Αδέσμευτη και αντικειμενική ενημέρωση. Το μόνο blog με αποκλειστικά φοιτητικό περιέχομενο... Μαχητικό και πάντα αποκαλυπτικό.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τα πανεπιστήμια.

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Ημερομηνία: 6/12/2012
Συγγραφέας: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ


Ψήφισμα της 71ης Συνόδου Πρυτάνεων
Η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στο σχέδιο «Αθηνά» (συγχωνεύσεις, καταργήσεις τμημάτων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ) προέκυψε και από τη σύνοδο πρυτάνεων που έγινε στην Πάτρα και ολοκληρώθηκε το Σάββατο το βράδυ. Στη σύνοδο εκ μέρους της κυβέρνησης ήταν ο υφυπουργός Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου.
Το υπουργείο ζητά από τους πρυτάνεις και συνολικά από τα Πανεπιστήμια, να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το σχέδιο «Αθηνά» (καταργήσεις - συγχωνεύσεις τμημάτων), άμεσα και επιδιώκει, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το Φλεβάρη να έχει ολοκληρώσει το «διάλογο». Μέσα στο μήνα θα δοθούν οι προτάσεις του υπουργείου και σκοπός είναι οι μαθητές που θα δώσουν πανελλήνιες στην τρέχουσα σχολική χρονιά, να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους, αφού έχει διαμορφωθεί ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης. Σε αυτήν την προοπτική οι πρυτάνεις αντιδρούν, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να διαμορφωθεί ο νέος χάρτης, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Οι πρυτάνεις με ψήφισμα, μεταξύ άλλων, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις «διαθεσιμότητες» - απολύσεις των διοικητικών υπαλλήλων και ζήτησαν να ληφθούν μέτρα για τη σίτιση και στέγαση. Στο ψήφισμα των πρυτάνεων ζητείται αύξηση της επιχορήγησης σίτισης λόγω της δραματικής και απότομης μείωσης των οικογενειακών εισοδημάτων, με στόχο την ολική σίτιση με βάση τις ιδιαιτερότητες του κάθε Ιδρύματος. Ωστόσο, δε σχολιάζουν ούτε αντιδρούν στο ότι η σίτιση στα ιδρύματα έχει περάσει εξολοκλήρου στους ιδιώτες.
Αναφέρουν ότι ενώ βρισκόμαστε μόλις ένα μήνα πριν το τέλος του 2012, τα πανεπιστήμια δεν έχουν λάβει επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο σε ό,τι αφορά το ύψος των προϋπολογισμών τους για το 2013 (λειτουργικές δαπάνες και δαπάνες σίτισης). Σημειώνουν, δε, πως ο υπουργός Παιδείας φέρεται να έχει αναφερθεί σε πιθανότητα μείωσης των προϋπολογισμών κατά 20% σε σχέση με τους (ήδη σημαντικά μειωμένους) προϋπολογισμούς του 2012. Κάτι τέτοιο, προσθέτουν, θα επιφέρει σημαντικότατο πλήγμα στη λειτουργία των Ιδρυμάτων, τα οποία θα καταστούν αντικειμενικά ανίκανα να αντεπεξέλθουν ακόμα και στις πλέον ανελαστικές δαπάνες λειτουργίας τους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου