Αδέσμευτη και αντικειμενική ενημέρωση. Το μόνο blog με αποκλειστικά φοιτητικό περιέχομενο... Μαχητικό και πάντα αποκαλυπτικό.

Η ελεύθερη έκφραση μέσα στα ΑΕΙ στο απόσπασμα

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012


Ο καθηγητής πανεπιστημίου Δ. Πατέλης διώκεται για άρθρο που ενόχλησε τις Aρχές
Σκοτεινές εποχές της ελληνικής Ιστορίας θυμίζει η πρωτοφανής δίωξη του αναπληρωτή καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, Δημήτρη Πατέλη λόγω των θέσεων που εξέφρασε δημοσίως σε άρθρο του για τη δημόσια εκπαίδευση. Ο καθηγητής καλείται σε απολογία από το Πειθαρχικό Συμβούλιο των μελών ΔΕΠ των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων καθώς, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «αναφέρθηκε στο πρόσωπο του πρυτάνεως και των λοιπών μελών της Πρυτανικής Αρχής με τρόπο έντονα απαξιωτικό και μειωτικό του κύρους τους».
Η επίμαχη φράση στο άρθρο του καθηγητή ήταν ότι αποκάλεσε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου «πολιτικούς υπηρέτες του κεφαλαίου», κάτι που απ’ ό,τι φαίνεται δεν μπορεί να ανεχθεί η σημερινή δημοκρατία στην Ελλάδα.

Όργανο από τα παλιά…
Πρωτοφανής για τη μεταπολιτευτική Ιστορία της Ελλάδας είναι ακόμα και η σύνοδος του οργάνου που θα κρίνει τον «απείθαρχο» καθηγητή. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο των μελών ΔΕΠ είναι ειδικό σώμα για πανεπιστημιακούς, που συγκροτείται κατά βάση από τους επικεφαλής των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας και διέπεται από νόμους του έτους 1932-33, για θέματα που αφορούν την ερευνητική, διδακτική, συνδικαλιστική και πολιτική δράση και τη στάση ζωής του. Η τελευταία απόφαση του σώματος αυτού ελήφθη το 1943, όταν η Ελλάδα ήταν υπό κατοχή και αφορούσε τη Δίκη των Τόνων που επέβαλε παύση καθηκόντων στον υπέρμαχο του μονοτονικού συστήματος καθηγητή Ι. Κακριδή.

«Το καθεστώς αυταρχικοποιείται»
Σε δήλωσή του στον Δρόμο ο Δημήτρης Πατέλης χαρακτηρίζει βαθύτατα πολιτική τη δίωξή του, η οποία, όπως λέει, γίνεται σε όχι ανύποπτο χρόνο. «Είναι η έμπρακτη απόδειξη της αυταρχικοποίησης του καθεστώτος που δεν ανέχεται τη δημόσια κριτική, ειδικά στον πανεπιστημιακό χώρο. Και μόνο η σύνθεση του οργάνου που θα με κρίνει, δείχνει άνωθεν πολιτική παρέμβαση. Διατύπωσα ιδέες που έχουν διατυπωθεί αιώνες πριν, από τον Ηράκλειτο και τον Σωκράτη μέχρι τον Μαρξ. Μίλησα για το δίκαιο του ισχυρού που επιβάλλεται με κάθε τρόπο εις βάρος των ανίσχυρων και η πράξη αποδεικνύει πώς ακριβώς αυτό συμβαίνει. Η ελεύθερη έκφραση δικάζεται περίπου ως ιδιώνυμο αδίκημα με νόμους της περιόδου 1932-33», τονίζει ο καθηγητής.
Ψηφίσματα συμπαράστασης και καλέσματα σε μαζικές κινητοποιήσεις εξέδωσαν η εκτελεστική γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ και η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών που καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας την Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου στις 15.30, την ώρα που θα απολογείται ο καθηγητής. Το θέμα έφερε στη Βουλή με επίκαιρη ερώτησή της η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θεανώ Φωτίου.
edromos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου