Αδέσμευτη και αντικειμενική ενημέρωση. Το μόνο blog με αποκλειστικά φοιτητικό περιέχομενο... Μαχητικό και πάντα αποκαλυπτικό.

Υποψήφια για λουκέτο τα τμήματα - φαντάσματα.

Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2013

Ημερομηνία: 15/1/2012
Συγγραφέας: Εφημερίδα τα Νέα
Ρεπορτάζ: Νίκος Μάστορας

Λειτουργούν με ελάχιστους μόνιμους καθηγητές, σε κάποια δεν υπάρχει ούτε ένας καθηγητής και τη διδασκαλία έχουν αναλάβει λέκτορες ενώ σχεδόν 800 πανεπιστημιακοί περιμένουν στην ουρά για τον διορισμό τους εδώ και χρόνια
 Στο στόχαστρο των συγχωνεύσεων στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας προστίθενται 38 τμήματα ανά την επικράτεια, στα οποία οι μόνιμοι καθηγητές είναι λιγότεροι από 5 στο καθένα!
Όπως αποκαλύπτουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ»,  το υπουργείο Παιδείας επεξεργάζεται σχέδια για τις συγχωνεύσεις τα οποία στοχοποιούν τμήματα που αποκαλούνται φαντάσματα, με την έννοια ότι η διδασκαλία διεξάγεται από ελάχιστους μόνιμους πανεπιστημιακούς, ενώ σε αρκετά από αυτά δεν υπάρχει ούτε ένας, όπως λ.χ. το Διοίκησης Επιχειρήσεων του ακριτικού Δημοκρίτειου Θράκης, που εδρεύει στην Κομοτηνή.
Στο συγκεκριμένο τμήμα που ιδρύθηκε το 2009,  η διδασκαλία διεξάγεται από 2 λέκτορες, οι οποίοι τελούν υπό διορισμό, αλλά δεν έχουν διοριστεί ακόμα και από... 15 ειδικούς - συμβασιούχους - επιστήμονες (ΠΔ 407/80), ενώ απασχολεί ακόμα μία αποσπασμένη εκπαιδευτικό Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και μία διοικητική υπάλληλο.
 
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ. Αλλά και σε ένα τμήμα με 4 μέλη ΔΕΠ (σ.σ.: μόνιμοι πανεπιστημιακοί), όπως π.χ. το Σλαβικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, διδάσκουν μία καθηγήτρια, δύο αναπληρώτριες καθηγήτριες και ένας λέκτορας. Επιπλέον, παραδίδουν μαθήματα 15 καθηγητές από άλλα τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής και 10 συμβασιούχοι διδάσκοντες. Υπάρχουν ακόμα 2 εξωτερικοί συνεργάτες, μία γραμματέας και δύο διοικητικοί υπάλληλοι. Μπορεί αυτή η σύνθεση να μοιάζει ικανοποιητική, τι καλούνται όμως να διεκπεραιώσουν αυτοί οι άνθρωποι;
Στα δύο πρώτα εξάμηνα το πρόγραμμα σπουδών είναι ενιαίο και δίνεται έμφαση στη ρωσική γλώσσα. Από τα επόμενα εξάμηνα οι φοιτητές επιλέγουν υποχρεωτικά μία από τις προσφερόμενες γλώσσες, οι οποίες στην πρώτη φάση είναι κατ' αλφαβητική σειρά οι ακόλουθες: βουλγαρική, ουκρανική, πολωνική, σερβική/κροατική και τσεχική. Δηλαδή συνολικά 6 γλώσσες!
Βέβαια οι υποψήφιοι που δηλώνουν αυτά τα τμήματα στα Μηχανογραφικά τους, σπάνια γνωρίζουν την κατάσταση που θα αντιμετωπίσουν. Για την κατάσταση αυτή βέβαια δεν ευθύνεται το πανεπιστήμιο, αλλά προφανώς η εκάστοτε πολιτική εξουσία, που τα προηγούμενα χρόνια ίδρυε συνεχώς τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ κυρίως για να εξυπηρετήσει μικροπολιτικές σκοπιμότητες και τοπικά συμφέροντα, αλλά στη συνέχεια «ξεχνούσε» να τα στελεχώσει σωστά. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα, σχεδόν 800 πανεπιστημιακοί που έχουν εκλεγεί σε διάφορα ιδρύματα περιμένουν εδώ και πάρα πολύ καιρό τον διορισμό τους, ο οποίος όμως δεν αποφασίζεται για οικονομικούς (μνημονιακούς) λόγους, ενώ ούτε την επόμενη χρονιά αναμένονται αρκετοί διορισμοί...
 
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Πάρις Τσάρτας παρατηρεί ότι το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων της Λήμνου που περιλαμβάνεται στα 38, μόνο φάντασμα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καθώς στα 4 χρόνια λειτουργίας του έχει επιτύχει σημαντικές διακρίσεις, είναι μοναδικό στο αντικείμενό του και ασχολείται με σύγχρονες εφαρμογές στα βιολογικά προϊόντα, ενώ έχει δικές του υποδομές. «Αν μάλιστα γίνονταν οι προσλήψεις που εκκρεμούν, το πρόβλημα θα είχε λυθεί. Αν το υπουργείο βάλει δείκτες ποιότητας και δεν υπολογίσει μόνο το οικονομικό θέμα, τέτοια τμήματα δεν πρέπει να κλείσουν, αλλά να ενισχυθούν», τονίζει.
Ανάλογη είναι η κατάσταση και στα λοιπά από τα 38 τμήματα που το υπουργείο Παιδείας έχει βάλει στο μικροσκόπιο των συγχωνεύσεων, μαζί με τα 104 τμήματα στα οποία οι περισσότεροι φοιτητές εισήχθησαν πέρυσι με βαθμούς κάτω από τη βάση, τα οποία είχαν αποκαλύψει «ΤΑ ΝΕΑ» σε αποκλειστικό δημοσίευμά τους στις 15 Δεκεμβρίου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου