Έληξαν σήμερα οι διήμερες εργασίες της τακτικής Συνόδου Προέδρων & Αντιπροέδρων ΤΕΙ που συνεκλήθη για να εξετάσει τα οξύτατα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΤΕΙ, καθώς και το μεγάλο ζήτημα της κατοχύρωσής των ως Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης με Ακαδημαϊκό χαρακτήρα. Και οι δύο αυτές ομάδες προβλημάτων δημιουργούν μιαν εικόνα, όχι μακράν της πραγματικότητας, υποβάθμισης του ρόλου και της αποστολής των ΤΕΙ, με κίνδυνο να πληγεί η Βιωσιμότητά τους. Ειδικότερα:
1. Οι θέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και οι προτάσεις περί επανακαθορισμού της θέσης του θεσμού των ΤΕΙ, 10 χρόνια μετά την Ανωτατοποίησή τους, καταδεικνύουν ότι δεν υπάρχει θετική προοπτική για μέλλον του θεσμού, παρά τις τόσες Ευρωπαϊκές επιτυχίες του, και τούτο με ευθύνη της ηγεσίας του Υπ. Παιδείας.
2.Η Σύνοδος αντιλαμβανόμενη τον υπαρξιακό κίνδυνο των ΤΕΙ της χώρας ζητά για ύστατη φορά από την Πολιτεία με τους πολιτικούς της φορείς, να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της Ακαδημαϊκότητας των Ιδρυμάτων αυτών, που θα τα κάνει ανταγωνιστικά και θα μειώσει την οικονομική αιμοραγία για σπουδές στο Εξωτερικό που σήμερα φθάνει το 1 δις Ευρω ετησίως. Διαφορετικά, την ευθύνη της υποβάθμισης και απαξίωσής των με όλες τις δυσάρεστες συνέπειες θα φέρει εξ’ ολοκλήρου η ηγεσία του Υπ. Παιδείας και η Κυβέρνηση.
3.Το Υπουργείο συνεργαζόμενο με τους αρμόδιους φορείς και τη Σύνοδο πρέπει να επεξεργαστεί ένα ενιαίο σχέδιο με βάση την Ευρωπαϊκή πρακτική για τη δημιουργία του νέου χάρτη Ανώτατης Εκπαίδευσης, που θα στηρίζει και θα ενισχύει προγράμματα σπουδών με αναπτυξιακό χαρακτήρα, προγράμματα για επαγγελματίες επιστήμονες και όχι απλά καταναλωτικά προγράμματα θεωρητικής κατεύθυνσης που λειτουργούν σε πολλά ΑΕΙ. Η Σύνοδος θα επεξεργαστεί τα διάφορα δυνατά και εφικτά σενάρια βάσει των οποίων τα ΑΕΙ θα καταστούν αποτελεσματικά στους στόχους τους και με συνεισφορά στην ανάπτυξη, υπό την προϋπόθεση να μην στηθούν έντεχνα εμπόδια από την γραφειοκρατία των Υπουργείων και τις συντεχνίες.
4.Μια τέτοια αντιμετώπιση έχουν οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί των ΤΕΙ που τα Προεδρικά Διατάγματα των σύγχρονων Επαγγελματικών τους Δικαιωμάτων δεν εκδόθηκαν ακόμη, παρά τις αντίθετες προς τούτο υποσχέσεις της πολιτικής ηγεσίας από το 2009. Ακόμα και αυτή η πρωτοβουλία για το δι-ευρυμένο Επιμελητήριο που είχε στηριχθεί στην Ευρωπαϊκή πρακτική χωρών όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και άλλες, τορπιλίστηκε εσωτερικά. Η Σύνοδος ζητά από όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς σε συνεργασία με το Υπ. Παιδείας να προωθήσουν το σχέδιο του ενιαίου επιμελητηριακού φορέα ανά τομέα ειδικοτήτων, όπως είχε κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή του ΣΑΠΕ-ΣΑΤΕ. Θα λάβει μάλιστα πρωτοβουλίες για το σκοπό αυτό που ενδιαφέρει άμεσα περισσότερες από 100,000 οικεγένειες στη χώρα μας.
Τέλος, τη Σύνοδο απασχόλησε η τραγική κατάσταση στην εκπαιδευτική διαδικασία των ΤΕΙ τα οποία σήμερα λειτουργούν υποτυπωδώς, λόγω της τεράστιας μείωσης των θέσεων επιστημονικών συνεργατών. Όλα αυτά οδηγούν στην απαξίωση της προσφοράς των ΤΕΙ, καθώς η πλήρωση θέσεων μονίμων μελών ΕΠ γίνεται στάγδην. Οδηγούνται πλέον τα ΤΕΙ σε αποσύνθεση και αδυναμία λειτουργίας των λόγω της μειωμένης χρηματοδότησής των και του ελάχιστου αριθμού εκτάκτων. Η απόφαση του Υπ. Συμβουλίου για 1300 θέσεις εκτάκτου προσωπικού ουδόλως ικανοποιεί τις εκπαιδευτικές ανάγκες των ΤΕΙ, που είναι ηυξημένες αφ`ενός μεν λόγω του ότι το Υπ Παιδείας εισήγαγε στα Τμήματα των ΤΕΙ υπερβολικό αριθμό νέων φοιτητών, σε αντίθεση με τις εισηγήσεις των ΤΕΙ, και αφ` ετέρου επειδή πλήθος μονίμων μελών Ε.Π. παραιτείται λόγω συνταξιοδότησης. Η απευκταία λύση είναι ανασταλούν μαθήματα ή να εκπαιδευθεί ο μισός τουλάχιστον φοιτητικός πληθυσμός στα εργαστήρια.
Η Σύνοδος ζητά από το Υπ Παιδείας να δώσει λύση στο λειτουργικό και υπαρξιακό αυτό πρόβλημα για τα ΤΕΙ, γεγονός που προκαλεί ισχυρές αντιδράσεις και από την πλευρά των φοιτητών.
Για τη Σύνοδο Προέδρων- Αντιπροέδρων ΤΕΙ
Καθ. Σωκράτης Καπλάνης, Πρόεδρος ΤΕΙ Πάτρας
Καθ. Παύλος Καρακολτσίδης, Πρόεδρος ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Καθ. Γρηγόρης Γκίκας, Πρόεδρος ΤΕΙ Ηπείρου
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου