Αδέσμευτη και αντικειμενική ενημέρωση. Το μόνο blog με αποκλειστικά φοιτητικό περιέχομενο... Μαχητικό και πάντα αποκαλυπτικό.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ!10.000ΕΥΡΩ για αναβάθμιση του site των πανεπιστημιακών τμηματων της Σαμου!!!

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011 0 σχόλια

Την ιδια ωρα που τα ΑΕΙ ειναι ενα βημα πριν το λουκετο, την ιδια ωρα που κοσμος μενει εξω απο τις φοιτητικες εστιες, την ιδια ωρα που κοβονται οι πιστωσεις για την σιτιση, την ιδια ωρα που δεν ανανεώνονται οι πιστωσεις καθηγητων  το Πανεπιστημιο Αιγαιου και συγκεκριμενα το παραρτημα Σαμου θα δωσει το ποσο των 10.000Ε για να γινουν οι ιστοσελιδε των τριων τμηματων της Σαμου πιο λειτουργικες;; Μαλιστα το εργο θα δωθει σε ιδιωτη. Kαι ρωτουμε το Πανεπιστημιο Αιγαιου γιατι σε ιδωτη και οχι σε φοιτητες του Πανεπιστημιου που ασχολουνται με υπολογιστες;;; Ειναι ιδιαιτερη αναγκη αυτην την στιγμη να γινει λειτουργικο το site;;
Περιμενουμε σαφη απαντηση κυριοι του Πανεπιστημιου Αιγαιου!!

¨Ενα βήμα πριν την αναστολή τα ΑΕΙ! Δεν έχουν λεφτά ούτε για πετρέλαιο!!

0 σχόλια


Αύξηση της χρηματοδότησης προκειμένου να καλύψουν τις λειτουργικές δαπάνες των ΑΕΙ ζήτησαν οι πρυτάνεις χτες από τον νέο αναπληρωτή υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, στην πρώτη συνάντηση που είχαν μαζί του.
Οι πρυτάνεις του δήλωσαν ότι δεν μπορούν πια να πληρώσουν το πετρέλαιο, το ρεύμα, τα τηλέφωνα κ.ά. Οπως ήταν αναμενόμενο, ο κ. Αρβανιτόπουλος δεν τους έδωσε καμία απάντηση και περιορίστηκε να δηλώσει ότι η συνάντηση έγινε σε θετικό κλίμα.
Οι πρυτάνεις πάντως επέμειναν στο θέμα της αύξησης των πιστώσεων αφήνοντας ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο αναστολής λειτουργίας ορισμένων ιδρυμάτων, τα οποία δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν ούτε σε βασικές ανάγκες.
Πρόβλημα
"Δεν υπάρχουν χρήματα για τις λειτουργικές δαπάνες, όπως η θέρμανση και η μεταφορά των φοιτητών. Δεν υπάρχει σύμβαση για τη μεταφορά των φοιτητών, ειδικά στο Δημοκρίτειο που μετακινούνται με ταξί. Το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο καθώς οι πιστώσεις έχουν μειωθεί στο 50% και αντιμετωπίζουμε ακόμη και το ενδεχόμενο να κλείσουμε", δήλωσε ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Ρέμελης.
Οι πρυτάνεις ενημέρωσαν τον κ. Αρβανιτόπουλο και για όλα τα ζητήματα που έχουν προκύψει από την επιμονή του υπουργείου να εφαρμοστεί άμεσα ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ, καθώς και για τις προσφυγές στη Δικαιοσύνη για βασικές διατάξεις του νόμου, όπως η διαδικασία εκλογής των νέων συμβουλίων διοίκησης.

Ωρα μηδέν για τις φοιτητικές εστίες!Λουκέτο ή ενοίκιο!

0 σχόλια


ΡΑ ΜΗΔΕΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ

Εστίες ανέστιες

Ακόμα και τροφεία είναι ενδεχόμενο να καταβάλουν οι φοιτητές στις εστίες. Η αρμοδιότητά τους περνά από το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ) στα πανεπιστήμια, τα οποία δεν έχουν όμως να πληρώσουν ούτε τις στοιχειώδεις λειτουργικές τους ανάγκες. Ετσι, χιλιάδες φοιτητές κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς παροχές σίτισης και στέγασης.
Η Φοιτητική Εστία Ζωγράφου είναι πολύ δύσκολο να λειτουργήσει με ένδεια πόρων.Η Φοιτητική Εστία Ζωγράφου είναι πολύ δύσκολο να λειτουργήσει με ένδεια πόρων. Αυτό έγινε με απόφαση των υπουργείων Παιδείας, Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στις 7 Νοεμβρίου.
Ηδη η πρυτανεία του Πολυτεχνείου επέκρινε την απόφαση, για την οποία ούτε καν ρωτήθηκε, προσθέτοντας «υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι αδύνατον να εφαρμοστεί το μέτρο στο συγκεκριμένο ίδρυμα».
Η πρυτανεία εκτιμά ότι οι εστίες εγκαταλείπονται από την κυβέρνηση, ενώ έχουν ήδη απαξιωθεί με σημαντικές εκπτώσεις στη φοιτητική μέριμνα.
Η πρυτανεία καλεί τα συναρμόδια υπουργεία να αναθεωρήσουν την απόφαση και να διαμορφώσουν από κοινού με τα πανεπιστήμια ένα νέο βιώσιμο σχέδιο, ώστε να διασφαλιστούν οι απαιτούμενες υπηρεσίες για τους φοιτητές.
Οπως λέει το Πολυτεχνείο, το επιχειρησιακό σχέδιο πρέπει να διασφαλίζει ότι είναι δυνατή η λειτουργία των δύο εστιών (στη μία εκ των οποίων δεν διαμένουν πρακτικά φοιτητές του ΕΜΠ) κάτω από τις υφιστάμενες συνθήκες της συνεχούς μείωσης του διοικητικού προσωπικού του ΕΜΠ και της δραστικής μείωσης των πιστώσεων του τακτικού προϋπολογισμού στο ίδρυμα, η οποία υπολογίζεται ότι το 2012 θα φτάσει μόλις το 30% των πιστώσεων του 2008!
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Εφορίας των Φοιτητικών Εστιών Χρ. Τρικαλινός μίλησε για το πρόβλημα των εστιών που ιδρύματος που είναι δυναμικότητας 1.000 φοιτητών. Μέχρι τώρα υπήρχε ένα είδος συνδιοίκησης με το Ιδρυμα Νεότητας που καταργείται. Το πανεπιστήμιο πλήρωνε μόνο τα έξοδα στην ΔΕΗ, ενώ όλα τα άλλα ήταν κονδύλια του ΕΙΝ. «Βιάζεται το υπουργείο Παιδείας να αποδείξει τη "νομιμοφροσύνη" του προς την τρόικα και τους ευρωπαίους κυβερνήτες», τονίζει ο καθηγητής. «Η βιασύνη ήταν τέτοια που ενώ μερίμνησε για την μεταφορά των θέσεων του προσωπικού και της μισθοδοσίας του, ξέχασε... να μεταφέρει τους ίδιους τους ανθρώπους, που θα αναγκασθούν έτσι, μέχρι την έκδοση νέας απόφασης, και τουλάχιστον μέχρι τις γιορτές να παραμένουν απλήρωτοι».
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο καθηγητής τονίζει ότι «ανάμεσα στις θέσεις που μεταφέρονται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, συμπεριλαμβάνονται, για παράδειγμα, ένας αρχιμάγειρας και δύο μάγειροι. Μήπως θέλουν να μας προετοιμάσουν για την ίδρυση Ανώτατης Σχολής Μαγειρικής στο πανεπιστήμιό μας», σημειώνει καυστικά.
Καθηγητές υποστηρίζουν ότι αν η μεταφορά των εστιών συνοδευόταν και από ανάλογη μεταφορά πόρων, δεν θα υπήρχε πρόβλημα και μάλλον θα ήταν θετική ενέργεια.
«Το Πανεπιστήμιο Αθηνών (όπως και άλλα ΑΕΙ) που αυτή τη στιγμή έχει πρόβλημα στην αγορά πετρελαίου για τη θέρμανση χώρων έρευνας και διδασκαλίας, πρέπει να διαθέσει χρήματα (τα οποία δεν ξέρουμε πού θα βρεθούν), για την ομαλή διαβίωση περίπου 1.000 φοιτητών του», τονίζει ο κ. Τρικαλινός.
Πάντως, ώς τις 31 Δεκεμβρίου το καταργηθέν ΕΙΝ θα συνεχίσει να καλύπτει το κόστος λειτουργίας των φοιτητικών εστιών. Τι θα γίνει όμως μετά;

Συγχωνεύσεις τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ : Περί τα 100 τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ, θα... διαγραφούν από τον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

0 σχόλια


 Τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας για τον νέο χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης και τα κριτήρια στη λήψη αποφάσεων
Του Αποστολου Λακασα
«Το ένα στα πέντε», δηλαδή περί τα 100 τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ, θα... διαγραφούν από τον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αφού τόσα υπολογίζονται ότι είναι τα τμήματα που «πλεονάζουν» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία έχει διευρυνθεί υπέρμετρα –«κομματικά, μικροπολιτικά»– από τα μέσα της δεκαετίας του ’90. Οι καταργήσεις και οι συγχωνεύσεις τμημάτων, σχολών ακόμη και ιδρυμάτων κρίνονται, υπό το πρίσμα των νέων συνθηκών, απαραίτητες. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει στείλει το μήνυμα στα ΑΕΙ ώστε, ανεξαρτήτως πολιτικών εξελίξεων, να αρχίσει ο σχετικός σχεδιασμός για το 2012–2013. «Ολοι συμφωνούν ότι υπάρχουν τμήματα που πλεονάζουν. Για τον νέο χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός και να μην οδηγηθούμε σε βεβιασμένες ενέργειες, όταν πλέον τα κονδύλια θα έχουν τελειώσει», τόνισε στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου Παιδείας. Το... καμπανάκι χτυπά για τα περιφερειακά τμήματα, όσα έχουν εξειδικευμένο αντικείμενο ή το αντικείμενό τους αλληλοκαλύπτεται και όσα δεν είναι ελκυστικά για τους αποφοίτους λυκείου, και άρα σπουδάζουν σε αυτά λίγοι, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα μεγάλο το κόστος λειτουργίας τους.
Ειδικότερα, στην Ελλάδα λειτουργούν 40 ΑΕΙ με 499 τμήματα, πλην των στρατιωτικών σχολών. Εξ αυτών 24 ιδρύματα είναι πανεπιστήμια, που έχουν «διασπαρεί» σε 36 διαφορετικές πόλεις και 16 ΤΕΙ σε 40 πόλεις. Από τα 24 πανεπιστήμια, μόνο όσα βρίσκονται στην Αττική, την Πάτρα, τα Iωάννινα, την Κέρκυρα και τα Χανιά είναι συγκεντρωμένα στην ίδια πόλη, ενώ τα υπόλοιπα «εκτείνονται» σε περισσότερες από μία πόλεις. Η χώρα δεν χρειάζεται τόσο πολλά ιδρύματα. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πανεπιστημιακός και πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Ιωακείμ Γρυσπολάκης, στην Ευρώπη ο κανόνας είναι να λειτουργεί ένα ΑΕΙ ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους. Ομως, η Ελλάδα αποτελεί εξαίρεση, αφού εδώ λειτουργεί ένα ΑΕΙ ανά 250.000 κατοίκους. Ετσι, στο πλαίσιο της αναδιάταξης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα κριτήρια που θα θέσει το υπουργείο Παιδείας θα είναι οικονομικά και ακαδημαϊκά.
Πιο συγκεκριμένα, η εξοικονόμηση κονδυλίων στο πλαίσιο αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας θα είναι ο καταλυτικός παράγοντας των όποιων αποφάσεων. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Παιδείας, στο Τμήμα Βιολογικών Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας του ΤΕΙ Καλαμάτας (το οποίο δεν δέχθηκε φέτος εισακτέους) ένας φοιτητής «κόστιζε», έως τη λήψη του πτυχίου του, στο κράτος κατά μέσον όρο 21.500 ευρώ. Στο κονδύλι αυτό περιλαμβάνονται η σίτιση του φοιτητή και τα λειτουργικά έξοδα του τμήματος (μισθοί κ.λπ.). Το αντίστοιχο «κόστος» για έναν φοιτητή στο Ζωικής Παραγωγής ΤΕΙ Θεσσαλονίκης ήταν 21.700 ευρώ, και στο Κλωστοϋφαντουργίας ΤΕΙ Πειραιά 30.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή, ένας φοιτητής της Φιλολογίας Αθηνών «κοστίζει» στο κράτος έως ότου λάβει πτυχίο 8.100 ευρώ, ο φοιτητής της Νομικής Αθηνών 9.180 ευρώ και εκείνος της Ιατρικής Αθηνών 95.000 ευρώ. Το δεύτερο βασικό κριτήριο θα είναι το αντικείμενο κάθε τμήματος. Στο μικροσκόπιο θα μπουν τμήματα με μεγάλη εξειδίκευση –«θα μπορούσαν να είναι απλώς μεταπτυχιακά προγράμματα», ανέφερε στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου–, ή γνωστικό αντικείμενο που δεν οδηγεί σε συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Αρνητικά θα λειτουργήσει εάν κάποιο τμήμα έχει συναφές αντικείμενο με άλλο τμήμα που βρίσκεται σε γειτονική πόλη.

Αλληλοεπικαλύπτεται

Επίσης, από μια γρήγορη ματιά στον κατάλογο των 499 τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ, είναι σαφές ότι υπάρχουν πολλά που το αντικείμενό τους αλληλοεπικαλύπτεται ή έχει μικρές παραλλαγές. Αυτό συμβαίνει κυρίως με τα τμήματα της πληροφορικής, των οικονομικών σπουδών και του γεωτεχνολογικού τομέα, τόσο στα ΑΕΙ όσο και στα ΤΕΙ.
Πανεπιστημιακοί, που μίλησαν στην «Κ», εστίασαν και στη θέση μικρών ΑΕΙ στο νέο τοπίο. Συγκεκριμένα, έχουν ακουστεί οι προτάσεις για συγχωνεύσεις μικρών ΑΕΙ με μεγαλύτερα. Μεταξύ αυτών, είναι η συγχώνευση του Χαροκόπειου με το Παν. Αθηνών, του Γεωπονικού Παν. Αθηνών με το ΕΜΠ, του Διεθνούς Πανεπιστημίου με το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, του Στερεάς Ελλάδος με το Παν. Θεσσαλίας και του Παν. Δυτικής Ελλάδας με το Ιωαννίνων. Το τελευταίο, μάλιστα, είναι δείγμα της ανορθολογικής πολιτικής που υιοθετήθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, τρία τμήματα του Παν. Ιωαννίνων, που λειτουργούσαν στο Αγρίνιο, αποσπάστηκαν από το ίδρυμα και αποτέλεσαν τον πυρήνα ενός νέου ΑΕΙ (με... μαρκίζα στο Αγρίνιο), ώστε και η Δυτική Ελλάδα να αποκτήσει, το 2010–2011, δικό της πανεπιστήμιο, αφού όλες οι υπόλοιπες περιφέρειες διαθέτουν...

«Ναι» υπό όρους οι πανεπιστημιακοί

Θετική παρουσιάζεται η ακαδημαϊκή κοινότητα στην πρόταση για αναδιάταξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης υπό την προϋπόθεση να γίνει οργανωμένα και όχι άτακτα, με μόνο στόχο την εξοικονόμηση πόρων. Επίσης, προτείνεται από διάφορες πλευρές να μπουν στον... χορό όχι μόνο τα ΤΕΙ αλλά και τα πανεπιστήμια και όχι μόνο τα περιφερειακά ιδρύματα αλλά και της Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Κάτι που πυροδοτεί «συγκρούσεις» εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας. «Η ανάγκη ανασχεδιασμού της τριτοβάθμιας προκύπτει από τον λανθασμένο τρόπο -χωρίς στρατηγική και κριτήρια-, με τον οποίο διευρύνθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη», ανέφερε στην «Κ» η γ.γ. της ομοσπονδίας πανεπιστημιακών κ. Ευγενία Μπουρνόβα. «Είναι απαραίτητος ο γενναίος χωροταξικός και θεσμικός ανασχηματισμός συνολικά, δηλαδή που θα περιλαμβάνει και τα ΤΕΙ και τα πανεπιστήμια», τόνισε στην «Κ» ο πρόεδρος της ομοσπονδίας διδασκόντων στα ΤΕΙ κ. Ιωάννης Τσάκνης. «Πρέπει να επανεξεταστεί η λειτουργία Τμημάτων, που τελικά έχουν ελάχιστους εισαχθέντες, Τμημάτων απομονωμένων, μακριά από την έδρα του ΑΕΙ καθώς και εκείνων με γνωστικό αντικείμενο μεταπτυχιακού επιπέδου» συμπλήρωσε. «Η συζήτηση να γίνει από μηδενική βάση και να αφορά τόσο τα κεντρικά όσο και τα περιφερειακά ΑΕΙ», τόνισε ο πρύτανης του Παν. Αιγαίου κ. Πάρης Τσάρτας. «Οι αλλαγές να προχωρήσουν με προσεκτικές κινήσεις. Απαιτείται και μείωση των εισακτέων για τη διατήρηση της ποιότητας», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας κ. Γ. Χαραλαμπίδης.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 20/11/2011

ΣΟΚ: Η τροικα ζητα επισημως καταργηση σχολων εως το 2015!

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011 1 σχόλια

Η τρόικα ζητά 
-Μείωση της απασχόλησης στο Δημόσιο κατα 30% έως το 2015 (απολύσεις σε φορείς που καταργούνται, κατάργηση θέσεων σε φορείς που συγχωνεύονται κλπ) 
-Μείωση του μισθολογικού κόστους κατα 30% (καταργήσεις επιδομάτων, υπερωριών και πάγωμα μισθών)
-Μείωση κατα 30% στις δαπάνες της Κυβέρνησης (συστέγαση υπουργείων και υπηρεσιών, ξενοίκιασμα ή επανδιαπραγμάτευση όλων των ενοικίων που πληρώνει το κράτος, κατάργηση σχολών ΑΕΙ- ΤΕΙ εως το 2015 κλπ)
-Καθιέρωση νέου φορολογικού πλαισίου (κατάργηση αφορολόγητου, μείωση φορολογίας επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, καθιέρωση ενός συντελεστή ΦΠΑ, αντικειμενικά κριτήρια σε ελεύθερους επαγγελματίες κλπ)
-Βιωσιμότητα των ταμείων με βάση τα νέα δεδομένα εργαζομένων- ανέργων- συνταξιούχων (κατάργηση εφάπαξ έως το 2015, ενοποίηση των ταμείων σε έναν ασφαλιστικό φορέα, όρια συνταξιοδότησης σταδιακά στα 70, σταδιακή κατάργηση της δυνατότητας πρόωρης συνταξιοδότησης, πάγωμα συντάξεων έως το 2015 κλπ)

Έκτακτη σύνοδος πρυτάνεων για τις συγχωνεύσεις τμημάτων

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011 0 σχόλια


Έκτακτη σύνοδος πρυτάνεων για τις συγχωνεύσεις τμημάτων 
Σε έκτακτη σύνοδο στις αρχές Δεκεμβρίουπροσανατολίζονται οι πρυτάνεις, μετά τις επιστολές της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλουγια συγχωνεύσεις και συνενώσεις πανεπιστημιακών τμημάτων

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ήταν από τα πρώτα Ιδρύματα, που, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε την έκτακτη σύγκληση της Συνόδου των Πρυτάνεων, αίτημα που αποδέχτηκε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, που προεδρεύει, αυτή την περίοδο, της Συνόδου. 

Και τα δύο πανεπιστήμια θεωρούν ως «σημαντικό και σοβαρό θέμα» τη συνένωση τμημάτων και την χωροταξική αναδιάρθρωση των Ιδρυμάτων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πανεπιστήμια αυτά υποστηρίζουν ότι το υπουργείο Παιδείας εξακολουθεί να βρίσκεται «σε τροχιά σύγκρουσης με τα Ιδρύματα» και τονίζουν «το οξύμωρο: Πώς μας ζητά να συνεργαστούμε για την χωροταξική αναδιάρθρωση, όταν οι πρυτάνεις των ιδρυμάτων τελούν σε καθεστώς.... κατάργησής τους, σύμφωνα με το νέο νόμο-πλαίσιο;».

Πάντως, σε πρώτη φάση, το υπουργείο ζητεί τη συγχώνευση περί των 15 τμημάτων ΤΕΙ, τα οποία, όμως, μέχρι τώρα, στην πλειοψηφία τους δεν προσελκύουν σπουδαστές. Τα ΤΕΙ αυτά αφορούν βιολογικές καλλιέργειες, ιχθυοκαλλιέργειες και τουριστικά επαγγέλματα. 

Να σημειωθεί ότι πάνω από 40 είναι τα τμήματα των ΤΕΙ που δεν συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των υποψηφίων και ως εκ τούτου αντιμετωπίζουν ή θα αντιμετωπίσουν προβλήματα βιωσιμότητας. 

Στα πανεπιστήμια τα μεγαλύτερα ανάλογα προβλήματα έχουν, κυρίως, τμήματα ξένων γλωσσών.

Συγχωνεύσεις 12 τμημάτων ΑΕΙ

0 σχόλια


Αποστολος Λακασας
Το εναρκτήριο λάκτισμα για τον «Καλλικράτη» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, έδωσε χθες η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Η αρχή γίνεται από τα συνολικά 12 τμήματα Τουρισμού, Ιχθυοκαλλιεργειών και Βιολογικών Καλλιεργειών, τα οποία πρέπει να συγχωνευθούν σε έξι.
Ειδικότερα, με βασικό στόχο την εξοικονόμηση πόρων σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό των ιδρυμάτων, η υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου κάλεσε χθες τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας «να εξετάσουν τις δυνατότητες εσωτερικών αναδιαρθρώσεων και συγχωνεύσεων και να προχωρήσουν στη δημιουργία σχολών, στη βάση της επιστημονικής συνάφειας και της ορθολογικής διαχείρισης φοιτητών, επιστημονικού δυναμικού και υποδομών», όπως αναφέρουν οι σχετικές επιστολές που τους έστειλε.
Εκτός από την εξοικονόμηση πόρων, το υπουργείο δηλώνει ότι η προσπάθεια πρέπει να συνδυαστεί με την αναπτυξιακή πολιτική της χώρας. Για τον λόγο αυτό η κ. Διαμαντοπούλου ζήτησε από τα ΤΕΙ που διαθέτουν τμήμα με σχετικό αντικείμενο να στείλουν στο υπουργείο έως τις 10 Δεκεμβρίου τις προτάσεις τους για τη συγχώνευση-ισχυροποίηση των 6 τμημάτων Τουριστικών Σπουδών σε 3, των 3 τμημάτων Υδατοκαλλιεργειών-Ιχθυοκαλλιεργειών σε 1 και των 3 τμημάτων Βιολογικών Καλλιεργειών σε 2.
Είναι δεδομένο ότι η οξύτατη οικονομική κρίση στην Ελλάδα επιτάχυνε τις αποφάσεις -σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στο γραφείο της υπουργού εδώ και καιρό υπάρχουν προτάσεις ακόμη και για συγχωνεύσεις πανεπιστημίων- οι οποίες έως τώρα αναβάλλονταν υπό το πρίσμα του πολιτικού κόστους που θα είχαν οι καταργήσεις τμημάτων, τα οποία δημιουργήθηκαν με μικροκομματικούς όρους σε διάφορες περιοχές.
Ενδεικτικά, στην Ελλάδα σήμερα λειτουργούν 499 τμήματα, εκ των οποίων τα 286 ανήκουν σε πανεπιστήμια και τα 213 σε ΤΕΙ. Η χώρα έχει 24 πανεπιστήμια που έχουν διασπαρθεί σε 36 διαφορετικές πόλεις και 16 ΤΕΙ σε περισσότερες από 40 πόλεις. Από την πλευρά τους, πρυτάνεις τόνισαν χθες στην «Κ» ότι το θέμα θα εξετασθεί από τη σύνοδο πρυτάνεων, η οποία και θα παρουσιάσει τις προτάσεις της στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας κατά την επόμενη τακτική συνεδρίασή της, περί τα μέσα Ιανουαρίου.

Ερχεται «Καλλικράτης» σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ

0 σχόλια


Σύμφωνα με ανώτατα στελέχη του υπουργείου Παιδείας, στόχος είναι να προχωρήσει η διαδικασία των συγχωνεύσεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ από φέτος
Λιγότερα τμήματα αναμένεται να βρουν στο φετινό μηχανογραφικό οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων, καθώς το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χθες "Καλλικράτη" σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, προαναγγέλλοντας δεκάδες συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολών.
Η υπουργός Παιδείας Aννα Διαμαντοπούλου, με επιστολή της προς όλα τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, κάλεσε να εξετάσουν τις δυνατότητες "εσωτερικών αναδιαρθρώσεων και συγχωνεύσεων" και να προχωρήσουν στη δημιουργία σχολών στη βάση της επιστημονικής συνάφειας και της ορθολογικής διαχείρισης φοιτητών, επιστημονικού δυναμικού και υποδομών.
Μάλιστα, έδωσε διορία για να αποστείλουν τα ιδρύματα τις προτάσεις τους έως τις 10 Δεκεμβρίου, ενώ, σύμφωνα με ανώτατα στελέχη του υπουργείου, στόχος είναι να προχωρήσει η διαδικασία των συγχωνεύσεων από φέτος.
Ειδικότερα για τα τεχνολογικά ιδρύματα το υπουργείο Παιδείας γνωστοποίησε ότι από όλα τα τμήματα Διοίκησης, Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ιχθυοκαλλιεργειών, Υδατοκαλλιεργειών και Βιολογικών Καλλιεργειών, θα μείνουν μόνο έξι. Συγκεκριμένα θα λειτουργήσει ένα τμήμα στο γνωστικό αντικείμενο των Ιχθυοκαλλιεργειών, δύο για τις Βιολογικές Καλλιέργειες και τρία σχετικά με τον Τουρισμό.
Σύμφωνα με το υπουργείο, για όλα τα τμήματα και τις σχολές των ΑΕΙ-ΤΕΙ που θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν, θα μεριμνήσει για το εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό, ενώ θα διασφαλιστεί και η ομαλή συνέχιση και ολοκλήρωση των σπουδών όσων φοιτούν σε αυτά.
Παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις του υπουργείου, πάντως, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι μετά τις συγχωνεύσεις αρκετοί καθηγητές θα αναγκαστούν να μεταταχθούν σε άλλα ιδρύματα, ενώ σπουδαστές θα συνεχίσουν τις σπουδές τους σε διαφορετικές περιοχές.
Κατά τα λοιπά, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας υπογράμμισε πως οι συγχωνεύσεις τμημάτων στοχεύουν -μεταξύ άλλων- στην κατεύθυνση μιας εκσυγχρονισμένης λειτουργίας και μιας ορθολογικής αξιοποίησης του επιστημονικού δυναμικού και των υποδομών τους. Ως εκ τούτου, για τη διαμόρφωση του νέου "χάρτη" στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, όπως θα προκύψει μετά τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις τμημάτων, θα ληφθούν υπόψη:
  • Oι υποδομές των τμημάτων και των ιδρυμάτων.
  • O αριθμός του προσωπικού.
  • O αριθμός των σπουδαστών.
  • H τοπική συνάφεια με το αντικείμενο σπουδών.
  • Tα ποσοστά απορρόφησης των αποφοίτων στην αγορά εργασίας.
ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ
Τετραετές πλάνο
Στην επιστολή της η κ. Διαμαντοπούλου υπογραμμίζει ότι το υπουργείο θα καταρτίζει ανά τετραετία και ύστερα από δημόσια διαβούλευση και γνώμη της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση το πρόγραμμα εθνικής στρατηγικής. Πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση, είναι "η δημιουργία επιτροπής με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ΑΕΙ για να εξετάσει τα επιμέρους ζητήματα", ενώ κάλεσε τα ιδρύματα να ορίσουν τους εκπροσώπους τους.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

Καλλικράτης σε ΑΕΙ και ΤΕΙ στοχος τα μισα ΑΕΙ!!

0 σχόλια



Εν μέσω πολιτικής θύελλας, η υπουργός Παιδείας επισπεύδει το σχέδιο σαρωτικής συρρίκνωσης της ανώτατης εκπαίδευσης Τα ΤΕΙ μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν έτοιμο σχέδιο για τη μείωση 14 τμημάτων (Τουρισμού, Ιχθυοκαλλιεργειών και Βιολογικών καλλιεργειών) σε 6, ενώ στα Πανεπιστήμια συγκροτούνται άμεσα ομάδες που θα αναλάβουν τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων τόσο στο εσωτερικό των Ιδρυμάτων όσο και μεταξύ τους, μέσω της δημιουργίας σχολών. Οσο γι' αυτούς που θα μείνουν απ' έξω -αφού γίνεται σαφής μνεία σε «διακοπή λειτουργίας»-, δηλαδή τις εκατοντάδες απολυμένων και ανέργων, όπως και τους μετέωρους και αγνώστου προορισμού σπουδών φοιτητές, ε, κάτι θα γίνει. Στην τελευταία παράγραφο των πανομοιότυπων επιστολών που υπογράφονται από την ίδια την κ. Διαμαντοπούλου, επισημαίνεται ότι το υπουργείο «θα μεριμνήσει» και προς το παρόν, μόνον αυτό γνωρίζει τον τρόπο.
Ο,τι προλάβει
Σε ό,τι αφορά τα Πανεπιστήμια, δίνεται η εντολή να εξεταστούν «οι δυνατότητες εσωτερικών αναδιαρθρώσεων και συγχωνεύσεων» και τα Ιδρύματα «να προχωρήσουν στη δημιουργία Σχολών, στη βάση της επιστημονικής συνάφειας και της ορθολογικής διαχείρισης φοιτητών, επιστημονικού δυναμικού και υποδομών». Οπερ σημαίνει άμεση δρομολόγηση του σχεδίου της σαρωτικής συρρίκνωσης του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης, που από καιρό έχει αποφασιστεί - πρώτη η «Ε» αποκάλυψε τις κυβερνητικές προθέσεις για λουκέτα ακόμα και σε Ιδρύματα, προκαλώντας τότε πλήθος έντονων αντιδράσεων, τώρα θλιβερή επιβεβαίωση. Συντηρητικοί υπολογισμοί προβλέπουν το κλείσιμο έως και των μισών ΑΕΙ της χώρας, είτε με απορρόφηση των μικρότερων από τα μεγαλύτερα είτε με συγχωνεύσεις μεταξύ Πανεπιστημίων ή Πανεπιστημίων με ΤΕΙ.
Οι εντολές είναι σαφείς: Εσωτερικές αναδιαρθρώσεις και συγχωνεύσεις με σκοπό τη δημιουργία Σχολών «στη βάση κριτηρίων που αφορούν αριθμούς εισακτέων, αποφοίτων, ενεργών φοιτητών, αριθμό καθηγητών, υποδομές, κ.ο.κ.». Οι διευκρινίσεις, δε, ξεκάθαρες για το μέγεθος της συρρίκνωσης. Η υπουργός, παραπέμποντας στις υποχρεώσεις της εφαρμογής του νόμου, δρομολογεί α) τις συμφωνίες προγραμματικού σχεδιασμού και β) τη δημιουργία των οργανισμών των ΑΕΙ με σκοπό αντιστοίχως «πλέγμα συνεργασίας και πολυσχιδών δράσεων σε ιδρυματικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο» και «οργάνωση, σχεδιασμό και συνεργασία σε νέα βάση, τόσο εντός όσο και μεταξύ των ΑΕΙ».
Από 14 σε 6
Για τα ΤΕΙ η υπουργός επικαλείται τη σπουδαιότητα των τριών τομέων α) Τουρισμού β) Ιχθυοκαλλιεργειών γ) Βιολογικών καλλιεργειών, ως πυλώνων της εθνικής οικονομίας και συντελεστών της αναπτυξιακής πολιτικής και ορίζει: Δημιουργία τριών τμημάτων Τουρισμού από τα επτά υπάρχοντα, ενός Τμήματος Ιχθυοκαλλιεργειών από τρία και δύο Τμημάτων Βιολογικών καλλιεργειών από τέσσερα.
Ζητούμενο, όπως επισημαίνεται στα πανομοιότυπα ραβασάκια, «μια πλήρης αναθεώρηση του περιεχομένου σπουδών, της διάρθρωσης των τμημάτων αλλά και της χωροταξικής διάταξης των ΤΕΙ», που παρέχουν τις συγκεκριμένες σπουδές. Βέβαια, είναι γεγονός πως στους συγκεκριμένους τομείς τα περισσότερα Τμήματα σχεδόν υπολειτουργούν και ήταν στη λίστα των υπό κατάργηση μονάδων.
Ωστόσο, υπήρχε ορίζοντας (σοβαρής) μελέτης και διαλόγου που εξαφανίστηκε μεμιάς, χωρίς α) κανένα ασφαλές σχέδιο διάσωσης -δεδομένης της γενικότερης αρνητικής κατάστασης- των ανθρώπων που απασχολούνται στο χώρο β) σοβαρή αντιμετώπιση των φοιτητών, που καλούνται μεσούσης της χρονιάς να βρεθούν σε άλλο σημείο της χώρας.

''Nίπτει τα χείρα της΄΄ η σύγκλητος του ΕΜΠ, για τυχόν επεισόδια στις 17Νοεμβρίου

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011 0 σχόλια

Συνεδριάσεις και διαβουλεύσεις για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου έχουν αρχίσει στο Ίδρυμα. Η Σύγκλητος που συνεδρίασε στις 14 Οκτωβρίου εξέδωσε απόφαση την οποία δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος, και διευκρινίζει ότι για «την πρόληψη...
ή αντιμετώπιση πράξεων δολιοφθοράς, καταστροφών ή βίας από οποιονδήποτε και αν προέρχονται, η Επιτροπή εορτασμού οφείλει απλώς να συνδράμει στο μέτρο των δυνατοτήτων της, καθώς την ευθύνη φέρει η εκάστοτε κυβέρνηση».

Στην ίδια απόφαση αναφέρεται ότι η Επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα και δεν μπορεί να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη για τη διάθεση χώρων, των οποίων την αστική ευθύνη προστασίας και φύλαξης φέρουν μέλη της, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους.

Πάντως, οι Συγκλητικοί, που ενημέρωσαν εγγράφως τόσο το υπουργείο Παιδείας, όσο και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αλλά και την Εισαγγελία Πρωτοδικών, επισημαίνουν ότι η ομαλή εξέλιξη του επικείμενου εορτασμού της 17ης Νοεμβρίου εξαρτάται αποκλειστικά από εξωτερικούς, ως προς το Ίδρυμα, παράγοντες.

Οι συγκλητικοί επίσης, δηλώνουν ότι δεν μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη όσον αφορά:

Πρόληψη πράξεων δολιοφθοράς, καταστροφών, ή βίας, όπως π.χ. τον έλεγχο των εισερχόμενων στους χώρους του εορτασμού.

Την αντιμετώπιση πράξεων δολιοφθοράς , καταστροφών ή βίας, από οποιονδήποτε και οπουδήποτε και αν εκδηλωθούν.

