Αδέσμευτη και αντικειμενική ενημέρωση. Το μόνο blog με αποκλειστικά φοιτητικό περιέχομενο... Μαχητικό και πάντα αποκαλυπτικό.

ΣΥΡΙΖΑ: Να αποσύρει ο υπουργός Παιδείας το σχέδιο "Αθηνά".

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Ημερομηνία:9/2/2013
Συγγραφέας: left.gr-alterthess.gr


syriza_logo.jpg
Επίκαιρη επερώτηση σχετικά με το σχέδιο «Αθηνά» για την αναδιάρθρωση για την Ανώτατη Εκπαίδευση κατέθεσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, "Η θεσμική αυτή κίνηση πραγματοποιήθηκε αναγνωρίζοντας παράλληλα την ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων που ίδρυσαν, χωρίς ακαδημαϊκά, επιστημονικά, αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια, Τμήματα και Σχολές Πανεπιστημίων και ΤΕΙ σε διάφορες πόλεις της πατρίδας μας. Στην πρακτική αυτή οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς αντιτάχθηκαν εδώ και χρόνια και κατήγγειλαν τις πελατειακές και ρουσφετολογικές μεθοδεύσεις που παραπλανούσαν τις τοπικές κοινωνίες,  με την εξαγγελία ή ίδρυση Τμημάτων χωρίς μέριμνα για την αναγκαία στήριξη σε υποδομές και προσωπικό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ υπερασπίζεται την αναβάθμιση της δημόσια και δωρεάν Ανώτατης Εκπαίδευσης η οποία βάλλεται βάναυσα από τις μνημονικές πολιτικές. Αντιθέτως το σχέδιο «Αθηνά» αναγκάζει τα δημόσια Πανεπιστήμια και ΤΕΙ να λειτουργήσουν ως ο «δούρειος ίππος» για την ανάπτυξη των ιδιωτικών πανεπιστημίων που θα απομυζούν όσες ελληνικές οικογένειες αντέχουν ακόμα να σπουδάσουν τα παιδιά τους έναντι οιουδήποτε τιμήματος".
"Χρησιμοποιώντας προσχηματικά κριτήρια, για τα οποία δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση, επιφέρει σημαντικές χωροταξικές αλλαγές στον ακαδημαϊκό Εθνικό χάρτη με σκοπό δήθεν τον εξορθολογισμό του. Με αυτές τις χωροταξικές αλλαγές όχι μόνο δεν αξιοποιούνται οι υφιστάμενες κτιριακές και υλικοτεχνικές υποδομές, αλλά εγκαταλείπονται για να αξιοποιηθούν ίσως μέσω ΤΑΙΠΕΔ ή ως μελλοντικά ιδιωτικά πανεπιστήμια. Το Σχέδιο «Αθηνά» εναρμονίζεται με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΑΣΑ που περιλαμβάνονται στη μελέτη “Strong Performers and Successful Reformers in Education: Education Policy Advice for Greece” του 2011. Πιο συγκεκριμένα, προτείνονται: Συγχωνεύσεις ή καταργήσεις Τμημάτων με χαμηλούς δείκτες εγγραφών και αποφοίτων, μείωση του αριθμού των εισακτέων και διαφοροποίηση των όρων εισαγωγής σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, αλλαγή της λειτουργίας των ΤΕΙ σε κέντρα δια βίου μάθησης και κατάρτισης με τοπικά και περιφερειακά χαρακτηριστικά και χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων με κριτήρια αποτελεσματικότητας. Το Σχέδιο «Αθηνά» δηλαδή προάγει το νεοφιλελεύθερο αναπτυξιακό μοντέλο που επιβάλλεται στην Ελλάδα των Μνημονίων (διακομιστικό κέντρο, Τουρισμός, Λιανεμπόριο κτλ) που σημαίνει ζήτηση κυρίως μεσαίου επιπέδου επαγγελμάτων και μείωση των πανεπιστημιακών αποφοίτων. Ως εκ τούτου, το ιδεολόγημα της αριστείας που χρησιμοποιεί, αφορά ένα πολύ μικρό αριθμό αποφοίτων εκ των πραγμάτων", αναφέρει στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ.
"|Το σχέδιο δείχνει να αγνοεί την ύπαρξη των ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων στο κέντρο και την περιφέρεια, το σημαντικότατο έργο που επιτελούν, καθώς και την ανάγκη συνέργειάς τους με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Επίσης επιφυλάσσει συρρίκνωση και περιθωριοποίηση στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές σπουδές. Το σχέδιο στοχεύει στην αλλοίωση των ακαδημαϊκών χαρακτηριστικών της Ανώτατης Εκπαίδευσης, στη συρρίκνωσή της, ενώ πριμοδοτεί ευθέως τα κολέγια (ιδιωτικά πανεπιστήμια) και μάλιστα εντός των ΑΕΙ, αφού το αντισυνταγματικό άρθρο 30 του ν.4111/2013 επιτρέπει στα δημόσια Πανεπιστήμια και ΤΕΙ να ιδρύουν ιδιωτικά ΙΕΚ, ΚΕΚ και κολέγια, συρρικνώνοντας τη δημόσια εκπαίδευση και δημιουργώντας χώρο για την ιδιωτική", επισημαίνεται.
Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ –ΕΚΜ καλεί τον Υπουργό Παιδείας να μην προχωρήσει στην έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων που αφορούν στις μεταβολές, να αποσύρει το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» και να προβεί, όπως αναφέρεται, στον αναγκαίο και όχι προσχηματικό διάλογο για την αναβάθμιση και τον εξορθολογισμό της ανώτατης εκπαίδευσης με ακαδημαϊκά, κοινωνικά και επιστημονικά κριτήρια στην κατεύθυνση της περιφερειακής αποκέντρωσης αλλά και της διατήρησης του ακαδημαϊκού χαρακτήρα των ιδρυμάτων. "Αυτό απαιτεί τη συνέργεια της ακαδημαϊκής κοινότητας και τη διαβούλευση με τους φορείς με τις τοπικές κοινωνίες. Είναι ευνόητο ότι η διαδικασία αυτή απαιτεί ικανό χρονικό διάστημα, οφείλει να γίνει εις βάθος, και να αναγνωρίζει την υπάρχουσα πραγματικότητα. Προς τούτο απαιτείται σταδιακή εφαρμογή και πρόβλεψη μεταβατικών σταδίων. Σε κάθε περίπτωση να εξασφαλίζονται τα αναγκαία  κονδύλια για το αναγκαίο προσωπικό, υποδομές, να διασφαλίζονται τα ενιαία πτυχία και τα επαγγελματικά δικαιώματα, καθώς και τα δικαιώματα των σπουδαστών, του ΔΕΠ και όλων των εργαζομένων στα ΑΕΙ", τονίζεται.
Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ –ΕΚΜ τονίζει οπως στηρίζει τις κινητοποιήσεις που αναπτύσσονται εντός και εκτός της ακαδημαϊκής κοινότητας και καλεί σε συμμετοχή και διάλογο όλη την κοινωνία για την απόκρουση του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» και την αναβάθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου