Αδέσμευτη και αντικειμενική ενημέρωση. Το μόνο blog με αποκλειστικά φοιτητικό περιέχομενο... Μαχητικό και πάντα αποκαλυπτικό.

Φοιτητές προς γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς: «Αγωνιστείτε μαζί μας!»

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011


Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του υπό κατάληψη Παντείου Πανεπιστημίου απευθύνουν έκκληση στους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των σχολείων να συμπορευτούν σε έναν πανεκπαιδευτικό αγώνα κατά της κυβερνητικής πολιτικής.. Αναδημοσιεύουμε αυτούσιο το κείμενό τους:
 

«Μαθητές, γονείς και δάσκαλοι!

Αυτό το κείμενο γράφτηκε από φοιτητές και καθηγητές του Παντείου Πανεπιστημίου, που αυτές τις μέρες βρίσκεται, μαζί με πάνω από 300 άλλες σχολές, υπό κατάληψη. Κάνουμε αυτήν την κατάληψη γιατί ο νέος νόμος για την παιδεία, που χτυπάει και το σχολείο σας, διαλύει και τα πανεπιστήμιά μας. Το υπουργείο θέλει να εφαρμόσει άμεσα το νόμο, που απομακρύνει την παιδεία περισσότερο από το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της, και τη φέρνει πιο κοντά σε κάτι που μοιάζει με μεγάλο φροντιστήριο ή κολέγιο, ρίχνοντας όλο και περισσότερο το οικονομικό βάρος στο φοιτητή και την οικογένειά του. Το να κάνουμε κατάληψη ήταν ο μόνος τρόπος να τους εμποδίσουμε, για να μην ζήσουμε σχολές όπου θα κρυώνουμε τον χειμώνα, όπου δεν θα έχουμε ρεύμα ή ίντερνετ για την έρευνά μας.

Η καινούργια χρονιά ξεκινά και για τους μαθητές γεμάτη δυσκολίες. Είναι πρωτοφανές να ανοίγουν λιγότερα σχολεία, εφοδιασμένα με φωτοτυπίες και όχι με βιβλία, με λιγότερους δασκάλους και έτσι πολύ περισσότερα παιδιά σε κάθε τμήμα. Το ποιος θα πληρώσει για τις ελλείψεις αυτές μπορούμε να φανταστούμε ότι τελικά θα είναι πάλι οι οικογένειές μας. Εκτός από τα φροντιστήρια, που φαίνονται πλέον ακόμα πιο απαραίτητα, στο τέλος θα πληρώνουμε όλο και περισσότερα για την “δωρεάν παιδεία”. 

Όλα αυτά τα ζουν πολύ έντονα οι μαθητές του Λυκείου, που βλέπουν το σχολείο τους να μην είναι τίποτα άλλο από μια κούρσα για το ποιος θα μπει στο πανεπιστήμιο. Τώρα, ήδη από την πρώτη Λυκείου, με μια ερευνητική εργασία (project),  χωρίς σίγουρο σύστημα πανελλαδικών εξετάσεων και με διαδικτυακές σημειώσεις, οι μαθητές αντί να σκέφτονται όλα αυτά που μπορούν στο σχολείο να μάθουν, σκέφτονται μόνο τα μόρια της επιτυχίας. Η ανταμοιβή θα είναι η εισαγωγή γενικά σε μια σχολή, όχι σε κάποιο τμήμα με σαφές επιστημονικό πεδίο. Αποτέλεσμα είναι ένα πτυχίο διαλυμένο, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, μια απλή συλλογή μαθημάτων και δεξιοτήτων, που αντιστοιχούν σε κάποιες ελάχιστες πιστωτικές μονάδες.

Η νέα γενιά θα είναι πιο πειθαρχημένη από ποτέ, εκπαιδευόμενη μια ζωή και παράλληλα δουλεύοντας στις πιο δύσκολες συνθήκες. Με δικαιολογία την κρίση κλέβουν τα όνειρά μας και τα δικά σας όνειρα, κλέβουν το μέλλον μας και ο μόνος τρόπος να το υπερασπιστούμε είναι να παλέψουμε γι’ αυτό. Σε αυτόν τον αγώνα χρειάζονται όλες οι ηλικίες από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, χρειάζονται οι γονείς και οι δάσκαλοί μας πλάι μας.

Γι΄ αυτό σας καλούμε να πάρετε και σεις αγωνιστικές πρωτοβουλίες στα σχολεία σας και να δράσετε μαζί μας, να συμμετάσχετε στις πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις (με πρώτο ραντεβού το πανελλαδικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 15.09) και να πάρετε τις ζωές σας στα χέρια σας. Καλούμε τους γονείς να σταθούν δίπλα μας, να μας υποστηρίξουν και να πιστέψουν τα παιδιά τους, όχι τα δελτία των 8. Καλούμε τους δασκάλους να δράσουν και να ενωθούν μαζί μας σε ένα πλατύ αγωνιστικό κίνημα.

Σας καλούμε όλους και όλες στο Πάντειο στις 14.09 και ώρα 18.00 σε μια εκδήλωση-ανοιχτή συζήτηση, για να μιλήσετε μαζί μας και να καταλάβετε γιατί ο νέος νόμος συρρικνώνει τις σπουδές και δημιουργεί μια κοινωνία πιο φτωχή και εύκολα χειραγωγήσιμη».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου