Αδέσμευτη και αντικειμενική ενημέρωση. Το μόνο blog με αποκλειστικά φοιτητικό περιέχομενο... Μαχητικό και πάντα αποκαλυπτικό.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΤΣΑΤΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠ.ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΒΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΝΑ ΦΑΓΩΘΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ!!!

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

«Μπλόκο» στις εξετάσεις των φοιτητών επί πτυχίω που χρωστούν πάνω από πέντε μαθήματα επιχειρεί το υπουργείο Παιδείας, σε μία προσπάθεια να πιέσει για τη λήξη των καταλήψεων, οι οποίες έχουν περιοριστεί σε 79 τμήματα πανελλαδικά.
Ο ειδικός γραμματέας ανώτατης εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Β.Παπάζογλου, έστειλε εγκύκλιο στις διοικήσεις των πανεπιστημίων, με την οποία απαγορεύει τις εξετάσεις φοιτητών επί πτυχίω κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, εάν αυτοί χρωστούν περισσότερα από πέντε μαθήματα.



Όπως είναι γνωστό, ο νέος νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ έχει καταργήσει τη δυνατότητα να δίνονται εξετάσεις παράλληλα με τα μαθήματα των φοιτητών. Δηλαδή, εάν δεν τελειώσει μια εξεταστική περίοδος, δεν ξεκινούν τα μαθήματα στα πανεπιστήμια για το νέο εξάμηνο. Η σχετική διάταξη αποτελεί και τον βασικό λόγο για τον οποίο η εξεταστική περίοδος χάθηκε σε Ιδρύματα, που βρίσκονταν σε κατάληψη έως και αυτή τη εβδομάδα.


Τα πανεπιστήμια αποφάσισαν, ωστόσο, ότι στην περίπτωση των φοιτητών επί πτυχίω, οι οποίοι εκ των πραγμάτων έχουν απαλλαγεί από την υποχρέωση παρακολούθησης μαθημάτων, οι εξετάσεις μπορούν να γίνουν κανονικά, ασχέτως αν έχουν ολοκληρωθεί ή όχι τα μαθήματα στη σχολή.


Τη λύση αυτή για τους επί πτυχίω φοιτητές προωθεί, ήδη, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), όπου και αποφασίστηκε οι εξετάσεις για τους εν λόγω φοιτητές να ξεκινήσουν κανονικά. Ανάλογες αποφάσεις αναμένονται και σε άλλα πανεπιστήμια.


Ωστόσο, σε απάντηση αυτής της εσωτερικής ρύθμισης ο κ. Παπάζογλου έστειλε ερμηνευτική εγκύκλιο στα πανεπιστήμια, αναφέροντας ότι οι φοιτητές επί πτυχίω μπορούν μεν να δώσουν εξετάσεις, αλλά μόνον εφόσον χρωστούν μέχρι πέντε μαθήματα.


Η εγκύκλιος σήμανε συναγερμό στα πανεπιστήμια, που αντιμετωπίζουν προβλήματα με καταλήψεις. Όπως λέει ο προεδρεύων της Συνόδου πρυτάνεων και νομικός, πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Κ. Ρέμελης, η πρόβλεψη αυτή δεν υπάρχει σε κανένα σημείο του νέου νόμου, αποτελεί καθαρή «έμπνευση» των συντακτών της και παραβιάζει ευθέως το Σύνταγμα με την έκδοση κανονιστικών πράξεων από όργανα που δεν διαθέτουν την προς τούτο εξουσιοδότηση. 


Η εγκύκλιος, σύμφωνα με τον κ. Ρέμελη, αποτελεί εκ των άλλων και ευθεία παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας στην αυτοδιοίκηση των Ιδρυμάτων. 


Για το θέμα που προέκυψε αναμένεται εντός των επομένων ωρών και επίσημη απάντηση της Συνόδου πρυτάνεων ΑΕΙ.
Newsroom ΔΟΛ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου