Αδέσμευτη και αντικειμενική ενημέρωση. Το μόνο blog με αποκλειστικά φοιτητικό περιέχομενο... Μαχητικό και πάντα αποκαλυπτικό.

Συγχωνεύεται το Τ.Ε.Ι. Αθήνας με το Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας;

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Το Τ.Ε.Ι. Αθήνας το οποίο στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του πρώην ΚΑΤΕΕ Αθήνας στο Αιγάλεω, από την ακαδημαϊκή χρονιά 1983-1984 έως σήμερα έχει παράξει σπουδαίο έργο σε διάφορους τομείς. Από την άλλη πλευρά, το Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας είναι το μοναδικό Ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην ευρύτερη περιφέρεια, πέρα από το ΤΕΙ του Πειραιά και στεγάζεται στη θέση Σκληρό της περιοχής Ψαχνών Ευβοίας. Το Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας προσφέρει στους σπουδαστές του υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, που εντάσσει τους αποφοίτους του στη σύγχρονη απαιτητική κοινωνία με ισχυρά γνωστικά εφόδια, για μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία. Αυτό αποδεικνύεται και από τις μεγάλες επιτυχίες όσων αποφοίτων του Τ.Ε.Ι. συνεχίζουν με μεταπτυχιακές σπουδές σε μεγάλα πανεπιστήμια της Ευρώπης.
Σύμφωνα όμως με πληροφορίες του Infospoudes.gr και όπως συζητείται στους κύκλους των καθηγητών Τ.Ε.Ι., αναμένεται να συγχωνευτούν το Τ.Ε.Ι.  Αθήνας και το Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας.  Αρκετοί από το εκπαιδευτικό προσωπικό διαφωνούν με αυτήν την τροποποίηση – συγχώνευση καθώς θα πραγματοποιηθούν αλλαγές σε όλα τα επίπεδα δομής και λειτουργίας. Αρκετοί καθηγητές αναφέρουν συγκεκριμένα, πως είναι θέμα ημερών να ανακοινωθεί από επίσημα χείλη.
Ειδικότερα, το Τ.Ε.Ι. Αθήνας, ζητά να προσλάβει περισσότερους έκτακτους εκπαιδευτικούς  αλλά η κ. Διαμαντοπούλου δήλωσε χαρακτηριστικά πως το  Τ.Ε.Ι.  σπαταλά δημόσιο χρήμα και προφανώς κάνει κακή διαχείριση. Η Υπουργός Παιδείας επισήμανε ότι θα έπρεπε να έχει πολύ λιγότερους έκτακτους εκπαιδευτικούς!
Συγκεκριμένα, το Τμήμα Πληροφορικής υλοποιεί για το τρέχον ακαδημαϊκό εξάμηνο πρόγραμμα 43 μαθημάτων, εκ των οποίων τα 41 έχουν δίωρο εργαστηριακό μέρος, του οποίου η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική από όλους τους εγγραφέντες σπουδαστές. Σε κάθε μάθημα με εργαστηριακό μέρος αντιστοιχεί ένα δίωρο, τρίωρο ή τετράωρο θεωρητικής διδασκαλίας και 8 κατά μέσο όρο εργαστηριακές ώρες διδασκαλίας, οι οποίες αντιστοιχούν σε 4 κατά μέσο όρο εργαστηριακά τμήματα. Ας ληφθεί υπόψη ότι, προκειμένου να κρατηθεί μικρός ο αριθμός των εργαστηριακών τμημάτων, σε εργαστήρια 12 θέσεων εργασίας στοιβάζονται 22 και πολλές φορές 25 σπουδαστές. Επιπλέον, το Τμήμα Πληροφορικής υποστηρίζει με διδακτικό και άλλο εκπαιδευτικό έργο και Τμήματα του Τ.Ε.Ι. Αθήνας, στα οποία διδάσκονται μαθήματα Πληροφορικής.
Αναμένουμε λοιπόν την απάντηση των ιθυνόντων και την εξέλιξη του ζητήματος. Θα προσληφθούν επιπλέον έκτακτοι εκπαιδευτικοί ή θα συγχωνευτούν τα δύο Τ.Ε.Ι. και θα καλυφθούν επιφανειακά τα κενά στο εκπαιδευτικό προσωπικό; Οψόμεθα! Όποια απόφαση ληφθεί θα πρέπει προηγουμένως να εξεταστεί από όλες τις οπτικές γωνίες και να αποφασίσουν με υπευθυνότητα λαμβάνοντας υπόψη την εκπαίδευση των νέων και τα δικαιώματά τους.
Επίσης να αναφερθεί πως στα σχέδια των ανωτέρων είναι να λειτουργήσει το ΤΕΙ Χαλκίδας ως παράρτημα του Κεντρικού, πλέον, ΤΕΙ Αθήνας, στεγάζοντας ορισμένα τμήματα στις εγκαταστάσεις του, είτε να μεταφερθούν όλα τα τμήματα στους χώρους του ΤΕΙ Αθήνας και να πάψει να υφίσταται το ΤΕΙ Χαλκίδας!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου