Για άλλη μια φορά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης βρίσκεται μπλεγμένο σε «ένα τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο, που αποδεικνύει την κακοδιαχείριση των επιδοτήσεων που λαμβάνει από το κράτος» σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Παραπολιτικά. Τι συμβαίνει όμως πραγματικά; Ας συγκρίνουμε το δημοσίευμα με στοιχεία που βρήκαμε στο ίντερνετ.
Διαβάζουμε ότι «η πρυτανεία καλείται να απαντήσει στον εισαγγελέα πώς είναι δυνατόν από τα 25 εκατομμύρια ευρώ που λαμβάνει το πανεπιστήμιο, τα 17 να κατευθύνονται σε εργολάβους για την καθαριότητα και τη φύλαξη του κτηρίου.» Το ΑΠΘ δεν επιλέγει πόσα χρήματα θα διατεθούν στις εργολαβίες από το συνολικό ποσό που λαμβάνει αλλά ούτε και τις ίδιες τις εργολαβίες. Υπάρχει σχετικός νόμος που επιβάλλει στους δημόσιους οργανισμούς τις εργολαβίες και το ποσό των χρημάτων που δίνεται για το συγκεκριμένο σκοπό είναι γνωστό στο Υπουργείο εξαρχής. Όσον αφορά το ζήτημα των εργολαβιών και το ΑΠΘ, όταν ο προϋπολογισμός ήταν 45.000.000 ευρώ το 2010, οι εργολαβίες στοίχιζαν 24.000.000 ευρώ και πλέον στοιχίζουν λιγότερο από 17.000.000 ευρώ. Ας διευκρινίσουμε τι εννοούμε με τον όρο εργολαβίες. Οι εργολαβίες αναφέρονται στη φύλαξη, στην καθαριότητα, στα τεχνικά έργα καθώς και στη διοίκηση και δεν έχει απολυθεί κανένας παρά τη μείωση που έγινε στο κόστος των εργολαβιών. Μόνο στη καθαριότητα εργάζονται κάτι απραπάνω απο 300 άνθρωποι ενω συνολικά οι εργολαβικοί ξεπερνούν τους 800.
«Τα κτήρια του Αριστοτελείου πανεπιστημίου, εκτός από καθαρά, πρέπει να φυλάσσονται και επί 24ώρου βάσεως, το ίδρυμα αποφασίζει πως για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να ξοδεύονται περίπου 20.000 ευρώ την ημέρα.» Σε ποια κτήρια αναφέρεται το δημοσίευμα; Για να δούμε…. Οι εργολαβίες αφορούν όλες τις εγκαταστάσεις του ΑΠΘ, δηλαδή τα 405 στρέμματα του πανεπιστημιούπολης, τα 5217 στρέμματα των εγκαταστάσεων εκτός του ΑΠΘ (Σέρρες, Βέροια, Βεργίνα, Θέρμη, Πανόραμα, Βασιλικά, Κολχικό, Σίνδος, Λαγκαδάς, Βόλβη και υπόλοιπη Θεσσαλονίκη), τα 3,5 στρέμματα των εγκαταστάσεων στον Ταξιάρχη καθώς και τα 11 περίπου στρέμματα των εγκαταστάσεων στο Περτούλι και τα 128 στρέμματα της Κατασκήνωσης όταν βρίσκονται σε λειτουργία. Στις Σέρρες βρίσκεται το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και στη Βέροια το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής. Στις εγκαταστάσεις της Θέρμης στεγάζονται το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών, καθώς και το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και καταλαμβάνουν 213 στρέμματα. Εκτός πανεπιστημιούπολης βρίσκονται οι Κλινικές της Κτηνιατρικής Σχολής στην οδό Σταύρου Βουτυρά, οι εγκαταστάσεις της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στο Φοίνικα Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών στην οδό Βασιλίσσης Όλγας, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών στην οδό Αγίου Δημητρίου και τον Σεισμολογικό Σταθμό στην οδό Βυζουκίδου καθώς και άλλες εγκαταστάσεις. Σε όλες αυτές τις εγκαταστάσεις αναφέρεται λοιπόν το δημοσίευμα, ακόμα και αν δεν το διευκρινίζει.
Σε αυτούς τους χώρους κινούνται περίπου 4000 άτομα του προσωπικού (πάνω απο 2000 είναι μόνο τα μέλη ΔΕΠ) και τουλάχιστον 60.000 φοιτητές.
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα δημοσιευτεί κάτι, καλό θα ήταν να στηρίζετε σε στοιχεία. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση τα στοιχεία μπορεί να τα βρει ο καθένας κάνοντας μια απλή αναζήτηση στο site του πανεπιστημίου.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου