Αδέσμευτη και αντικειμενική ενημέρωση. Το μόνο blog με αποκλειστικά φοιτητικό περιέχομενο... Μαχητικό και πάντα αποκαλυπτικό.

Επ' αόριστον ΚΑΤΑΛΗΨΗ στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου 2013

Ημερομηνία: 1/2/2013
Συγγραφέας: Φοιτητική Ενημέρωση

Την κατάληψη του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης αποφάσισε ομόφωνα το ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης από τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013 ώρα 7.00 πμ  και επ΄ αόριστον,  διότι   θεωρεί ότι «οι προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας 
– ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ - έχουν σαφή πρόθεση τη ΔΙΑΛΥΣΗ του Α.ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ενώ θα μπορούσαν να γίνουν οι απαραίτητες συγχωνεύσεις εντός του Ιδρύματος».

  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
               ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟΥ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Οι αποφάσεις του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α (Σχέδιο ΑΘΗΝΑ) έρχονται σε αντίθεση με τις δημοσιονομικές λογικές του Υπουργείου Οικονομικών, που αποσκοπούν στη μείωση των δαπανών λειτουργίας του Ιδρύματος, όταν άρτιες εγκαταστάσεις των Τμημάτων: Οχημάτων, Ηλεκτρονικής, Πληροφορικής ( και μάλιστα του Τμήματος Ηλεκτρονικής με ιστορική αναφορά στην πόλη της Θεσσαλονίκης), της Γεωπονίας με άρτιες και σύγχρονες εγκαταστάσεις για τις οποίες δαπανήθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια μεγάλα ποσά για θερμοκήπια, ζωικό κεφάλαιο, αγροτικά μηχανήματα απαξιώνονται. 

Με την παραπάνω πρόφαση αγνοείται επίσης το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείται από τη μεταφορά στα νέα Τμήματα (Σέρρες-Φλώρινα) των χιλιάδων φοιτητών και του προσωπικού

Στο σημείο αυτό τονίζουμε ότι είναι η δεύτερη φορά που βάλλεται το Ίδρυμα το οποίο  υπέστη «κούρεμα» των διαθεσίμων του κατά 98% και τώρα μείωση του αριθμού των Τμημάτων του κατά 60%.

Θεωρούμε ότι με τα πραγματικά δεδομένα το Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α θα βρει λύση σε συνένωση των Τμημάτων εντός του Α.Τ.Ε.Ι/Θ προκειμένου να μην απαξιωθούν εκατομμύρια αξίας υλικοτεχνικών υποδομών καθώς και του ανθρώπινου κεφαλαίου

Η ΔΑΚΕ
Η ΔΑΚΕ του ΑΤΕΙΘ, εκφράζει την απαρέσκειά της αλλά και την απογοήτευσή της για το προτεινόμενο σχέδιο «Αθηνά», όπως ανακοινώθηκε  από το Υπουργείο Παιδείας.Δυστυχώς παρά τις προηγούμενες σχετικές ευοίωνες ανακοινώσεις του Υπουργείου πρυτάνευσε η προχειρότητα και η επιπολαιότητα.
Το σχέδιο ουσιαστικά στοχεύει στην συρρίκνωση-εξαφάνιση του Τεχνολογικού Τομέα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Όλες οι προτεινόμενες αλλαγές αφορούν το κλείσιμο ή την απορρόφηση και ουσιαστικά διάλυση Τμημάτων με ιστορία και με σαφή επαγγελματικά δικαιώματα.
Ενώ στο χώρο των Πανεπιστημίων οι αλλαγές αφορούν κυρίως συγχωνεύσεις ξενόγλωσσων Τμημάτων, στο χώρο των ΤΕΙ εξαφανίζονται μεγάλα ιστορικά Ιδρύματα.
Απορίας άξιον είναι η ουσιαστική αποδυνάμωση του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, το οποίο είναι το 4ο σε μέγεθος Ίδρυμα της χώρας μεταξύ Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.
Η κατάργηση ολόκληρων Σχολών όπως είναι η Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, η Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, καθώς και του μεγαλύτερου τμήματος της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών, στερεί τη δυνατότητα σπουδών σε αναγνωρισμένα Τμήματα με σημαντικά αντικείμενα και επαγγελματικά δικαιώματα.Αναρωτιόμαστε αν αποτελεί ανάπτυξη η πλήρης εγκατάλειψη πολυέξοδων εγκαταστάσεων και εξειδικευμένου εξοπλισμού, που πολλές φορές αγοράστηκαν και από χρήματα του προσωπικού, ένα ολόκληρο αγρόκτημα το οποίο βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία,εγκαταλείπεται στην πλήρη διάλυση. 
Δικαίως λοιπόν αναρωτιόμαστε. Οι διαβόητες αλλαγές ήταν να κλείσει το ΑΤΕΙΘ; Με ποια κριτήρια αλήθεια ενσωματώνεται το Τμήμα Πληροφορικής στις Σέρρες ή με ποια κριτήρια ενσωματώνεται το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης (που είναι γεωπονικό Τμήμα) στη ΣΔΟ στις Σέρρες; Γιατί ενσωματώνονται τα Τμήματα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής στη Φλώρινα, όπου υπάρχουν μηδενικές υποδομές και ελάχιστο προσωπικό. Δεν θα έπρεπε να γίνει το αντίθετο; Τι νέα Τμήματα εκτρώματα δημιουργούνται;
Η απορρόφηση χιλιάδων φοιτητών του ΑΤΕΙΘ από άλλα Τμήματα άλλων πόλεων, καταστρατηγεί σημαντικά τους δικαιώματα ενώ παράλληλα πλήττει και το ήδη μειωμένο εισόδημα των γονέων τους. Μήπως τελικά το Υπουργείο υπέκυψε σε τοπικές μικροπολιτικές πιέσεις, ώστε να καλυφθούν μόνο ενοικιαζόμενα δωμάτια ης επαρχίας; Είναι πολιτική ανάπτυξης αυτή;
Συμπαραστεκόμαστε στους συναδέλφους Καθηγητές του ΑΤΕΙΘ που χάνουν τη θέση τους, την επιστημονική τους υπόσταση, που καλούνται να διδάξουν ή να υπηρετήσουν αντικείμενα ξένα-παράταιρα προς αυτούς. Επίσης, συμπαραστεκόμαστε στις οικογένειές τους που ξαφνικά διαλύονται ανά την Ελλάδα, ενώ δεν λαμβάνεται καμία πρόνοια για τα παιδιά τους. Αλήθεια σκέφτηκαν οι Σύμβουλοι του Υπουργείου ότι καταργούνται συνυπηρετήσεις συζύγων, επιβαρύνονται ακόμα περισσότερα οι μισθοί, προστίθενται έξοδα μετεγκατάστασης, διαλύεται τελείως ο οικογενειακός προγραμματισμός;
Καλούμε λοιπόν τους συναδέλφους και τη Διοίκηση του ΑΤΕΙΘ σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ώστε να επανακαθορίσει το Υπουργείο (με ορθολογικά κριτήρια) το σχέδιο Αθηνά και να διορθώσει μια αδικία. 

            Αυτόνομη Συνδικαλιστική Δράση

 
Η Αυτόνομη Συνδικαλιστική Δράση που ενεργοποιείται στα πλαίσια δράσης της ΟΔΠΤΕ εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για τις συγχωνεύσεις των τμημάτων του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης σύμφωνα με το σχέδιο ‘Αθηνά’, οι οποίες οδηγούν στην συρρίκνωση του ιδρύματος και την πλήρη απαξίωση της λειτουργίας του. Το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, το οποίο είναι το 4ο σε μέγεθος ίδρυμα της χώρας μεταξύ Πανεπιστημίων και ΤΕΙ όσον αφορά στον αριθμό των φοιτητών του και των καθηγητών του, και ένα από τα πλέον ενεργητικά όσον αφορά τα προγράμματα σπουδών τα οποία προσφέρει αλλά και την έρευνα η οποία διεξάγεται σε αυτό, συρρικνώνεται σε ένα ίδρυμα ‘απομεινάρι’. Στην ουσία απομακρύνονται από αυτό ολόκληρες σχολές, όπως η Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας και η Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, ενώ ταυτόχρονα απομακρύνεται το μεγαλύτερο τμήμα της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών, το οποίο περιλαμβάνει τμήματα με ιστορική παράδοση, συνέχεια και σημαντικότατη συνεισφορά στον παραγωγικό ιστό της χώρας. 
Έτσι, θυσιάζονται στον βωμό μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων πολυέξοδες εγκαταστάσεις και εξειδικευμένος εξοπλισμός, ένα ολόκληρο αγρόκτημα το οποίο βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, αλλά και τα πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα που παρέχει η στρατηγική θέση του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, τόσο πλησίον μιας από τις μεγαλύτερες  βιομηχανικές  περιοχές της χώρας, όσο και σε απόσταση αναπνοής από τις γεωργικά και κτηνοτροφικά παραγωγικές περιοχές των όμορων νομών της Ημαθίας και τη Πέλλας.
Για αυτούς τους  λόγους, οι προτεινόμενες ανακατατάξεις κρίνονται  τουλάχιστον απρογραμμάτιστες και θεωρούμε ότι γίνονται βάσει ιδιαίτερα αμφίβολων αναπτυξιακών και ακαδημαϊκών κριτηρίων. Καταγγέλλουμε την πλήρη απουσία οποιουδήποτε ορθολογικού στρατηγικού σχεδιασμού στην οργάνωση και χωροθέτηση των ιδρυμάτων κατά το σχέδιο ‘Αθηνά’, η οποία ως αποτέλεσμα θα έχει την απαξίωση του προσωπικού, των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του Ιδρύματός μας, με συνέπεια την πλήρη υποβάθμιση των σπουδών. Απομακρύνονται τμήματα τα οποία ήταν από τα πρώτα που αξιολογήθηκαν και με εξαιρετικές αξιολογήσεις, με αποτέλεσμα να καταβαραθρώνονται οι όποιες προσπάθειες ποιοτικής αναβάθμισης. Τέλος, απομακρύνονται τμήματα με εξασφαλισμένη απασχολησιμότητα των αποφοίτων τους στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. 
Η Αυτόνομη Συνδικαλιστική Δράση εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για την στάση του Υπουργείου Παιδείας το οποίο συστηματικά αγνοεί και  εμπαίζει τη Διοίκηση του Ιδρύματος κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Ακόμη, καταγγέλλει την σπουδή με την οποία το Υπουργείο Παιδείας προχωρά σε τόσο πρόχειρες λύσεις που οδηγούν στην πλήρη συρρίκνωση, στην απαξίωση και, εντέλει στην πλήρη διακοπή της λειτουργίας  του. 
Τονίζουμε ότι θα σταθούμε στο πλευρό των καθηγητών, των διοικητικών υπαλλήλων, των σπουδαστών και των οικογενειών τους, που πλήττονται καίρια  από αυτήν την άκριτη και παράλογη καταδίκη σε μαρασμό ενός από τα μεγαλύτερα και σπουδαιότερα ιδρύματα της χώρας.


Για την Παράταξη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου