Αδέσμευτη και αντικειμενική ενημέρωση. Το μόνο blog με αποκλειστικά φοιτητικό περιέχομενο... Μαχητικό και πάντα αποκαλυπτικό.

Ένα μεγάλο κοινωνικό φροντιστήριο στο ΑΠΘ

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012



Η οικονομική κρίση έχει τσακίσει πολλές οικογένειες των χαμηλών αλλά και μεσαίων οικονομικών στρωμάτων. Μετά απο τρία συνεχόμενα χρόνια με οικονομικά μέτρα λιτότητας, οι άνεργοι έχουν περάσει στην Ελλάδα τους 1.200.000 ανθρώπους. Οικογένειες συντηρούνται απο ένα μόνο εργαζόμενο μέλος τους, κι αυτό σε αρκετές περιπτώσεις χωρίς μόνιμη δουλειά. Ανάμεσα στα άλλα που αυτές οι οικογένεις αναγκάζονται να κόψουν, είναι τα φροντιστήρια των παιδιών τους.
Αν υπήρχε ενα ισχυρό δημόσιο σχολείο, η διακοπή των φροντιστηρίων θα ήταν επιτυχία. Δυστυχώς, την ίδια στιγμή το δημόσιο σχολείο καταρρέει. Πέρσι υπήρχαν σχολεία χωρίς βιβλία, φέτος σχολεία χωρίς δασκάλους. Σε αυτό το περιβάλλον φέτος έχουν ξεκινήσει δεκάδες πρωτοβουλίες σε όλη τη χώρα για τη λειτουργία κοινωνικών φροντιστηρίων για παιδιά  οικονομικά αδύνατων οικογενειών. Ήδη κοινωνικά φροντιστήρια λειτουργού  ή ετοιμάζονται να λειτουργήσουν σε Χανιά, Ηράκλειο, Πάτρα, Τρίπολη, Πύργο, Θήβα, Καρπενήσι, Ναύπλιο, Καβάλα, Καλαμαριά και σε μερικούς δήμους της Αττικής. Τα κοινωνικά φροντιστήρια είναι αποτέλεσμα συνεργασίας εθελοντών καθηγητών με τους τοπικούς δήμους.
Στη Θεσσαλονίκη ο Δήμος ανακοίνωσε στις αρχές του μήνα τη λειτουργία Κοινωνικού Φροντιστηρίου στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, παρέχοντας δωρεάν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας από έμπειρους καθηγητές σε μαθητές λυκείου ενόψει των πανελλαδικών. Η διδασκαλία θα αφορά μόνο την Έκθεση, τα Αρχαία Ελληνικά  και τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και  Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων.
Όλες αυτές οι κινήσεις στοχεύουν να δημιουργήσουν ένα πρώτο -και αργοπορημένο- δίχτυ προστασίας. Ακριβώς όμως επειδή οι δράσεις αυτές άργησαν, επειδή πολλές οικογένειες είχαν τέτοια προβλήματα και πρίν τη κρίση, επειδή ο αριθμός των ανθρώπων και οικογενειών που χρήζουν βοήθειας αυξάνονται καθημερινά και, οσο ακολουθείται αυτή η πολιτική, θα συνεχίσουν να αυξάνονται, πρέπει να συνεχίσουμε να σχεδιάζουμε συνεχώς νέες δράσεις αλληλεγγύης.
Το ΑΠΘ απο πέρσι προσφέρει, σε συνεργασία με το Δήμο, δωρεάν γεύματα σε απόρους τα Σαββατοκύριακα στη Φοιτητική Λέσχη.
To Αριστοτέλειο θα μπορούσε να συνεχίσει τις δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, οργανώνοντας με τους φοιτητές του ενα μεγάλο κοινωνικό φροντιστήριο για όλα τα μαθήματα για όσους μαθητές έχουν ανάγκη. Ενα κοινωνικό φροντιστήριο μόνο με εθελοντές φοιτητές απο τα 42 τμήματα του ΑΠΘ, θα μπορούσε να καλύψει άμεσα πάρα πολλές ανάγκες.  Θα μπορούσε να οργανωθεί σε χρόνο μηδέν και να είναι εξαιρετικά αποδοτικό μιας και θα βασίζεται μόνο στις κοινωνικές ευαισθησίες και τη διάθεησ για προσφορά νέων ανθρώπων. Φοιτητές να βοηθούν μαθητές να συνεχίσουν, να φτάσουν στο πανεπιστήμιο.
Τι καλύτερο απο το να γίνεται πράξη η κοινωνική αλληλεγγύη μέσα σε ενα πανεπιστημιακό χώρο;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου