Λιγότερα τμήματα αναμένεται να βρουν στο φετινό μηχανογραφικό οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων, καθώς το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χθες "Καλλικράτη" σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, προαναγγέλλοντας δεκάδες συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολών.
Η υπουργός Παιδείας Aννα Διαμαντοπούλου, με επιστολή της προς όλα τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, κάλεσε να εξετάσουν τις δυνατότητες "εσωτερικών αναδιαρθρώσεων και συγχωνεύσεων" και να προχωρήσουν στη δημιουργία σχολών στη βάση της επιστημονικής συνάφειας και της ορθολογικής διαχείρισης φοιτητών, επιστημονικού δυναμικού και υποδομών.
Μάλιστα, έδωσε διορία για να αποστείλουν τα ιδρύματα τις προτάσεις τους έως τις 10 Δεκεμβρίου, ενώ, σύμφωνα με ανώτατα στελέχη του υπουργείου, στόχος είναι να προχωρήσει η διαδικασία των συγχωνεύσεων από φέτος.
Ειδικότερα για τα τεχνολογικά ιδρύματα το υπουργείο Παιδείας γνωστοποίησε ότι από όλα τα τμήματα Διοίκησης, Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ιχθυοκαλλιεργειών, Υδατοκαλλιεργειών και Βιολογικών Καλλιεργειών, θα μείνουν μόνο έξι. Συγκεκριμένα θα λειτουργήσει ένα τμήμα στο γνωστικό αντικείμενο των Ιχθυοκαλλιεργειών, δύο για τις Βιολογικές Καλλιέργειες και τρία σχετικά με τον Τουρισμό.
Σύμφωνα με το υπουργείο, για όλα τα τμήματα και τις σχολές των ΑΕΙ-ΤΕΙ που θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν, θα μεριμνήσει για το εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό, ενώ θα διασφαλιστεί και η ομαλή συνέχιση και ολοκλήρωση των σπουδών όσων φοιτούν σε αυτά.
Παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις του υπουργείου, πάντως, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι μετά τις συγχωνεύσεις αρκετοί καθηγητές θα αναγκαστούν να μεταταχθούν σε άλλα ιδρύματα, ενώ σπουδαστές θα συνεχίσουν τις σπουδές τους σε διαφορετικές περιοχές.
Κατά τα λοιπά, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας υπογράμμισε πως οι συγχωνεύσεις τμημάτων στοχεύουν -μεταξύ άλλων- στην κατεύθυνση μιας εκσυγχρονισμένης λειτουργίας και μιας ορθολογικής αξιοποίησης του επιστημονικού δυναμικού και των υποδομών τους. Ως εκ τούτου, για τη διαμόρφωση του νέου "χάρτη" στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, όπως θα προκύψει μετά τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις τμημάτων, θα ληφθούν υπόψη:
- Oι υποδομές των τμημάτων και των ιδρυμάτων.
- O αριθμός του προσωπικού.
- O αριθμός των σπουδαστών.
- H τοπική συνάφεια με το αντικείμενο σπουδών.
- Tα ποσοστά απορρόφησης των αποφοίτων στην αγορά εργασίας.
ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ
Τετραετές πλάνο
Τετραετές πλάνο
Στην επιστολή της η κ. Διαμαντοπούλου υπογραμμίζει ότι το υπουργείο θα καταρτίζει ανά τετραετία και ύστερα από δημόσια διαβούλευση και γνώμη της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση το πρόγραμμα εθνικής στρατηγικής. Πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση, είναι "η δημιουργία επιτροπής με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ΑΕΙ για να εξετάσει τα επιμέρους ζητήματα", ενώ κάλεσε τα ιδρύματα να ορίσουν τους εκπροσώπους τους.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου