Αδέσμευτη και αντικειμενική ενημέρωση. Το μόνο blog με αποκλειστικά φοιτητικό περιέχομενο... Μαχητικό και πάντα αποκαλυπτικό.

Πανεπιστημιακοί ψήφισαν 9 ώρες πριν ανοίξουν οι «ηλεκτρονικές κάλπες !!!

Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2012

Hμερομηνία: 25/10/2012
Συγγραφέας: esos.gr


«Διαπιστώσαμε ότι η «ηλεκτρονική κάλπη» μέσω της οποίας θα διεξαγόταν η ψηφοφορία ήταν ήδη ανοιχτή και δεχόταν ψηφοδέλτια τουλάχιστον 9 ώρες (!) νωρίτερα από την προβλεπόμενη ώρα έναρξης της ψηφοφορίας. Μάλιστα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου, ψήφισαν πολλές ώρες νωρίτερα και έλαβαν απαντητικό μήνυμα επιβεβαίωσης έγκυρης ψήφου!».
Την σοβαρή αυτή καταγγελία κάνει με γραπτή ανακοίνωση ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
«Μετά από τις παρεμβάσεις του ΔΣ του Συλλόγου προς τις Πρυτανικές Αρχές, την Εφορευτική Επιτροπή και το Κέντρο Διαχείρισης Δικτύου του ΔΠΘ, αναφέρει η ανακοίνωση, πληροφορηθήκαμε ότι η ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής κάλπης έγινε από την πλευρά του Υπουργείου και/ή του ΕΔΕΤ και όχι από την εφορευτική επιτροπή του ΔΠΘ, όπως ρητά προβλέπεται από το νόμο».
Η απάντηση του ΕΔΕΤ στην ανακοίνωση του ενιαίου συλλόγου ΔΕΠ
Με αφορμή την μετάθεση των σημερινών ηλεκτρονικών εκλογών για το Συμβούλιο Ιδρύματος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, η ΕΔΕΤ διευκρινίζει τα ακόλουθα:
1. Το πρωί της 24/10 διαπιστώθηκε ότι ορισμένοι εκλέκτορες είχαν ψηφίσει πρίν από την επίσημη ώρα εκκίνησης της ψηφοφορίας, η οποία είχε οριστεί για τις 09:00 από την αρμόδια για τις εκλογικές διαδικασίες Εφορευτική Επιτροπή. Γι αυτό και η διαδικασία διεκόπη και μετατέθηκε σε ημερομηνία που θα οριστεί από τα αρμόδια όργανα του ΔΠΘ.
2. Αυτό συνέβη γιατί κατά την ανάπτυξη της εφαρμογής για τη διαδικασία εκλογής στο ΔΠΘ, σφάλμα λογισμικού επέτρεψε τη δυνατότητα ψηφοφορίας προ της ορισθείσης ώρας.
3. Αυτό το περιστατικό δεν έχει καμία σχέση με την ουσιαστική ακεραιότητα και το απόρρητο της ψηφοφορίας, καθώς τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διασφαλίσεις.
4. Το σφάλμα του λογισμικού εντοπίστηκε και διορθώθηκε την ίδια στιγμή που διαπιστώθηκε, ώστε το σύστημα Ζεύς να μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα και με ασφάλεια, από όσα Ιδρύματα επιλέγουν την ηλεκτρονική μέθοδο ψηφοφορίας.
Το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) διαβεβαιώνει την ακαδημαϊκή κοινότητα ότι το ως άνω περιστατικό δεν έχει καμία σχέση με την ασφάλεια και το απόρρητο της ψηφοφορίας. Έχουν ληφθεί όλα τα πρόσφορα μέτρα ώστε η διαδικασία να εκτελείται με την εποπτεία της εκάστοτε εφορευτικής επιτροπής, με υψηλό επίπεδο διαφάνειας και με στόχο τη διασφάλιση της δυνατότητας των εκλεκτόρων στην ελεύθερη και ακώλυτη έκφραση της εκλογικής τους προτίμησης.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του ΕΣΔΕΠ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΔΕΠ Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης παρακολουθεί με ιδιαίτερη κατάπληξη και αγανάκτηση τις εξελίξεις σχετικά με το ζήτημα της λεγόμενης «ηλεκτρονικής ψήφου» με την οποία σήμερα, 24 Οκτωβρίου 2012, υποτίθεται ότι θα διεξάγονταν οι εκλογές για την ανάδειξη των 8 εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Συγκεκριμένα, διαπιστώσαμε ότι η ηλεκτρονική κάλπη μέσω της οποίας θα διεξαγόταν η ψηφοφορία ήταν ήδη ανοιχτή και δεχόταν ψηφοδέλτια τουλάχιστον 9 ώρες (!) νωρίτερα από την προβλεπόμενη ώρα έναρξης της ψηφοφορίας. Μάλιστα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου, ψήφισαν πολλές ώρες νωρίτερα και έλαβαν απαντητικό μήνυμα επιβεβαίωσης έγκυρης ψήφου!
Μετά από τις παρεμβάσεις του ΔΣ του Συλλόγου προς τις Πρυτανικές Αρχές, την Εφορευτική Επιτροπή και το Κέντρο Διαχείρισης Δικτύου του ΔΠΘ, πληροφορηθήκαμε ότι η ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής κάλπης έγινε από την πλευρά του Υπουργείου και/ή του ΕΔΕΤ και όχι από την εφορευτική επιτροπή του ΔΠΘ, όπως ρητά προβλέπεται από το νόμο. Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν επί τα χείρω τις δημόσια εκφρασμένες απόψεις περί ενός διαβλητού συστήματος και κυρίως την δομική αδυναμία της εφορευτικής επιτροπής να ελέγχει τόσο την όλη διαδικασία όσο και τα αποτελέσματά της.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου καταγγέλλει την απαράδεκτη, αντιακαδημαϊκή και αντιδεοντολογική διαδικασία, και ζητά από τις πρυτανικές αρχές να μην επαναλάβουν μια τόσο εξόφθαλμα τρωτή και διαβλητή διαδικασία.

Τετάρτη 24/10/2012
Το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
Αναβολή των εκλογών της 24ης Οκτωβρίου 2012, μέσω ηλεκτρονικής ψήφου, για την ανάδειξη των Εσωτερικών Μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του Δ.Π.Θ.
Το Πρυτανικό Συμβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012 (αριθ. συν. 869/24.10.2012) και αφού έλαβε υπόψη το από 24.10.2012 πρακτικό της Εφορευτικής Επιτροπής για αναβολή των εκλογών, αποφάσισε να αναβάλει, λόγω τεχνικών προβλημάτων, τη διεξαγωγή των εκλογών της 24ης Οκτωβρίου 2012 για την ανάδειξη των Εσωτερικών Μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του Δ.Π.Θ. μέσω ηλεκτρονικής ψήφου.
Ως προς τα ζητήματα που ανακύπτουν από την εν λόγω αναβολή, το Εκλεκτορικό Σώμα θα ενημερωθεί με νέα απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου.
O Πρύτανης
Καθηγητής Κωνσταντίνος Ρέμελης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου