Αδέσμευτη και αντικειμενική ενημέρωση. Το μόνο blog με αποκλειστικά φοιτητικό περιέχομενο... Μαχητικό και πάντα αποκαλυπτικό.

Σκάνδαλο 200 εκατομμυρίων ευρώ σε τέσσερα Πανεπιστήμια.

Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2013

Ημερομηνία: 19/1/2012
Συγγραφέας: alfavita.gr


To μεγαλύτερο σκάνδαλο πάντως που ερευνά η Οικονομική Αστυνομία και ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ αφορά σε κονδύλια ΑΕΙ της Περιφέρειας, κυρίως στη Θράκη και τη Θεσσαλονίκη. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αποφεύγουν τις διαρροές για οποιοδήποτε στοιχείο σχετικά με τις εν λόγω απάτες, οι οποίες θεωρούνται άκρως σοβαρές και αντίστοιχες του «σκανδάλου του Παντείου Πανεπιστημίου».
Την έρευνα φέρεται να διαχειρίζονται τα Τμήματα της Προστασίας Δημόσιας Περουσίας και Προστασίας της Οικονομίας. Έναυσμα για την υπόθεση ήταν το ενημερωτικό έγγραφο της OLAF που φέρεται να έχει συνταχθεί το καλοκαίρι του 2011.
Το έγγραφο αφορούσε σε υφαρπαγή κονδυλίων από ερευνητικά προγράμματα στον τομέα της Πληροφορικής σε ΑΕΙ επτά χωρών της Ε.Ε., την Ιταλία, τη Βρετανία, την Πολωνία και την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι ο συνολικός προυπολογισμός της χρηματοδότησης από την Ε.Ε. ξεπερνούσε τα 2 δισ. ευρώ!
Σύμφωνα με πηγές της OLAF, «η έρευνα άρχισε από την Ιταλία, όπου ανακαλύφθηκαν τουλάχιστον 22 προγράμματα με συνολικό ποσό καταβληθείσης χρηματοδότησης άνω των 50 εκατ. ευρώ, όπου υπήρξε εμπλοκή εταιρειών ώς συνεταίρων ή υπερεργολάβων». Οι ύποπτες δραστηριότητες οργανώθηκαν με πολύπλοκο τρόπο ώστε να παραπλανηθούν οι μηχανισμοί ελέγχου της Ε.Ε.
Η έρευνα αυτή έφτασε και στην Ελλάδα και ανατέθηκε με πλήρη μυστικότητα στην Οικονομική Αστυνομία ενώ συνεχή ενημέρωση έχουν στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Όπως αναφέρουν αξιωματούχοι της Κατεχάκη στο «Βήμα» , αρχικά η έρευνα ξεκίνησε από δυο πανεπιστήμια αλλά γρήγορα επεκτάθηκε σε πολλά ακόμη. «Έχουμε εντοπίσει όργιο παρανομιών. Ιδιώτες έπαιρναν χρήματα από πλλά εκπαιδευτικά ιδρύματα παράλληλα. Δίνονταν τεράστια ποσά σε πρόσωπα που δεν είχαν καμία σχέση με τα ερευνητικά προγράμματα» εξήγησε.
Η έρευνα επικεντρώνεται τώρα στη συλλογή εγγράφων και στην κλήση για κατάθεση σχετικά με την υπόθεση δεκάδων ιδιωτών που συσχετίστηκαν με ταΑΕΙ της χώρας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου