Αδέσμευτη και αντικειμενική ενημέρωση. Το μόνο blog με αποκλειστικά φοιτητικό περιέχομενο... Μαχητικό και πάντα αποκαλυπτικό.

Κείμενο Συλλόγου Δ.Π. προς της έκτακτη σύνοδο των Πρυτάνεων

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Ημερομηνία: 19/11/2012
Συγγραφέας: Φοιτητική Ενημέρωση

Προς 
τους κ.κ. Πρυτάνεις και Αντιπρυτάνεις 
των ελληνικών Πανεπιστημίων


Ο προσφάτως ψηφισθείς νόμος 4093/2012 αποτελεί συνέχεια στα πολλαπλά πλήγματα που δέχεται η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια. Στη μείωση των λειτουργικών δαπανών των Ιδρυμάτων, στην περικοπή των πιστώσεων θέσεων διδασκόντων βάσει του ΠΔ 407/80, στο μη διορισμό εκλεγμένων ΔΕΠ, στη μη χορήγηση θέσεων διδακτικού, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού, προστίθεται το απάνθρωπο μέτρο της κατάργησης των οργανικών θέσεων και της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων ως συμπληρωματική ενέργεια της περυσινής εφεδρείας και προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας. Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα γίνονται για μια ακόμη φορά τα εξιλαστήρια θύματα μιας σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής.

Το πολυνομοσχέδιο οδηγεί άμεσα σε απόλυση ενός σημαντικού αριθμού εργαζομένων στις διοικητικές υπηρεσίες των Ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας, παρά την παραπλανητική προσπάθεια να ονομαστούν οι απολύσεις αυτές «κινητικότητα» στο πλαίσιο του εξορθολογισμού της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών. 

Ταυτόχρονα τα Ελληνικά Δημόσια Πανεπιστήμια έχουν να αντιμετωπίσουν και το επικείμενο σχέδιο ΑΘΗΝΑ που αφορά την «αναδιάρθρωση/ αναμόρφωση/ ανασυγκρότηση» των δομών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σχέδιο που πρόκειται να εφαρμοστεί άμεσα με κίνδυνο τη συρρίκνωση ή και κατάργηση ακαδημαϊκών μονάδων. 

Εφόσον τα ψηφισθέντα μέτρα εφαρμοσθούν στα Ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, θα οδηγήσουν, με απόλυτη βεβαιότητα, στην πλήρη αδυναμία και διακοπή της λειτουργίας τους, ιδιαίτερα των περιφερειακών, αφού τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν (απόλυση διοικητικού προσωπικού, μείωση διδακτικού προσωπικού, περιστολή λειτουργικών δαπανών και δαπανών φοιτητικής μέριμνας και ειδικότερα σίτισης, στέγασης και φοιτητικών συγγραμμάτων) καθιστούν τη βιωσιμότητα τους αδύνατη. 

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, θα πρέπει να μεριμνήσουμε συλλογικά στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των ανθρωπίνων σχέσεων και της αλληλεγγύης μεταξύ των μελών της ελληνικής πανεπιστημιακής κοινότητας και της υπεράσπισης του αγαθού της παιδείας.

Εν μέσω του κυκλώνα αυτού που πλήττει τα Ιδρύματα και τους ανθρώπους τους, ζητάμε από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων :
1. Τη μη αποστολή των στοιχείων που ζητούνται, έστω και υπό τη μορφή των αριθμητικών δεδομένων. Στο πλαίσιο αυτό κρίνεται σκόπιμο να υπάρξει κοινή στάση των Διοικήσεων των Ιδρυμάτων, καθώς οι δημιουργικές λογιστικές κατά μόνας μάλλον δημιουργούν παρά επιλύουν προβλήματα. 
2. Να αναστείλει τη λειτουργία των Ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, εφόσον δεν υπάρξει άμεση εξαίρεση του προσωπικού αυτών από τον εν λόγω νόμο.
3. Να ζητήσει από το εποπτεύον Υπουργείο την πάγια εξαίρεση του χώρου της Παιδείας από ρυθμίσεις που πλήττουν, καθ’οιονδήποτε τρόπο, τη λειτουργία των Ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι η παιδεία αποτελεί δημόσιο αγαθό, η δε έξοδος από την κρίση που βιώνει η χώρα και η πορεία προς την ανάπτυξη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εκπαίδευση. 

ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ.
ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αιγαίου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου