Αδέσμευτη και αντικειμενική ενημέρωση. Το μόνο blog με αποκλειστικά φοιτητικό περιέχομενο... Μαχητικό και πάντα αποκαλυπτικό.

Απολύονται 97 υπάλληλοι στο ΑΠΘ.

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Ημερομηνία: 12/12/2012
Συγγραφέας: Φοιτητική Ενημέρωση

Ύστερα από τη διαγραφή από το Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου και την ένταξη τους σε καθεστώς διαθεσιμότητας 97 υπαλλήλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Διακαίου Αορίστου Χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τα

πρωτοβάθμια σωματεία των Συλλόγων Διοικητικού Προσωπικού του Α.Π.Θ., του ΠΑ.ΜΑΚ. και του Α.Τ.Ε.Ι.Θ. αποφάσισαν να δώσουν κοινή Συνέντευξη Τύπου.
Η Συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 11.00, στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ.
ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ Α.Π.Θ.

Θεσσαλονίκη, 12/12/2012

Η Κοσμητεία της Παιδαγωγικής Σχολής, στην πρόσφατη συνεδρίαση της (1/10-12-12), εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στην εφαρμογή των διατάξεων του νόμου Ν.4093/2012 για τη διαθεσιμότητα και επαπειλούμενη απόλυση των συναδέλφων/ισσών διοικητικών υπαλλήλων αορίστου χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.), κατηγορίας Δ.Ε. με την αιτιολογία του εξορθολογισμού της Δημόσιας Διοίκησης.

Οι υπάλληλοι αυτοί για πολλά χρόνια συμβάλλουν καθοριστικά στην αξιοπρεπή λειτουργία του πανεπιστημιακού ιδρύματος, καλύπτοντας επαρκώς πάγιες, διαρκείς και ζωτικές ανάγκες. Η οριζόντια και αυθαίρετη απομάκρυνσή τους θα δυσχεράνει σημαντικά το επιτελούμενο εκπαιδευτικό έργο του Ιδρύματος, υποβαθμίζοντας την ποιότητα των παρεχόμενων διοικητικών υπηρεσιών του Ιδρύματος με άμεση συνέπεια την περαιτέρω απαξίωση του. Παράλληλα, θα δημιουργήσει συνθήκες οικονομικής απόγνωσης και εξαθλίωσης στους/ις ίδιους/ες τους/ις εργαζόμενους/ες, χωρίς καμία ουσιαστική προοπτική άμεσης επαγγελματικής απασχόλησης.

Στην Παιδαγωγική Σχολή μία ενδεχόμενη εφαρμογή του ανωτέρω νόμου θα σήμαινε άμεσα την μείωση του διοικητικού προσωπικού της Σχολής, γεγονός που θα δημιουργούσε διοικητικά αδιέξοδα, καθιστώντας προβληματική τη λειτουργία βασικών τμημάτων της Σχολής. Οι συνάδελφοι/ισσες που στελεχώνουν τις διοικητικές υπηρεσίες της Σχολής, υποστηρίζοντας γραμματειακά τη λειτουργία των δύο Τμημάτων καθώς και της Κοσμητείας της Σχολής και εξυπηρετώντας τις ανάγκες φοίτησης των περίπου 4.000προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και φοιτητριών είναι απολύτως απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία της Σχολής, η οποία μάλιστα μετά την συνταξιοδότηση συναδέλφων, λειτουργεί στα όρια των αντοχών της.

l Η Κοσμητεία εκφράζει ομόφωνα τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της στους/ες συναδέλφους/ισσες διοικητικούς υπαλλήλους που τίθενται αυτόματα σε εργασιακή ανασφάλεια και ζητά από τις Πρυτανικές αρχές του Ιδρύματος να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες προς την Πολιτεία για τη μη εφαρμογή αυτής της νομοθετικής διάταξης.

l Παράλληλα, καλεί την Πρυτανεία να προσφέρει την απαιτούμενη νομική υποστήριξη σε περίπτωση που οι συνάδελφοι/ισσες αναγκαστούν να ακολουθήσουν με ένδικα μέσα την επίλυση του ζητήματος.

l Επιπρόσθετα, σε περίπτωση εφαρμογής της διάταξης της περικοπής του 25% της μισθοδοσίας των υπό διαθεσιμότητα συναδέλφων/ισσων, η Κοσμητεία προτείνει τη δημιουργία ενός ταμείου αλληλεγγύης, στο οποίο θα συμβάλουν όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, αποσκοπώντας στην οικονομική ενίσχυση των συναδέλφων/ισσών που θα πληγούν άμεσα από το μέτρο της διαθεσιμότητας.

l Τέλος, καλεί το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας του ιδρύματος να προβεί σε αντίστοιχες δράσεις αλληλεγγύης για να αποτρέψουν τις ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις.

Η εργασία σε ένα πλαίσιο αξιοπρεπών εργασιακών συνθηκών είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου/ης και θα πρέπει να διασφαλιστεί για όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων του Α.Π.Θ. ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας, συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων μέσω εργολαβιών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου