Αδέσμευτη και αντικειμενική ενημέρωση. Το μόνο blog με αποκλειστικά φοιτητικό περιέχομενο... Μαχητικό και πάντα αποκαλυπτικό.

Στήριξη των συμβασιουχων καθηγητων του Πανεπιστημιου Αιγαιου-Ζητουν τωρα πιστωσεις αλλιως δεν θα διδαξουν τον Οκτωμβριο!

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΩΝ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΠΔ 407/80 ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Η πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να περικόψει κατά 65% τις πιστώσεις για συμβασιούχους διδάσκοντες με βάση το ΠΔ 407/80 σημαίνει ότι δεκάδες από εμάς, ύστερα από πολλά χρόνια εκπαιδευτικής και ερευνητικής εργασίας και προσφοράς στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, θα βρεθούμε άνεργες και άνεργοι. Επιπλέον, αν επιβεβαιωθεί ότι οι συμβασιούχοι διδάσκοντες θα έχουν πλέον 9μηνες και όχι 12μηνες συμβάσεις, οι λίγοι συμβασιούχοι διδάσκοντες που θα απομείνουν θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη σοβαρή επιδείνωση της εργασιακής τους σχέσης που θα έχει συνέπειες και για την ποιότητα του διδακτικού έργου στα πανεπιστήμια. Πολλοί από τους συμβασιούχους διδάσκοντες είναι εκλεγμένα μέλη ΔΕΠ που περιμένουν διορισμό. Η άρνηση του Υπουργείου να διορίσει το σύνολο των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ και η παράταση της αδιοριστίας, σε συνδυασμό με τη δραματική μείωση των πιστώσεων για συμβασιούχους διδάσκοντες, θα έχει ως συνέπεια πολλά τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου να μην μπορέσουν να προσφέρουν μεγάλο μέρος των προγραμμάτων σπουδών τους.
Την ίδια στιγμή, ο νέος νόμος-πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση καταλύει το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της, αναιρεί το αυτοδιοίκητο και τις συμμετοχικές διαδικασίες, διαλύει τα πτυχία, καταργεί το πανεπιστημιακό άσυλο και ανοίγει το δρόμο για το κλείσιμο πανεπιστημιακών τμημάτων και διατηρεί την επισφαλή εργασία μέσα από το θεσμό των «εντεταλμένων διδασκαλίας». Οι απολύσεις μας και γενικότερα η στάση του Υπουργείου απέναντί μας σχετίζεται με τη γενικότερη στάση της κυβέρνησης και την επιβολή μιας εξοντωτικής πολιτικής λιτότητας και περικοπών, στο πλαίσιο και της συμμόρφωσης στις προσταγές της Τρόικα. Όλοι αυτοί αδιαφορούν πλήρως για τη ζωή και το μέλλον των νέων αυτής της χώρας και συνολικά όσων παίρνουν στην πλάτη τους το κόστος της κρίσης. Αντίθετα, εμείς ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι θέλουμε να προσφέρουμε στη νεολαία όχι μόνο γνώσεις αλλά και κριτική σκέψη παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίσαμε, γι’ αυτό και θέλουμε να συνεχίσουμε το έργο μας εμποδίζοντας τη διάλυση του πανεπιστημίου.
Καλούμε όλες κι όλους τους συναδέλφους να αγωνιστούμε όλοι μαζί ώστε να μην περάσουν οι απολύσεις. Στηρίξαμε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τώρα έχουμε ανάγκη, περισσότερο παρά ποτέ, την αλληλεγγύη των συναδέλφων. Οι πρυτανικές αρχές και τα όργανα διοίκησης θα πρέπει όχι μόνο να απαιτήσουν να δοθούν όλες οι πιστώσεις αλλά και να αρνηθούν να γίνουν συνδιαχειριστές στις μαζικές απολύσεις συμβασιούχων διδασκόντων. Σε ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα όπως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που στηρίχτηκε σε συμβασιούχους διδάσκοντες για πολλά χρόνια και όπου η μεγάλη πλειοψηφία των διδασκόντων έχει χρόνια εργασίας με βάση το ΠΔ 407/80, δεν αρμόζει η συμμόρφωση με την εργασιακή και ακαδημαϊκή απαξίωση της πλειοψηφίας των σημερινών διδασκόντων με βάση το ΠΔ 407/80.
Θέλουμε να τονίσουμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ενώ η Υπουργός Παιδείας με δηλώσεις στον τύπο χρησιμοποιεί την ολοκλήρωση 13 εβδομάδων διδασκαλίας ως φόβητρο για τους φοιτητές που κινητοποιούνται, το υπουργείο δεν έχει ακόμα αποσαφηνίσει τον ακριβή αριθμό των πιστώσεων με βάση το ΠΔ 407/80 ανά ίδρυμα, ούτε τις έχει χορηγήσει στα Πανεπιστήμια, ενώ τα μαθήματα πρέπει να αρχίσουν κανονικά στις αρχές Οκτώβρη. Μετά από την αδυναμία να στείλει εγκαίρως βιβλία στα σχολεία, αυτό είναι άλλο ένα δείγμα της διοικητικής ανεπάρκειας του Υπουργείου Παιδείας που το εκθέτει και αναιρεί τη ρητορική της Υπουργού περί προάσπισης της ποιότητας στην Παιδεία.
Αυτή η προκλητική έλλειψη σεβασμού προς εμάς και το έργο μας, έρχεται να επιδεινώσει τα προβλήματα που δημιουργούσε η καθυστέρηση καταβολής των αποδοχών μας, που συνήθως ξεκινούσε το Δεκέμβρη, για διδακτικό έργο που είχε ξεκινήσει από την αρχή του εξαμήνου. Φέτος, η προοπτική των τεράστιων περικοπών στις δημόσιες δαπάνες και οι αλλαγές στους όρους διαχείρισης των δαπανών απειλούν να οδηγήσουν σε ένα ακόμη χειρότερο ενδεχόμενο: να υπάρξουν αναθέσεις διδασκαλίας χωρίς τις απαραίτητες πιστώσεις και συμβάσεις, με συνέπεια να υπάρξουν φαινόμενα απλήρωτης εργασίας. Ήδη αυτό αποτυπώνεται στο ενδεχόμενο για πρώτη φορά οι ανανεώσεις συμβάσεων να μην συμπεριλάβουν το Σεπτέμβρη. Δηλώνουμε ότι δε δεχόμαστε να συναινέσουμε σε αυτό τον εξευτελισμό καθώς:

  • (α) με τη συρρίκνωση των οικογενειακών μας προϋπολογισμών δεν έχουμε την «πολυτέλεια» που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είχαμε τα προηγούμενα χρόνια να χρηματοδοτούμε την εργασία μας (μετακινήσεις, νοίκια κ.λπ.) μέχρι να υπογράψουμε σύμβαση και να αρχίσουμε να πληρωνόμαστε, ούτε βέβαια μπορούμε να προσφέρουμε απλήρωτη εργασία,
  • (β) μέσα στη γενική ρευστότητα της κατάστασης, δεν είναι βέβαιο ότι οι δεσμεύσεις θα τηρηθούν: βλέπουμε σε όλους τους τομείς οι αποφάσεις να αλλάζουν και οι δεσμεύσεις υπουργείων να ανατρέπονται καθημερινά, κάνοντας ορατό τον κίνδυνο να μας ανακοινωθεί, αφού διδάξουμε το εξάμηνο ότι τελικά δεν υπάρχουν πιστώσεις,
  • (γ) στην περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, δεν μπορούμε να ξέρουμε αν θα έχουμε τη στήριξη των πρυτανικών αρχών και της διοίκησης του πανεπιστημίου, κρίνοντας από τον τρόπο με τον οποίο μας ανακοινώθηκε πρόσφατα η λήξη των συμβάσεων μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, γνώμη μας είναι ότι δεν μπορούν να ξεκινήσουν τα μαθήματα που διδάσκουμε χωρίς να υπάρχουν όλες οι απαιτούμενες πιστώσεις και κατά συνέπεια να μπορούν να υπογραφούν οι συμβάσεις  και ζητάμε από τις Πρυτανικές Αρχές και τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου:
1. να δημοσιοποιήσουν τον αριθμό των μαθημάτων που διδάσκονται σε κάθε τμήμα από συμβασιούχους διδάσκοντες και δεν θα μπορέσουν να προσφερθούν, αν δεν δοθούν τώρα όλες οι αναγκαίες πιστώσεις από το Υπουργείο Παιδείας,
2. να προωθήσουν αυτό τον αριθμό στο Υπουργείο Παιδείας με το αίτημα να δοθούν όλες οι απαιτούμενες πιστώσεις το αργότερο μέχρι τις 20 Σεπτέμβρη, επισημαίνοντας τις επιπτώσεις για την ομαλή διεξαγωγή του διδακτικού έργου του Πανεπιστημίου, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι αρνούνται να συναινέσουν στη συρρίκνωση και αποδιάρθρωση του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου του Πανεπιστημίου Αιγαίου,
3. να κοινοποιήσουν τα παραπάνω σε ολόκληρη την κοινότητα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και στον ημερήσιο τύπο, εξηγώντας το τεράστιο εκπαιδευτικό έλλειμμα που θα δημιουργηθεί
4. να υιοθετήσουν την αυτονόητη θέση ότι για λόγους εργασιακής και ακαδημαϊκής αξιοπρέπειας δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε να διδάσκουμε χωρίς να υπάρχουν οι αναγκαίες πιστώσεις και κατά συνέπεια η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων.

Ζητάμε από το Σύλλογό μας να απευθυνθεί τόσο στο Υπουργείο Παιδείας, όσο και στη διοίκηση του Πανεπιστημίου, υιοθετώντας τα παραπάνω αιτήματα. Καλούμε τις φοιτήτριες και τους φοιτητές μας να στηρίξουν τον αγώνα μας ενάντια στις απολύσεις και τις περικοπές, γιατί είναι αγώνας για το δικαίωμά τους να πάρουν ολοκληρωμένη πανεπιστημιακή μόρφωση.
Τέλος, για να μην επαναληφθούν περιστατικά όπως ο προσβλητικός τρόπος που η Διοίκηση του Πανεπιστημίου χειρίστηκε πρόσφατα τη λήξη των συμβάσεών μας, με την ψυχρή αναγγελία της απόλυσης και της αναγκαστικής προσφυγής μας στο επίδομα ανεργίας, ζητάμε να υπάρχει άμεση και συστηματική ενημέρωση από τη μεριά των Πρυτανικών Αρχών για όλες τις εξελίξεις που μας αφορούν.
Απέναντι στη ζοφερή πραγματικότητα που διαγράφεται για το μέλλον της δημόσιας πανεπιστημιακής παιδείας στη χώρα μας, η δύναμή μας είναι ο αγώνας, η αλληλεγγύη και η συλλογικότητα. Πρέπει όλες κι όλοι μας να συμβάλουμε σε έναν αποφασιστικό και νικηφόρο αγώνα. Γι’ αυτό και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των φοιτητών και τις συλλογικές αποφάσεις των διδασκόντων για κλιμακούμενες αγωνιστικές κινητοποιήσεις.


Οι διδάσκουσες και διδάσκοντες με βάση το ΠΔ 407/80 του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου