Αδέσμευτη και αντικειμενική ενημέρωση. Το μόνο blog με αποκλειστικά φοιτητικό περιέχομενο... Μαχητικό και πάντα αποκαλυπτικό.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ: Με ηλεκτρονική ψήφο οι εκλογές

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Ημερομηνία: 25/10/2012
Συγγραφέας: esos.gr


Το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπ[ιστημίου Αθηνών στη σημερινή συνεδρίαση , αποφάσισε η ανάδειξη Εσωτερικών Μελών Συμβουλίου να πραγματοποιηθεί με την εκλογική διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας αντί της επιστολικής, μολονότι , όπως αναφέρει η απόφαση, το
Συμβούλιο εξακολουθεί να πιστεύει ότι η επιστολική ψήφος διασφαλίζει τη μυστικότητα της ψήφου, την ταυτότητα του εκλογέα και το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας.
Επίσης, το Πρυτανικό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη του και ανακοίνωση του Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, καθηγητή Κωνσταντίνου Ρέμελη, σύμφωνα με την οποία η ηλεκτρονική ψηφοφορία που διενεργήθηκε στο εν λόγω Πανεπιστήμιο παρουσίασε προβλήματα που την κατέστησαν αδύνατη, έτσι ώστε, να αναβληθεί (σχετ. η από 24.10.2012 απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης) αναθέτει στους:
-Π. Γεωργιάδη, Πρόεδρο του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και
-Η. Νικολακόπουλο, καθηγητή του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης,
αφού διεξαγάγουν έρευνα στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, για τα διαδικαστικά και τεχνικά ζητήματα που απαιτούνται για την υλοποίηση της εκλογικής διαδικασίας της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, να υποβάλουν άμεσα εισήγηση στο Συμβούλιο, έτσι ώστε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή να παραλάβει το σχετικό εκλογικό υλικό.

Τέλος, το Πρυτανικό Συμβούλιο, επισημαίνει ότι:
I. κατόπιν των ανωτέρω, το εκλεκτορικό σώμα θα ενημερωθεί με νεότερη απόφαση για την ακριβή ημέρα της εκλογής και τις λεπτομέρειες της εκλογικής διαδικασίας, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος.
ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:Εισήγηση επιλογής ηλεκτρονικής ψηφοφορίας
Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή συζήτησε το θέμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας καθώς και τα επιχειρήματα που συνηγορούν στην τροποποίηση της απόφασης του Πρυτανικού Συμβουλίου για την επιστολική ψήφο.Α. 1. Υπό τις παρούσες συνθήκες και μετά τις δύο άγονες (22-10-2012 και 24-10- 2012) διαδικασίες ψηφοφορίας στην κάλπη, πιθανολογείται ότι θα υπάρξουν ανάλογα φαινόμενα παρεμπόδισης τόσο κατά την παραλαβή των φακέλων με τα ψηφοδέλτια από το Ταχυδρομείο όσο κυρίως και κατά την καταμέτρηση των ψήφων σε καθορισμένο πανεπιστημιακό χώρο. Μια παρεμπόδιση που θα οδηγούσε στην ακύρωση της δημοκρατικής διαδικασίας και θα έπληττε το κύρος του Πανεπιστημίου.
2. Οι διαδικασίες επιστολικής ψήφου είναι χρονοβόρες και μπορεί να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις και στη δυσχέρεια έκδοσης των αποτελεσμάτων με την εφαρμογή περίπλοκων υπολογισμών.
Β. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία, η οποία προβλέπεται και από τη νομοθεσία, έχει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι της επιστολικής ψήφου, πέραν του ότι εξασφαλίζει το απόρρητο με μεθόδους κρυπτογραφίας, ενώ τα αποτελέσματα εκδίδονται άμεσα και χωρίς αμφισβητήσεις.
1.Επιτρέπει στους εκλογείς να ψηφίσουν με άνεση χωρίς να μετακινηθούν σε ταχυδρομεία.
2.Διευρύνει τη συμμετοχή δεδομένου ότι ο κάθε εκλογέας μπορεί να ψηφίσει από οποιοδήποτε απομακρυσμένο σημείο τον εξυπηρετεί.
3.Το σύστημα ΖΕΥΣ είναι εγκατεστημένο σε δημόσια υποδομή του Ε.Δ.Ε.Τ. και ως εκ τούτου, προστατευόμενο σε πολύ υψηλό βαθμό.
Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή τάσσεται ομόφωνα υπέρ της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και προτείνει στο Πρυτανικό Συμβούλιο να τροποποιήσει προγενέστερη απόφασή του επί του ιδίου θέματος και να επιλέξει την ηλεκτρονική ψηφοφορία, η οποία μπορεί να διεξαχθεί επιτυχώς με την τεχνική υποστήριξη του ''ΚΛΕΙΔΙ'' και σε συνεργασία με το ΕΔΕΤ.
Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής
Λεωνίδας Κοτσαλής

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου