Αδέσμευτη και αντικειμενική ενημέρωση. Το μόνο blog με αποκλειστικά φοιτητικό περιέχομενο... Μαχητικό και πάντα αποκαλυπτικό.

Όταν το Υπουργείο Παιδείας κοροϊδεύει τους εργολαβικούς υπαλλήλους

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012


Απο τη Δευτέρα οι εργολαβικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ κατέλαβαν το Κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ, αγωνιζόμενοι για μόνιμη και σταθερή εργασία.  800 άνθρωποι βρίσκονται για χρόνια όμηροι των εργολάβων, όμηροι των αντεργατικών νόμων που τους παραδίδουν στα χέρια των εργολάβων. Η κατάληψη φαίνεται πως θα συνεχιστεί. Πέρα απο το γεγονός πως τα αιτήματα είναι απολύτως δίκαια, στην ουσία πρόκειται για εναν αγώνα επιβίωσης.
Η διοίκηση του πανεπιστημίου ισχυρίζεται πως δεν έχει χρήματα για να πληρώσει τις εργολαβίες καθώς το υπουργείο παιδείας δεν έχει δώσει τα απαραίτητα κονδύλια. Το Υπουργείο Παιδείας απο την άλλη ισχυρίζεται πως τα χρήματα που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής στο ΑΠΘ αφορούν την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών, στις οποίες εντάσσονται και οι πληρωμές για τις υπηρεσίες φύλαξης και καθαριότητας. Εύλογα οι εργολαβικοί υπάλληλοι νιώθουν οτι τους κοροϊδεύουν.
Οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ με δυο ανακοινώσεις (εδώ κι εδώ) δήλωσαν τη στήριξη τους στον αγώνα των εργαζομένων και προσπάθησαν να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους: “Το Πρυτανικό Συμβούλιο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ανακοίνωσή του την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012, δήλωσε ότι υποστηρίζει τόσο τη θεσμική διεκδίκηση των εργολαβικών υπαλλήλων για λήξη της εργολαβικής τους “ομηρίας” – θέμα για το οποίο άλλωστε έχουμε ήδη υποβάλει εδώ και 2 χρόνια πρόταση θεσμικής αντιμετώπισης στο Υπ. Παιδείας – όσο και την οικονομική τους διεκδίκηση για έκτακτη επιχορήγηση από το Υπ. Παιδείας, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της μισθοδοσίας τους και συνεπώς και της λειτουργίας των εργολαβιών φύλαξης, καθαριότητας και συντήρησης στο ΑΠΘ.”
Η έκτακτη επιχορήγηση έχει ζητηθεί απο το Υπουργειο απο τον Ιούλιο με απόφαση της Συγκλήτου. Απο τον Ιούλιο το Υπουργείο γνώριζε τι πρόβλημα με τις εργοαβίες στο ΑΠΘ και αδιαφόρησε. Η απόφαση της Συγκλήτου είχε ξεκάθαρη αναφορά: “Ο προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου μας, για το 2012, συντάχθηκε με βάση το ποσό των 26.500.000€, όπως, αναίτια, το Υπουργείο διαμόρφωσε μετά την περικοπή 3.000.000€ από τα 29.500.000€ του 2011. Δεν ανταποκρίνεται στις βασικές ανάγκες του Πανεπιστημίου, αφού, προκειμένου να ισοσκελισθεί, εκτός από την εξάλειψη ή μείωση των ποσών κάποιων κωδικών αριθμών, δεν συμπεριλήφθηκε σ’ αυτόν το ποσό που απαιτείται για την εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς και οι τέσσερις τελευταίοι μήνες των εργολαβιών καθαριότητας και φύλαξης, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να πληρωθούν μέχρι τις 31-08-2012.”
Απο τον Ιούλιο γνώριζαν στο Υπουργείο Παιδείας πως μετά τον Αύγουστο δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν οι εργολαβικοί υπάλληλοι. Πέρασαν 2,5 μήνες και δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Αφήνοντας 800 εργαζόμενους στο κενό.
Σε βίντεο απο το alterthess στη προχθεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων φαίνεται πως οι εργαζόμενοι έχουν αντιληφθεί οτι ο τρόπος που τους συμπεριφέρεται το Υπουργείο είναι μέρος της συνολικής επίθεσης ενάντια στη δημόσια παιδεία. Αυτό το ενιαίο ακαδημαϊκό μέτωπο δεν πρέπει να σπάσει με τίποτα.
Ίσως οι εργολαβικοί υπάλληλοι θα πρέπει να σκεφτούν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με ξεκάθαρο στόχο τη κυβέρνηση. Ίσως στόχος των κινητοποιήσεων τους δεν θα έπρεπε να είναι το Κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ αλλά το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης που “εκπροσωπεί” τη κυβέρνηση στη Βόρεια Ελλάδα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου