί είδα με τα μάτια μου σε γενικές συνελεύσεις να δικάζονται μορφές της νεοελληνικής ιστορίας, από ανθρώπους που θυσιάστηκαν για τη δημοκρατία μέχρι τον Μάνο Χατζιδάκι!

Τώρα  κάποιοι ΔΑΠίτες αποφάσισαν να καθίσουν στο εδώλιό του ιδεοδικείου τους και τον Πρόεδρο του κόμματος τους. Ήταν επόμενο.  

Αντιγράφω υπογεγραμμένο κείμενο – άγνωστου σε μένα – ΔΑΠίτη που προφανώς έχει καταλάβει περισσότερα απ’ όσα θα έπρεπε, αν ήθελε να ανδρωθεί στους κομματικούς μηχανισμούς του κάθε κόμματος. Εκ των προτέρων του στέλνω χαιρετισμούς συμπαράστασης, αν και, προφανώς, δεν θα μπορούσαμε να συμπορευτούμε…

Ανοιχτή επιστολή στα μέλη της ΔΑΠ
Γράφει  ο Νίκος Μπαλάτσας
Ξεκίνησα  να γράφω ένα κείμενο που ήθελα να το ονομάσω “Προς του παλιούς συμμαχητές”. Μετά από δύο παραγράφους τα έσβησα και έμεινα να κοιτάω σκεπτικός την λευκή οθόνη του υπολογιστή. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς άνθρωποι που κάποτε σκεφτόμασταν τα ίδια και συμφωνούσαμε με μια γρήγορη ματιά αλλάζουνε τόσο εύκολα...

Αυτός είναι άραγε ο  σκοπός μιας φοιτητικής παράταξης; Η συνδιοίκηση  του Πανεπιστημίου; Γιατί; Με ποια κριτήρια και με ποια προσόντα; Διαβάζοντας τις  τωρινές ανακοινώσεις της ΔΑΠ αισθάνομαι ξένος προς αυτήν  την παράταξη... Φίλοι μου, ευθυνόμαστε κι εμείς για την κατάντια του πανεπιστημίου και την πολιτική/οικονομική χρεοκοπία της χώρας. Σίγουρα όχι όσο άλλοι, αλλά είμαστε κι εμείς υπεύθυνοι. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, όσοι είναι αρκετά ώριμοι, βαθιά μέσα τους έχουν κάνει την αυτοκριτική τους και θα συμφωνήσουν μαζί μου. Τα τωρινά μέλη της παράταξης όμως έχουν μια τεράστια ευκαιρία.

Φίλες και Φίλοι,

Αφήστε  πίσω το παρελθόν. Ξεχάστε  τις εποχές των  έντονων πολιτικών  αντιπαραθέσεων. Ξεχάστε  το όνειρο της δουλειάς στο δημόσιο ή  τις προνομιούχες κυβερνητικές θέσεις. Σταματήστε να κεφαλαιοποιείτε προσωπικές και πολιτικές γνωριμίες στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης. Τα βραχυπρόθεσμα οφέλη είναι τόσο μικρά που δεν αξίζει καν τον κόπο...

Φίλες και Φίλοι,

Η δύναμη της παράταξης  ήταν πάντα η υπευθυνότητα. Ακόμα και τις σκοτεινές εποχές με τα πάρτι και τις εκδρομές η φοιτητική κοινότητα πάντα εμπιστεύονταν την ΔΑΠ για την ενημέρωση της και την προάσπιση των δικαιωμάτων της (εξεταστικές, συγγράμματα κτλ). Σήμερα η υπεύθυνη στάση προστάζει την απαίτηση για έναν σύγχρονο, αξιόλογο και αξιοκρατικό πανεπιστήμιο. Δεν θα κάνω υποδείξεις ούτε θα καταθέσω προτάσεις. Φυσικά κι έχω τις προσωπικές μου απόψεις αλλά έχω και μεγάλη εμπιστοσύνη στο στελεχιακό δυναμικό της ΔΑΠ.

Τελειώνοντας  θέλω να υπενθυμίσω σε όλους ό,τι η πολιτική και η ενασχόληση με τα κοινά δεν αρχίζουν, ούτε και τελειώνουν μέσα σε μια σχολή. Όλοι όσοι το επιθυμούν μπορούν να ενασχοληθούν στην τοπική τους κοινωνία είτε ατομικά είτε μέσα από κάποια παράταξη με τα όποια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ας αφήσουμε επιτέλους την εκπαίδευση να ανασάνει κι ας αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις στην ουσιαστική αναβάθμιση του πανεπιστημίου.

Φιλικά  και χωρίς καμιά  διάθεση να προσβάλω κανέναν...

http://armageddon-news.blogspot.com/2011/09/blog-post_4569.html?spref=fb

Βια & νοθεια απο ΠΑΣΠ και ΔΑΠ στις φοιτητικες εκλογες

0 σχόλια




-Ρεσιτάλ εκλογών βίας και νοθείας με μπράβους έδωσε η ΔΑΠ στο Οικονομικό Αθήνας. Λίγο πριν την καταμέτρηση η ΔΑΠ ...εξαφανίστηκε μαζί με τα πρακτικά και μία κάλπη, για να γυρίσει σκίζοντας και ακυρώνοντας διά του τραμπουκισμού ψηφοδέλτια, παιχνίδι στο οποίο συνέβαλε ακολούθως η ΠΑΣΠ. Οι υπόλοιπες παρατάξεις αποχώρησαν από την καταμέτρηση, την οποία συνέχισε μόνη η ΔΑΠ, χαρίζοντάς της ποσοστό 58%(!) ξεπερνώντας και τις πιο...αισιόδοξες προβλέψεις. Στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης ΔΑΠίτες άνοιγαν τους φακέλους πριν ριχτούν στις κάλπες «συνιστώντας» στους σπουδαστές να αλλάξουν γνώμη αν δεν είχαν ψηφίσει ΔΑΠ. Πρωταγωνιστής η ΔΑΠ και στην Ιατρική Αλεξανδρούπολης, πιστή στις «δημοκρατικές» της πρακτικές, δεν μπήκε καν στον κόπο να καταμετρήσει τα λευκά ψηφοδέλτια αφού με βάση τον εκλογικό κανονισμό που επέβαλε, τα λευκά καταμετρούνταν στα άκυρα.


-Στην ΑΣΟΕΕ, η καταστροφή ενός αριθμού ψηφοδελτίων –από «αναρχικούς»– ικανών να ακυρώσουν τη συγκεκριμένη κάλπη, έδωσε ευκαιρία σε ΠΑΣΠ - ΔΑΠ να νοθεύσουν, καταμετρώντας μόνοι τα ψηφοδέλτια, βγάζοντάς τα στο σύνολο μόνο κατά 4(!) λιγότερα, ενώ εξαρχής ΕΑΑΚ, ΠΚΣ και ΑΡΕΝ αποχώρησαν. Στο Πριν και την ιστοσελίδα της νΚΑ δεν αναρτήθηκαν αποτελέσματα, αφού η ΕΑΑΚ δεν τα αναγνωρίζει ζητώντας επανάληψη των εκλογών στο τμήμα αυτό, κόντρα στις μεθοδεύσεις ΔΑΠ - ΠΑΣΠ.


-Μπράβοι παρέλασαν και στο Πανεπιστήμιο Πατρών, αυτή τη φορά της ΠΑΣΠ, με στόχο να λύσουν «ενδοπαραταξιακές» διαφορές, τρομοκρατώντας στο πέρασμά τους. Παρόμοιο σκηνικό και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων όπου ΔΑΠίτες με μπράβους και χούλιγκαν έπαιζαν ξύλο μεταξύ τους για να λύσουν...σοβαρές «πολιτικές» διαφωνίες, καθυστερώντας για ώρες την έναρξη των εκλογών.

ΔΑΠ:Κυνηγούν ψήφους με όπλο δωρεάν ποτά και ταξίδια...

0 σχόλια


Γη και ύδωρ υπόσχονται οι φοιτητικές παρατάξεις στους ψηφοφόρους τους. Στην τελευταία φοιτητική αναμέτρηση πριν από τις βουλευτικές εκλογές, όλοι θέλουν να κερδίσουν ψήφους και... εντυπώσεις. Το ραντεβού έχει κλειστεί για τις 9 Μαϊου και ήδη οι παρατάξεις δίνουν τα...ρέστα τους.
Πρωτοπόρος για μια ακόμα φορά σε παροχές και ποικίλες διευκολύνσεις, αναδεικνύεται η ΔΑΠ, η οποία θέλει πάση θυσία να ξεχαστούν οι «τραμπουκισμοί» των μελών της στα αμφιθέατρα κατά τις κινητοποιήσεις του τελευταίου χρόνου, αλλά και να μην αποτυπωθεί στις φοιτητικές κάλπες η κορύφωση του σκανδάλου των ομολόγων. Οι υποσχέσεις και οι προσφορές... αναρτώνται για να προσελκύσουν τους αναποφάσιστους: από σημειώσεις για τα μαθήματα και δωρεάν ταξί για μετακινήσεις από και προς την επαρχία, μέχρι δωρεάν ταξίδια (κυρίως στη Μύκονο) και... πρώτα τραπέζια πίστα.
www.ethnos.gr ( για τις περσινες εκλογες)

Προσπάθεια τρομοκράτησης των καταλήψεων του Πολυτεχνείου Κρήτης

0 σχόλια


Σήμερα τα ξημερώματα Κυριακής 19/09 γύρω στις 4 κάποιοι που βγήκαν από ενα αυτοκίνητο με σβηστά φώτα μπροστά απο το μπλόκο έβαλαν φωτιά στο πανό της κατάληψης στην είσοδο της πολυτεχνειούπολης στα Κουνουπιδιανά και όταν οι σύντροφοι κινήθηκαν προς το μέρος τους εξαφανίστηκαν με ένα αυτοκίνητο. Στην συνέχεια κάποιοι που δεν μπορέσαμε να δούμε ποιοί ήταν, προσπάθησαν να αποκαθηλώσουν το πανό της κατάληψης της Αρχιτεκτονικής στην Γαλλική σχολή στην Χαλέπα αλλά όταν έγιναν αντιληπτοί τράπηκαν σε φυγή. Μετά απο λίγη ώρα επέστρεψαν θρασύδειλα και όταν οι συναγωνιστές απο την κατάληψη τους αντιλήφθηκαν εγκαίρως, τους καταδίωξαν και κατόρθωσαν να τον προφτάσουν έναν απο αυτούς και έγινε συμπλοκή. Το συγκεκριμένο φασιστοειδές όμως, είχε πάνω του pepper spray και χρησιμοποιώντας το την ώρα της συμπλοκής ενάντια στα παιδιά της κατάληψης κατάφερε να ξεφύγει. Να σημειωθεί πως είναι η δεύτερη φορά μέσα σε δύο βδομάδες που κάποιοι κλέβουν το πανό της αρχιτεκτονικής. Το παρακράτος αρχίζει να δείχνει τα δόντια γιαυτό ας έχουμε όλοι πανελλαδικά το νού μας και ας περιφρουρήσουμε καλύτερα τις καταλήψεις.
Δεν τρομοκρατούμαστε συνεχίζουμε δυναμικά.


Aπο επιτροπες καταληψης!

Φοιτητές προς γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς: «Αγωνιστείτε μαζί μας!»

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011 0 σχόλια


Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του υπό κατάληψη Παντείου Πανεπιστημίου απευθύνουν έκκληση στους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των σχολείων να συμπορευτούν σε έναν πανεκπαιδευτικό αγώνα κατά της κυβερνητικής πολιτικής.. Αναδημοσιεύουμε αυτούσιο το κείμενό τους:
 

«Μαθητές, γονείς και δάσκαλοι!

Αυτό το κείμενο γράφτηκε από φοιτητές και καθηγητές του Παντείου Πανεπιστημίου, που αυτές τις μέρες βρίσκεται, μαζί με πάνω από 300 άλλες σχολές, υπό κατάληψη. Κάνουμε αυτήν την κατάληψη γιατί ο νέος νόμος για την παιδεία, που χτυπάει και το σχολείο σας, διαλύει και τα πανεπιστήμιά μας. Το υπουργείο θέλει να εφαρμόσει άμεσα το νόμο, που απομακρύνει την παιδεία περισσότερο από το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της, και τη φέρνει πιο κοντά σε κάτι που μοιάζει με μεγάλο φροντιστήριο ή κολέγιο, ρίχνοντας όλο και περισσότερο το οικονομικό βάρος στο φοιτητή και την οικογένειά του. Το να κάνουμε κατάληψη ήταν ο μόνος τρόπος να τους εμποδίσουμε, για να μην ζήσουμε σχολές όπου θα κρυώνουμε τον χειμώνα, όπου δεν θα έχουμε ρεύμα ή ίντερνετ για την έρευνά μας.

Η καινούργια χρονιά ξεκινά και για τους μαθητές γεμάτη δυσκολίες. Είναι πρωτοφανές να ανοίγουν λιγότερα σχολεία, εφοδιασμένα με φωτοτυπίες και όχι με βιβλία, με λιγότερους δασκάλους και έτσι πολύ περισσότερα παιδιά σε κάθε τμήμα. Το ποιος θα πληρώσει για τις ελλείψεις αυτές μπορούμε να φανταστούμε ότι τελικά θα είναι πάλι οι οικογένειές μας. Εκτός από τα φροντιστήρια, που φαίνονται πλέον ακόμα πιο απαραίτητα, στο τέλος θα πληρώνουμε όλο και περισσότερα για την “δωρεάν παιδεία”. 

Όλα αυτά τα ζουν πολύ έντονα οι μαθητές του Λυκείου, που βλέπουν το σχολείο τους να μην είναι τίποτα άλλο από μια κούρσα για το ποιος θα μπει στο πανεπιστήμιο. Τώρα, ήδη από την πρώτη Λυκείου, με μια ερευνητική εργασία (project),  χωρίς σίγουρο σύστημα πανελλαδικών εξετάσεων και με διαδικτυακές σημειώσεις, οι μαθητές αντί να σκέφτονται όλα αυτά που μπορούν στο σχολείο να μάθουν, σκέφτονται μόνο τα μόρια της επιτυχίας. Η ανταμοιβή θα είναι η εισαγωγή γενικά σε μια σχολή, όχι σε κάποιο τμήμα με σαφές επιστημονικό πεδίο. Αποτέλεσμα είναι ένα πτυχίο διαλυμένο, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, μια απλή συλλογή μαθημάτων και δεξιοτήτων, που αντιστοιχούν σε κάποιες ελάχιστες πιστωτικές μονάδες.

Η νέα γενιά θα είναι πιο πειθαρχημένη από ποτέ, εκπαιδευόμενη μια ζωή και παράλληλα δουλεύοντας στις πιο δύσκολες συνθήκες. Με δικαιολογία την κρίση κλέβουν τα όνειρά μας και τα δικά σας όνειρα, κλέβουν το μέλλον μας και ο μόνος τρόπος να το υπερασπιστούμε είναι να παλέψουμε γι’ αυτό. Σε αυτόν τον αγώνα χρειάζονται όλες οι ηλικίες από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, χρειάζονται οι γονείς και οι δάσκαλοί μας πλάι μας.

Γι΄ αυτό σας καλούμε να πάρετε και σεις αγωνιστικές πρωτοβουλίες στα σχολεία σας και να δράσετε μαζί μας, να συμμετάσχετε στις πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις (με πρώτο ραντεβού το πανελλαδικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 15.09) και να πάρετε τις ζωές σας στα χέρια σας. Καλούμε τους γονείς να σταθούν δίπλα μας, να μας υποστηρίξουν και να πιστέψουν τα παιδιά τους, όχι τα δελτία των 8. Καλούμε τους δασκάλους να δράσουν και να ενωθούν μαζί μας σε ένα πλατύ αγωνιστικό κίνημα.

Σας καλούμε όλους και όλες στο Πάντειο στις 14.09 και ώρα 18.00 σε μια εκδήλωση-ανοιχτή συζήτηση, για να μιλήσετε μαζί μας και να καταλάβετε γιατί ο νέος νόμος συρρικνώνει τις σπουδές και δημιουργεί μια κοινωνία πιο φτωχή και εύκολα χειραγωγήσιμη».

Ανάμεσα στο χρυσό και στα χώματα Γιατί αγωνίζεται η νεολαία;

0 σχόλια

Του Αλέξανδρου Ζαχιώτη

Ας μη γελιόμαστε. Οι νεοφιλελεύθεροι πολιτικοί σέβονται το Πανεπιστήμιο. Και σπεύδουν να το αγκαλιάσουν μόλις τους δοθεί η ευκαιρία. Γι΄ αυτούς το πανεπιστήμιο είναι μια φλέβα χρυσού που κανένας προηγουμένως δεν είχε ανακαλύψει, δεν είχε σκεφτεί ή δεν είχε τολμήσει να χρησιμοποιήσει ως τέτοια.

Πριν αρχίσουν την εξόρυξη του χρυσού, όμως, θα πρέπει να σκάψουν. Όσο πιο βαθιά κρυμμένη είναι η φλέβα, τόσο πιο πολύ θα πρέπει να προσπαθήσουν. Για να είναι σίγουροι για την ποιότητα του ορύγματος, θα πρέπει να ξεφορτωθούν ό,τι άλλα μεταλλεύματα βρουν προ ή και εντός του. Και βέβαια θα πρέπει να πείσουν και την κοινωνία ότι αυτά τα άλλα μέταλλα είναι όντως άχρηστα. Μιαρές προσμίξεις που χαλάνε την ποιότητα και θολώνουν τη λάμψη του χρυσού.

Η υπουργός Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σαν καλοί νεοφιλελεύθεροι πολιτικοί/σκαπανείς, φόρεσαν τη στολή εργασίας και ξεκίνησαν το σκάψιμο, με τις ευλογίες του ΔΝΤ και της Ε.Ε. Πήραν οδηγίες από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ για την τοποθεσία του ορύγματος. Η τελευταία είχε επίσης αποπειραθεί να σκάψει, όμως στο τέλος της μέρας τα χώματα ξαναέπεφταν στο ορυχείο και χαλούσαν την προσπάθεια.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μελέτησε, επίσης, πολύ καλά και το εγχειρίδιο με τίτλο «Πώς να βεβαιωθείτε ότι ο χρυσός που βρήκατε είναι καλής ποιότητας», που συνέταξαν κάποιοι ικανοί νεοφιλελεύθεροι χρυσωρύχοι πριν δέκα χρόνια και κάτι, στη Μπολόνια της Ιταλίας.

Αποφασισμένοι, λοιπόν, και εξοπλισμένοι με τα ακονισμένα και ανθεκτικά εργαλεία τους, άρχισαν να σκάβουν. Μαζί τους έσκαψαν και οι λοιπές «υπεύθυνες» δυνάμεις της μνημονιακής νομιμότητας (ΛΑ.Ο.Σ και Δημοκρατική Συμμαχία), ενώ και η ΝΔ συνέδραμε την προσπάθεια, προκειμένου να δει να πραγματώνεται αυτό που και η ίδια είχε ονειρευτεί πριν από μερικά χρόνια. Ας είμαστε ειλικρινείς: σε μια συγκυρία που η αστική τάξη προσπαθεί να σφιχταγκαλιάσει όσο ποτέ  το πανεπιστήμιο ως τον δικό της -και μάλιστα περιούσιο- ιδεολογικό μηχανισμό, κανένα κόμμα του αστικού συνασπισμού εξουσίας δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ή να σφυρίζει αδιάφορα.

Ξεκινώντας το σκάψιμο, αρχικά βρήκαν μεγάλες ποσότητες από ένα μέταλλο με ονομασία «πτυχία με αξία». Πολύτιμο μέταλλο για πάρα πολλούς - τι να κάνουμε όμως που οι χρήσεις του (βλ. συλλογικές συμβάσεις εργασίας, συλλογική κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων) είχαν καταργηθεί; Στο σωρό, λοιπόν, μαζί με τα άχρηστα χώματα…

Παρακάτω συνάντησαν το πασίγνωστο «δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας» και άλλα παρεμφερή, όπως το προσφιλές «φοιτητική μέριμνα». Βρήκαν επίσης πολύτιμα μέταλλα, αλλά εδώ μιλάμε για χρυσό - με μπακίρια θα ασχολούμαστε; Άσε που αν θες το χρυσό, θα πρέπει να πληρώσεις. Καπιταλισμό έχουμε. Αυτά που ξέραμε να τα ξεχάσουμε: τώρα μιλάνε οι αγορές!

Στις παρυφές του ορυχείου βρέθηκε κι ένα τρίτο μετάλλευμα, το περιβόητο «δημοκρατικός χαρακτήρας του πανεπιστημίου-άσυλο», ή «συνδιοίκηση», για τους ανθρώπους της πιάτσας. Το πρόβλημα με αυτό ήταν ότι γλιστρούσε πολύ κι έτσι τα μηχανήματα εξόρυξης (βλ. ιδιωτική πρωτοβουλία, εταιρίες κλπ) δεν μπορούσαν να στερεωθούν και να ξεκινήσουν τη δουλειά. Το τελευταίο αυτό μετάλλευμα, λοιπόν, παρουσιάστηκε από το υπουργείο ως το πιο μαύρο και πιο αποκρουστικό απ’ όλα, ώστε να ξεκινήσει μια κουβέντα για το χρώμα του -που άλλοι το έβλεπαν μαύρο, άλλοι σκούρο καφέ κι άλλοι μπορντοροδοκόκκινο-, κι όχι για τα μηχανήματα της εταιρείας που γλιστρούσαν.

Έπειτα απ’ όλη αυτή τη διαδικασία για να εντοπίσουν τον ανόθευτο χρυσό του Πανεπιστημίου και να απομακρύνουν τα μιάσματα, είχε έρθει η ώρα να αρχίσουν την εξόρυξη. Κανείς όμως δεν ήταν σίγουρος ότι αυτή όντως θα ξεκινούσε…

***

Αν το παραπάνω ήταν φανταστική ιστορία, θα τελείωνε, πιστέψτε με, με εξέγερση των μεταλλωρύχων και πάλη μέχρι την τελική νίκη - όπως αυτή πριν ογδόντα χρόνια στο Harlem County των ΗΠΑ, που μας χάρισε το αιώνιο union song «Which side are you on?». Και στη σημερινή πραγματικότητα ο καθένας πρέπει να διαλέξει πλευρά.

Οι απόψεις, ωστόσο, για το ποιες είναι οι πλευρές διίστανται. Το υπουργείο έσπευσε να τις κατηγοριοποιήσει ως «το παλιό και το νέο», βάζοντας το ίδιο και τους συμμάχους του στη δεύτερη κατηγορία. Όλοι οι υπόλοιποι ανήκουν αυτόματα στην πρώτη κι έτσι, πολύ εύκολα, τσουβαλιάζονται άνθρωποι, αντιλήψεις, συλλογικότητες και πρακτικές, ενώ πάνω στο τσουβάλι μπορεί να μπει φαρδιά πλατιά η ετικέτα με το όνομα της συντεχνίας και τον κλάδο προέλευσής της. Παλιά τους τέχνη κόσκινο…

Δυστυχώς γι’ αυτούς, όμως, ο ψευδής αυτός διαχωρισμός δεν φαίνεται να εκφράζει τους φοιτητές, που μαζικά και αποφασιστικά παίρνουν το δρόμο του αγώνα μ’ ένα ριζικά διαφορετικό σκεπτικό. Το σκεπτικό αυτό θέτει στο στόχαστρο την κρισιμότερη διαδικασία που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή στην ελληνική κοινωνία: τη διαδικασία υποτίμησης της αξίας της εργασίας. Μετά τις απολύσεις, τις περικοπές, τη διάλυση κάθε εργασιακού δικαιώματος και την εκτίναξη της ανεργίας, έρχεται η κυβέρνηση να βάλει το καπάκι σε μια πολιτική, οι απαρχές της οποίας πάνε πολύ πιο πίσω από το ξεκίνημα της κρίσης. Το καπάκι θα αποτρέπει τυχόν διαφυγές σε ένα ξεκάθαρα προσδιορισμένο μέλλον για τη νεολαία, καθώς στο εξής η υποτίμηση θα ξεκινά από τα ίδια τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας, για να μπορέσει να λειτουργήσει με ταχύτερους ρυθμούς ο μύλος της εκμετάλλευσης.

Οι απόφοιτοι θα εισέρχονται όσο το δυνατό πιο ανίσχυροι κι αδύναμοι στην αγορά εργασίας, με καρικατούρες πτυχίων-αθροίσματα πιστωτικών μονάδων. Όσοι ταυτόχρονα θα δουλεύουν μάλλον θα πρέπει να το ξεχάσουν κι αυτό, ενώ ένας μέσος μισθός μάλλον δε θα είναι αρκετός για μια οικογένεια να σπουδάσει το παιδί της.  Τα παραπάνω σημαίνουν ότι το πραγματικό δίλημμα για τη νεολαία δεν είναι η επιλογή ανάμεσα σε κάτι νέο ή κάτι παλιό. Είναι η επιλογή ανάμεσα στο αν θα συνεχίσει να έχει μέλλον ή όχι.

Οι χαμένες γενιές έχουν κι ένα μεγάλο πλεονέκτημα: τα παίζουν όλα για όλα γιατί δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Χαμένες είναι έτσι κι αλλιώς.

Έτσι συμβαίνει και με τη δική μας γενιά. Έχει ήδη διαβεί το Ρουβίκωνά της. Πλέον δεν συμβιβάζεται με τίποτα λιγότερο από τα πάντα. Αφήνει πίσω τις λογικές και πρακτικές απάθειας και συμβιβασμού (λέγετέ μας ΠΑΣΠ και ΔΑΠ) και ενώνεται με τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα που πλήττονται. Χτίζει με όλους αυτούς μια «συντεχνία» του αντιστεκόμενου λαού τόσο πλατιά, που κανείς δεν μπορεί να τη χαρακτηρίσει ως τέτοια. Κοιτάζει κατάματα την κυβέρνηση και ζητά την ανατροπή των πολιτικών αυτών που τις έχουν κλέψει το μέλλον. Δεν αγωνίζεται για να διαφυλάξει ένα ένδοξο Πανεπιστήμιο του παρελθόντος: αγωνίζεται για να ανατρέψει το άδοξο που μέλλον που της ετοίμασαν.

Ναι, οι νεοφιλελεύθεροι αγαπάνε το πανεπιστήμιο. Το αγαπάνε, βέβαια, όταν αυτό βρίσκεται στο δικό τους κόσμο, τον κόσμο της αγοράς και του κέρδους. Το φοβούνται, όμως, όταν ανήκει στα χέρια αυτών που χτίζουν έναν άλλο κόσμο. Τον κόσμο των αναγκών, τον κόσμο της αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης. Το δικό μας κόσμο.

ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ ή ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΟΥΝ: ΠΟΣΔΕΠ, ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΤΗΣ ΑΝΝΟΥΛΑΣ

0 σχόλια


ΔΙΚΤΥΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ
 Καταγγελία του προεδρείου της ΠΟΣΔΕΠ
 Το Δίκτυο Πανεπιστημιακών καταγγέλλει το προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ γιατί με τις θέσεις και κυρίως με τη στάση του προσπαθεί να εξασφαλίσει ισχυρό θεσμικό στήριγμα στην κυβερνητική πολιτική και ενεργεί υπηρετώντας τους επικοινωνιακούς σχεδιασμούς των κυβερνητικών επιτελείων, σε πλήρη αντίθεση με την πανεπιστημιακή κοινότητα που όφειλε να εκφράζει!
Από τη μία πλευρά έχουμε την συντριπτική πλειοψηφία της πανεπιστημιακής κοινότητας (συλλογικούς φορείς, ΓΣ συλλόγων διδασκόντων, φοιτητές, εργαζόμενους στα ιδρύματα, Συγκλήτους και ακαδημαϊκά όργανα, Σύνοδο των Πρυτάνεων) να παίρνουν αποφάσεις ευθύνης, απορρίπτοντας το σχέδιο νόμου του ΥπΔΒΜΘ και να δηλώνουν αγωνιστική ετοιμότητα ώστε να μην ψηφιστεί!
Από την άλλη έχουμε το προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ, το οποίο αγνοώντας σκανδαλωδώς αυτή τη γενικευμένη αντίδραση της πανεπιστημιακής κοινότητας, επιμένει να συμμετέχει σε συσκέψεις με την ηγεσία του υπουργείου και να συμπράττει στους σχεδιασμούς του για να προσφέρει με υποτέλεια εικόνα «γόνιμου διαλόγου» και «ανταλλαγής απόψεων». Έφτασε μάλιστα στο σημείο να ορίσει συνάντηση με το παράγοντες του Υπουργείου, για την οποία ουδέποτε ενημέρωσε την πανεπιστημιακή κοινότητα, ή τα όργανα της Ομοσπονδίας  – δηλαδή οργάνωσε συνάντηση εν κρυπτώ!  Σε σχετική ερώτησή μας, για ποιο λόγο δεν ενημερωθήκαμε, λάβαμε την προκλητική απάντηση “το ξεχάσαμε”!

Το προεδρείο παραβίασε ακόμη και πρόσφατη απόφαση της ΔΕ για “μη κατάθεση του σχεδίου νόμου και τρίμηνη παράταση για συζήτησή του”, ζητώντας από το Υπουργείο τη συγκρότηση «επιτροπής διαλόγου» για να «συνδιαμορφώσουν» τον νόμο στα χρονικά πλαίσια που τους έθετε η κυβέρνηση, γεγονός το οποίο και πάλι πληροφορηθήκαμε εκ των υστέρων, στη συνεδρίαση της ΕΓ!

Από τα πρακτικά της Βουλής αποκαλύπτεται ότι ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, σαν μυστικοσύμβουλος του υπουργείου, γνωρίζει «αλλαγές» στο σχέδιο νόμου που αγνοούν οι πάντες και τις κρατά για τον εαυτό του (και τον κύκλο του;).

Με πολλά δείγματα αυτής της τακτικής το προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ απέδειξε, ότι σε αυτή την ιστορική στιγμή για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, βρίσκεται όχι μόνο σε πλήρη αναντιστοιχία με τη συντριπτική πλειοψηφία της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και με τη στάση του προκαλεί και προσβάλλει τους πανεπιστημιακούς στο σύνολό τους.

Γι αυτούς τους λόγους, το Δίκτυο Πανεπιστημιακών:
•    καταγγέλλει το προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ και ζητά την παραίτησή του, γιατί δεν εκπροσωπεί τον κλάδο, και
•    για να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση, ζητά άμεση σύγκλιση διευρυμένης ΔΕ για να ακουστεί η φωνή των πανεπιστημιακών

Το Wikileaks καίει Διαμαντοπούλου και ηγεσία ΠΟΣΔΕΠ

0 σχόλια

Τις διαβεβαιώσεις της προς τον αμερικανό πρέσβη ότι η ηγεσία των πανεπιστημιακών θα συναινέσει στη στρατηγική της είχε δώσει η υπουργός Παιδείας, σύμφωνα με το Wikileaks.
 
 
 
Μετά από συνάντηση του Αμερικανού Πρέσβη Ντ. Σπέκχαρντ με την Υπουργό Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου στις 17/12/2009 ο πρώτος ενημερώνει την κυβέρνησή του για την συνάντηση λέγοντας :


 
"Η Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι το συνδικάτο των πανεπιστημιακών, η ΠΟΣΔΕΠ, το οποίο έχει αρχίσει να αμβλύνει τη ρητορική του επιδεικνύοντας μια πιο μετριοπαθή και μεταρρυθμιστική προσέγγιση, εργάζεται από κοινού με το Υπουργείο για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση."

 
Συνεχίζει δε με μια ευφυέστατη πιρουέτα πολιτικού μακιαβελισμού εκ μέρους της κ Υπουργού που σίγουρα θα άφησε άναυδη την Εξοχότητα του κ Πρέσβη. Κατά το σατανικό σχέδιο της λοιπόν: "Το συνδικάτο θα δώσει το έναυσμα για τις μεταρρυθμίσεις και το Υπουργείο θα τις υποστηρίξει".

 
 Το γιατί τελικά έγινε το ανάποδο και η πιρουέτα έμεινε στη σφαίρα της φαντασίας είναι θέμα της .. φαντασίας του καθενός.





πηγή the pressproject

ΠΟΣΔΕΠ ή ΚΟΣΔΕΠ (δηλαδή Κυβερνητική Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού) ;

0 σχόλια


Στεφανάκου Π.


 Σε καταστολή των φοιτητικών καταλήψεων, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την έλευση του νόμου-δολοφόνου για το δημόσιο Πανεπιστήμιο, φαίνεται ότι θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση. Οι καταλήψεις των φοιτητών, παρά το ειδησεογραφικό ή ιδεολογικό "θάψιμό" τους από την πλειοψηφία των ΜΜΕ, αποτελούν αυτή τη στιγμή το κύριο εμπόδιο σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του νόμου, καθώς, εκτός των άλλων, ενισχύουν την αποφασιστικότητα των συλλογικών και ακαδημαϊκών οργάνων των πανεπιστημίων να μην παραδοθούν. Οι απειλές και οι εκφοβισμοί περί απώλειας του εξαμήνου, δεν έπιασαν τόπο. Οι φοιτητές, μέσα από μαζικές και δημοκρατικές διαδικασίες, συνεχίζουν να ψηφίζουν σταθερά υπέρ των καταλήψεων. Οι καταλήψεις αγκαλιάζουν όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και σχεδόν το σύνολο των σχολών. Με γεμάτα τα αμφιθέατρα, από οργισμένους φοιτητές, το συμβόλαιο θανάτου του δημόσιου Πανεπιστημίου δεν μπορεί να εκτελεστεί. Από την προηγούμενη εβδομάδα φτιάχνεται κλίμα βίαιης καταστολής των καταλήψεων, με... καλλιεργητές εντός του πανεπιστημίου τις γνωστές ομάδες "προθύμων" να φυλάττουν την εξουσία και εκτός ιδρυμάτων τον κ. Α. Γεωργιάδη και δημοσιεύματα εφημερίδων.
Συντονισμένες κινήσεις της κυβέρνησης και των συμμάχων της, εντός και εκτός πανεπιστημίων, για να κατασταλούν οι φοιτητικές καταλήψεις
 
ΠΟΣΔΕΠ ή ΚΟΣΔΕΠ;
Την αρχή έκανε η ΠΟΣΔΕΠ, που θα μπορούσε να ακούει και στο όνομα ΚΟΣΔΕΠ (δηλαδή Κυβερνητική Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού). Με απόφασή της, η πλειοψηφία της Διοικούσας Επιτροπής της Ομοσπονδίας κατακεραυνώνει τις καταλήψεις και τις ενοχλητικές κινητοποιήσεις συλλόγων διδασκόντων και καταρτίζει το εγχειρίδιο του "καλού" και "υπάκουου" πανεπιστημιακού που οφείλει να εφαρμόσει τον νόμο. "Οι επιφυλάξεις ή και αρνητικές εκτιμήσεις για τις πρόσφατες θεσμικές αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση", τονίζεται στο εγχειρίδιο του καλού... στρατιώτη, "ακόμη και οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που θα κριθούν αρμοδίως, δεν μπορούν να αποτελέσουν άλλοθι για διακοπή της λειτουργίας των ιδρυμάτων". Κάτω απ' αυτό το κατάπτυστο κείμενο, που απέχει παρασάγγας από τις θέσεις τις οποίες εκφράζει μήνες τώρα το πλειοψηφικό ρεύμα πανεπιστημιακών και φοιτητών για τη διάσωση του Πανεπιστημίου, βάζουν τις υπογραφές του η ΚΙΠΑΝ (ΠΑΣΟΚ), οι παρατάξεις των γιατρών, αλλά και η ΑΡΜΕ (ΔΗΜΑΡ). Να σημειωθεί ότι η συμμαχία του "Ανοικτού (στους εκβιασμούς) Πανεπιστημίου" αναρτά την απόφασή της στο site ESOS δύο ώρες πριν τη σχετική ψηφοφορία! Όλα κανονισμένα και προαποφασιμένα. Η αγωνιστική πρόταση που κατέθεσαν από κοινού η Συσπείρωση, η ΔΗΠΑΚ, το Δίκτυο και η Κίνηση ΔΕΠ-ΕΜΠ, η οποία είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις αποφάσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των συλλόγων διδασκόντων, απορρίφθηκε από τη συμμαχία των συνδικαλιστών της θεραπείας του σοκ στα πανεπιστήμια.

Δες μια ιδιοσυγκρασία...
Με τη δημοσιοποίηση της απόφασης της πλειοψηφίας της ΠΟΣΔΕΠ, αναλαμβάνουν... υπηρεσία κατά των καταλήψεων ο σύλλογος διδασκόντων ΔΕΠ του Οικονομικού Πανεπιστημίου και διάφορες γνωστές (και από το παρελθόν) πρωτοβουλίες διδασκόντων από το ΕΜΠ, το Πάντειο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, οι οποίες εμφανίζουν την εξής ιδιοσυγκρασία: Επιδεικνύουν μια... ολύμπια ηρεμία μπροστά στις αποφάσεις της εκάστοτε εξουσίας, αλλά βγαίνουν από τα ρούχα τους με "τις αδιέξοδες καταλήψεις και τις ανέξοδες απεργίες" (από την ανακοίνωση των 142 του Πολυτεχνείου). Έχουν τέτοια ιερή αγανάκτηση κατά του πανεπιστημιακού και φοιτητικού κινήματος που ο σύλλογος ΔΕΠ του Οικονομικού Πανεπιστημίου, αυτή τη φορά, ξεπερνάει μέχρι και την Αν. Διαμαντοπούλου και αφού διαπιστώνει ότι "η κατάληψη των χώρων του πανεπιστημίου και η κατάργηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας από οποιαδήποτε οργανωμένη μειοψηφία ή και πλειοψηφία βρίσκεται εκτός του νομικού συστήματος της χώρας μας", ζητάει τη συνδρομή της πολιτείας προκειμένου να "διασφαλιστεί η αυτόνομη πρόσβαση στον χώρο εργασίας". Εδώ, έχουμε απευθείας πρόσκληση στις δυνάμεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης, κ. Παπουτσή. Οι "124" της πρωτοβουλίας της Θεσσαλονίκης είναι πιο πονηροί. Ζητούν "από όλους τους θεσμικούς παράγοντες του ΑΠΘ" να λάβουν μέτρα κατά των καταλήψεων, διότι "κανείς και καμία δεν δικαιούται να στερεί από χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες το δικαίωμα στη μόρφωση" και να απειλεί πανεπιστημιακούς δασκάλους "επειδή θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους".
Μ' αρέσει - δεν μ' αρέσει...
Η ιερή αγανάκτηση, απρόσωπη αυτή τη φορά, περνά και στο facebook, όπου 2.202 άτομα "ψηφίζουν" ότι τους αρέσει το "Ανοικτό Πανεπιστήμιο", λες και στους άλλους, τους χιλιάδες φοιτητές που κατακλύζουν τα αμφιθέατρα, αρέσει το "Κλειστό Πανεπιστήμιο". Οι πρωτοβουλίες τύπου "μ' αρέσει το μίνι", καθώς και οι μειοψηφικές κινήσεις μελών ΔΕΠ, γίνονται ειδήσεις πρώτης γραμμής για τα μνημονιακά μέσα ενημέρωσης, ενώ αποσιωπούνται πλήρως οι αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων τόσο των διδασκόντων στα πανεπιστήμια όσο και των φοιτητών. Επίσης και των Συγκλήτων.

Η έγκληση και το αυτεπάγγελτο
Χιλιάδες μαχόμενοι φοιτητές και διδάσκοντες εμφανίζονται ως ισχνές μειοψηφίες που διαταράσσουν την εύρυθμη λειτουργία των ιδρυμάτων, με στόχο να πιεστούν οι διοικήσεις των ιδρυμάτων (ακόμη και με απειλές για παράβαση καθήκοντος) για να ζητήσουν την προστασία του υπουργού Δημόσιας Τάξης. Ο Χρ. Παπουτσής, απαντώντας σε ερώτηση του μονίμως αγανακτισμένου Α. Γεωργιάδη, δεν έκρυψε ότι περιμένει και θα τον βόλευε ένα πράσινο φως από κάποιο πρύτανη. "Στις περιπτώσεις εκείνες που χρειάζεται έγκληση" (όπως είναι οι καταλήψεις), "θα παραμείνουμε πάντοτε στο πνεύμα του νόμου", δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, τονίζοντας με νόημα ότι "υπεύθυνος για τη λήψη μέτρων προστασίας και ασφάλειας του προσωπικού και της περιουσίας ενός ιδρύματος, στον οποίο ανήκει και η αρμοδιότητα για να κρίνει αν διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία κάθε ιδρύματος, είναι ο πρύτανης". Κι αν κανείς απ' τους πρυτάνεις δεν δώσει το πράσινο φως; Τσάμπα θα πάνε τόσες πρωτοβουλίες; Μη φοβού. Σύμφωνα με τον υπουργό, "οι αξιόποινες πράξεις (μέσα στα ΑΕΙ), όταν εντοπίζονται και όταν καταγγέλλονται -όταν η Αστυνομία ενημερώνεται για τις αξιόποινες πράξεις-, αυτές απαιτούν αυτεπάγγελτη παρέμβαση της δημόσιας αρχής και αυτή θα γίνεται αμέσως". Δύσκολο είναι να στηθεί αξιόποινο με τόσους πρόθυμους να διακριθούν στα μάτια της εξουσίας;
Η κυβέρνηση και οι σύμμαχοι της, εντός ή εκτός πανεπιστημίων, θέλουν να τελειώσουν με τις καταλήψεις. Το Πανεπιστήμιο της εποχής του Μνημονίου πρέπει να προχωρήσει γρήγορα. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι να ηττηθεί το πανεπιστημιακό και φοιτητικό κίνημα. Μόνο έτσι θα μπορέσει η Αν. Διαμαντοπούλου να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα σφαγής "των υφιστάμενων μονομελών ή συλλογικών οργάνων διοίκησης" που ανακοίνωσε το Σάββατο. Τόσο ο μήνας που διανύουμε όσο και αυτοί που έπονται είναι οι πιο κρίσιμοι στην ιστορία του ελληνικού Πανεπιστημίου.
Πώς θα έρθουν οι άλλοι;
Αν μέχρι τις 16 Ιανουαρίου η κυβέρνηση έχει καταφέρει να συγκροτήσει τα Συμβούλια Διοίκησης, όλα θα είναι ευκολότερα: Το τεράστιο πρόγραμμα των συγχωνεύσεων με αυστηρώς οικονομικά κριτήρια (μέχρι 21 Σεπτεμβρίου ο αντιπρόεδρος ζητεί όλα τα στοιχεία για τα έσοδα και τα έξοδα των ιδρυμάτων προκειμένου να αποφασίσει ποιοι θα κλείσουν και ποιοι θα μείνουν πετσοκομμένοι). Η τρομακτική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης. Την ώρα που κόπτονται για ν' ανοίξουν τα πανεπιστήμια, ώστε να μη χάσουν οι φοιτητές το εξάμηνό τους, η κυβέρνηση ανακοινώνει στα ιδρύματα νέες περικοπές σε σχέση με την αρχική εκτίμηση για το 2011. Από τα πανεπιστήμια κόβεται ένα επιπλέον 10%, που αθροιζόμενο με τις προηγούμενες μαχαιριές σημαίνει μείωση της χρηματοδότησης η οποία ξεπερνά το 60%, ενώ από τα ΤΕΙ κόβεται ένα 15% από τα αρχικώς προβλεπόμενα κονδύλια. Μάλιστα, στην περίπτωση των ΤΕΙ, προβλέπεται μεγάλη μείωση και στα κονδύλια σίτισης και μισθοδοσίας έκτακτου προσωπικού. Επιπλέον, οι διοικήσεις των ιδρυμάτων από τώρα ενημερώνονται ότι θα φάνε και άλλη μείωση το 2012. 'Οπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, οι εκτιμήσεις για το 2012 πρέπει να ανέλθουν στο 85% των αντίστοιχων επιχορηγήσεων του 2011. Ποια εκλεγμένη διοίκηση θα μπορούσε να εκτελέσει τέτοιο συμβόλαιο θανάτου; Πώς θα καταφέρει το Συμβούλιο Διοίκησης να παραδώσει τα κλειδιά στην αγορά αν προηγουμένως δεν έχουν τελειώσει με το πανεπιστημιακό κίνημα και τις κινητοποιήσεις του;

Ξεκίνησαν οι καταλήψεις και στα σχολειά

0 σχόλια

ΚΑΛΗ  ΧΡΟΝΙΑ. Τον χορό των φετινών καταλήψεων στα σχολεία άνοιξε το 4ο Λύκειο Λάρισας το οποίο τελεί υπό κατάληψη. Καλή συνέχεια!!!!