Συγχωνεύεται το Τ.Ε.Ι. Αθήνας με το Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας;

0 σχόλια

Το Τ.Ε.Ι. Αθήνας το οποίο στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του πρώην ΚΑΤΕΕ Αθήνας στο Αιγάλεω, από την ακαδημαϊκή χρονιά 1983-1984 έως σήμερα έχει παράξει σπουδαίο έργο σε διάφορους τομείς. Από την άλλη πλευρά, το Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας είναι το μοναδικό Ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην ευρύτερη περιφέρεια, πέρα από το ΤΕΙ του Πειραιά και στεγάζεται στη θέση Σκληρό της περιοχής Ψαχνών Ευβοίας. Το Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας προσφέρει στους σπουδαστές του υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, που εντάσσει τους αποφοίτους του στη σύγχρονη απαιτητική κοινωνία με ισχυρά γνωστικά εφόδια, για μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία. Αυτό αποδεικνύεται και από τις μεγάλες επιτυχίες όσων αποφοίτων του Τ.Ε.Ι. συνεχίζουν με μεταπτυχιακές σπουδές σε μεγάλα πανεπιστήμια της Ευρώπης.
Σύμφωνα όμως με πληροφορίες του Infospoudes.gr και όπως συζητείται στους κύκλους των καθηγητών Τ.Ε.Ι., αναμένεται να συγχωνευτούν το Τ.Ε.Ι.  Αθήνας και το Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας.  Αρκετοί από το εκπαιδευτικό προσωπικό διαφωνούν με αυτήν την τροποποίηση – συγχώνευση καθώς θα πραγματοποιηθούν αλλαγές σε όλα τα επίπεδα δομής και λειτουργίας. Αρκετοί καθηγητές αναφέρουν συγκεκριμένα, πως είναι θέμα ημερών να ανακοινωθεί από επίσημα χείλη.
Ειδικότερα, το Τ.Ε.Ι. Αθήνας, ζητά να προσλάβει περισσότερους έκτακτους εκπαιδευτικούς  αλλά η κ. Διαμαντοπούλου δήλωσε χαρακτηριστικά πως το  Τ.Ε.Ι.  σπαταλά δημόσιο χρήμα και προφανώς κάνει κακή διαχείριση. Η Υπουργός Παιδείας επισήμανε ότι θα έπρεπε να έχει πολύ λιγότερους έκτακτους εκπαιδευτικούς!
Συγκεκριμένα, το Τμήμα Πληροφορικής υλοποιεί για το τρέχον ακαδημαϊκό εξάμηνο πρόγραμμα 43 μαθημάτων, εκ των οποίων τα 41 έχουν δίωρο εργαστηριακό μέρος, του οποίου η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική από όλους τους εγγραφέντες σπουδαστές. Σε κάθε μάθημα με εργαστηριακό μέρος αντιστοιχεί ένα δίωρο, τρίωρο ή τετράωρο θεωρητικής διδασκαλίας και 8 κατά μέσο όρο εργαστηριακές ώρες διδασκαλίας, οι οποίες αντιστοιχούν σε 4 κατά μέσο όρο εργαστηριακά τμήματα. Ας ληφθεί υπόψη ότι, προκειμένου να κρατηθεί μικρός ο αριθμός των εργαστηριακών τμημάτων, σε εργαστήρια 12 θέσεων εργασίας στοιβάζονται 22 και πολλές φορές 25 σπουδαστές. Επιπλέον, το Τμήμα Πληροφορικής υποστηρίζει με διδακτικό και άλλο εκπαιδευτικό έργο και Τμήματα του Τ.Ε.Ι. Αθήνας, στα οποία διδάσκονται μαθήματα Πληροφορικής.
Αναμένουμε λοιπόν την απάντηση των ιθυνόντων και την εξέλιξη του ζητήματος. Θα προσληφθούν επιπλέον έκτακτοι εκπαιδευτικοί ή θα συγχωνευτούν τα δύο Τ.Ε.Ι. και θα καλυφθούν επιφανειακά τα κενά στο εκπαιδευτικό προσωπικό; Οψόμεθα! Όποια απόφαση ληφθεί θα πρέπει προηγουμένως να εξεταστεί από όλες τις οπτικές γωνίες και να αποφασίσουν με υπευθυνότητα λαμβάνοντας υπόψη την εκπαίδευση των νέων και τα δικαιώματά τους.
Επίσης να αναφερθεί πως στα σχέδια των ανωτέρων είναι να λειτουργήσει το ΤΕΙ Χαλκίδας ως παράρτημα του Κεντρικού, πλέον, ΤΕΙ Αθήνας, στεγάζοντας ορισμένα τμήματα στις εγκαταστάσεις του, είτε να μεταφερθούν όλα τα τμήματα στους χώρους του ΤΕΙ Αθήνας και να πάψει να υφίσταται το ΤΕΙ Χαλκίδας!

Κατάληψη ΤΜΟΔ Χίου-Ας μην κάνουμε το «OXI» ΝΑΙ

0 σχόλια


ΣΟΚ!Εχουν κλειδωσει τον προεδρο του ΑΤΕΙ Πατρας στο γραφειο του!

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011 0 σχόλια

Εδω και περιπου 6 ωρες βρισκεται ''φυλακισμενος'' στο γραφειο του ο προεδρος του ΑΤΕΙ Πατρας κ. Σωκρατης Καπλανης, μια μεριδα φοιτητων των εχουν φυλακισει μεσα στο γραφειο του καρφωνοντας την πορτα, ο κ. Καπλανης κανει εκκληση να ελευθερωθει καθως οπως τονιζει οτι περναει απο το χερι μου το κανω για το καλο του ΑΤΕΙ. Παρακολουθουμε το θεμα και θα σας ενημερωσουμε

Σχολιο: Καποιες μειοψηφιες συκοφαντουν το φοιτητικο κινημα , απομακρύνετε τους απο τις σχολες, η μονη ιδεολογια τους ειναι η βια!

100 φοιτητές έξω από τις φοιτητικές εστίες Σάμου!!

0 σχόλια


Στις  21/10, συστάθηκε μετά από συνάντηση φοιτητών, Επιτροπή Αγώνα Εστιών. Αφορμή για την συνάντηση ήταν το πρόβλημα στέγασης των φοιτητών στη Σάμο. Συγκεκριμένα οι αιτήσεις για δωρεάν στέγαση ξεπερνούν κατά 100 τα διαθέσιμα κρεβάτια με αποτέλεσμα 100 συμφοιτητές μας  να μην έχουν που να μείνουν. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση και στηρίζουν τα κόμματα της πλουτοκρατίας. Είναι η ίδια πολιτική που φορτώνει τα βάρη της κρίσης στον λαό, που πετσοκόβει  του  μισθούς των γονιών μας, που μας αναγκάζει να πληρώνουμε για τα φοιτητικά πάσο και για την μετακίνηση με τα λεωφορεία  και την ίδια στιγμή  κάνει πλάτες σε βιομήχανους, εφοπλιστές, τραπεζίτες για να συνεχίσουν να πλουτίζουν εις βάρος του λαού. 
  Η Επιτροπή αυτή συστάθηκε για να διεκδικήσει εστίες για ΟΛΟΥΣ τους φοιτητές, οι οποίες θα ανήκουν στο πανεπιστήμιο, και τη μη απομάκρυνση των φοιτητών που ήδη  μένουν σε αυτές.
  Η Επιτροπή αγωνίζεται και για τους πρωτοετείς φοιτητές, τους οποίους ΔΕΝ έχει σκοπό να εμποδίσει να μπουν στις εστίες και τους καλεί να συμμετάσχουν στον κοινό αγώνα για δωρεάν φοιτητική μέριμνα.
Η δωρεάν σίτιση και στέγαση είναι υπόθεση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ και όχι μόνο αυτών που πετιούνται έξω.
  Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΦΟΙΤΗΤΗ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ  ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ.
Διεκδικούμε:
Ø   Ο  Νέος Νόμος Πλαίσιο να μην εφαρμοστεί, να μείνει στα χαρτιά. Ούτε σκέψη για δίδακτρα!
Ø  Ούτε ένα ευρώ για σίτιση, στέγαση, αναλώσιμα, μετακίνηση, βιβλία. Τώρα να δοθούν δωρεάν  τα πάσο.
Ø  Μηνιαίο επίδομα ενοικίου και σίτισης 600 ευρώ για όσους φοιτητές είναι από άλλες πόλεις. Καμία μορφή ιδιωτικοποίησης, έξω οι επιχειρήσεις από την εκπαίδευση και την έρευνα.
Ø  Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Όχι στους μισθούς των 500 ευρώ και στα δίχρονα πτυχία  για την ανεργία. Κανένας φοιτητής να μην αναγκάζεται να δουλέψει για να τα βγάζει πέρα. Μέτρα στήριξης των  εργαζόμενων φοιτητών.                                                                                                                                    
Απαιτούμε: 
Ø  ΚΑΝΕΝΑΣ φοιτητής να  μην βγει απτό δωμάτιό του, ΚΑΝΕΝΑΣ να μην παρατήσει τις σπουδές του επειδή δεν έχει που να μείνει. Άμεση εύρεση δωματίων για όλους τους φοιτητές που δεν τα βγάζουν πέρα .
Ø  Να  μισθωθεί με ευθύνη του κράτους ξενοδοχείο για να καλυφθούν οι ανάγκες στέγασης μέχρι να ολοκληρωθούν οι εστίες. Άμεση παράδοση των  εστιών του Πανεπιστημίου-Να επισπευτεί η ολοκλήρωση της αποχέτευσης. Δεν δεχόμαστε να δώσουμε τα λεφτά των γονιών μας σε κάθε ιδιώτη για αγορά ξενοδοχείου. Μετά από την ολοκλήρωση/παράδοση των εστιών του πανεπιστημίου  να  μην αφήσουμε τα ενοικιαζόμενα ξενοδοχεία.
Ø  Να μην πληρώνει κανένας φοιτητής για την μετακίνησή του. Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα με τα ΚΤΕΛ.

Καλούμε σε:
        Παράσταση διαμαρτυρίας, στην κοσμητεία (κτίριο Λυμπέρη)  την  Τετάρτη  26/10 στις 09:00
        Συνεδρίαση της Επιτροπής  το Σάββατο 29/10 στις  17:00 στο χώρο σίτισης (SAMAINA BAY)

                     Επιτροπή Αγώνα Εστιών Σάμου

Εκβιάζει για φακέλωμα των φοιτητών παρακρατώντας τα συγγράμματα

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011 0 σχόλια


Πρωτοβουλίες με σκοπό την αποκατάσταση των όρων ομαλής ακαδημαϊκής λειτουργίας των πανεπιστημίων ζητούν οι πρυτάνεις της χώρας από την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου. Έκκληση χωρίς αποδέκτη, καθώς χθες το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να στερήσει τα συγγράμματα από φοιτητές 14 ιδρυμάτων της χώρας επικαλούμενο ότι δεν εστάλησαν από πολλά ιδρύματα οι κατάλογοι με τον αριθμό των φοιτητών που έχουν υπερβεί τα ν+2 έτη σπουδών και -κατά τον νόμο- πρέπει να διαγραφούν.
Οι πρυτάνεις, κατά την 68η Σύνοδό τους, κατηγορούν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ότι διακυβεύει την ενότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας, αποδυναμώνει τη διοίκηση των πανεπιστημίων και ακυρώνει τη συμβολή τους στην έξοδο της χώρας από την κρίση. Όπως αναφέρεται σε σχετικό ανακοινωθέν, αντί για διάλογο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, απούσα και από αυτή τη Σύνοδο, παρεμβαίνει στη διενέργεια των εκλογών ανάδειξης των Συμβουλίων με τροπολογίες και ρυθμίσεις που συνιστούν θεσμική εκτροπή και ευνοούν τη δημιουργία ισχυρών ομαδοποιήσεων. Η Σύνοδος των πρυτάνεων είναι καταπέλτης κατά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, τονίζοντας ότι, εκτός από τις αυθαίρετες και έκνομες παρεμβάσεις, το υπουργείο πρέπει να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τα οξύτατα προβλήματα προϋπολογισμού, κάλυψης των εκπαιδευτικών, διοικητικών και ερευνητικών λειτουργιών και υποστήριξης του ανθρώπινου δυναμικού των ιδρυμάτων.
Η Σύνοδος των Πρυτάνεων ορίζει το τριήμερο εκδηλώσεων για την 38η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου ως "Ημέρες του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου" και καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις στήριξής του.
Στο μεταξύ, το υπουργείο Παιδείας εκβιάζει με τα συγγράμματα τα ιδρύματα προκειμένου να του στείλουν στοιχεία για την "πραγματική παρουσία και ταυτότητα των φοιτητών τους". Μέσω των συγγραμμάτων το υπουργείο Παιδείας επιδιώκει να αναγκάσει τα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να φακελώσουν τους φοιτητές που έχουν υπερβεί τον ανώτατο χρόνο σπουδών, προκειμένου στη συνέχεια να πιεστούν τα πανεπιστήμια να προχωρήσουν σε διαγραφές. Αυτός είναι ο λόγος που το υπουργείο Παιδείας θέλει τα στοιχεία και όχι για να περιορίσει σπατάλες στη διανομή συγγραμμάτων. Κανένας φοιτητής δεν παίρνει το ίδιο σύγγραμμα για δεύτερη φορά. 'Αρα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνδέεται η διανομή των συγγραμμάτων με τις λίστες των φοιτητών.
Η υπουργός Παιδείας ομολόγησε από το βήμα της Βουλής ότι πρόκειται περί ελέγχου και δήλωσε ότι οι διοικήσεις των ιδρυμάτων που δεν θα δεχθούν να απαντήσουν στον έλεγχο της πολιτείας παίρνουν την ευθύνη για τη μη διανομή συγγραμμάτων. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, τα ιδρύματα που απειλούνται με στέρηση συγγραμμάτων ανέρχονται στα 14 (π.χ. το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Πάντειο κ.ά.). Η διαδικασία διανομής των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, που ξεκίνησε χθες, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου.
εφημεριδα ΑΥΓΗ

Διαβάστε τα 4 Ιδρυματα που δεν θα παρουν συγραμματα!

0 σχόλια


Ξεκίνησε από χθες, Δευτέρα, η λειτουργία της υπηρεσίας «ΕΥΔΟΞΟΣ», για την ηλεκτρονική παραγγελία συγγραμμάτων για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012. Συγκεκριμένα, την πρώτη μέρα λειτουργίας του «ΕΥΔΟΞΟΣ», υποβλήθηκαν 13.951 δηλώσεις φοιτητών για παροχή συγγραμμάτων, οι οποίες αφορούσαν77.017 βιβλία. Την ίδια μέρα 1.756 φοιτητές παρέλαβαν πάνω από 4.400 βιβλία.
Σχετικά με τα 14 Ιδρύματα που δεν είχαν ανταποκριθεί στα στοιχεία ελέγχου του Υπουργείου Παιδείας την προηγούμενη εβδομάδα, διευκρινίζεται ότι σήμερα ο αριθμός τους μειώθηκε σε 4.
Συγκεκριμένα δεν έχουν ανταποκριθεί: το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πολυτεχνείο Κρήτης το οποίο συνεχίζει να τελεί υπό κατάληψη, το ΤΕΙ Κρήτης και το ΤΕΙ Χαλκίδας, πλην δυο τμημάτων του που ανταποκρίθηκαν με την αποστολή των απαραίτητων στοιχείων.

Κατάληψη στο ΤΜΟΔ στην Χίο

0 σχόλια


ΚΑΛΕΣΜΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ
Ως φοιτητικός σύλλογος ΤΜΟΔ αισθανθήκαμε την ανάγκη να δηλώσουμε έμπρακτα την διαφωνία και αγανάκτηση μας απέναντι σε  ένα υπουργείο Παιδείας και μια κυβέρνηση, η οποία με τις δρομολογημένες πράξεις της συνεχώς επιβεβαιώνει ένα πράγμα: πως είναι εναντίον μας και ο σκοπός τους δεν είναι σε καμία περίπτωση η βελτίωση των συνθηκών σπουδών και διαβίωσης μας. Και αυτό το επιβεβαιώνουν σε όλα τα επίπεδα όταν μας ζητάνε να πληρώσουμε για συνταγματικά κατοχυρωμένες κατακτήσεις όπως το πάσο, ή όταν διώχνουν από τις εστίες 45 άτομα χωρίς κανένα λόγο και με ηλίθια προσχήματα, αποκορύφωμα και σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ο νέος Νόμος-Πλαίσιο που φροντίζει να καταργήσει όλες τις κοινωνικές κατακτήσεις στο θεσμό της παιδείας. Όλα αυτά στο γενικότερο πλαίσιο που ακολουθεί η κυβέρνηση καθοδηγούμενη από τους διεθνείς καταδυνάστες μας. Ως φοιτητές θα προβάλουμε με κάθε μέσο την αντίδραση μας σε τέτοιου είδους ενέργειες που αποδομούν την κοινωνία και καταρρακώνουν το μέλλον μας.
Καταλαμβάνουμε το  Τμήμα μέχρι την επόμενη Δευτέρα με σκοπό:
-Την διεύρυνση των κινητοποιήσεων και του αγώνα μας και στις υπόλοιπες σχολές, ώστε να γίνει όσο πιο μαζική και ουσιώδης γίνεται
-Την άμεση άρση του Νόμου της Διαμαντοπούλου
-Την μη πληρωμή για τα πάσο
-Την Διατήρηση των φοιτητών στις Εστίες
Καλούμε όλους τους φοιτητές να συμμετάσχουν δυναμικά στις κινητοποιήσεις!
Είμαστε οι μόνοι που είμαστε υπεύθυνοι για το μέλλον μας και τα δικαιώματα μας, και δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας τα στερήσει!

  

Πρυτάνεις: Τι αποφάσισαν στην 68η Σύνοδο στη Θράκη.

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011 0 σχόλια


Πρυτάνεις: Τι αποφάσισαν στην 68η Σύνοδο στη Θράκη...
 

Ζητούν ανάληψη πρωτοβουλιών για να λειτουργήσουν τα ΑΕΙ
....

Κάλεσμα προς το υπουργείο Παιδείας και την Πολιτεία για να σταματήσουν οι παρεμβάσεις στην λειτουργία των πανεπιστημίων, να αναζητηθεί συναίνεση και να αναληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να λειτουργήσουν ξανά ομαλά τα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας, απήυθυναν οι πρυτάνεις τους μετά την ολοκλήρωση της 68ης Συνόδου τους.

Η υπουργός Παιδείας κυρια Αννα Διαμαντοπούλου «παρεμβαίνει στη διενέργεια των εκλογών ανάδειξης των Συμβουλίων των πανεπιστημίων με τροπολογίες και ρυθμίσεις που συνιστούν θεσμική εκτροπή και ευνοούν τη δημιουργία ισχυρών ομαδοποιήσεων» αναφέρουν σε ψήφισμα τους οι πρυτάνεις. Ετσι «διακυβεύεται η ενότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας, αποδυναμώνεται η διοίκηση των Πανεπιστημίων και ακυρώνεται η συμβολή τους στην έξοδο της χώρας από την κρίση» τονίζουν. Οι πρυτάνεις των ΑΕΙ συνεδρίασαν το Σαββατοκύριακο στην Κομοτηνή με «οικοδεσπότη» το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Η Σύνοδος ολοκληρώθηκε χωρίς την παρουσία της κυρίας Διαμαντοπούλου, η οποία λείπει στο εξωτερικό.

«Η 68η Σύνοδος των Πρυτάνεων συνεδρίασε σε μια από τις πλέον κρίσιμες στιγμές για την ελληνική κοινωνία και οικονομία» αναφέρεται στην απόφαση της Συνόδου πρυτάνεων. «Η κλιμακούμενη κρίση επιδρά με δραματικό τρόπο και στη λειτουργία των Πανεπιστημίων της χώρας» τονίζουν οι πρυτάνεις των ΑΕΙ.

«Αντί για διάλογο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, απούσα και από αυτή τη Σύνοδο, παρεμβαίνει στη διενέργεια των εκλογών ανάδειξης των Συμβουλίων με τροπολογίες και ρυθμίσεις που συνιστούν θεσμική εκτροπή και ευνοούν τη δημιουργία ισχυρών ομαδοποιήσεων. Διακυβεύεται έτσι η ενότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας, αποδυναμώνεται η διοίκηση των Πανεπιστημίων και ακυρώνεται η συμβολή τους στην έξοδο της χώρας από την κρίση» αναφέρεται στην ομόφωνη απόφαση των πρυτάνεων.

«Την ίδια στιγμή, με ουσιαστική πολιτική ευθύνη του υπουργείου, τα Πανεπιστήμια αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα προϋπολογισμού, κάλυψης των εκπαιδευτικών, διοικητικών και ερευνητικών λειτουργιών και υποστήριξης του ανθρώπινου δυναμικού τους. Η Σύνοδος των Πρυτάνεων με αίσθημα ευθύνης και επίγνωση της κρισιμότητας των στιγμών απευθύνεται στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου, ζητώντας να αναληφθούν πρωτοβουλίες με σκοπό την αποκατάσταση των όρων ομαλής ακαδημαϊκής λειτουργίας των Πανεπιστημίων».

Τέλος, η Σύνοδος των Πρυτάνεων ορίζει το τριήμερο 15-17 Νοεμβρίου 2011 ως «Ημέρες του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου» και καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις στήριξής του.

lamiareport.gr

S.O.S. από τα ΑΕΙ-Ένα βήμα πριν το ''κραχ''!-Έκοψε την χρηματοδότηση το Υπουργείο

0 σχόλια

Eνα βήμα πριν από το "οικονομικό κράχ" βρίσκονται τα πανεπιστήμια της χώρας. Η κυβέρνηση αποφάσισε να μπλοκάρει την τελευταία δόση του προϋπολογισμού του 2011 για τα ανώτατα ιδρύματα, με αποτέλεσμα την οικονομική τους κατάρρευση. Ήδη τα μεγάλα ΑΕΙ, όπως είναι το Αθηνών, το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης και το ΕΜΠ, έχουν βάλει...χέρι στα αποθεματικά τους για να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες.

Η κραυγή απελπισίας, ιδιαίτερα των περιφερειακών ιδρυμάτων, ακούστηκε έντονη στη χθεσινή Σύνοδο των Πρυτάνεων που έγινε στην Κομοτηνή. Το 2011 χαρακτηρίστηκε ως η χειρότερη χρονιά για τα πανεπιστήμια που προσπαθούν να κρατήσουν "με νύχια και με δόντια" ανοιχτές τις σχολές τους, ενώ οι προβλέψεις για το 2012 είναι, όπως λένε οι πρυτάνεις, πλήρως απογοητευτικές.
Στην κατάσταση αυτή έχουν συμβάλει οι περικοπές κατά 50% των κρατικών επιχορηγήσεων, η δραματική μείωση των πιστώσεων για συμβασιούχους καθηγητές και τώρα, η μη απόδοση της τρίτης δόσης των χρημάτων που τους αναλογούν. Αρκετά τμήματα, ιδιαίτερα τα νεοϊδρυθέντα, βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού.
Οι φοιτητές του εδώ και 15 μέρες βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, προκειμένου να αποφευχθεί το λουκέτο. Δυό τμήματα του Πανεπιστημίου Θράκης (Πολιτικών Επιστημών, Διοίκησης Επιχειρήσεων) λειτουργούν στο όριο κι εκ των ενόντων, έχοντας μόνο 1 μέλος ΔΕΠ το καθένα, τη στιγμή που "φιλοξενούν" περισσότερους από 700 φοιτητές. Ακόμη και σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως είναι αυτές των Τουρκικών και Ιταλικών Σπουδών, λειτουργούν με το 1/5 των καθηγητών τους. Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι κι οι σχολές, βρίσκονται σε "κόκκινο συναγερμό". Ανοιγοκλείνουν μέχρι να βρουν πόρους να λειτουργήσουν."Η στενότητα που αντιμετωπίζουμε φέτος είναι μεγάλη. Ήταν να μας δοθούν 25 εκατομμύρια ευρώ κι έχουμε πάρει μόνο τα 12, και δεν θα πάρουμε άλλα όπως φαίνεται. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν μας ενέκρινε τα υπόλοιπα χρήματα. Φέτος περικόψαμε ό,τι μπορούσαμε. Χρησιμοποιούμε τώρα τα αποθεματικά μας ", λέει ο αντιπρύτανης Οικονομικών του Παν. Αθηνών, κ. Θωμάς Σφηκόπουλος:
"Οικτρή η κατάστασή μας"
"Πολλά πανεπιστήμια δεν αντέχουν, γιατί δεν έχουν αποθεματικά. Εμείς πληρώνουμε ετησίως 7 εκατομμύρια ευρώ μόνο για τη ΔΕΗ. Δίνουμε 3,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο για την καθαριότητα, 3,5 για την φύλαξη και περίπου 2 εκατομμύρια για τα τηλέφωνα. Καταλαβαίνετε σε τι οικτρή κατάσταση βρισκόμαστε".
Τα περισσότερα από τα κεντρικά ΑΕΙ δοκιμάζουν νέους τρόπους περικοπών των εξόδων τους, καθώς διαβλέπουν ότι η ερχόμενη χρονιά θα είναι...χωρίς κρατικές επιχορηγήσεις. Στη Σύνοδο Πρυτάνεων το κυρίαρχο θέμα, μετά από τις διαδικασίες εφαρμογής του νέου νόμου για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ, ήταν η οικονομική κατάσταση πανεπιστημίων, οι περικοπές του τακτικού προϋπολογισμού και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς και η περικοπή πιστώσεων για διδακτικό προσωπικό του Π.Δ. 407/80.
Τα οικονομικά απασχόλησαν μεγάλο μέρος των εργασιών της συνόδου και αυτό που τονίστηκε είναι πως οι διοικήσεις των ελληνικών πανεπιστημίων έχουν εξαντλήσει κάθε δυνατότητα εξοικονόμησης πόρων μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας και άλλων κοινωφελών αγαθών, περικόπτοντας κάθε δαπάνη που δεν κρίνεται απόλυτα αναγκαία για τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες και στο ίδιο πνεύμα συνεχίζουν να αναζητούν νέους τρόπους διαχείρισης που θα μειώσουν τις λειτουργικές δαπάνες.
Κων. Ρέμελης
Δυσκολότερη η νέα χρονιά
Τα πανεπιστήμια στην εποχή της κρίσης αναζητούν νέο προσανατολισμό. Με προϋπολογισμούς κουτσουρεμένους στο μισό, από πέρσι, και το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων τους σχεδόν ανύπαρκτο, οι επιλογές τους είναι είτε το πρόγραμμα περιστολής δαπανών είτε το να βρουν χρηματοδότηση. " Έχουμε ήδη προβλήματα μεγάλα, κι αν φέτος τα καταφέρνουμε με κάποιο τρόπο, η επόμενη χρονιά, θα είναι δύσκολο να βγει. Σκεφθείτε ότι από τα 15 εκατ. ευρώ που πήραμε το 2010, φέτος πέσαμε στα 8,5. Η τελευταία δόση των χρημάτων του 2011 μάλιστα, δεν έχει δοθεί ακόμη και είναι αμφίβολο εάν θα δοθεί τελικά. Λειτουργούμε στα όρια. Τι να κάνουμε, περικόπτουμε από τη φύλαξη, την καθαριότητα ή από όπου αλλού είναι δυνατόν ", μας λέει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Κωνσταντίνος Ρέμελης.
ΒΙΒΙΑΝ ΜΠΕΝΕΚΟΥ
bibian@pegasus.gr
ΕΘΝΟΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΕΙ: Με αναστολή ή μαθήματα με τους μισούς φοιτητές κινδυνεύουν τα ΤΕΙ

0 σχόλια


Έληξαν σήμερα οι διήμερες εργασίες της τακτικής Συνόδου Προέδρων & Αντιπροέδρων ΤΕΙ που συνεκλήθη για να εξετάσει τα οξύτατα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΤΕΙ, καθώς και το μεγάλο ζήτημα της κατοχύρωσής των ως Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης με Ακαδημαϊκό χαρακτήρα. Και οι δύο αυτές ομάδες προβλημάτων δημιουργούν μιαν εικόνα, όχι μακράν της πραγματικότητας, υποβάθμισης του ρόλου και της αποστολής των ΤΕΙ, με κίνδυνο να πληγεί η Βιωσιμότητά τους. Ειδικότερα:
1. Οι θέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και οι προτάσεις περί επανακαθορισμού της θέσης του θεσμού των ΤΕΙ, 10 χρόνια μετά την Ανωτατοποίησή τους, καταδεικνύουν ότι δεν υπάρχει θετική προοπτική για μέλλον του θεσμού, παρά τις τόσες Ευρωπαϊκές επιτυχίες του, και τούτο με ευθύνη της ηγεσίας του Υπ. Παιδείας.
2.Η Σύνοδος αντιλαμβανόμενη τον υπαρξιακό κίνδυνο των ΤΕΙ της χώρας ζητά για ύστατη φορά από την Πολιτεία με τους πολιτικούς της φορείς, να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της Ακαδημαϊκότητας των Ιδρυμάτων αυτών, που θα τα κάνει ανταγωνιστικά και θα μειώσει την οικονομική αιμοραγία για σπουδές στο Εξωτερικό που σήμερα φθάνει το 1 δις Ευρω ετησίως. Διαφορετικά, την ευθύνη της υποβάθμισης και απαξίωσής των με όλες τις δυσάρεστες συνέπειες θα φέρει εξ’ ολοκλήρου η ηγεσία του Υπ. Παιδείας και η Κυβέρνηση.
3.Το Υπουργείο συνεργαζόμενο με τους αρμόδιους φορείς και τη Σύνοδο πρέπει να επεξεργαστεί ένα ενιαίο σχέδιο με βάση την Ευρωπαϊκή πρακτική για τη δημιουργία του νέου χάρτη Ανώτατης Εκπαίδευσης, που θα στηρίζει και θα ενισχύει προγράμματα σπουδών με αναπτυξιακό χαρακτήρα, προγράμματα για επαγγελματίες επιστήμονες και όχι απλά καταναλωτικά προγράμματα θεωρητικής κατεύθυνσης που λειτουργούν σε πολλά ΑΕΙ. Η Σύνοδος θα επεξεργαστεί τα διάφορα δυνατά και εφικτά σενάρια βάσει των οποίων τα ΑΕΙ θα καταστούν αποτελεσματικά στους στόχους τους και με συνεισφορά στην ανάπτυξη, υπό την προϋπόθεση να μην στηθούν έντεχνα εμπόδια από την γραφειοκρατία των Υπουργείων και τις συντεχνίες.
4.Μια τέτοια αντιμετώπιση έχουν οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί των ΤΕΙ που τα Προεδρικά Διατάγματα των σύγχρονων Επαγγελματικών τους Δικαιωμάτων δεν εκδόθηκαν ακόμη, παρά τις αντίθετες προς τούτο υποσχέσεις της πολιτικής ηγεσίας από το 2009. Ακόμα και αυτή η πρωτοβουλία για το δι-ευρυμένο Επιμελητήριο που είχε στηριχθεί στην Ευρωπαϊκή πρακτική χωρών όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και άλλες, τορπιλίστηκε εσωτερικά. Η Σύνοδος ζητά από όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς σε συνεργασία με το Υπ. Παιδείας να προωθήσουν το σχέδιο του ενιαίου επιμελητηριακού φορέα ανά τομέα ειδικοτήτων, όπως είχε κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή του ΣΑΠΕ-ΣΑΤΕ. Θα λάβει μάλιστα πρωτοβουλίες για το σκοπό αυτό που ενδιαφέρει άμεσα περισσότερες από 100,000 οικεγένειες στη χώρα μας.
Τέλος, τη Σύνοδο απασχόλησε η τραγική κατάσταση στην εκπαιδευτική διαδικασία των ΤΕΙ τα οποία σήμερα λειτουργούν υποτυπωδώς, λόγω της τεράστιας μείωσης των θέσεων επιστημονικών συνεργατών. Όλα αυτά οδηγούν στην απαξίωση της προσφοράς των ΤΕΙ, καθώς η πλήρωση θέσεων μονίμων μελών ΕΠ γίνεται στάγδην. Οδηγούνται πλέον τα ΤΕΙ σε αποσύνθεση και αδυναμία λειτουργίας των λόγω της μειωμένης χρηματοδότησής των και του ελάχιστου αριθμού εκτάκτων. Η απόφαση του Υπ. Συμβουλίου για 1300 θέσεις εκτάκτου προσωπικού ουδόλως ικανοποιεί τις εκπαιδευτικές ανάγκες των ΤΕΙ, που είναι ηυξημένες αφ`ενός μεν λόγω του ότι το Υπ Παιδείας εισήγαγε στα Τμήματα των ΤΕΙ υπερβολικό αριθμό νέων φοιτητών, σε αντίθεση με τις εισηγήσεις των ΤΕΙ, και αφ` ετέρου επειδή πλήθος μονίμων μελών Ε.Π. παραιτείται λόγω συνταξιοδότησης. Η απευκταία λύση είναι ανασταλούν μαθήματα ή να εκπαιδευθεί ο μισός τουλάχιστον φοιτητικός πληθυσμός στα εργαστήρια.
Η Σύνοδος ζητά από το Υπ Παιδείας να δώσει λύση στο λειτουργικό και υπαρξιακό αυτό πρόβλημα για τα ΤΕΙ, γεγονός που προκαλεί ισχυρές αντιδράσεις και από την πλευρά των φοιτητών.
Για τη Σύνοδο Προέδρων- Αντιπροέδρων ΤΕΙ
Καθ. Σωκράτης Καπλάνης, Πρόεδρος ΤΕΙ Πάτρας
Καθ. Παύλος Καρακολτσίδης, Πρόεδρος ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Καθ. Γρηγόρης Γκίκας, Πρόεδρος ΤΕΙ Ηπείρου

Α.ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εχω ζητήσει από τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ να συνενώσουν τμήματα

0 σχόλια


«Εχω ζητήσει και από τα Πανεπιστήμια και από τα ΤΕΙ, με την εφαρμογή του νέου νόμου, να αναδιαρθρώσουν εσωτερικά, να κάνουν σχολές, να συνενώσουν τμήματα, γιατί έρχονται,  τα πανεπιστήμια τώρα και μου εκφράζουν τις δυσκολίες που έχουν για τη λειτουργία τμημάτων τα οποία λειτουργούν –προσέξτε- με μηδέν διδακτικό προσωπικό», είπε σήμερα στη Βουλή η υπ. Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου..
«Δηλαδή, πρόσθεσε, φτιάξαμε τμήματα όλα τα τελευταία χρόνια, δεν διορίσαμε ούτε έναν καθηγητή -είναι η κ. Μερεντίτη παρούσα, η οποία επανειλημμένα έχει έρθει για το θέμα των τμημάτων που έχει στα Τρίκαλα με μηδέν διδακτικό προσωπικό- και έρχονται, λοιπόν, τώρα και λένε «Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε». Μα, δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν. Θα πρέπει τα ίδια τα ιδρύματα να αναδιαρθρώσουν, γιατί αν δεν το κάνουν οι ίδιοι θα γίνει εκ των πραγμάτων» κατέληξε η κ. Διαμαντοπούλου.

ΦΑΣΙΣΜΟΣ!14 ΑΕΙ δεν θα πάρουν συγγράμματα επειδή οι διοικήσεις τους αρνήθηκαν τον έλεγχο!!!

0 σχόλια



Δεκατέσσερα ΑΕΙ αρνήθηκαν τον έλεγχο του υπ. Παιδείας για την πραγματική παρουσία και ταυτότητα του φοιτητή δήλωσε σήμερα στη Βουλή η υπ. Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου κι εξήγησε ότι το γεγονός αυτό θα είναι η αιτία οι φοιτητές να μην πάρουν σθγγράμμτα.
«Φέτος, είπε χαρακτηριστικά η υπ. Παιδείας, υπάρχουν δεκατέσσερα ιδρύματα τα οποία αρνήθηκαν τον έλεγχο. Αρνήθηκαν, πρόσθεσε να μας απαντήσουν στον έλεγχο που τους ζητήσαμε, ώστε να δοθούν τα συγγράμματα. Θα ήθελα να πω τόνισε η κ. Διμαντοπούλου πως οι διοικήσεις των ιδρυμάτων αυτών παίρνουν την ευθύνη, γιατί ο «ΕΥΔΟΞΟΣ» δεν θα ανοίξει, δηλαδή, τα συγγράμματα δεν θα δοθούν στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ εκείνα που δεν θα δεχθούν να απαντήσουν στον έλεγχο της πολιτείας. Θέλω να το πω με τον πιο επίσημο τρόπο στην Βουλή ότι παίρνουν την ευθύνη απέναντι στους φοιτητές τους».

VIDEO: Την εποχή που ο Καστανίδης έπαιζε ξύλο με τα ΜΑΤ

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011 0 σχόλια


Τι έκανε ο Χάρης Καστανίδης όταν ήταν στην αντιπολίτευση;
Συμμετείχε σε διαδηλώσεις και έπαιζε ξύλο με τα ΜΑΤ. Σήμερα, ως υπουργός εσωτερικών απειλεί πως θα στείλει τα ΜΑΤ (που κάποτε τον ξυλοκόπησαν) στις χωματερές!
Δείτε το βίντεο και τα σχόλια δικά σας…