Αδέσμευτη και αντικειμενική ενημέρωση. Το μόνο blog με αποκλειστικά φοιτητικό περιέχομενο... Μαχητικό και πάντα αποκαλυπτικό.

Συγχωνεύσεις 12 τμημάτων ΑΕΙ

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011


Αποστολος Λακασας
Το εναρκτήριο λάκτισμα για τον «Καλλικράτη» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, έδωσε χθες η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Η αρχή γίνεται από τα συνολικά 12 τμήματα Τουρισμού, Ιχθυοκαλλιεργειών και Βιολογικών Καλλιεργειών, τα οποία πρέπει να συγχωνευθούν σε έξι.
Ειδικότερα, με βασικό στόχο την εξοικονόμηση πόρων σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό των ιδρυμάτων, η υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου κάλεσε χθες τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας «να εξετάσουν τις δυνατότητες εσωτερικών αναδιαρθρώσεων και συγχωνεύσεων και να προχωρήσουν στη δημιουργία σχολών, στη βάση της επιστημονικής συνάφειας και της ορθολογικής διαχείρισης φοιτητών, επιστημονικού δυναμικού και υποδομών», όπως αναφέρουν οι σχετικές επιστολές που τους έστειλε.
Εκτός από την εξοικονόμηση πόρων, το υπουργείο δηλώνει ότι η προσπάθεια πρέπει να συνδυαστεί με την αναπτυξιακή πολιτική της χώρας. Για τον λόγο αυτό η κ. Διαμαντοπούλου ζήτησε από τα ΤΕΙ που διαθέτουν τμήμα με σχετικό αντικείμενο να στείλουν στο υπουργείο έως τις 10 Δεκεμβρίου τις προτάσεις τους για τη συγχώνευση-ισχυροποίηση των 6 τμημάτων Τουριστικών Σπουδών σε 3, των 3 τμημάτων Υδατοκαλλιεργειών-Ιχθυοκαλλιεργειών σε 1 και των 3 τμημάτων Βιολογικών Καλλιεργειών σε 2.
Είναι δεδομένο ότι η οξύτατη οικονομική κρίση στην Ελλάδα επιτάχυνε τις αποφάσεις -σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στο γραφείο της υπουργού εδώ και καιρό υπάρχουν προτάσεις ακόμη και για συγχωνεύσεις πανεπιστημίων- οι οποίες έως τώρα αναβάλλονταν υπό το πρίσμα του πολιτικού κόστους που θα είχαν οι καταργήσεις τμημάτων, τα οποία δημιουργήθηκαν με μικροκομματικούς όρους σε διάφορες περιοχές.
Ενδεικτικά, στην Ελλάδα σήμερα λειτουργούν 499 τμήματα, εκ των οποίων τα 286 ανήκουν σε πανεπιστήμια και τα 213 σε ΤΕΙ. Η χώρα έχει 24 πανεπιστήμια που έχουν διασπαρθεί σε 36 διαφορετικές πόλεις και 16 ΤΕΙ σε περισσότερες από 40 πόλεις. Από την πλευρά τους, πρυτάνεις τόνισαν χθες στην «Κ» ότι το θέμα θα εξετασθεί από τη σύνοδο πρυτάνεων, η οποία και θα παρουσιάσει τις προτάσεις της στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας κατά την επόμενη τακτική συνεδρίασή της, περί τα μέσα Ιανουαρίου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου