Ημερομηνία:3/12/2012
Συγγραφέας: agelioforos.gr
Αλλαγές στο χάρτη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του ΑΠΘ σχεδιάζονται από τις διοικήσεις τους, οι οποίες έχουν ανάψει καταρχήν «πράσινο φως» για τη μετεγκατάσταση των Τμημάτων της 'Εδεσσας, της Νάουσας και της Βέροιας στη Θεσσαλονίκη. Περίπου 1.000 φοιτητές και καθηγητές ενδέχεται να μετακομίσουν το Σεπτέμβρη του 2013 από την 'Εδεσσα και τη Νάουσα στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στην οδό Εγνατία, εφόσον βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι. Την ίδια στιγμή, το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας μπορεί να «φύγει» από τη Βέροια, ίσως και το επόμενο ακαδημαϊκό εξάμηνο, για να ενσωματωθεί στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου. Οι προτάσεις αυτές αναμένεται να κατατεθούν στο υπουργείο Παιδείας, που ετοιμάζει σαρωτικές αλλαγές στο χάρτη των πανεπιστημίων και ΤΕΙ, από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, στο πλαίσιο του σχεδίου «Αθηνά».
«Ναι» στη διερεύνηση της δυνατότητας μετεγκατάστασης των δύο Τμημάτων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας από την Εδεσσα και τη Νάουσα στη Θεσσαλονίκη είπε στα μέσα της εβδομάδας η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας βάζοντας δύο προϋποθέσεις. Πρώτον, θεωρεί αναγκαία την εκπόνηση μελέτης για να διαπιστωθεί εάν επαρκούν οι χώροι στο κτίριο της Εγνατίας και δεύτερον, ζητά να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες πιστώσεις, οι οποίες υπολογίζονται σε περίπου 300.000 ευρώ, για να γίνει η μετακόμιση.
1.000 φοιτητές
Αυτήν τη στιγμή, περίπου 1.000 φοιτητές φοιτούν στο Τμήμα Διοίκησης Τεχνολογίας της Νάουσας και στο Τμήμα Μάρκετινγκ και Διοίκησης Λειτουργιών της Εδεσσας, που αποτελούν παραρτήματα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. «Η Σύγκλητος είναι καταρχήν θετική να διερευνηθεί η δυνατότητα μετεγκατάστασης των δύο Τμημάτων στη Θεσσαλονίκη, αφού εκπονηθεί η μελέτη και με την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλιστούν οι πιστώσεις για τη μετακόμιση», δήλωσε στον «ΑτΚ» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γιάννης Χατζηδημητρίου, εξηγώντας πως σήμερα το κόστος λειτουργίας των δύο Τμημάτων υπολογίζεται σε 250.000 ευρώ ετησίως και είναι δυσβάσταχτο για το ίδρυμα, το οποίο βρίσκεται σε τροχιά περικοπών λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας.
Να σημειωθεί πως οι εγκαταστάσεις, τόσο στη Νάουσα, όσο και στην Εδεσσα, δεν ανήκουν στο Πανεπιστήμιο, αλλά έχουν παραχωρηθεί από άλλους φορείς, όπως εξήγησε ο κ. Χατζηδημητρίου. Την αντίθεσή του στη μετεγκατάσταση του Τμήματος Μάρκετινγκ και Διοίκησης Λειτουργιών εξέφρασε, με ψήφισμά του, το δημοτικό συμβούλιο της Εδεσσας. «Μέχρι στιγμής δεν έχουν εκδηλωθεί άλλες αντιδράσεις. Τόσο οι φοιτητές όσο και οι καθηγητές των δύο τμημάτων ζητούν εδώ και δύο χρόνια τη μεταφορά τους στη Θεσσαλονίκη. Τα ακαδημαϊκά οφέλη θα είναι μεγάλα, καθώς πλέον θα ενταχθούν στο κύριο σώμα της πανεπιστημιακής κοινότητας, ενώ οι εκπαιδευτικές υποδομές (εργαστήρια, βιβλιοθήκες, ακαδημαϊκές υπηρεσίες κ.λπ.) είναι πολύ καλύτερες στη Θεσσαλονίκη», τόνισε ο κ. Χατζηδημητρίου.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου