Αδέσμευτη και αντικειμενική ενημέρωση. Το μόνο blog με αποκλειστικά φοιτητικό περιέχομενο... Μαχητικό και πάντα αποκαλυπτικό.

Τέλος για το πρόγραμμα ''Erasmus'';

Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου 2012


Το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών "Erasmus" κινδυνεύει να τερματιστεί αν δεν αναθεωρηθεί ο προϋπολογισμός της ΕΕΤο πρόγραμμα Erasmus δεν έχει πλέον χρήματα, οι πόροι του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου έχουν εξαντληθεί και πολύ σύντομα και άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα θα κηρύξουν στάση πληρωμών αν οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίσουν να αρνούνται την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για το 2012, υποστήριξε ο Γάλλος ευρωβουλευτής Αλέν Λαμασούρ.

"Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο είναι σε κατάσταση στάσης πληρωμών από την αρχή του μήνα και δεν μπορεί πλέον να χρηματοδοτεί τα κράτη", είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

"Την επόμενη εβδομάδα θα έρθει η σειρά του Erasmus, του προγράμματος για τους φοιτητές και στο τέλος του μήνα το πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας δεν θα έχει πλέον χρήματα", πρόσθεσε.

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι οι κυβερνήσεις περιέκοψαν τον προϋπολογισμό του 2012 μειώνοντας τις δαπάνες στα 129 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 4 δισ. λιγότερα απ' όσα είχαν προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Επίτροπος Προϋπολογισμού Γιάνους Λεβαντόφσκι αναμένεται ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα παρουσιάσει ένα συμπληρωματικό προϋπολογισμό με τον οποίο θα ζητά από τους "27" να αυξήσουν κατά "πολλά δισεκατομμύρια" τη χρηματική συνεισφορά τους. Θα πρέπει να καλυφθεί μια "τρύπα" ύψους δέκα δισεκατομμυρίων, υποστήριξε ο Λαμασούρ.

"Αν δεν έχουμε αυτόν τον διορθωτικό προϋπολογισμό ως το τέλος του έτους, οι απώλειες θα φτάσουν τα 400 εκατομμύρια ευρώ για τη Γαλλία, τα 600 εκατομμύρια για την Ελλάδα, 900 για την Ισπανία και 150-200 για τη Βρετανία", προειδοποίησε.

Η Βρετανία, η οποία πίεζε να μειωθούν οι δαπάνες, "κόβει η ίδια την πίστωση πληρωμών προς τον εαυτό της", ειρωνεύτηκε ο Λαμασούρ, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση "παράλογη".

Η κατάσταση αυτή πάντως μπορεί να παραταθεί αφού επτά χώρες --Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Φινλανδία, Σουηδία, Ολλανδία και Αυστρία-- δεν δέχονται τον προϋπολογισμό του 2013 που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στον οποίο προβλέπονται δαπάνες ύψους 138 δισ. ευρώ, δηλαδή 9 δισ. περισσότερα (+6,8%) σε σχέση με το 2012.

Από τον/την Μιχάλης Τσαβδαρίδης( difernews.gr)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου